標題: 海關藏煙霧手榴彈表證成立 [打印本頁]

作者: marcooo    時間: 23-2-2009 20:01     標題: 海關藏煙霧手榴彈表證成立

海關藏煙霧手榴彈表證成立
(星島)2月23日 星期一 18:51
曾於網上出售五個煙霧手榴彈的廿七歲海關    關員,被警方在彩雲
作者: 資源回收筒=人=    時間: 23-2-2009 21:02

慘囉....
工都可能無埋
作者: B20_hk    時間: 23-2-2009 21:10

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 23-2-2009 21:02 發表
慘囉....
工都可能無埋
重要坐監...
作者: 潛陣水    時間: 23-2-2009 21:22

煙霧手榴彈也犯法架咩,之前都有人打gam玩過
作者: sunny2014    時間: 23-2-2009 21:25     標題: 回復 4# 的帖子

有火藥都唔犯法?
你以為呢度係索馬里呀?
作者: marcooo    時間: 23-2-2009 21:30

如以消費者角度諗,鋪頭有出售,當然以為玩得。

其實呢類 case 會唔會好似以前咁有寬限期...只要繳械就可以無罪.....

如果唔係...諗住掉落垃圾筒....萬一有其他意外發生重衰啦
作者: 潛陣水    時間: 23-2-2009 21:30

淨係出煌湮果d算唔算係
作者: sunny2014    時間: 23-2-2009 21:30     標題: 回復 7# 的帖子

果隻有火藥架
作者: 潛陣水    時間: 23-2-2009 21:32

引用:
原帖由 sunny2014 於 23-2-2009 21:30 發表
果隻有火藥架
之前聽我個fd話(唔知佢係咪吹啦)
有隻用粒9v電拍拍佢就可以出湮
作者: pursuer    時間: 23-2-2009 21:34

引用:
原帖由 jh333233 於 23-2-2009 21:30 發表
淨係出煌湮果d算唔算係
引用:
原帖由 jh333233 於 23-2-2009 21:32 發表

之前聽我個fd話(唔知佢係咪吹啦)
有隻用粒9v電拍拍佢就可以出湮
我都玩過,紅色既,都係用9v電引信
玩完手套都變左紅色,重好熱,同埋爆左一下
你話有冇火藥?
作者: sunny2014    時間: 23-2-2009 21:34     標題: 回復 9# 的帖子

喔!原來用電擊發等於無火藥
我咁大個仔都係第一次聽
作者: lichun20012001    時間: 23-2-2009 22:53     標題: 回復 11# 的帖子

冇錯!用9V電擊發真係冇火藥架!
只係9v電令到個煙霧彈內部某樣東西短路!再燃燒起,就可以發煙!
上youtuxx大把你睇~考埋你點做!當然唔好跟啦~好危險的!
作者: sunny2014    時間: 23-2-2009 23:17     標題: 回復 12# 的帖子

1.用電擊發「一定」無火藥?你講得咁肯定?
2.就算唔係火藥,呢個設計都已經踩界,咁我可唔可以同差人講「佢無火藥」就甩身?
3.隔離某台有人拆過,唔只一個人話拆到火藥,難道係集體幻覺?
作者: Elf    時間: 23-2-2009 23:44

差佬唔告你都到機電工程處告你
作者: RYODLi    時間: 23-2-2009 23:47

引用:
原帖由 Elf 於 23-2-2009 23:44 發表
差佬唔告你都到機電工程處告你
師兄可唔可以講下點解EMSD會告既?
作者: 桸藍    時間: 24-2-2009 00:03

不過佢唔係應該知咩係違禁品嗎?
作者: marcooo    時間: 24-2-2009 00:41     標題: 回復 16# 的帖子

貿易署先知係咪違禁品

香港咁多例.....D中文同文法又難明...

D例只係描述件物品,唔係講明邊樣野

正如"NBC豬咀"係唔俾入境一樣...但如果工業用呢?
作者: 飛哥仔    時間: 24-2-2009 01:11

引用:
原帖由 marcooo 於 24-2-2009 00:41 發表
貿易署先知係咪違禁品

香港咁多例.....D中文同文法又難明...

D例只係描述件物品,唔係講明邊樣野

正如"NBC豬咀"係唔俾入境一樣...但如果工業用呢?
基本上清關最麻煩遇到既問題係有3種管制....戰略物資, 火器 同爆炸品 (FOR WARGAME類既野).

戰略物資是泛指可用來作軍事用途的東西, 廣泛而且最多人中招, 由有殺傷力火和零件, 可以用以作為化學武器之用具, 甚至被應定為是軍事用途的真品的頭盔都可以捉你... 我以前用開既貨代公司就比人捉過有d比國內工廠用既氣體分析儀..話可以用來作化學武器...最後搞到好大tan野....先無事... 不過你怕中招既可以sent一d spect比STC確認算唔算係戰略物資, 如果唔使會即時REPLY你, 又可以叫他們比張解釋信你用來清關.....

有信心一定無事既可以自己打封解釋信....不過出左事就...嘿嘿
STC個網都LIST得算好清楚, 可以自己參考下..

http://www.stc.tid.gov.hk/tc_chi/checkprod/sc_control.html

火器...唔使講啦... 警務處啦....

炸藥我估大家都唔會入架啦, 不過炸藥睇用途分別向土木工程處, 影視處...

關於有d咩可以清到關有咩清唔到, 可以睇一下下面, 或者上下tid既網頁...

http://www.customs.gov.hk/cargo/ ... ermit_import_c.html

作者: marcooo    時間: 24-2-2009 01:23     標題: 回復 18# 的帖子

幾年前拉登放碳疽...點知會唔會係信和整督你歎架嘛.....諗住買個豬咀防下...打去貿易署.....佢既答覆都幾....
作者: 飛哥仔    時間: 24-2-2009 01:30

引用:
原帖由 marcooo 於 24-2-2009 01:23 發表
幾年前拉登放碳疽...點知會唔會係信和整督你歎架嘛.....諗住買個豬咀防下...打去貿易署.....佢既答覆都幾....
師兄既語氣真係.....

我係講D基本清關資料比大家知姐..... 仲有...唔係打去TID問...

如果你覺得拉登會比D碳疽你索下, 你可以睇一下...

以下的防護及淨化裝備、為其特別設計的零件,以及特製的化學混合物︰ (2006年第95
號法律公告)
(1) 為軍用而特別設計或改裝,供防護受項目ML7(a)、ML7(b)或ML7(d)管制的物料的裝
備,以及為其特別設計的零件;
(2) 為軍用而特別設計或改裝,供淨化受項目ML7(a)或ML7(b)管制的物料污染的物體的
裝備,以及為其特別設計的零件;
(3) 供淨化受項目ML7(a)或ML7(b)管制的物料污染的物體而特別發展卅製造的化學混合
物; (2006年第95號法律公告)
註釋︰
項目ML7(f)(1)包括: (2006年第95號法律公告)
1. 為作核子、生物、化學過濾而特別設計或改裝的空調設備;
2. 防護衣物。
注意︰
至於民用防毒面具及防護及淨化裝備,亦須參閱兩用物品清單項目1A004。(即下兩條)
受設計或功能所限,只可防禦民間工業(例如採礦、採石、農業、藥劑、醫療、獸醫、
環境和廢物處理 ) 或食品工業特有的災害的裝備。

又唔係GUG你....使唔使兜咁大個圈話人.....心淡....... 兩份野真係好鬼多字...平日返工都係差唔多FEEL到D貨有D敏感先去SEARCH下...不過可以講一句......正常清關, 海關未必識分係唔係, 如果個關員覺得似係戰略物資就扣緊關....

作者: marcooo    時間: 24-2-2009 01:41     標題: 回復 20# 的帖子

拉登年代都幾耐了....諗住正路買個防下身...緊係去申請D批文嘛

之後係有個職員聯絡過,都問得幾詳細....

好彩拉登無放毒...

其實唔係話貿易署職員..只係海關都未必肯定知度個樣野合唔合法...何況我地呢D讀書唔多既wargame 仔,好易奶野咁解

都希望案中主角無事....如果唔係...真係為左打wargame 工都無埋

作者: 飛哥仔    時間: 24-2-2009 01:54

引用:
原帖由 marcooo 於 24-2-2009 01:41 發表
其實唔係話貿易署職員..只係海關都未必肯定知度個樣野合唔合法...何況我地呢D讀書唔多既wargame 仔,好易奶野咁解

都希望案中主角無事....如果唔係...真係為左打wargame 工都無埋
其實都係架, 不過如果係買返來既又未知情既....甩唔到身都應該只係罰款了事....(不過好甘下..)

有時係槍街都見到好多敏感野....大家小心D.

HAPPY SHOOTING!
作者: starfox    時間: 24-2-2009 02:20

超市個D煙霧滅蟲彈又如何?
作者: pursuer    時間: 24-2-2009 05:40

引用:
原帖由 starfox 於 24-2-2009 02:20 發表
個D係水解化學性質,點同呀.....
作者: seals    時間: 24-2-2009 11:42

咁「電擊槍」都無火藥!
唔通又無犯法咩!

http://www.legislation.gov.hk/chi/home.htm

看看第238章 火器及彈藥條例

作者: keane    時間: 24-2-2009 11:59

所以話, 玩還玩, 唔好咁揚, 先前已經有新聞(爆巷仔), 而家又網上出售,

有關部門點會唔做野 ..... 唔做未好冇面
作者: 潛陣水    時間: 24-2-2009 19:05

可以用以作為化學武器之用具?
學校大把wo....
基本上你買枝naoh 哥士的 已經可以告你架啦wo...
電油呀,火機gas呀,greengas(甲烷) 可以告你係易賢品wo
作者: sunny2014    時間: 24-2-2009 20:50

引用:
原帖由 jh333233 於 24-2-2009 19:05 發表
學校大把wo....
電油呀,火機gas呀,greengas(甲烷) 可以告你係易賢品wo
學校有lab牌,你有無?
無咪即係告得你囉
仲有,唔係naoh
NaOH
讀chem大細寫係有分別既
作者: 4jai    時間: 24-2-2009 21:18

引用:
原帖由 sunny2014 於 24-2-2009 20:50 發表

學校有lab牌,你有無?
無咪即係告得你囉
仲有,唔係naoh
係NaOH
讀chem大細寫係有分別既
好彩師兄睇得明
我一睇到..naoh......"啦O"?
新玩具??
作者: keane    時間: 24-2-2009 21:52

引用:
原帖由 jh333233 於 24-2-2009 19:05 發表
學校大把wo....
Smoke / "BaBa"紙手槍, 已經搞到街知巷聞, 你話有關部門會唔會做野呢?

係一定會做野, 殺一警百, 呢位人兄係用黎祭旗, 係佢唔好彩

(靜雞雞玩, late埋玩, 無人會理你, 死都係你自己, 影響唔到公眾.)

作者: gtoray    時間: 24-2-2009 21:56

引用:
學校大把wo....
刀夠週街有得賣啦
你唔試下買支攝響褲頭然後去買6合彩~?
明唔明呀?..
作者: keane    時間: 24-2-2009 22:10     標題: 回復 31# 的帖子

挪住把刀係六合彩Counter前,

同馬會職員講:  " 比一張中頭獎既六合彩飛俾我 "

咁有冇罪呢?

路過 ...........
作者: 飛哥仔    時間: 24-2-2009 22:31

引用:
原帖由 gtoray 於 24-2-2009 21:56 發表

刀夠週街有得賣啦
你唔試下買支攝響褲頭然後去買6合彩~?
明唔明呀?..
買兩支貂興酒綁係腰, 開左蓋之後用布塞住, 之後去買6合彩

"快手d丫, 我火架啦!"
作者: pursuer    時間: 24-2-2009 22:36

引用:
學校大把wo....
家居都有呢d野la
又唔好見d警察告你?
係咪違禁品係人地睇你點用
作者: 飛哥仔    時間: 24-2-2009 22:54

引用:
原帖由 wonglk 於 24-2-2009 21:18 發表

好彩師兄睇得明
我一睇到..naoh......"啦O"?
新玩具??
NAVY ADVANCE OPTICAL-Guided HOWITZER
作者: Chris_817    時間: 25-2-2009 05:09

引用:
原帖由 starfox 於 24-2-2009 02:20 發表
法例寫左煙霧滅蟲劑唔係,但你用來當煙霧彈可以用侵害人身罪告你.....
作者: ?老虎仔?    時間: 25-2-2009 08:31

引用:
原帖由 sunny2014 於 23-2-2009 21:25 發表
有火藥都唔犯法?
你以為呢度係索馬里呀?
我相信大部份人都唔知入面成份有d咩
唔通你問個老世入面有咩成份?
又或者試下玩先買?
當你知道有火藥成份時, 已經買左返屋企喇!

作者: 媽屎    時間: 25-2-2009 08:35

其實...........
如果我見到o係街有得賣,邊會拎到佢o係犯法?
作者: starfox    時間: 25-2-2009 13:16

其實要出煙同爆, 鴨記老番手機電都得
作者: 龜霸助刺    時間: 26-2-2009 01:07

So bad....其實For War Game 用真係幾好
作者: 潛陣水    時間: 26-2-2009 18:15

希望可以smoke bomb合法化啦
作者: derek_lok    時間: 26-2-2009 19:56

引用:
原帖由 jh333233 於 26-2-2009 18:15 發表
唔係掛!?點樣合法化呀???

打game想有煙,,燒蚊香啦,,又可以趕蚊,,不過請小心山火
作者: 潛陣水    時間: 26-2-2009 23:24

引用:
原帖由 derek_lok 於 26-2-2009 19:56 發表

唔係掛!?點樣合法化呀???

打game想有煙,,燒蚊香啦,,又可以趕蚊,,不過請小心山火
最衰空手拎乾冰會靚野,唔係都幾好架,
有太陽曬下佢,就會開始昇華做煙,不過小心窒息
作者: sunny2014    時間: 26-2-2009 23:36

引用:
原帖由 jh333233 於 26-2-2009 23:24 發表

最衰空手拎乾冰會靚野,唔係都幾好架,
有太陽曬下佢,就會開始昇華做煙,不過小心窒息
乾冰係環境溫度高過攝氏-79度就自然會昇華,變返二氧化碳
唔需要太陽曬著
作者: 亞延    時間: 27-2-2009 00:11

引用:
原帖由 jh333233 於 26-2-2009 18:15 發表
大哥你講野用下腦好無
作者: 飛哥仔    時間: 27-2-2009 00:44

引用:
人地以為山火時....仲死....

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0