標題: [KSC/KWA] 次期發售產品Beretta PMX GBB [打印本頁]

作者: 火鳳舞    時間: 20-1-2024 22:20     標題: 次期發售產品Beretta PMX GBB

作者: jacko    時間: 21-1-2024 12:16

出左0拉?
作者: 火鳳舞    時間: 21-1-2024 12:19

引用:
原帖由 jacko 於 21-1-2024 12:16 發表
出左0拉?
未呀!尚未有確實日期
作者: bennytsang16    時間: 21-1-2024 12:34

很有 Beretta M12S 的影子……
(我反而想有人出 Beretta M12S GBB)
作者: jacko    時間: 21-1-2024 14:29

引用:
原帖由 火鳳舞 於 21-1-2024 12:19 發表

未呀!尚未有確實日期
呢支我好有興趣,因我有大量MP9匣
作者: 火鳳舞    時間: 21-1-2024 14:52

引用:
原帖由 jacko 於 21-1-2024 14:29 發表

呢支我都好有興趣,原因卻係因為Beretta呢行字!
作者: 里安    時間: 21-1-2024 17:37

引用:
原帖由 bennytsang16 於 21-1-2024 12:34 發表
很有 Beretta M12S 的影子……
(我反而想有人出 Beretta M12S GBB)
好似真係直系親屬
作者: 里安    時間: 21-1-2024 17:38

引用:
原帖由 jacko 於 21-1-2024 14:29 發表

呢支設計幾簡潔,圓柱體幾好睇
作者: Fd3    時間: 21-1-2024 18:35

用到mp9匣?!
作者: jacko    時間: 21-1-2024 19:40

引用:
原帖由 Fd3 於 21-1-2024 18:35 發表
用到mp9匣?!

https://www.popularairsoft.com/n ... ta-pmx-gbb-unboxing

作者: hendry9881    時間: 22-1-2024 13:35

離題一問
Apc9 k冇左影既?
作者: 火鳳舞    時間: 22-1-2024 19:47

引用:
原帖由 hendry9881 於 22-1-2024 13:35 發表
離題一問
Apc9 k冇左影既?
好快到貨了,等多陣喇!
某店有得預訂了。

作者: manju    時間: 22-1-2024 22:23

引用:
原帖由 hendry9881 於 22-1-2024 13:35 發表
離題一問
Apc9 k冇左影既?
我見"地獄"有賣了
作者: 火鳳舞    時間: 22-1-2024 22:33

外件全部係鋼,匣非常輕,似係重新做過

作者: jn_jona    時間: 23-1-2024 00:56

呢枝個feel似tec9
作者: jacko    時間: 23-1-2024 07:49

引用:
原帖由 manju 於 22-1-2024 22:23 發表

我見"地獄"有賣了
樣辦,未有賣,不過都快0拉
作者: manju    時間: 23-1-2024 11:39

引用:
原帖由 jacko 於 23-1-2024 07:49 發表

樣辦,未有賣,不過都快0拉
謝謝 Update!!!
作者: 里安    時間: 27-1-2024 10:50

其實入返KWA坑其中阻力係買parts、特別管膠選擇少

佢早前支AUG有人話用返一般GBB管膠

係就最好
作者: jacko    時間: 27-1-2024 17:08

https://m.facebook.com/story.php ... amp;mibextid=6yaNxA
作者: jacko    時間: 27-1-2024 17:14

$2000左右,又唔係貴喎

https://www.proactstore.com/products/kwa-umarex-beretta-pmx-gbb

https://www.rainbow8.com/product ... -pmx-smg-gbb-by-kwa

作者: 48191    時間: 28-1-2024 10:31     標題: 資料不詳

內管長度完全冇提,
是否System 7又未知。

想Upgrade 內管又不知道任何細節,真係要諗清楚。
作者: Ang123456    時間: 28-1-2024 12:11

https://www.youtube.com/watch?v=wdFFh3XNwF0

有片可看!
作者: jacko    時間: 28-1-2024 12:13

引用:
原帖由 48191 於 28-1-2024 10:31 發表
內管長度完全冇提,
是否System 7又未知。

想Upgrade 內管又不知道任何細節,真係要諗清楚。
其實⋯⋯⋯點為之system 7?
咩system真係咁重要?人地東北支uzi 自家system, 一樣大把人買,$2000左右,淨係用到MP9匣+Beretta 拉臣,已經大把人想要,內管長度的話,網上資訊:170mm, 至於用咩規格管,KWA出,斷估都唔會用馬記 ,來來去去咪又係咁

作者: 里安    時間: 28-1-2024 16:42

引用:
原帖由 jacko 於 28-1-2024 12:13 發表

咩system真係咁重要?人地東北支uzi 自家system, 一樣大把人買,$2000左右,淨係用到MP9匣+Beretta 拉臣,已經大把人想要,內管長度的話,網上資訊:170mm, 至於用咩規 ...
內管spec問左台灣果面仍然KWA數

對於本身無玩開MP9加上賣晒KWA野的我吸引力不大
作者: jacko    時間: 28-1-2024 17:55

引用:
原帖由 里安 於 28-1-2024 16:42 發表

內管spec問左台灣果面仍然KWA數

對於本身無玩開MP9加上賣晒KWA野的我吸引力不大
其實KWA出,正常係用KWA管0既

呢支我應該會買,因為我有好多匣
作者: 48191    時間: 28-1-2024 19:07

因為….. 枝UZI我都裝咗PDI 6.03 250mm管…..
引用:
原帖由 jacko 於 28-1-2024 12:13 發表

咩system真係咁重要?人地東北支uzi 自家system, 一樣大把人買,$2000左右,淨係用到MP9匣+Beretta 拉臣,已經大把人想要,內管長度的話,網上資訊:170mm, 至於用咩規 ...

作者: jacko    時間: 28-1-2024 19:15

引用:
原帖由 48191 於 28-1-2024 19:07 發表
因為….. 枝UZI我都裝咗PDI 6.03 250mm管…..
我對內管無咩特別要求,SMG, 我相信唔使用太精密管
另外你提到0既”system 7”, 係管0既設計?
作者: 里安    時間: 28-1-2024 19:58

引用:
原帖由 jacko 於 28-1-2024 17:55 發表

其實KWA出,正常係用KWA管0既

呢支我應該會買,因為我有好多匣
我有匣的話應該會買,因為我幾仲意M12S,呢支都算佢後繼槍啦
作者: 48191    時間: 28-1-2024 23:05

大大竟然不知道甚麼是「System 7」?
它是KWA的Hop Up獨門設計,需要用它隨槍附送的匙由拋殼口插進去擰調較Hop Up,而下壓用的是鋼珠。
Marui系統就是用下壓不鏽鋼片去下壓,靠的是Hop Up Dial。
而Hop Up座的設計和Marui系統完全不同,所以內管並不相通。

附圖是KWA MP9的哭泣系統例子:
引用:
原帖由 jacko 於 28-1-2024 19:15 發表

圖片附件: IMG_5453.jpeg (28-1-2024 23:29, 63.63 KB) / 該附件被下載次數 18

圖片附件: IMG_5455.png (28-1-2024 23:32, 203.21 KB) / 該附件被下載次數 19

作者: 48191    時間: 28-1-2024 23:37

System 7本身有很多問題,包括下壓不明顯,可以買大一點鋼珠替換;但真正的問題是那個𨍭動機關並不確實,用久了會鬆。
而最後的問題是內管替換並無太多選擇。
引用:
原帖由 jacko 於 28-1-2024 19:15 發表

圖片附件: IMG_5454.jpeg (28-1-2024 23:39, 233.94 KB) / 該附件被下載次數 17

圖片附件: IMG_5457.jpeg (28-1-2024 23:42, 8.86 KB) / 該附件被下載次數 18

作者: jacko    時間: 28-1-2024 23:52

引用:
原帖由 48191 於 28-1-2024 23:05 發表
它是KWA的Hop Up獨門設計,需要用它隨槍附送的匙由拋殼口插進去擰調較Hop Up,而下壓用的是鋼珠。
Marui系統就是用下壓不鏽鋼片去下壓,靠的是Hop Up Dial。
而Hop Up座的設計 ...
言下之意,只要係用呢個hop up就係system7 ? 長知識了
作者: jacko    時間: 29-1-2024 00:09

另外題外話,雖然無關痛癢,其實System 7係KSC 0既,KWA果套叫”NS2”, 不過其實係同一樣野,只係名唔同

Anyway, 可能大家對”system 7”呢個意思有0的分岐,就無謂再討論,重點去返支PMX好0的

作者: Dave    時間: 29-1-2024 02:13

引用:
原帖由 48191 於 28-1-2024 23:05 發表
其實SYSTEM 7 也是有一點歷史的系統了,當時KSC 做了一堆優化設計,命名為SYSTEM 7 ,其實也沒有特別說明其定義,
一句到尾就是「勁左爽左像真左」,廣告而已。
KWA / KSC SYSTEM 不一定用鋼珠做壓點,近年的GBB 已經在用鋼片了 ( 在下KWA 416 開箱文有圖 ),
而近日出的KWA F90 更加是不再用HOP UP KEY,而是用手指+轉輪調節,
如果說有鋼珠壓點和要用KEY SET HOP UP 才算是S7 ,那近年的KWA 槍很多都不是。
就好像 MARUI M4 Z SYETM  跟 89 式Z SYSTEM 也是兩個完全不同的設計,反正Z SYSTEM 本身也只是說「強化耐久」系統,
入面如何設計馬記說了算。
又或說很多人玩狙都要問是否VSR系統,「VSR 系統」又如何定義,用VSR 膠VSR 管但HOP UP 設計不同又算不算?
其實氣槍界系統一直都在與時並進,系統多少有些微調改動,不一定說某某SYSTEM 就是好,就是差,
不必太先入為主。說到底始終要看支槍實際表現決定而不是系統,玩具槍系統很多時也是不太有系統的,聽聽就好。
作者: 48191    時間: 29-1-2024 06:28

你所說的「鋼片下壓」,就叫「System 7 II」。
結構比Marui複雜,但係總比「鋼珠下壓」穩定。

如果講故事,Hard Kick更老舊。

作者: Dave    時間: 29-1-2024 08:35

引用:
原帖由 48191 於 29-1-2024 06:28 發表
你所說的「鋼片下壓」,就叫「System 7 II」。
結構比Marui複雜,但係總比「鋼珠下壓」穩定。

如果講故事,Hard Kick更老舊。
請問現在不用HOP UP 匙的又叫甚麼系統? SYSTEM 7 - 3?
如果同樣叫做SYSTEM 7 的都可以有三個設計,那其實執著SYSTEM 7 個名是為了甚麼?

至於是否比MARUI 系統複雜還真不好說,最簡單手槍一片L 型鐵,AEG 傳統壓點,次世代AEG 壓點,GBB RIFLE 也有幾種壓點,手拉狙最少有3 種壓點,
論最多零件的應該是MARUI M40 垂直升降那款,穩定不走位加壓點強,只是結構大件塞不進小槍。
其實就算無名無姓不特別給個系統名的GBB ,有時也能打出不錯的水準,例如WE M1A1 二戰SMG 那柄唔知乜系統,
30 米原裝 + 0.3 豆可以9 成上A4 紙,還真的蠻神奇。
作者: jimmy0020    時間: 29-1-2024 14:54

WXC 都可以 order, $19XX 確實抵玩
https://www.wgcshop.com/zh/produ ... tta-pmx-gbb-airsoft

2.4 kg, 48 飛一夾, 如果支槍沒咩暗病真系可以一戰
作者: NIMrA1888    時間: 29-1-2024 18:24

引用:
ching如果有上過ksc日本官網的話就會知道system7後面跟的是й①みдЧヱリ⑦Ж⑦(blow back engine)
也就是「煲」這個控制後座的系統而非hopup
具體的構造同歷史我推薦ching看這篇日本ching的blog
https://ameblo.jp/gunholicbear/entry-12514317528.html

回到pmx這槍,根據我參觀過ksc本社的印象,日本這邊已經沒有超過亞鉛材質的金屬加工水平。跟之前的f90一樣應該還是kwa生產
到日本的價格感覺也會很高(f90已經達5牛hkd)
作者: 48191    時間: 29-1-2024 18:33

先感謝。
台灣奕凱製造(KWA)嘛。

但係有一點不太明白。
日本自從修訂「刀銃法」後,日本廠商不是不能生產金屬玩具槍嗎?
何以TM可以生產M4A1 MWS?
引用:
原帖由 NIMrA1888 於 29-1-2024 18:24 發表

ching如果有上過ksc日本官網的話就會知道system7後面跟的是й①みдЧヱリ⑦Ж⑦(blow back engine)
也就是「煲」這個控制後座的系統而非hopup
具體的構造同歷史我推薦ching看這篇日本ching的blog
https:// ...
作者: pinkhunter    時間: 30-1-2024 04:05

買番泥第一件事應該又係要换拍頭o-ring, 明知一定會脆化偏偏咁多年都唔肯换材料
作者: 48191    時間: 30-1-2024 06:06

KWA的Piston Head一直都有問題。
其次係成本問題,內構全鋼件固然好。但係如果真係咁做,價錢也不會再係$2000左右。
引用:
原帖由 pinkhunter 於 30-1-2024 04:05 發表
買番泥第一件事應該又係要换拍頭o-ring, 明知一定會脆化偏偏咁多年都唔肯换材料
作者: 火鳳舞    時間: 1-2-2024 14:08

槍街到貨了!
作者: matthong    時間: 1-2-2024 16:52

引用:
原帖由 pinkhunter 於 30-1-2024 04:05 發表
最慘冇其他廠出俾佢
作者: jacko    時間: 1-2-2024 20:02

引用:
原帖由 matthong 於 1-2-2024 16:52 發表

最慘冇其他廠出俾佢
有0既

圖片附件: IMG_4880.jpeg (1-2-2024 20:02, 158.85 KB) / 該附件被下載次數 14

圖片附件: IMG_4881.jpeg (1-2-2024 20:02, 133.97 KB) / 該附件被下載次數 14

圖片附件: IMG_4882.jpeg (1-2-2024 20:02, 81.75 KB) / 該附件被下載次數 16

作者: jacko    時間: 3-2-2024 17:28

已入手,外觀做工一流 2000左右真係抵到爛
作者: 48191    時間: 3-2-2024 20:16

入面有冇鋼件?
驚唔耐用。
引用:
原帖由 jacko 於 3-2-2024 17:28 發表
已入手,外觀做工一流 2000左右真係抵到爛

作者: jacko    時間: 3-2-2024 21:17

引用:
原帖由 48191 於 3-2-2024 20:16 發表
入面有冇鋼件?
驚唔耐用。
今日唔得閒拆,聽日睇下

https://youtu.be/xw4XdLmAIxk?si=55usF96F3selHgkf
14:39
睇片就唔算多鋼件,但以KWA/KSC一貫質素,我就唔太擔心易爛

作者: 48191    時間: 3-2-2024 23:20

德文….
引用:
原帖由 jacko 於 3-2-2024 21:17 發表

今日唔得閒拆,聽日睇下

https://youtu.be/xw4XdLmAIxk?si=55usF96F3selHgkf
14:39
睇片就唔算多鋼件,但以KWA/KSC一貫質素,我就唔太擔心易爛

作者: NCP013    時間: 4-2-2024 00:59

有英文字幕
作者: 48191    時間: 4-2-2024 12:19

那一個似是即時生成,有很多專有名詞翻譯唔到,睇到一頭霧水。
引用:
原帖由 NCP013 於 4-2-2024 00:59 發表
有英文字幕

作者: RCOOH    時間: 6-2-2024 19:21

買左,煲back普通,全膠身,照計都唔會有乜情況。
作者: 火鳳舞    時間: 6-2-2024 19:25

AEG既後座力都大過佢,唔入手了!
作者: jacko    時間: 6-2-2024 22:06

引用:
原帖由 火鳳舞 於 6-2-2024 19:25 發表
有D咁0既事 我一槍未試
作者: 火鳳舞    時間: 6-2-2024 22:35

引用:
原帖由 jacko 於 6-2-2024 22:06 發表

有D咁0既事 我一槍未試
您買咗幾日個喎?仲係處咁忍得唔操?
作者: jacko    時間: 6-2-2024 22:37

買果時無試,返到workshop 又唔得閒,年尾忙到甩轆
作者: 火鳳舞    時間: 6-2-2024 22:52

引用:
原帖由 jacko 於 6-2-2024 22:37 發表
買果時無試,返到workshop 又唔得閒,年尾忙到甩轆
恭喜!恭喜.....年尾搵多D喇!
作者: RCOOH    時間: 7-2-2024 09:43

維修非常唔方便,要有AR尾通士巴拿先可以拆條bolt出來。
作者: 48191    時間: 7-2-2024 12:16

咁好笑?
引用:
原帖由 RCOOH 於 7-2-2024 09:43 發表

作者: jacko    時間: 7-2-2024 12:25

引用:
我睇片又見人徒手扭
作者: RCOOH    時間: 7-2-2024 15:21

引用:
原帖由 jacko 於 7-2-2024 12:25 發表

我睇片又見人徒手扭
PMX結構算係一支難搞版既SCAR,上半截自成一個大盒。上身個鐵蘿柚剛剛好頂住下身尾部,唔擰緊怕越打越鬆,然後間接鋤鬆上下身連接,或者拗彎下身。

作者: 48191    時間: 7-2-2024 15:50

https://youtu.be/wdFFh3XNwF0?si=rQUSqll4jpzn7YYj
引用:
原帖由 RCOOH 於 7-2-2024 15:21 發表

PMX結構算係一支難搞版既SCAR,上半截自成一個大盒。上身個鐵蘿柚剛剛好頂住下身尾部,唔擰緊怕越打越鬆,然後間接鋤鬆上下身連接,或者拗彎下身。

作者: RCOOH    時間: 9-2-2024 19:11

引用:
原帖由 火鳳舞 於 6-2-2024 19:25 發表
今日係公司燒下炮仗,個聲同blowback細到我以為冇氣。
作者: 火鳳舞    時間: 9-2-2024 19:36

引用:
原帖由 RCOOH 於 9-2-2024 19:11 發表

今日係公司燒下炮仗,個聲同blowback細到我以為冇氣。
哈哈!我其實冇試過嫁!我都係人地玩咗講我知我至決定唔入手咋!

作者: RCOOH    時間: 9-2-2024 22:11

引用:
原帖由 火鳳舞 於 9-2-2024 19:36 發表

哈哈!我其實冇試過嫁!我都係人地玩咗講我知我至決定唔入手咋!
試鎗果下覺得還ok,實際到自己手,裝鏡同燈後出力壓鎗,突然感覺支鎗虧到爆,仲以為打緊手拉雞。
作者: 火鳳舞    時間: 9-2-2024 22:58

引用:
原帖由 RCOOH 於 9-2-2024 22:11 發表

試鎗果下覺得還ok,實際到自己手,裝鏡同燈後出力壓鎗,突然感覺支鎗虧到爆,仲以為打緊手拉雞。
我見議襯新出啦啦林放咗佢,遲咗您會冇晒熱情店佢
作者: RCOOH    時間: 11-2-2024 09:51

支炮有d怪。

隻匣好鬆,降溫好快,唔使旨意一雞清,托住隻匣打情況就好唔少。慢打既blowback還好,一快扣就腳軟,然後後定唔到。

槍機柄位置好尷尬,個底座偶然會刮到槍身。

HOP比較弱,扭盡都似炒唔起,然後暴走彈略多。

作者: Tsunnam    時間: 12-2-2024 20:45

Hop up 老鼠屎偏淋,換粒硬老鼠屎 彈度表現提升.
原裝1.3J. 射擊感覺爽快, lock bolt 清楚.
原裝夠輕, 持續提槍瞄準冇難度.

作者: Tsunnam    時間: 12-2-2024 21:04     標題: Ready to shoot

CQB 利器

圖片附件: [Ready to shoot] Screenshot_20240212_213018.jpg (12-2-2024 21:04, 120.34 KB) / 該附件被下載次數 11

作者: 48191    時間: 13-2-2024 09:36

KWA天生神力,打CQB有點危險….
引用:
原帖由 Tsunnam 於 12-2-2024 21:04 發表
CQB 利器

作者: RCOOH    時間: 13-2-2024 11:17

引用:
原帖由 48191 於 13-2-2024 09:36 發表
KWA天生神力,打CQB有點危險….
真•利器
作者: 48191    時間: 13-2-2024 11:44

祝對家好運。
引用:
原帖由 RCOOH 於 13-2-2024 11:17 發表

真•利器

作者: manju    時間: 13-2-2024 13:35     標題: 回覆 65# 的帖子

聽落隻匣同飛機唔貼,漏氣降溫好快
所以托住隻匣打就OK
作者: Tsunnam    時間: 13-2-2024 13:38     標題: 回覆 68# 的帖子

Inner barrel 121mm 唔勁得去邊
作者: jacko    時間: 14-2-2024 18:12

引用:
原帖由 RCOOH 於 11-2-2024 09:51 發表
支炮有d怪。

隻匣好鬆,降溫好快,唔使旨意一雞清,托住隻匣打情況就好唔少。慢打既blowback還好,一快扣就腳軟,然後後定唔到。

槍機柄位置好尷尬,個底座偶然會刮到槍身。

HOP比較弱,扭盡都似炒唔起,然 ...
試左,可一雞清,係尾幾飛會變慢
作者: jacko    時間: 14-2-2024 18:12

引用:
原帖由 Tsunnam 於 13-2-2024 13:38 發表
我果支頭一發1.4J, 打CQB要減力
作者: jacko    時間: 14-2-2024 18:25

引用:
唔知係我天生神力,定係我果支無咁實,徒手比少少力直接可以扭開
作者: 48191    時間: 14-2-2024 18:34

當年買KWA M11A1,管都短。
但夏天都有1.5…..
引用:
原帖由 Tsunnam 於 13-2-2024 13:38 發表

作者: Tsunnam    時間: 14-2-2024 21:06     標題: 回覆 76# 的帖子

明白 到熱天 應該會勁啲

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0