標題: [others] 放唔出裝備 [打印本頁]

作者: 來自星星的猩猩    時間: 5-10-2023 20:08     標題: 放唔出裝備

作者: Ang123456    時間: 5-10-2023 20:44

買家出20, 可能覺得已很合理, 幫你的裝備不用去堆田區嘛!
否則, 不會有些人, 賣50, 同你講收20!
T2 好多九不搭八的人。
留完電話話要, 無啦啦潛水;
留完電話話要, 問你要短片, 跟住又潛水;
約了在地鐵交收, 對方話駕車, 要有位泊先得, 給對方距離5分鐘人行路程的有位停車的位置交收, 跟住話駕車去你指定地點, 要減20!
或許, 這些行為對他們來說, 是很正常; 是我不正常已而!

作者: jacko    時間: 6-10-2023 03:40

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 5-10-2023 20:09 發表

如果你覺得20蚊係有唔合適0既,就唔應該叫人留電話,仲要0係度公開出0黎,而家我del你呢個回帖,希望你edit左先好再放出0黎

作者: Pvt.King    時間: 7-10-2023 15:38

引用:
原帖由 Ang123456 於 5-10-2023 20:44 發表
買家出20, 可能覺得已很合理, 幫你的裝備不用去堆田區嘛!
否則, 不會有些人, 賣50, 同你講收20!
T2 好多九不搭八的人。
留完電話話要, 無啦啦潛水;
留完電話話要, 問你要短片, 跟住又潛水;
約了在地鐵交收, 對 ...
呢個真, 講好晒價錢, 去到交換電話WTSAPP, 第一句就話都係唔要
一係就講完價, OK無問題之後就唔覆
完全唔明咩玩法咩心態
作者: 來自星星的猩猩    時間: 8-10-2023 01:05

作者: Andylee2023    時間: 8-10-2023 19:37

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 5-10-2023 20:08 發表
放唔出又唔想益啲免費撚
有啲想掉晒佢
講合理開價 啲細路/死靚妹 10蚊 20蚊開價都有
師兄…耐心d等下喇,t2係好多壓價黨,有d覺得佢地只係出下pm你搞你尋開心…

唔想一9掉晒去堆田區唯有等,同埋有時放野都講時機/彩數,好似我fd之前放野擺1,2個月都無咩人pm到過兩個月就成村人出價都有的…
作者: bennytsang16    時間: 8-10-2023 21:26

為節省大家時間,你應該 post 貨物的清晰相片,再標明售價。
再註明「不議價」or「可少議」再加句「非誠物擾」。

如果你當初出 post 係自由定價,你就要有心理準備,有些人是會出很低價;
一些學生小朋友,經濟能力不會太強,佢出20蚊,可能果日餐飯已經要食慳d架喇!
你無必要怒氣,無話誰對誰錯,因為這就是「價值觀」的距離
引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 5-10-2023 20:08 發表
放唔出又唔想益啲免費撚
有啲想掉晒佢
講合理開價 啲細路/死靚妹 10蚊 20蚊開價都有

作者: 來自星星的猩猩    時間: 9-10-2023 03:06

作者: stevechau    時間: 9-10-2023 13:50

好心就自己開個合理價啦, 仲想買家"合理開價"
咁都放唔出, 咪一係你開既價錢與質素被人認為唔合理, 一係就係件野太過熱門根本上唔買你果件都通街搵得到, 一係就你件野比較冷門果排等唔到買家
T2又好, 呢度也罷, 都總係會有人白撞/壓價, 你自己心態好就唔會在意, reject完咪再等下家lor~
作者: 來自星星的猩猩    時間: 9-10-2023 23:44

作者: M1616    時間: 13-10-2023 12:26

疫情後好多都改變了,氣槍市場都縮小了!
作者: 里安    時間: 13-10-2023 16:24

香港二手買賣一向係咁
作者: ERIC_LI    時間: 14-10-2023 07:03

唔使咁上心,D人上網打一句20蚊無成本,不代表件野唔值錢
作者: 里安    時間: 14-10-2023 12:30

可以好多原因
1)香港真係識野既人唔係真係好多
2)件野過左時,又未到當古董收藏既年紀
3)搏懵

圈子細左、人洗錢考慮多左、買家習性X左都係真既
近年賣野我多數睇完網上成交幾多再平少少,只求售出,都有人十蚊八蚊都講價
只能夠講放野好講運
作者: jn_jona    時間: 14-10-2023 14:35

引用:
原帖由 里安 於 14-10-2023 12:30 發表
可以好多原因
1)香港真係識野既人唔係真係好多
2)件野過左時,又未到當古董收藏既年紀
3)搏懵

圈子細左、人洗錢考慮多左、買家習性X左都係真既
近年賣野我多數睇完網上成交幾多再平少少,只求售出,都有人 ...
以前買開野都會買多少少 再放出當share shipping
依家咁既環境 買自己果份都諗多諗先
唔岩用/玩出放出都覺難
作者: jacko    時間: 14-10-2023 23:35

香港係市場自由0既,你心目中0既合理價同人地心目中0既合理價可以好大分歧,你當係寶,人地當你係草,咁人地覺得D草只係值20都無辦法⋯⋯⋯⋯
其實解決問題好簡單,寫明不議價已經可以,另外遇到唔合理價錢直接無視即可,何必多費唇舌
作者: 里安    時間: 15-10-2023 11:07

仲有就係一係唔好亂買野,一係預左玩爛玩完去堆填區,一係賤價都接受到

其實而家咩玩意都係咁,錶,模型玩具,甚至真係有用既野等等等等

香港個二手生態係咁

作者: stevechau    時間: 16-10-2023 09:56

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 9-10-2023 23:44 發表

350買入 我topic 放全鋼silence200(可議 合理開價) 有條靚妹同我講20蚊
咁就唔好彩喇, 咪等下先lor, 無謂上心
我自己係T2遇到呢D PM都當睇唔到就算
反而T2好多賣家講明唔想滿溝通既南亞人, 我都賣過幾單, 反而佢地初步接觸試完還價唔得會跟大約跟返我個價成交(前提係我個價本身合理)
兩方禮貌性地肯溝通下既佢地好多時仲爽快過本地買家(可能無乜人肯賣野比佢地掛)
D妹妹仔還少個零既, 拒絕完唔駁咀咪由得佢lor
作者: sam524    時間: 16-10-2023 15:16

引用:
原帖由 jacko 於 14-10-2023 23:35 發表
香港係市場自由0既,你心目中0既合理價同人地心目中0既合理價可以好大分歧,你當係寶,人地當你係草,咁人地覺得D草只係值20都無辦法⋯⋯⋯⋯
其實解決問題好簡單,寫明不議價已經可以,另外遇 ...
都唔係咁講 有好多文盲 寫明唔講價都係一黎就大刀劈
係喱度2手區都試過
真係睇好唔好彩
作者: jacko    時間: 16-10-2023 15:48

引用:
原帖由 sam524 於 16-10-2023 15:16 發表

係喱度2手區都試過
真係睇好唔好彩
咁咪唔好理佢囉
作者: 里安    時間: 18-10-2023 17:38

引用:
原帖由 sam524 於 16-10-2023 15:16 發表

係喱度2手區都試過
真係睇好唔好彩
最興話自己學生(有能力先買,war game唔同食飯無學生餐,本身唔係平價玩意,不如去勞力士AD話自己學生價買隻勞仲有意思)
邊度平過你(咁你去返果度買)

都唔係理唔理問題係好滋擾
作者: 48191    時間: 18-10-2023 19:40

總有班人成日話自己學生R著數。
玩WG一直都係豐儉由人,但唔代表因為係學生,我就一定要Bargain俾你。
我真金白銀入返嚟,唔高興自己扑爛佢分解入垃圾桶都係我自己的事,唔到心水價就一定唔會賣,完。
引用:
原帖由 里安 於 18-10-2023 17:38 發表

最興話自己學生(有能力先買,war game唔同食飯無學生餐,本身唔係平價玩意,不如去勞力士AD話自己學生價買隻勞仲有意思)

作者: Ang123456    時間: 18-10-2023 20:38

其實都好奇怪, 有些人一開口已經沒禮貌, 第二句:
1) 最平可以幾多
2) 賣100元不到的零件, 叫你平20
3) 想看清楚D (已經有相, 但買家不會話你知, 想看清楚物件的什麼地方?

買賣是雙方的, 大家尊重, 可正常溝通又合咀形的, 平少許又何妨?!
奇形怪狀的買家, 都無謂浪費時間去溝通, 見多了奇形怪狀的, 平常心吧!
作者: 里安    時間: 18-10-2023 20:55

引用:
原帖由 48191 於 18-10-2023 19:40 發表
總有班人成日話自己學生R著數。
玩WG一直都係豐儉由人,但唔代表因為係學生,我就一定要Bargain俾你。
我真金白銀入返嚟,唔高興自己扑爛佢分解入垃圾桶都係我自己的事,唔到心水價就一定唔會賣,完。
我成日都講明唔等錢洗
作者: 里安    時間: 18-10-2023 20:56

引用:
原帖由 Ang123456 於 18-10-2023 20:38 發表
1) 最平可以幾多
3) 想看清楚D (已經有相, 但買家不會話你知, 想看清楚物件的什麼地方?

買賣是雙方的, 大家尊重, 可正常溝通又 ...
有時平唔緊要,你要得人平又要就埋你交收時間地點,就唔該行檸開

有次放件LBT vest,個買家(係煙廠街曾經開過樓上鋪)又要壓價

地鐵交收又一定要九龍塘,我話我唔出閘時,佢又話唔入站,簡單講咩都要就晒佢

最後直接block

作者: 48191    時間: 18-10-2023 20:58

咁就得啦,放俾呢種講價X都費事。
那就繼續出Post,等佢只能夠遠望,而不能夠褻玩,恨得牙癢癢也好。
順便標注:「我唔等錢駛」,我認為佢哋一定唔敢殺價。
引用:
原帖由 里安 於 18-10-2023 20:55 發表

我成日都講明唔等錢洗
作者: 48191    時間: 18-10-2023 21:04

有時唔係咁簡單,買賣雙方係供求關係。
求那一方反而要求供那一方完全遷就時間、地點;
有時當面交收就即場要求減價。
浪費車錢、油錢、停車場錢都沒有所謂,浪費時間先最掃興。
我唔好用30分鐘去Starbucks飲杯咖啡好過?

作者: 里安    時間: 18-10-2023 21:10

引用:
原帖由 48191 於 18-10-2023 20:58 發表
咁就得啦,放俾呢種講價X都費事。
那就繼續出Post,等佢只能夠遠望,而不能夠褻玩,恨得牙癢癢也好。
順便標注:「我唔等錢駛」,我認為佢哋一定唔敢殺價。
無用,一樣有人開天殺價

好多人機會主義者,問唔洗錢,又可能得,「問下犯法呀」
作者: 48191    時間: 18-10-2023 23:55

唔駛錢是可以的,肉償也可。
引用:
原帖由 里安 於 18-10-2023 21:10 發表

無用,一樣有人開天殺價

好多人機會主義者,問唔洗錢,又可能得,「問下犯法呀」

作者: jn_jona    時間: 19-10-2023 00:21

引用:
原帖由 Ang123456 於 18-10-2023 20:38 發表
1) 最平可以幾多

最平可以幾多真係難聽過粗口
最平係唔洗錢 即係唔_好買
問得呢句都係唔識欣賞件野 不如等下有緣人好過
作者: 48191    時間: 19-10-2023 00:50

我接受肉償。
引用:
原帖由 jn_jona 於 19-10-2023 00:21 發表

最平可以幾多真係難聽過粗口
最平係唔洗錢 即係唔_好買
問得呢句都係唔識欣賞件野 不如等下有緣人好過

圖片附件: IMG_6956.jpeg (19-10-2023 00:50, 65.87 KB) / 該附件被下載次數 20

作者: stevechau    時間: 19-10-2023 09:52

引用:
原帖由 里安 於 18-10-2023 17:38 發表

話自己係學生果D未必係學生, 反而真係學生果D好少主動出聲講
同埋我遇到果D真學生買家同南亞人買家一樣, 反而佢地仲手鬆
試過我明知自己係高開件貨唔係好諗住賣得出, 結果竟然有買家高追, 出到黎交收先發現竟然係個初中生

當然都有遇過D"學生"好似CHING既遭遇咁, 同邊度平D不如平比佢
我"得"返佢轉頭, 咁點解唔直接幫襯果度?? 我都有睇過果度不過我質素更好, 所以我先理應要開更貴

其實D買家客客氣氣還次價都無野, 唔好走去駁咀/lur我
我私放得就預左一定多少少麻煩野/客, 呢樣野我覺得自己作為只賣貨無service既賣家都無得嫌棄的
作者: stevechau    時間: 19-10-2023 09:54

引用:
原帖由 里安 於 18-10-2023 20:55 發表

我成日都講明唔等錢洗
me2, 唔等錢使、唔係急放, 甚至有時都唔係特別想賣, 所以買家係應該開個好價吸引我去賣果件野
作者: stevechau    時間: 19-10-2023 10:02

引用:
1) 最平可以幾多

呢D case......
1)已經寫左係價錢度
2)多謝查詢, 不過唔岩價, 有緣下次再deal過(再駁咀就另計 )
3)直接問想邊度清楚D(反正影左先無壞, 比佢睇完唔岩可能下個買家問起又可以比人地睇埋)

其實客氣真係好重要, 同埋人貴自知, 100蚊既貨買家唔燧真識野/賣家唔係鋅搵笨, 點會還到20蚊成交??
你還個80蚊我都仲會睬下你丫
作者: 來自星星的猩猩    時間: 19-10-2023 13:34

作者: vincent918    時間: 19-10-2023 17:00

網上未見面殺價就算了, 每個人心態都係想買平野,明既, 最多睇完PM算
件野冇問題 硬要即場殺價既 大不了唔賣當行街
最火滾既係見你唔理執野走,即場恐嚇你 唔同佢咁既價交易. 去各平台唱你放飛機...
咁先最 , 不如去搶喇
作者: 里安    時間: 19-10-2023 19:20

引用:
原帖由 vincent918 於 19-10-2023 17:00 發表
網上未見面殺價就算了, 每個人心態都係想買平野,明既, 最多睇完PM算
件野冇問題 硬要即場殺價既 大不了唔賣當行街
最火滾既係見你唔理執野走,即場恐嚇你 唔同佢咁既價交易. 去各平台唱你放飛機...
咁先最 , 不 ...
咪由佢唱囉,我反而覺得呢樣威力有限
作者: 48191    時間: 20-10-2023 11:57

唱?
哦!
得我有你想要的貨,到價就放;
都係有人同我講話某會員平過我,咁我都係善意勸喻叫佢幫襯返某會員。呢類貴客,我自知招呼不到。
引用:
原帖由 里安 於 19-10-2023 19:20 發表

咪由佢唱囉,我反而覺得呢樣威力有限

作者: 來自星星的猩猩    時間: 21-10-2023 02:50

作者: 48191    時間: 21-10-2023 07:01

性癖可以冷門,但不可以邪門。
引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 21-10-2023 02:50 發表
早知問下開我20蚊果個tiff妹妹 去唔去開房

圖片附件: IMG_7370.jpeg (21-10-2023 07:01, 172.95 KB) / 該附件被下載次數 18

作者: 里安    時間: 21-10-2023 10:03

引用:
原帖由 48191 於 20-10-2023 11:57 發表
唱?
哦!
得我有你想要的貨,到價就放;
都係有人同我講話某會員平過我,咁我都係善意勸喻叫佢幫襯返某會員。呢類貴客,我自知招呼不到。
今時今日大家上網睇野都會FC, 唔會再一面之詞,呢D單方面老屈好易自取其辱
作者: 來自星星的猩猩    時間: 21-10-2023 12:45

作者: 來自星星的猩猩    時間: 26-10-2023 14:39

作者: jacko    時間: 26-10-2023 14:46

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 26-10-2023 14:39 發表
同埋依度2手買賣板都好怪 成日比人del post啲理由古古怪怪啲人
人流本身已經少 仲攪風攪雨
你可以選擇唔0係呢度放,版主del得一定有佢理由,另外重申,我地唔介意人流,我地只介意會員質數,貴精不貴多
作者: 48191    時間: 26-10-2023 21:42

我枝Prime Python DX Ver就係響呢度收。
T2?
算把啦。
引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 26-10-2023 14:39 發表
同埋依度2手買賣板都好怪 成日比人del post啲理由古古怪怪啲人
人流本身已經少 仲攪風攪雨

作者: 里安    時間: 26-10-2023 22:40

T2好多乞兒
作者: 里安    時間: 26-10-2023 22:58

引用:
原帖由 jacko 於 26-10-2023 14:46 發表

你可以選擇唔0係呢度放,版主del得一定有佢理由,另外重申,我地唔介意人流,我地只介意會員質數,貴精不貴多
我反而係放完野,過幾日再上嚟二手區睇只得返一版,想搵返自己個post edit賣左都唔得,我唔知我出錯咩比人delete左啦….
作者: jn_jona    時間: 27-10-2023 00:14

呢到買/賣既都係serious buyer 多
問得多數有心買 會係到搵到/賣到奇怪野

T2係叫人流多咁
自從fb fan左禁出槍/gear post之後就轉戰WhatsApp Gp
再之後先有t2
依家賣野好難 出面環境唔好
作者: 來自星星的猩猩    時間: 27-10-2023 01:25

作者: 48191    時間: 27-10-2023 06:12

其實仲有,只不過不公開。
引用:
原帖由 jn_jona 於 27-10-2023 00:14 發表
呢到買/賣既都係serious buyer 多
問得多數有心買 會係到搵到/賣到奇怪野

T2係叫人流多咁
自從fb fan左禁出槍/gear post之後就轉戰WhatsApp Gp
再之後先有t2
依家賣野好難 出面環境唔好

作者: jacko    時間: 27-10-2023 10:01

引用:
原帖由 里安 於 26-10-2023 22:58 發表

我反而係放完野,過幾日再上嚟二手區睇只得返一版,想搵返自己個post edit賣左都唔得,我唔知我出錯咩比人delete左啦….
如果覺得自己個post唔見左想問,可以PM版主,之前出售版好似出左問題,有好多post唔見左,另外,出售版不設EDIT, 有野想改(已售/更改價錢/更改內容⋯⋯⋯ )亦要PM版主去攪

二手版規有好多規則已經寫得好清楚

作者: 來自星星的猩猩    時間: 27-10-2023 18:05

作者: jacko    時間: 27-10-2023 22:47

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 27-10-2023 18:05 發表
改都唔比真陰功 返左去icq年代
Wtsapp都有得編輯啦
唔好話重質不重量啦 連人都冇果時叫圍爐取暖
每個地方都有佢0既規則,你要0係度只有跟規則,但我相信你好似唔多喜歡跟,無辦法,我地自己圍爐取暖得啦,唔阻你
(T2又話多細路,呢度又話多規矩,真難服侍,成個世界圍住佢轉)

作者: 里安    時間: 28-10-2023 00:02

引用:
原帖由 jacko 於 27-10-2023 10:01 發表

如果覺得自己個post唔見左想問,可以PM版主,之前出售版好似出左問題,有好多post唔見左,另外,出售版不設EDIT, 有野想改(已售/更改價錢/更改內容⋯⋯⋯ )亦要PM版主去攪

二手版規有好多規則已 ...
我無挑戰你地規矩,唔係如果我覺得個post唔見左,係事實真係唔見左,咁我再開過又計唔計我重覆先

作者: jacko    時間: 28-10-2023 10:02

引用:
原帖由 里安 於 28-10-2023 00:02 發表

我無挑戰你地規矩,唔係如果我覺得個post唔見左,係事實真係唔見左,咁我再開過又計唔計我重覆先
我建議下次你PM版主問清楚點解唔見左個post,因為如果係版主覺得有問題而del左,你再出都無用,溝通最重要,另外我無話你挑戰,我只係想解釋情況,唔想大家誤會

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0