標題: [新手] 購入馬記P90 加料改裝的疑問 [打印本頁]

作者: cgknight    時間: 7-9-2009 00:47     標題: [新手] 購入馬記P90 加料改裝的疑問

自小玩開馬記短火的我,最近終於立定決心買了一支AEG
[個人本來就蠻喜歡P90的線條,看過Gunslinger Girl之後更是中毒更深 Orz""]
在槍街買了P90[日元升得真兇= =]回家之後就很想早日把它改良看看...
不過對於AEG來說...我還是個初哥,不想買回來不久就亂把槍支就拆個稀巴爛[會心痛XD]
所以想請教各位師兄前輩如果想把P90改裝成打GAME用的...最基本的應該要改裝/加裝些什麼會比較好呢?
[我不是什麼追求1.99J 或者 ROF40之類的-﹏- 本人從事電腦維修的...很清楚要改機改的猛,先要有本事修機...]
感謝各位師兄的意見,小的虛心受教。
作者: samXsum    時間: 7-9-2009 11:50

不如你打左一次竹先 ~ 你覺得有咩唔夠先再裝啦 , 對新玩家黎講太多野係槍上面可能仲冇噤好
比我就噤買個 紅點比佢就算嫁啦
作者: louisli    時間: 7-9-2009 12:46

引用:
原帖由 samXsum 於 7-9-2009 11:50 發表
不如你打左一次竹先 ~ 你覺得有咩唔夠先再裝啦 , 對新玩家黎講太多野係槍上面可能仲冇噤好
比我就噤買個 紅點比佢就算嫁啦
起碼拆衰左,都叫做打過一場嘛
作者: cgknight    時間: 7-9-2009 14:23

多謝師兄前輩指教>_<~
去找些老朋友陪做死士打下game
-﹏-)嘿嘿嘿
作者: Vindicator    時間: 7-9-2009 14:54

馬記原先一般只有0.8
如覺得唔夠力
換條120-130彈弓就得
你不是什麼追求1.99J 或者 ROF40之類的人
可以慢慢玩
作者: cgknight    時間: 7-9-2009 15:47

:3喔,可以換彈弓....(寫筆記~寫筆記~感謝樓上的師兄前輩)
不過傻傻的也問一句 , p90換的彈弓是指槍上身(可拆出來那部分)連在一起那條嗎@.@?

作者: 蕉皮    時間: 7-9-2009 15:49

馬記原裝都好好嫁啦,有時汁完仲差過以前
作者: cgknight    時間: 7-9-2009 15:56

多謝樓上的師兄前輩提醒
就好像買完新零件唔夾部主機-﹏-+
效能反而打了個折的情況吧-﹏-""
作者: louisli    時間: 7-9-2009 15:59

引用:
原帖由 cgknight 於 7-9-2009 15:47 發表
:3喔,可以換彈弓....(寫筆記~寫筆記~感謝樓上的師兄前輩)
不過傻傻的也問一句 , p90換的彈弓是指槍上身(可拆出來那部分)連在一起那條嗎@.@?
波箱裡面果條
在個金屬盒裡面
作者: cgknight    時間: 7-9-2009 16:11

果然還是要拆開gear box才可以呢-"-)~
看來都是先把整支槍的結構才動手最好-W-+
感謝師兄前輩教導-﹏-"
作者: -l-    時間: 7-9-2009 18:12

I suppose you can understand English, right?
http://www.youtube.com/watch?v=EfoNmGnoRC4
作者: 0608    時間: 7-9-2009 18:17

一個好ge新手問人野特別多人幫
師兄,繼續努力
作者: cgknight    時間: 7-9-2009 19:39

感謝師兄前輩送上視頻教學>_<今晚要好好溫習一下了
(P.S. 小的守備範圍是中文,英文,日文 XD)
作者: lamwk00    時間: 7-9-2009 20:19

我都有支馬記 P90, 原裝已經用 EG 1000 motor, 用 9.6v 電打已經好好, 我個人覺得無咩地方要大改.....
要改.......最多都係換精密管, set 一下齒輪再攝一下介指...... 換彈弓?? 視乎返數主個人喜好啦
作者: cgknight    時間: 7-9-2009 20:30

喔喔..感謝樓上師兄前輩的建議...
那麼剩下來就是金錢和何時實踐的問題了-﹏-""
作者: lamwk00    時間: 7-9-2009 21:03     標題: 回覆 15# 的帖子

金錢都唔係花得太多, 最貴都係精密管 HKD $1XX ~ 3XX 不等...... 介指一般五金行都有, 好平的
作者: Vindicator    時間: 7-9-2009 22:28

"第一"(eng)彈弓m120-130都唔駛$100@槍街
作者: cgknight    時間: 7-9-2009 22:52

嗯嗯...[寫筆記]
看來下個假期要再去槍街行一轉先得:3
多謝師兄前輩
作者: hooton    時間: 8-9-2009 00:53

引用:
原帖由 -l- 於 7-9-2009 18:12 發表
I suppose you can understand English, right?
http://www.youtube.com/watch?v=EfoNmGnoRC4
唔睇唔知...
原來P90 個波箱咁易折出黎.. orz

樓主打完一兩場之後
真係可以考慮自己郁手改~ haha
唔洗比錢人賺

作者: drbear    時間: 8-9-2009 15:16

假如唔洗打大力唔洗打快, 其實都冇野好執
假如想以耐用為出發點, 可以考慮換套吉打6號鋼杯, spi 130%彈弓, 咁就可以兩面力and耐用, P90天生易拆易搞, 唔好搞死套電閘基本上都冇野可以整得壞
作者: Vindicator    時間: 8-9-2009 16:53

引用:
原帖由 drbear 於 8-9-2009 15:16 發表
假如唔洗打大力唔洗打快, 其實都冇野好執
假如想以耐用為出發點, 可以考慮換套吉打6號鋼杯, spi 130%彈弓, 咁就可以兩面力and耐用, P90天生易拆易搞, 唔好搞死套電閘基本上都冇野可以整得壞
同M14一樣唔好搞死套電路
作者: 0608    時間: 8-9-2009 16:57     標題: 回覆 14# 的帖子

我覺得馬記原本個波箱D介子都已經做得好好
我覺得除非要換彈弓先再搞喇
作者: cgknight    時間: 8-9-2009 17:53

有很多有用的建議呢
發帖問各位師兄前輩真是獲益良多。
感謝各位
作者: HugoLaLaLa    時間: 8-9-2009 18:26

管唔使換架喇,想改力最簡單換條120/pdi 150%彈弓,用9.6電,可以落場~
作者: drbear    時間: 8-9-2009 22:21

引用:
原帖由 lamwk00 於 7-9-2009 21:03 發表
金錢都唔係花得太多, 最貴都係精密管 HKD $1XX ~ 3XX 不等...... 介指一般五金行都有, 好平的
老馬原裝管換黎做乜..... 隨時好過一堆所謂6.04精密管, 仲要d $1xx..... 仲衰過條老麥飲管
介指有分唔同厚薄, 邊間五金鋪肯幾粒幾粒賣比你? 呢d比人賺下啦, 去國狗零件鋪10蚊買一包好過
作者: cgknight    時間: 9-9-2009 08:22

x!! 改槍果然是一門要做足功課的學問x!!
感謝各位師兄前輩的熱烈指導
(看了很多師兄前輩的珍藏品...發現p90換個滅聲器取代原裝的火帽好像很不錯的樣子 )

作者: drbear    時間: 9-9-2009 11:58

你用p90就係想佢短, 加個老連咁長既silencer根本係本末倒置, 想長不如一早買m4a1或者m16
好多人p90加silencer就係因為換左長管, 所以靠條silencer遮醜
作者: louisli    時間: 9-9-2009 12:20

如果想要silencer,不如買silencer版,送埋支silencer 比你
不過我鐘意紅點版多d
作者: cgknight    時間: 9-9-2009 13:35

我都係喜歡紅點版多d...(槍身色水同埋個鏡位都係..)
不過原來是換了長管才用sliencer版呢
真是唔講唔知...又學到野了
感謝師兄前輩指教
作者: Vindicator    時間: 9-9-2009 14:37

引用:
原帖由 cgknight 於 9-9-2009 13:35 發表
我都係喜歡紅點版多d...(槍身色水同埋個鏡位都係..)
不過原來是換了長管才用sliencer版呢
真是唔講唔知...又學到野了
感謝師兄前輩指教
不過紅點版的紅點好小
作者: queen    時間: 11-9-2009 11:36

no...I use the silencer...it really make the gun very silence..............(not Marui rubblish Silencer)

I use this silencer....

圖片附件: p90a.JPG (11-9-2009 11:38, 32.5 KB) / 該附件被下載次數 109

作者: sckira    時間: 11-9-2009 18:17

我的個人意見係,
千其唔好搞壞個電片組,
其他野係可以一概唔理都得...
marui係好內用ga...
作者: cgknight    時間: 11-9-2009 22:17

電片組好易壞嗎 ?如果是的話...易壞會是那個部份呢=.="""?
有方法可以好好保護嗎
又要請教各位師兄前輩了...
請教導一下小的
作者: drbear    時間: 11-9-2009 23:58

電閘組外邊有條彈弓, 隻勾仔一斷左的話, 你就可以買定個國狗波箱返黎拆件用
而家已經好左, 有國狗波箱, 要乜都可以劏佢拆件
作者: sckira    時間: 12-9-2009 00:40

引用:
原帖由 cgknight 於 11-9-2009 10:17 PM 發表
電片組好易壞嗎 ?如果是的話...易壞會是那個部份呢=.="""?
有方法可以好好保護嗎
又要請教各位師兄前輩了...
請教導一下小的
我既FD係一個好例子,佢又係玩P90的(同我一樣都係P90控),
但由於佢係住村屋,天氣潮濕,令電片組氧化,
最後唔知佢點整,整燒左,之後又唔知點樣搞番好.又用倒(後期既,我唔知咩事

最簡單既提議為,放在防潮合裡面...
(太低能了吧!?但真係最簡單既野冇咩人去做....)

以上
作者: cgknight    時間: 12-9-2009 11:10

喔喔...多謝師兄前輩指導

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0