標題: [又改名] 其實影RAW應該點處理? [打印本頁]

作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 00:46     標題: [又改名] 其實影RAW應該點處理?

呢排好多function影,d相要交俾人,聽他人的指引,叫我影RAW,番到來有得執...
好啦,昨晚graduation dinner,影左N百張...九成都係RAW..
番到屋企,用Lightroom開...點解d色怪怪地既!?
用 DPP又冇事wor....

究竟,發生緊咩事!?
我應該用咩執?
DPP得幾個function,Lightroom好似多d野可以做...
但係我又要一次執好多張wor...成幾百張點鬼算?
兩個software都係一知半解,我都唔知點算好...

大家有冇咩野意見可以幫助下小弟? thanks~[

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 25-6-2008 00:51

用cs3
作者: 高!高!高!    時間: 25-6-2008 01:00

其實光暗反差之外,通常仲有咩要執??
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 01:02

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 01:00 發表
其實光暗反差之外,通常仲有咩要執??
其實我係要執色溫同光 only....
作者: Elf    時間: 25-6-2008 01:03     標題: 回復 2# 的帖子

PS係for individual jpeg.. LR好似唔響CS入面? (有錯請插)
影raw主要係有多教番WB, 曝錯光要拉curve都多D細節.
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 01:05

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-6-2008 00:51 發表
用cs3
呢三個我都有....不過PS好多野我都唔知點用...果d layer野我只有O嘴..
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 01:07

引用:
原帖由 Elf 於 25-6-2008 01:03 發表
PS係for individual jpeg.. LR好似唔響CS入面? (有錯請插)
影raw主要係有多教番WB, 曝錯光要拉curve都多D細節.
係囉,我就係要執呢d...

啊重有....我執完 d RAW,轉JPEG,應該轉幾大張呢?
LR有得搞 quality,可以由 0 至 100....
我試左一張出來成 9MB,都唔知點好.....自己冇問題,但係麻煩到其他人....
作者: 高!高!高!    時間: 25-6-2008 01:08

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 01:02 發表

其實我係要執色溫同光 only....
光暗點都要執小小正常,
但為何色溫都要??
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 01:10

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 01:08 發表

光暗點都要執小小正常,
但為何色溫都要??
用5D的Auto-White-Balance,太黃了...起碼都要執番似現場光嘛~
雖然自己 pre-set左 WB,但係都唔多準...(係咪因為用白紙呢?)
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 25-6-2008 01:11

引用:
原帖由 Elf 於 25-6-2008 01:03 發表
lr 係另一個software,唔係o係ps 入面,不過cs3可以開raw
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 25-6-2008 01:15

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 01:05 發表

呢三個我都有....不過PS好多野我都唔知點用...果d layer野我只有O嘴..
你可以預設用cs3開raw,之後佢一開的時候,你照執照改,之後可以轉存其他格式,d layer係你轉完raw之後你再執先用到
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 01:20

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-6-2008 01:15 發表

你可以預設用cs3開raw,之後佢一開的時候,你照執照改,之後可以轉存其他格式,d layer係你轉完raw之後你再執先用到
呢層我都知....不過PS個樣係3個入面最唔討好...LR同DPP都做到佢做既野,我又未洗搞果d野住....但係呢兩個software已經搞到我好頭痕...
入左Adobe係咪真係會變左色呢?

其實我而家做咩好? (超迷妄狀態)
作者: Elf    時間: 25-6-2008 01:26     標題: 回復 10# 的帖子

你係咪搞亂左?
CS3= creative suite3
LR = lightroom
PS= photoshop 喎... 你講得好奇怪.
不過反正大家有共識知道up講乜就得啦
作者: Elf    時間: 25-6-2008 01:29     標題: 回復 12# 的帖子

你淨係要教光暗,WB, 拉下curve, 而唔洗做retouch (其實都可以做埋.. 簡單個種) 或其他特別效果, 用lightroom就得( 我唔清楚, 因為我用aperture, 即係apple版lightroom)
LR係designed for managing RAW pictures.. export as jpeg when u need to publish them, otherwise to leave it as RAW
作者: ZaMaR    時間: 25-6-2008 01:30

LR同DPP都未用過,PS我就識....
RAW喔...又大又麻煩,未用過,用JPG算...
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 01:31

引用:
原帖由 Elf 於 25-6-2008 01:29 發表
你淨係要教光暗,WB, 拉下curve, 而唔洗做retouch (其實都可以做埋.. 簡單個種) 或其他特別效果, 用lightroom就得( 我唔清楚, 因為我用aperture, 即係apple版lightroom)
LR係designed for managing RAW pictures.. e ...
retouch係咩..?
我唔知 output做咩quality...
而家download左lightroom beta 2....好多野都唔識用...果d brush果d...
作者: 高!高!高!    時間: 25-6-2008 01:34

Auto-White-Balance太黃,係唔你冇落燈??
其實用.jpg都已經足夠做到好多基本深入小小的東西,
function影RAW有D激,
comerce或印紙好靚好大先用RAW,
pre-set WB用白紙冇錯,可能張紙擺錯位.
如果張張都同一色溫光暗,ACDsee pro幾好,可以一次過攪.
作者: Elf    時間: 25-6-2008 01:34     標題: 回復 16# 的帖子

retouch= patching on face, 拾下D freckle.. pimples... 取長補短咁話
output 我會出6-8, 同埋最緊要resize,  keep住個size低先上到網..
其實 LR係做出黎專去管理RAW, 等D一日影千幾張相的人可以方便管理/browse
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 25-6-2008 01:36

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 01:20 發表

呢層我都知....不過PS個樣係3個入面最唔討好...LR同DPP都做到佢做既野,我又未洗搞果d野住....但係呢兩個software已經搞到我好頭痕...
入左Adobe係咪真係會變左色呢?

其實我而家做咩好? (超迷妄狀態)
cs3同o個2個都係一樣咁用,不過我覺得cs3就多d 野較(好似)

同埋你一路玩,cs3你早d摸熟你就可以玩到多d 野
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 02:01

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 01:34 發表
Auto-White-Balance太黃,係唔你冇落燈??
其實用.jpg都已經足夠做到好多基本深入小小的東西,
function影RAW有D激,
comerce或印紙好靚好大先用RAW,
pre-set WB用白紙冇錯,可能張紙擺錯位.
如果張張都同一色溫光暗 ...
我冇落燈呀.... 去到果場,老豆支老爺手柄燈爛左....

其實應該點(擺張紙)先set得準?
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 02:02

引用:
原帖由 Elf 於 25-6-2008 01:34 發表
retouch= patching on face, 拾下D freckle.. pimples... 取長補短咁話
output 我會出6-8, 同埋最緊要resize,  keep住個size低先上到網..
其實 LR係做出黎專去管理RAW, 等D一日影千幾張相的人可以方便管理/bro ...
果d高難題野...得等我買本CS3書才行了....
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 02:02

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 25-6-2008 01:36 發表

cs3同o個2個都係一樣咁用,不過我覺得cs3就多d 野較(好似)

同埋你一路玩,cs3你早d摸熟你就可以玩到多d 野
太多了...學不了...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 25-6-2008 02:14

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 02:02 發表

太多了...學不了...
一步一步,先識左用cs3搞raw先
作者: 高!高!高!    時間: 25-6-2008 02:15

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 02:01 發表

我冇落燈呀.... 去到果場,老豆支老爺手柄燈爛左....

其實應該點(擺張紙)先set得準?
你叫個同學仔拿住白紙面向你,影佢,
有d低b但係最簡單準確的方法.
影3200k野要check White,唔好用auto.
作者: Elf    時間: 25-6-2008 02:36     標題: 回復 24# 的帖子

multiple light sources with different color temperature點算?
都係用燈最可靠..
作者: 高!高!高!    時間: 25-6-2008 03:18     標題: 回復 25# 的帖子

閃燈全景hit到6400k好難,
多數影comerce的級數才會咁做,
multiple light sources with different color temperature要看你想主角是那一個色溫就用這一個,
想統一都係用燈最可靠,
當然用燈都可以加CT.O改做3200K,
最重要係自己想要的效果,
唔一定6400K白色的才叫正確,
3200K好多時都好好氣分,
但樓主的情況係要肆肆正正,
當然係做白色會正常D.

software PS一定要識,
再加個可以批次改相的software就會萬能咁滯.
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 12:37

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 03:18 發表
閃燈全景hit到6400k好難,
多數影comerce的級數才會咁做,
multiple light sources with different color temperature要看你想主角是那一個色溫就用這一個,
想統一都係用燈最可靠,
當然用燈都可以加CT.O改做3200K, ...
其實PS....應該學到邊一個程度? 基本既調相(做同Lightroom同DPP做既野)我都冇問題既...
不過有d 好方便既function反而唔識用...
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 19:21

再問......今日試下用兩個software來開,睇下有咩分別....

情況就係咁...
firestone viewer假設係最正常,其他兩個,DPP好紅,LR好黃....

我應該點算!?
好趕急.....請幫幫手.... thanks!
作者: 高!高!高!    時間: 25-6-2008 23:21

有冇試過save copy as都係咁??
其實還有一個很基本的問題,但容後再討論.
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 23:32

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 23:21 發表
有冇試過save copy as都係咁??
其實還有一個很基本的問題,但容後再討論.
如果save jpg 會....差唔多?
作者: 高!高!高!    時間: 25-6-2008 23:43

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-6-2008 23:32 發表

如果save jpg 會....差唔多?
我都唔清楚,不過看實物會比較實際.
其實一路都冇問過,d相影左交左比佢之後會做什麼??
作者: adrianyahk    時間: 25-6-2008 23:49

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-6-2008 23:43 發表

我都唔清楚,不過看實物會比較實際.
其實一路都冇問過,d相影左交左比佢之後會做什麼??
唔.........佢會整下片播下....應該唔會出印刷品.....(不過另外有d 可能會)詳細佢都冇講,不過肯定唔多專業..
作者: 高!高!高!    時間: 26-6-2008 00:41

用firestone viewer吧,
比左相佢都唔知佢會用咩software爆!
佢個mon又唔知係點,
你tune好晒都冇意思!
總之在你的mon看
同一輯相是同一個tone就可以.

作者: adrianyahk    時間: 27-6-2008 01:01

搞左成日...勉強係DPP出到d "感覺正常d似完著"既 CR2---> JPEG....

但係,點解Lightroom會自動搞黃張相?
呢個..........真係希望有人可以解答....

不如引伸,
大家影完RAW,會點處理?點變番做JPEG?
作者: CrazyBoy    時間: 27-6-2008 01:20

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-6-2008 01:01 發表
搞左成日...勉強係DPP出到d "感覺正常d似完著"既 CR2---> JPEG....

但係,點解Lightroom會自動搞黃張相?
呢個..........真係希望有人可以解答....

不如引伸,
大家影完RAW,會點處理?點變番做JPEG?
其實應該唔係Lightroom會自動搞黃張相...
我諗係因為每間廠影既raw出既資料都有唔同..
所以Lightroom未必會讀得返準果隻色
所以我覺得用返canon provide既軟件會好d
純個人廢up..
作者: 高!高!高!    時間: 27-6-2008 01:38

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-6-2008 01:20 發表

其實應該唔係Lightroom會自動搞黃張相...
我諗係因為每間廠影既raw出既資料都有唔同..
所以Lightroom未必會讀得返準果隻色
所以我覺得用返canon provide既軟件會好d
純個人廢up..
我都認同,
我都冇遇過這問題,
因為影RAW,都一定係成個RAW FILE比人(分色/美術/排版之類)
都未試過RAW轉其他野.
作者: adrianyahk    時間: 27-6-2008 01:43

引用:
原帖由 高!高!高! 於 27-6-2008 01:38 發表

我都認同,
我都冇遇過這問題,
因為影RAW,都一定係成個RAW FILE比人(分色/美術/排版之類)
都未試過RAW轉其他野.
我都想分俾人...
作者: Elf    時間: 5-7-2008 03:07     標題: 回復 37# 的帖子

應該right click可以export as ...
我用aperture.. 不過所有RAW management software都應該好易轉到,..
作者: adrianyahk    時間: 5-7-2008 11:14

不如咁.....大家影AdobeRGB 定係 sRGB?

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0