標題: 政府準備捐一百億比四川 [打印本頁]

作者: alexl    時間: 4-7-2008 21:47     標題: 政府準備捐一百億比四川

曾特首為擦亞爺鞋, 慷香港市民之慨, 捐一百億比四川, 平均每人二千元...捐錢比災民, 無所謂, 但在唔同渠道, 都聽到貪官同奸商合某私吞捐款, 做假單據, 用高幾倍價買野, 然後落袋..等等...心淡
香港都好多老人、細路活在邊緣, 曾特首采你都傻, 靠自己啦
作者: joey    時間: 4-7-2008 22:29

4川是要幫,
不如分一半幫下hk己窮人重好la~!
作者: adrianyahk    時間: 4-7-2008 23:10

這還真的挺行呢....特區....一百億呀!
作者: 高!高!高!    時間: 4-7-2008 23:40

$10000000000!
係有咁多個位,生平第一次寫咁大個數........
一百億,比唔係問題,就算係香港d低下層,
我相信佢地都願意比,但係唔會比你個政治家比得咁容易囉.
立法會又要玩一轉!
作者: 菊花碟    時間: 4-7-2008 23:44

引用:
原帖由 alexl 於 4-7-2008 21:47 發表
曾特首為擦亞爺鞋, 慷香港市民之慨, 捐一百億比四川, 平均每人二千元...捐錢比災民, 無所謂, 但在唔同渠道, 都聽到貪官同奸商合某私吞捐款, 做假單據, 用高幾倍價買野, 然後落袋..等等...心淡
香港都好多老人、細路 ...
唉.......交稅..都交都我喊....佢老闆呀...
作者: gtoray    時間: 4-7-2008 23:53

真係有d過份....
作者: MS    時間: 5-7-2008 00:10     標題: 回復 6# 的帖子

擦鞋所為!孔老二有一句老吾老及人之老,幼吾幼及人之幼,香港都週身唔掂...........仲要

作者: derek_lok    時間: 5-7-2008 00:47

面子工程!!! 曾SIR好想連任咩??
作者: 中校    時間: 5-7-2008 01:07

引用:
原帖由 alexl 於 4-7-2008 21:47 發表
香港都好多老人、細路 ...
點解點解點解

轉貼生果日報:
[b]陶 傑 短 評 : 特 府 太 有 錢 了曾 特 府 絕 地 反 擊 , 醫 治 副 局 新 貴 的 政 治 內 出 血 , 除 了 編 導 立 法 會 北 上 「 賑 災 」 真 人 騷 , 用 藥 一 劑 比 一 劑 猛 烈 , 竟 然 由 庫 房 撥 出 一 百 億 捐 助 重 建 四 川 災 區 , 又 引 致 輿 論 大 嘩 。
有 識 之 士 指 出 , 《 基 本 法 》 講 明 : 「 香 港 特 區 財 政 收 入 全 部 用 於 自 身 需 要 」 , 又 講 「 量 入 為 出 」 , 撥 出 一 百 億 全 是 納 稅 人 血 汗 錢 , 香 港 現 時 經 濟 艱 困 , 老 人 的 生 果 金 一 分 錢 冇 得 加 , 最 低 工 資 又 不 肯 立 法 , 四 川 賑 災 , 民 間 已 經 自 發 捐 了 數 億 , 曾 特 再 次 慷 市 民 之 慨 , 難 怪 又 起 民 怨 。
特 府 透 過 電 台 喉 舌 狡 辯 : 據 說 澳 門 今 年 財 政 盈 餘 三 百 億 , 也 捐 了 五 十 億 , 廣 東 三 千 五 百 億 , 也 捐 了 一 百 五 十 億 。 澳 門 是 澳 門 , 澳 門 何 鏵 有 盈 餘 , 每 人 派 錢 五 千 , 曾 特 府 為 何 不 跟 從 ? 廣 東 如 何 反 應 , 更 是 「 兩 制 」 中 的 另 一 制 , 《 基 本 法 》 第 一 百 零 六 條 : 「 香 港 特 別 行 政 區 保 持 財 政 獨 立 」 , 沒 有 說 : 「 在 緊 急 非 常 時 期 , 如 地 震 、 天 災 、 隕 石 撞 擊 中 國 領 土 , 特 區 政 府 必 須 跟 隨 全 國 各 省 市 , 必 須 與 各 地 競 賽 , 表 忠 愛 國 , 撥 款 賑 災 」 , 《 基 本 法 》 沒 有 這 一 條 , 如 同 沒 有 規 定 副 局 長 國 籍 , 不 斷 鑽 空 子 , 居 心 何 在 ?
難 怪 連 親 中 政 黨 , 也 覺 得 過 份 。 不 過 , 對 於 低 下 層 , 這 也 是 好 事 , 特 府 可 以 慨 贈 百 億 到 四 川 , 當 不 會 「 寧 與 外 省 , 不 贈 家 奴 」 , 生 果 金 至 少 應 該 加 到 二 千 , 其 餘 綜 援 也 應 追 加 , 香 港 人 不 是  仔 , 一 定 會 團 結 一 致 , 向 特 府 攤 手 板 。

作者: joey    時間: 5-7-2008 01:42

據 說 澳 門 今 年 財 政 盈 餘 三 百 億 , 也 捐 了 五 十 億,

澳 門 何 鏵 有 盈 餘 , 每 人 派 錢 五 千 , 曾 特 府 為 何 不 跟 從 ?

問得好~
作者: HunterX    時間: 5-7-2008 02:57

真係心淡......
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-7-2008 09:22

引用:
原帖由 derek_lok 於 5-7-2008 00:47 發表
面子工程!!! 曾SIR好想連任咩??
佢無la完埋去到2012就到唐英年la
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-7-2008 09:23

地 震 、 天 災 、 隕 石 撞 擊 中 國 領 土 , 特 區 政 府 必 須 跟 隨 全 國 各 省 市 , 必 須 與 各 地 競 賽 , 表 忠 愛 國 , 撥 款 賑 災

寫鬼好搞笑
作者: Hkpolice-Psu    時間: 5-7-2008 11:20

唉....香港人唔知要做幾耐先搵到咁多...
作者: harris    時間: 5-7-2008 11:25

一定唔會通過,我話既!
曾生真係........不知所謂
作者: gtoray    時間: 5-7-2008 11:39

不過咁...大陸近十年益左兩個特區唔少
呢次老豆有難
邊個唔幫就知邊個不孝喇.....
作者: ivan_lam    時間: 5-7-2008 11:42

無話唔幫,只是應該量力而為~
作者: 1233    時間: 5-7-2008 11:42

記憶Econ呀sir講過...香港係有1萬億"處"備....
不過今次用得重多個沙士.....
作者: adrianyahk    時間: 5-7-2008 11:44

引用:
原帖由 gtoray 於 5-7-2008 11:39 發表
呢次老豆有難
其實俾就俾硬ga la...睇下幾多ga je... d大陸佬根本就老馮問你拎ga la...

呢幾年俾好多錢香港搵呀....不過同時拎埋哂你d技術,偷哂你d技巧,再搶埋你d優勢,等你搵多幾年就俾佢收你皮咁解 lor...

作者: 小安哥    時間: 5-7-2008 12:32

引用:
原帖由 gtoray 於 5-7-2008 11:39 發表
呢次老豆有難
益?
Can you explain what things China 益 us?
Only have a mouth to say 益. ..

作者: Hkpolice-Psu    時間: 5-7-2008 12:50

引用:
原帖由 小安哥 於 5-7-2008 12:32 發表

益?
Can you explain what things China 益 us?
Only have a mouth to say 益. ..
唔係呀公放自由行落尼買野,香港有錢收?

唔係呀公借D椅奧運又關香港事?

唔係呀公下下放水俾香港, 香港都唔知過唔過到03-05年果關
作者: VEC    時間: 5-7-2008 12:51

雖然擺明係曾特首擦鞋, 但唔俾佢得逞, 唔通過佢又會被世人視為不義... 唉...
作者: Hkpolice-Psu    時間: 5-7-2008 12:53

引用:
呢次老豆有難
但係講真都唔係咁科水法掛....之前已經科左一次, 又科?!

其實D錢係咪用得其所真係大家心中有數, 佢條友仔今次真係送羊入虎口
作者: mujiadam    時間: 5-7-2008 12:55

引用:
呢次老豆有難
好老實...你問下師奶...睇下大陸幫多定害多
作者: ea4101    時間: 5-7-2008 14:12

幫又俾人落袋
唔幫又話唔幫人見死不救
見到人地俾得咁開心,你又想科水
不如認真D搞搞本土經濟搞返掂個市先la
作者: adrianyahk    時間: 5-7-2008 20:50

引用:
原帖由 ea4101 於 5-7-2008 14:12 發表
幫又俾人落袋
唔幫又話唔幫人見死不救
見到人地俾得咁開心,你又想科水
不如認真D搞搞本土經濟搞返掂個市先la
你唔係諗住有得搞呀?

三通都通左啦wor...洗鬼理你香港呀?人人都直入啦~
貨運? 大佬港口又平又抵又多又快,三通埋--->收皮
商務? 大佬人工平,一街大學生,一早偷哂你地d經營技巧--->收皮
旅遊? 台灣多野玩過你,迪士尼上海又起,海x公園?一次夠玩啦~--->收皮
我地食既野,大陸運入來...
我地賺既錢,大陸送落黎...
我地既機會,大陸施捨既...

搞?問中央啦~政府?算吧啦!
作者: Ethan_meu    時間: 5-7-2008 21:03

香港己徑被邊緣化
本土就一事無成
不如拎D 錢幫左自己先
D 高官仲成日叫D 人唔洗擔心
香港仲有競爭能力
好明顯硬件唔夠人新,大,
仲可以自我安慰...........
作者: gtoray    時間: 5-7-2008 21:38

引用:
原帖由 mujiadam 於 5-7-2008 12:55 發表

好老實...你問下師奶...睇下大陸幫多定害多
事實就係幫多
不過 side effect 都唔少
而且係因為由香港人一直有d睇唔起ge大陸
作者: gtoray    時間: 5-7-2008 21:40

最大問題就係慷慨人地, 虐待自己 !
作者: BESTDAVID    時間: 5-7-2008 22:57

真係批出100億......d貪官又可以發達了 lolv
作者: derek_lok    時間: 5-7-2008 23:21

引用:
原帖由 Ethan_meu 於 5-7-2008 21:03 發表
香港己徑被邊緣化
本土就一事無成
不如拎D 錢幫左自己先
D 高官仲成日叫D 人唔洗擔心
香港仲有競爭能力
好明顯硬件唔夠人新,大,
仲可以自我安慰...........
香港點會被邊緣化呀??剩係天水圍都被統戰部解放左啦,,香港唔會被邊緣化,,只會被大陸化
作者: 餅    時間: 5-7-2008 23:39

唔通真係應左梁錦松個句:有咁耐風流有咁耐折墜......?
作者: auxair    時間: 5-7-2008 23:39

引用:
原帖由 小安哥 於 5-7-2008 12:32 發表

益?
Do you know what is CEPA?
Do you know how much 自由行 benefits the HK Economy?
What happened to the retail business after SARS? What kept it alive after SARS?

Appreciate your response.

作者: adrianyahk    時間: 5-7-2008 23:42

引用:
原帖由 於 5-7-2008 23:39 發表
唔通真係應左梁錦松個句:有咁耐風流有咁耐折墜......?
咁我地起碼衰埋個"五十年不變"既餘下部分...
作者: HunterX    時間: 6-7-2008 02:34

即係咁, 香港人自己自發既都已經捐左唔少啦~~
而家呢一百億, 如果直接交俾四川省政府, 即係放人D貪官褲袋姐......
作者: jwlchan    時間: 6-7-2008 05:21

其實, 四川地震發生在地震中央,汶川整個消失, 災情之重, 比在香港領救援人仕更慘, 中國曾经傾全力幫香港渡過幾次難關, 而家中國有難, 係好應加援手.
但無可否認, 中國官員貪污嚴重, 捐欵可能只有部份到達災區, 但係, 唔通就此俾災民無救?
就算貪官取大份, 起碼災民都有細份, 點都好過乜都冇!
作者: 車厘子    時間: 6-7-2008 06:21

我放長雙眼睇下香港出事佢地會做D咩
作者: alexl    時間: 6-7-2008 10:27

聽講唔係一次過一百億, 係每年一百億, 直至完全重建....

重有香港高官+特首都全無長遠搞好經濟民生的計劃, 請D副局長+政治肋理係輸送利益, 等D政黨出少D聲, 做多D政治show, 對實質無Q用, 公務員就繼續高薪閒人, 做又36, 唔做又36, 返工揾逍遣, 香港經濟好唔好, 全等運到...講起公務員, 我朋友做公務員成日晒命, 話人工好, 唔使做, 唔睇工作表現, 炒又炒唔倒, 而家通脹, 年年坐硬有5-6%加, 有D加埋增薪點有10%加, 肥過肥仔水...最唔好就係返工要揾D細魏打發時間,...
作者: JASON1988    時間: 6-7-2008 12:41

一年一百億,佢地想個個居民住城堡呀
作者: 小安哥    時間: 6-7-2008 12:49

引用:
原帖由 auxair 於 5-7-2008 23:39 發表

Do you know what is CEPA?
Do you know how much 自由行 benefits the HK Economy?
What happened to the retail business after SARS? What kept it alive after SARS?

Appreciate your response.
How about our lost?
Like almost all factories go to china. .
Chinese mum drop baby in HK, etc .. .
Our lost is more than the benefits we taken!
作者: adrianyahk    時間: 6-7-2008 14:35

引用:
原帖由 小安哥 於 6-7-2008 12:49 發表

Like almost all factories go to china. .
Chinese mum drop baby in HK, etc .. .
Our lost is more than the benefits we taken!
everyone knows....but no one can help...
作者: auxair    時間: 6-7-2008 14:44

Do you really still need the factories to stay in Hong Kong (along with all the pollutions)?

Simple rules of economics, do you think the full value added goods produced in HK factories will still be competitive in the world markets? Another rule of economics - specialize in what one does best - for now they are finance, communication, logistics (air andsea)

Chinese mums do drop babies in Hong Kong hospitals, but has that been checked to a great extent lately with the new reservation and payment rules? How is that compared with the net benefits brought about by CEPA and 自由行, not to say all those business opportunities given to Hong Kong by the Central Authority

知唔知乜叫「算過有著數」? 再唔係有冇聽過「兩害相權取其輕」?

乜世界上仲有著數可以攞到盡、算到盡? 抱著咁嘅心態果D人想成功就真係難D啦,就算有錢都係神僧鬼厭果隻!

其實大陸到今時今日都冇乜野要靠香港,一直都只係守住一個「承諾」,重將最好嘅政治營商條件(普通法、終審庭客席國際大法官、CEPA、自由行、大珠江三角經濟區),物資(如平靚正糧油日用品),D友咁多呀支呀咗,如果亞爺把心一橫,來個「上海政治經濟特區」,相信國際商家亦樂於移船就堪。 你估上海市政府同美國廸士尼想唔想係上海整多個又大又平(造價+人工+ 燈油火蠟)又唔使申請至去得嘅樂園 ? 執咗香港再係上海起條數咪仲正?

我亦可敢講香港係全世界最自由及言論開放城市, 有冇人敢係紐約、倫敦、巴黎、新架坡、多倫多、悉尼、台北好似係香港咁串D差人?

全世界有冇好似香港咁市民有セ頭昏身慶,小至蚊叮蟲咬脚倦,免費消防車十字車直升機即到?入公立醫院住一千幾百可找數?

咪咁計較啦,香港人! 邊有自己著數哂架?

仲有呀納稅人,請記住我地至多只係納入息既15%作稅

作者: gtoray    時間: 6-7-2008 15:38

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 10:27 發表
聽講唔係一次過一百億, 係每年一百億, 直至完全重建....

重有香港高官+特首都全無長遠搞好經濟民生的計劃, 請D副局長+政治肋理係輸送利益, 等D政黨出少D聲, 做多D政治show, 對實質無Q用, 公務員就繼續高薪閒人, 做又36, 唔做又36, 返工
作者: gtoray    時間: 6-7-2008 15:43

引用:
原帖由 小安哥 於 6-7-2008 12:49 發表

經濟轉型唔代表係 lost
什麼 Chinese mum drop baby  in hk, 大量新移民家庭拎綜援 都只係小小ge支出
作者: alexl    時間: 6-7-2008 15:50

名義上納稅人至多只係納入息既15%作稅, 但香港人比最多錢政府係地價, 閒閒地都一、二千蚊尺, 你買間七百尺樓, 你比左過百萬比政府, 香港買野、食野, 最貴成本係鋪租, 地價貴抬高租, 你每日消費, 有部份落政府袋, 所以唔好話香港稅低得15%
作者: auxair    時間: 6-7-2008 15:51

其實大陸到今時今日都冇乜野要靠香港,一直都只係守住一個「承諾」,重將最好嘅政治營商條件(普通法、終審庭客席國際大法官、CEPA、自由行、大珠江三角經濟區),物資(如平靚正糧油日用品),D友咁多呀支呀咗,如果亞爺把心一橫,來個「上海政治經濟特區」,相信國際商家亦樂於移船就堪。 你估上海市政府同美國廸士尼想唔想係上海整多個又大又平(造價+人工+ 燈油火蠟)又唔使申請至去得嘅樂園 ? 執咗香港再係上海起條數咪仲正?  
++++++++++++++++++++++++++++++++++
習 近 平 : 香 港 通 脹 壓 力 增 大   中 央 政 府 繼 續 支 援
2008-07-06 HKT 14:11

到 訪 本 港 的 國 家 副 主 席 習 近 平 在 入 住 的 酒 店 , 由 港 澳 辦 主 任 廖 暉 陪 同 , 接 見 行 政 長 官 曾 蔭 權 。
習 近 平 說 , 近 期 受 國 際 油 價 和 糧 食 價 格 攀 升 影 響 , 香 港 通 脹 壓 力 增 大 , 物 價 上 漲 , 對 巿 民 造 成 一 定 影 響 , 中 央 政 府 將 繼 續 積 極 支 援 特 區 政 府 。 他 又 說 , 中 央 滿 意 行 政 長 官 及 特 區 政 府 的 工 作 , 當 前 香 港 形 勢 總 體 是 好 。

習 近 平 重 申 , 訪 港 是 考 察 奧 運 馬 術 及 殘 奧 會 的 籌 備 情 況 , 更 要 為 本 港 打 氣 。 中 央 當 前 要 將 抗 震 救 災 的 精 神 , 轉 化 為 籌 辦 奧 運 的 熱 情 , 他 們 會 一 手 做 好 抗 震 救 災 工 作 , 一 手 做 好 奧 運 。

行 政 長 官 曾 蔭 權 感 謝 習 近 平 訪 港 , 以 及 中 央 讓 香 港 協 辦 奧 運 馬 術 項 目 。 他 表 示 , 準 備 工 作 已 全 部 就 緒 , 有 信 心 、 有 能 力 確 保 奧 運 馬 術 比 賽 圓 滿 成 功
作者: auxair    時間: 6-7-2008 16:13

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 15:50 發表
名義上納稅人至多只係納入息既15%作稅, 但香港人比最多錢政府係地價, 閒閒地都一、二千蚊尺, 你買間七百尺樓, 你比左過百萬比政府, 香港買野、食野, 最貴成本係鋪租, 地價貴抬高租, 你每日消費, 有部份落政府袋, 所以 ...
想問你及你家人有需要時係幫襯公立醫療定私家醫院,閣下讀大中小学交幾多錢學費? 係咪想要按成本收費?

阿牛叔順嫂賣樓 good 一筆大水係唔係交返資產增值稅俾政府?

唔賣地、收利得稅、收士担稅,閣下是否建議加薪俸稅,而教育、醫療及(如外國)個別緊急服務則按成本收費或縮減?

錢從何來? 天會跌錢? 閣下有更佳營運模式請和大家分享,真係好橋我更可以代向官員議員中央政策組顧問反映!

作者: VEC    時間: 6-7-2008 16:18

引用:
原帖由 小安哥 於 6-7-2008 12:49 PM 發表

港商响內地開廠係在商言商ge關係, 大陸人工平, 冇法子吧.
呢d係大陸同香港融合ge必然結果, 但中央袖手旁觀的話香港ge情況可能更差吧?
作者: alexl    時間: 6-7-2008 16:30

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 15:38 發表

咁我又想問政府點樣無長遠搞好經濟民生的計劃呢?
D副局長+政治肋理咪就係要同政黨打交道, 做政治
作者: ?老虎仔?    時間: 6-7-2008 16:44

香港政府上次財政收益有二千七百幾憶,
拎一百憶o者係二十七分之一;
反面個重點問題係, 一百憶捐左出去, 係唔係真係用得其所?

不如咁啦, 拎一百憶俾四川, 再拎一百憶去攪攪香港d問題啦.....
香港表面風光, 內裹暗病都好多....

作者: auxair    時間: 6-7-2008 17:00

晚晚10點8點放工, 公務員準時四點半洗手等放工

我估係你識果D渣掛 - 我識果D都係夜晚十点八点放工噃
++++++++++++++++++++
講到局長, 副局長+政治肋理, 真唔知有乜用, 有所謂常任秘書長, 副秘書長, 肋理, 署長..一大堆, 做決策駛唔駛咁多人呀, 層層叠叠, 人工又高, 效率又低, 又冇決斷既魄力...一句話人又多, 做事少

以閣下所知,邊個國家同地區嘅政府唔係一樣,有就請舉例? 冇就.......
++++++++++++++++++++++++

常任秘書長, 副秘書長, 助理秘書長, 署長 - 呢堆就一定要有架喇,全世界都一樣

局長, 副局長+政治助理 - 呢堆如行公務員精英管治制就冇需要,但系我地唔係喊要求普選及政治人管公務員咩? 唔通又要普選但係又要全公務員做內閣,等個普選特首俾公務員團隊包圍玩謝?

冇今天試水撞吓板十年後點行民選首長及內閣制? 十年好快又到! 推出時處理國藉、薪金問題的確係樣衰要撿討,但想深一層,要攪「普選民主」條路就一定係咁行!

唔明我講乜,可以睇 Yes Minister, Yes Prime Minister 同 West Wing 補下習

++++++++++++++++++++++++
不如咁啦, 拎一百憶俾四川, 再拎一百憶去攪攪香港d問題啦.....

Fully Agree!

作者: gtoray    時間: 6-7-2008 17:08

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 16:30 發表

(1)人口政策-不停有低skill移民來港, 增加人口錯配, 低下層人口增加, 又
作者: auxair    時間: 6-7-2008 17:21

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 17:08 發表

人口政策要睇遠d, 依家你睇唔順眼ge人口就係未來香港ge根基
佢地ge下一代好多都可以成為香港未來ge勞動人口,(即係低下階層呀...)
綜援就當係小投資

想想我地嘅特首、律政司司長嘅背景出身就明 gtoray之講乜

環保 - 今年空氣天色都稍為比前兩三年好D架啦 - 繼續努力啦 - Global Warming 就係世界性大位事嘞

至於教育,以香港之稅率之低,大學大部份資助加中小學免費已經比世界上好多地方好,俾D時間佢地修
正啦....
作者: gtoray    時間: 6-7-2008 17:28

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 16:30 發表

講到公務員, 話佢地人工高, 就話出便好境有幾個月花紅, 人工三級跳...係呀好境時, 人地係出便做到PK, 晚晚10點8點放工, 公務員準時四點半洗手等放工.
呢個我唔同意
好境果時, 過境貨車司機閒閒地兩,三皮一個月
依家, 日做夜做都係萬幾蚊
重有好多行好境果時做到三更半夜係為左搵多d, 依家做到三更半只係為左搵啖食

點解公務員收工準時會係錯呢?
其實作為僱員, 唔係跟本就應該準時收工咩?
作者: alexl    時間: 6-7-2008 17:32

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 16:13 發表

想問你及你家人有需要時係幫襯公立醫療定私家醫院,閣下讀大中小学交幾多錢學費? 係咪想要按成本收費?

阿牛叔順嫂賣樓 good 一筆大水係唔係交返資產增值稅俾政府?
唔賣地、收利得稅、收士担稅 ...
稅梗係要交, 我指出香港唔係低稅率姐..
政府按成本收費?得!!先大幅改善運作成本先, 政府一大堆肥肉可割...減一半開資都可以...
我係電話公司做左廿年, 以前電話公司架構、薪酬, 行政管理..都好似政府, 大穫飯, 架構層叠, 官多過兵, 大堆閒人, 人多工作少, 又浪費, ..因市場開放競爭, 公司大改革, 減成本, 廿年來, 減左D廢人, 簡化左D行政架構, 注重每個人既工作表現及管理, 應用自動化及電腦去取替人力並提高效率,減成本..
舉例說以前公司一個官對一個兵, 一個裝電話師父一日最多裝兩個電話, 宜家官兵比例最少1:10, 師父一日最少裝十個八個電話...你話成本可減幾多, 你話政府係減成本, 提高效率做左幾多
作者: gtoray    時間: 6-7-2008 17:34

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 17:21 發表
環保 - 今年空氣天色都稍為比前兩三年好D架啦  
香港ge空氣污染好大程度係大陸"益"我地ge....
所以要打動埋內地...一致行動先有用
作者: gtoray    時間: 6-7-2008 17:43

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 17:32 發表

政府按成本收費?得!!先大幅改善運作成本先, 政府一大堆肥肉可割...減一半開資都可以...
我係電話公司做左廿年, 以前電話公司架構、薪酬, 行政管理..都好似政府, 大穫飯, ...
係喎, 政府入面真係有唔少冗員
不過我想講ge係, 唔係公務員就=冗員
私人公司都一樣大把冗員
尤其係大公司
作者: alexl    時間: 6-7-2008 17:43

晚晚10點8點放工, 公務員準時四點半洗手等放工
我估係你識果D渣掛 - 我識果D都係夜晚十点八点放工噃

..你梗係公務員啦, 你話公務員好多都係夜晚十点八点放工???講都無人信啦,

點解公務員收工準時會係錯呢?
其實作為僱員, 唔係跟本就應該準時收工咩?

公務員收工準時無問題, 但應人工相對少
宜家調轉左, 公務員收工準時人工高, 私人公司做到三更半夜人工少....世界真公...平

作者: auxair    時間: 6-7-2008 17:50

咁請問邊度稅率比香港低? (中東油國、汶萊例外)

你覺得 Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高定低?

醫管局,學生資助處、社署,以15%個人稅率及收費黎計,同同類機構比較係高定低?

比上不足、比下有餘,不識讚賞,只會批評,只平添社會怨氣、階層爭拗!
作者: gtoray    時間: 6-7-2008 17:52

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 17:43 發表
公務員收工準時無問題, 但應人工相對少
宜家調轉左, 公務員收工準時人工高, 私人公司做到三更半夜人工少....世界真公...平
呢d就係顯示出香港ge僱員權益意識不足,本末倒置
跟本係應該私人公司做到三更半夜ge要比 ot 錢
點會係準時收工要減人工 ??

作者: gtoray    時間: 6-7-2008 18:03

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 17:50 發表

引用:
中評社香港4月1日電卅《福布斯》最新一期公佈2008年稅負痛苦指數排行榜,受調查的66個國家和地區中,中國痛苦指數高居全球第5、亞洲第1。此外,香港則排名倒數第5,台灣名列53,都屬於稅負痛苦指數較低的地區。

此前,財政部消息稱,2007年稅收收入同比增長 33.7%,佔財政總收入的比重為88.9%。財政部網站稱,隨著企業經營效益和居民收入水準的提高,所得稅收入的比重也在逐年提高,2007年企業所得 稅和個人所得稅的比重已經達到了26.2%。另有消息稱,由於稅負太重,中國的個體戶數量正在以每年87萬戶的速度減少,如果繼續維持這個減速,個體戶或 許會在中國消失。不過,財政部副部長王軍此前曾表示,中國的稅負並不高,在發展中國家中處於居中位置。

《工商時報》報道,《福布斯》計算稅負痛苦指數的方法,是根據各地公司稅率、個人所得稅、富人稅率、銷售稅與增值稅,及僱主和員工的社會保障貢獻等六種稅項的最高稅率合計。《福布斯》也根據此項指數,判斷一地政策是否有利吸引外來人才。  

根據《福布斯》最新調查,中國的上述六項指標的總和為152,僅次於法國、荷蘭、比利時和瑞典,為全球稅負第五痛苦的國家。日本痛苦指數為122.4,是亞洲稅負第二痛苦的地區,在全球則排名第16。名列痛苦指數前二十名者,大多是歐盟地區的國家。  

至於稅負痛苦指數最低的國家,前二名都來自中東地區,分別是卡達和阿拉伯聯合大公國,指數分別為12.0和18.0。香港總分41.5,是痛苦指數第三低的地區,新加坡79.5,位居54名。  

針對這項調查結果,《福布斯》指出,雖然中國的稅負痛苦指數與去年持平,但當這個全球經濟增長最快的經濟體的其他價格都在上漲之際,稅負將成為更重要的一個經濟觀察因素。  

《福布斯》的稅負痛苦指數排名去年曾引來中國官員的反擊,但《福布斯》在今年的調查中仍指稱,中國至今仍是最糟的稅率“違法者”。去年該調查中 曾指出中國賦稅制度有八項值得改進的地方,但從去年中國的稅收來看,顯然問題仍在。2007年中國的稅收增長超過30%,遠遠超過其11.4%的GDP增長。  

調查還指出,今年明顯增加的賦稅項目主要集中在個人所得稅,以及因政府缺乏效能和新一波退休潮所帶來的社會保障稅負,尤以歐陸國家最為嚴重。亞洲地區普遍沒有社保稅負的問題,中國是唯一例外

作者: alexl    時間: 6-7-2008 18:18

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 17:50 發表

你覺得 Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高定低?

醫管局,學生資助處、社署,以15%個人稅率及 ...
唔係淨係睇稅率高低, 仲要睇政府福利, 香港稅+地價唔低, 福利少, 尤其對中產, 星加坡比香港公平

Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高又點, 要睇成本, 香港Immi, Police, 消防同GFS所用既資源一定比外國/國內同類機構高好很多

香港公務員工作薪酬絕對吸引, 大部份人都首選政府工, 相反係外國己發展國家, 政府工吸引力一般, 適合D想悠閒D揾少D既人, 除左係第三世界國家, 政府工吸引因為可以貪污欺壓平民...
作者: auxair    時間: 6-7-2008 18:24

你唔信係你嘅事,主任級人員十個有九個半冇準時收工,不過Public Sector employees一直係冇攻擊 Private Sector (包括好景十五六個月糧之時),食得咸魚抵得渴,只不過Private Sector 週之無日人不犯佢, 佢去犯人而已!

今時今日仲有人敢當 Audit Commision同 Ombundsman 係死嘅????

再者,我唔係公務員,只係輔助部隊隊員! 不過我可以講我地部隊考輔助隊員 做社會服都要百幾人揀一,做正規要一二千人揀一,所以我地好珍惜機會,敬業樂業,亦十分感謝國家領導及廣大市民對我們的讚賞鼓勵!

我係公營機構做,當年亦係千中揀一,路係自己揀,一年十二個月糧、一世唔會發達,一開始已經預咗。有官有議員及customer詢就即刻寫薯仔文答,D客有唔滿意就補足立即hand deliver 到佢 office 或屋企。呢個社會,各司己職,一日鬧交啡人有乜謂?

作者: alexl    時間: 6-7-2008 18:33

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 17:52 發表

呢d就係顯示出香港ge僱員權益意識不足,本末倒置
跟本係應該私人公司做到三更半夜ge要比 ot 錢
點會係準時收工要減人工 ??

作者: auxair    時間: 6-7-2008 18:35

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 18:18 發表

唔係淨係睇稅率高低, 仲要睇政府福利, 香港稅+地價唔低, 福利少, 尤其對中產, 星加坡比香港公平

Immi, Police, 消防同GFS効率比外國/國內同類機構相高又點, 要睇成本, 香港Immi, Police, 消防同GFS所用 ...
Alex兄,「一定」得咁肯定? 上網睇睇 人地budget先講啦 ? 不如比比 NYPD /London Metropolitan Police/ RAF Search and Rescue Force/ 台灣空中勤務總隊 個 Budget, 再除除員工人數 比較下 "per capita" cost,有大發現再攞上黎傾傾!

自圓其說實在無謂, gotray兄說得對,如 Forbes 般 國際權威 之 Third Party Investigation 先最公平客觀!

作者: alexl    時間: 6-7-2008 18:44

引用:
原帖由 auxair 於 6-7-2008 18:24 發表
你唔信係你嘅事,主任級人員十個有九個半冇準時收工,不過Public Sector employees一直係冇攻擊 Private Sector (包括好景十五六個月糧之時),食得咸魚抵得渴,只不過Private Sector 週之無日人不犯佢, 佢去犯 ...
我都估倒你係出政府糧, 我太太都係出政府糧, 佢講我知你做政府工, 升到神台, 唔想升, 根本可以好得閒, 做嘢可以求求奇, 返工等放工, 上司無你符, 唯有自己做或迫D低人工既合約員工做, 你所講個D主任級人員梗係想升又管唔倒D下屬...
作者: gtoray    時間: 6-7-2008 18:53

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 18:18 發表

Immi, Police, 消防同GFS
作者: auxair    時間: 6-7-2008 18:56

我都估倒你係出政府糧, 我太太都係出政府糧, 佢講我知你做政府工, 升到神台, 唔想升, 根本可以好得閒, 做嘢可以求求奇, 返工等放工, 上司無你符, 唯有自己做或迫D低人工既合約員工做, 你所講個D主任級人員梗係想升又管唔倒D下屬...

有咁心態撩交打唯恐天下不亂之人,人不犯佢佢去犯人之輩,比僱主老細施壓倒也活該......好彩有好嘅老細欣賞小弟的表現...

老兄,謹此祝願您繼續享受不可終日的階級鬥爭!

作者: gtoray    時間: 6-7-2008 18:57

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 18:33 發表

我唔算係比僱主壓榨ge一群, 不過睇唔過眼世界唔公平, 唔使做, 悠悠閒又一天, 人工出幾萬, 有人要做幾份工, 都係得幾千, 養唔倒家...
不過算啦, 唔知係邊本書睇過, 世界係公平, 要好生活就要剝削別人, 要其他人犧 ...
比個簡單比喻
李+誠就算打足一日golf都一日幾千萬(?)入佢袋
咁夠曬唔公平喇
作者: alexl    時間: 6-7-2008 19:08

有咁心態撩交打唯恐天下不亂之人,人不犯佢佢去犯人之輩,比僱主老細施壓倒也活該......我好彩有好嘅細欣賞小弟的表現...老兄,祝您繼續享受您不可終日的階級鬥爭!
既得利益者, 梗係叫其他唔好嘈,  不要變, 我都話我都係既得利益者, 我唔止無比僱主老細施壓, 我既高薪都係施壓其他員工, 判頭換返來, 不過我唔晒命唔講風涼話, 只係人在江湖身不由己,
作者: gtoray    時間: 6-7-2008 19:15

[quote]原帖由 alexl 於 6-7-2008 19:08 發表
有咁心態撩交打唯恐天下不亂之人,人不犯佢佢去犯人之輩,比僱主老細施壓倒也活該......我好彩有好
作者: alexl    時間: 6-7-2008 19:22

[quote]原帖由 gtoray 於 6-7-2008 18:57 發表

比個簡單比喻
李+誠就算打足一日golf都一日幾千萬(?)入佢袋
咁夠曬唔公平喇
作者: gtoray    時間: 6-7-2008 19:26

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 19:22 發表

講起李+誠, 佢個仔李X鉅, 算倒D承辦商盡, 壓價壓到唔合理, 收貨又雞蛋挑骨頭, 左扣右扣, 搞到外判商無啖好食, 最低下層建築工人無糧出...
咁就梗o架喇
唔係邊有賺咁多,得閒日日去打golf~(貪順口咋)
作者: jwlchan    時間: 6-7-2008 20:28

1. 昨晚睇香港电視, 四川班香港議員話仍未決定捐多少錢及d錢點用, 及由誰人控制.
2. 香港稅率之底, 真係少到笑 15%. 英國普通收入22% Tax, 如過GPB34600, Tax 40%, 更且, 重要俾National Insurance, 所以我比25-26%, 或45% Tax.
但係, 醫療, Police etc冇香港好.
3. 做生意如果貨不對辦, 當然唔收貨, 以前我做香港, 大陸生意都一樣, 冇得打人情波, 唔惦唔收, 天公地道, 返轉佢都一樣, 呢個世界, 生意有agreement, 唔惦可以法律觧決, 唔知個位人兄講乜!
4. 施压? 有勞工絛例既, 好似我同我個仔講, 唔鐘宜就唔做轉工, 只要自已有實力, 如果做唔到, 只可說一句自已冇本事, "天助自助者", 我時常記得呢句話,

而且, 我想, 可以幫人好過俾人幫
作者: alexl    時間: 6-7-2008 21:47

3. 做生意如果貨不對辦, 當然唔收貨, 以前我做香港, 大陸生意都一樣, 冇得打人情波, 唔惦唔收, 天公地道, 返轉佢都一樣, 呢個世界, 生意有agreement, 唔惦可以法律觧決, 唔知個位人兄講乜!
同大財團大官司???唔係呀, 做個D 3~4判, 唔好話你無$請律師, 有都唔夠過幾堂, 只要李x巨講一聲, 你係建築一D都無得撈...

4. 施压? 有勞工絛例既, 好似我同我個仔講, 唔鐘宜就唔做轉工, 只要自已有實力, 如果做唔到, 只可說一句自已冇本事, "天助自助者", 我時常記得呢句話
勞工條例???香港D例係幫僱主, 又多法律娜, 幾多無良僱主話執粒唔出糧, 幾多低薪合約工...香港連最低工資都立唔倒法, 自願参與最低工資運动公司仲搞笑, 張廁所清
作者: tango10    時間: 6-7-2008 23:10

每次天災都後會有咁多人損錢重建, 不但可以團結"愛國人仕" 發揚民族精神,
又可以展現國家實力, 發揮中央指揮協調的能力.
中國人真是...聰明!
作者: jwlchan    時間: 6-7-2008 23:28

引用:
原帖由 alexl 於 6-7-2008 13:47 發表
同大財團大官司??? ...
咁真係好難幫到你, 又想揾錢, 又交唔到貨, 又話冇錢同人打官司!

如果香港勞工咁慘就返大陸做啦, 做乜咁幸苦落到香港做到咁賤?

好似小弟自知在香港撈唔惦, 只有自已幫自已去英國撈, 呢度有"最低工資"! 但係都係得個笑字! 如果自已無實力, 係慘d既, 但點觧人地咁好自已咁慘, 係有一定理由既!

作者: 媽屎    時間: 8-7-2008 13:52

加下生果金都尼樣果樣~
一百億咁fing左去就冇問題
hksar 好x野
作者: 中校    時間: 9-7-2008 00:17

引用:
原帖由 tango10 於 6-7-2008 23:10 發表
每次天災都後會有咁多人損錢重建, 不但可以團結"愛國人仕" 發揚民族精神,
又可以展現國家實力, 發揮中央指揮協調的能力.
中國人真是...聰明!
但係獅子開大口
轉貼生果日報文章:
要 認 真 探 訪 探
訪香 港 立 法 會 議 員 團 到 四 川 地 震 震 央 汶 川 災 區 「 探 訪 」 。
「 探 訪 」 這 個 名 詞 有 點 蹊 蹺 , 表 面 上 看 , 是 溫 馨 的 「 探 望 」 和 「 訪 問 」 , 但 因 為 這 個 議 員 團 除 此 之 外 , 另 有 重 要 任 務 , 就 是 據 說 經 過 這 一 次 汶 川 之 行 之 後 , 要 決 定 到 底 應 不 應 該 從 香 港 的 庫 房  撥 捐 一 百 億 到 災 區 去 。
因 此 之 故 , 這 「 探 訪 」 二 字 , 也 就 有 了 「 打 探 」 和 「 明 查 暗 訪 」 的 含 義 。
這 也 是 對 的 , 畢 竟 是 香 港 市 民 的 錢 , 身 為 民 意 代 表 , 應 該 比 曾 特 首 上 心 。 曾 特 首 樂 善 好 施 , 亞 洲 金 融 風 暴 那 一 次 , 他 也 從 庫 房  拿 了 十 億 美 金 出 來 , 捐 給 不 那 麼 血 濃 於 水 的 泰 國 人 民 , 可 見 他 的 慷 慨 大 方 。
議 員 團 到 了 汶 川 , 汶 川 縣 長 接 來 了 一 團 財 神 爺 , 一 開 口 , 就 說 重 建 汶 川 , 起 碼 要 一 千 億 。 一 千 億 ! 汶 川 在 四 川 西 部 山 區 , 經 濟 很 不 發 達 , 沒 有 重 大 的 生 產 資 源 , 人 均 收 入 每 月 不 過 幾 百 元 , 整 個 縣 的 生 產 值 也 不 見 得 高 到 哪  去 。 這 麼 一 個 窮 縣 , 重 建 需 要 一 千 億 , 那 麼 上 海 、 北 京 真 的 不 可 以 地 震 , 不 然 , 把 國 庫 掏 空 了 還 「 重 建 」 不 了 呢 !
北 京 有 一 位 做 生 意 的 朋 友 , 四 川 地 震 後 很 熱 心 地 想 為 災 區 做 點 貢 獻 。 這 次 地 震 , 四 川 是 重 災 區 , 但 波 及 甚 廣 , 陝 西 、 甘 肅 也 有 學 校 被 震 塌 。 這 位 朋 友 打 聽 了 一 下 , 在 汶 川 蓋 一 座 中 學 , 大 概 需 要 五 十 萬 人 民 幣 , 他 的 家 鄉 在 甘 肅 , 想 幫 家 鄉 出 點 力 。 風 聲 傳 了 出 去 , 家 鄉 「 報 價 」 了 : 「 重 建 」 一 所 中 學 , 需 要 一 千 萬 人 民 幣 。
你 說 這 是 鈔 票 不 值 錢 了 , 還 是 地 震 把 山 區 農 民 的 眼 界 也 震 開 了 ?

作者: KurtznsR    時間: 9-7-2008 00:24

因為老懵董思想:
中國好、香港好。
所以中國唔好,認祖歸宗嘅香港就要拍心口打背脊都要撐到佢好,咁香港先有前途。

其實以前港英時代每年香港哩條大水喉夠一箱箱財寶咁運返倫敦。
不過少人知冇人提啫。

作者: 中校    時間: 9-7-2008 01:18

引用:
原帖由 tonyjaa 於 9-7-2008 00:24 發表
因為老懵董思想:
中國好、香港好。
所以中國唔好,認祖歸宗嘅香港就要拍心口打背脊都要撐到佢好,咁香港先有前途。

其實以前港英時代每年香港哩條大水喉夠一箱箱財寶咁運返倫敦。
不過少人知冇人提 ...
當年英國在福克蘭打仗,損失的艦艇,在香港加一加汽車牌照費、駕駛執照費,好似唔洗一年返本重有多

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0