標題: 想問下塑膠子彈 [打印本頁]

作者: levistone    時間: 9-3-2010 12:13     標題: 想問下塑膠子彈

家姐剛剛問我,四五十年代,有咩野方法開槍打中人但又唔會真係打死佢,咁我就諗起塑膠子彈。

我想問下大家,究竟四五十年代有塑膠子彈未架?
作者: Paul    時間: 9-3-2010 12:21

減左火藥既木彈頭子彈,但也一樣可以打死人, 步槍塑膠子彈也一樣可以打入肉打死人,係只是殺傷力減底

直至近幾年的SHOTGUN塑膠豆袋彈先至係真正實用的“打不死"
作者: carl    時間: 9-3-2010 13:03

現代有人會用SHOTGUN彈裝大粒既鹽, 打中只會痛.
不過四五十年代有冇人咁做就唔知了.
作者: levistone    時間: 9-3-2010 13:09

咁即係, 減左火藥既子彈, 都可以做到打中人個身, 而又奇蹟地唔死呢個效果 ?

另, 鹽可以裝到落四五十年代既手槍子彈裡面嗎 ?
作者: Paul    時間: 9-3-2010 13:38

引用:
原帖由 levistone 於 9-3-2010 13:09 發表
咁即係, 減左火藥既子彈, 都可以做到打中人個身, 而又奇蹟地唔死呢個效果 ?

另, 鹽可以裝到落四五十年代既手槍子彈裡面嗎 ?
一枝冇今大殺傷力既可殺人武器, 只是把打中後的即時死亡機會減低。

好似一枝十焦耳既氣槍, 減到五焦耳, 比之前冇今傷, 但一樣可以打到人入院。
作者: levistone    時間: 9-3-2010 14:09

謝謝 Paul 哥 ~~~
引用:
原帖由 Paul 於 9/3/2010 13:38 發表

一枝冇今大殺傷力既可殺人武器, 只是把打中後的即時死亡機會減低。

好似一枝十焦耳既氣槍, 減到五焦耳, 比之前冇今傷, 但一樣可以打到人入院。

作者: 蛇    時間: 9-3-2010 15:48

木彈... 我都係聽過以前用起榴彈槍... 防暴用... 仲要唔可以直接射人.
作者: MS    時間: 9-3-2010 17:32

引用:
原帖由 carl 於 9-3-2010 13:03 發表
乜無野好過鹽咩
作者: MS    時間: 9-3-2010 17:41

作者: Avenger    時間: 9-3-2010 17:48

請問ms呢粒係什麼彈?
引用:
原帖由 MS 於 9-3-2010 17:41 發表

作者: MS    時間: 9-3-2010 17:49

木彈頭
作者: MS    時間: 9-3-2010 17:53

引用:
原帖由 levistone 於 9-3-2010 12:13 發表
家姐剛剛問我,四五十年代,有咩野方法開槍打中人但又唔會真係打死佢,咁我就諗起塑膠子彈。

我想問下大家,究竟四五十年代有塑膠子彈未架?
請問你家姐.....有婆家未
作者: MS    時間: 9-3-2010 18:25

膠子彈....ms都有......懶揾是indoor range 訓練用
作者: levistone    時間: 9-3-2010 18:50

甚麼是"婆家"呢?

咁MS知道五六十年代有膠彈木彈未呢?
引用:
原帖由 MS 於 9/3/2010 17:53 發表

請問你家姐.....有婆家未

作者: mujiadam    時間: 9-3-2010 18:59

px彈...中左痛到叫救命...
作者: MS    時間: 9-3-2010 19:11

一粒.45acp彈殼,两粒膠彈頭,中咗痛唔痛
作者: alan512    時間: 9-3-2010 20:10

引用:
原帖由 carl 於 9-3-2010 01:03 PM 發表
呢個方法令我諗起狙魔人,原來真係有人都咁做
作者: gd1893    時間: 9-3-2010 21:42

據我所知,木彈既歷史都相當攸久,可以肯定既係67暴動有用過。
但四五十年代果陣出現未呢... 就真係要再問下D前輩先知...
上維基係搵唔到既...

↓ 木彈 (Baton Round)

↓ 布袋彈 (Sock Round)

作者: MS    時間: 9-3-2010 21:50

豆袋......防暴用......木彈.....打死人咩
作者: B20_hk    時間: 9-3-2010 22:06

引用:
原帖由 mujiadam 於 9-3-2010 18:59 發表
px彈...中左痛到叫救命...
FX嗎?
作者: seamoncheng    時間: 9-3-2010 22:18

引用:
原帖由 MS 於 9-3-2010 21:50 發表
豆袋......防暴用......木彈.....打死人咩
咁木彈係用黎做咩架
作者: 蕉皮    時間: 9-3-2010 22:20

引用:
原帖由 seamoncheng 於 9-3-2010 22:18 發表

咁木彈係用黎做咩架
sorry,我眼快睇錯字

作者: gd1893    時間: 10-3-2010 00:26

木彈用黎打暴動囉, 不過直接打埋人身的話, 有機會引致嚴重傷害...
引用:
原帖由 seamoncheng 於 9-3-2010 22:18 發表

咁木彈係用黎做咩架

作者: Pvt.King    時間: 10-3-2010 09:33

多口問一句, 打rifle grenade係咪都要用木彈頭來打
作者: mujiadam    時間: 10-3-2010 09:36

引用:
原帖由 B20_hk 於 9-3-2010 22:06 發表

FX嗎?
唔通我記錯??
TRAINING用打火藥既彩彈~
作者: Paul    時間: 10-3-2010 11:03

引用:
原帖由 Pvt.King 於 10-3-2010 09:33 發表
多口問一句, 打rifle grenade係咪都要用木彈頭來打
二戰日本果隻係
作者: gd1893    時間: 11-3-2010 00:27

你講緊果D係 FX

PX... 同軍事有關既解釋... 我剩係搵到呢樣 :

In the US Armed Forces, BX is a common name for a type of retail store operating on
United States military installations worldwide. Originally akin to trading posts,
they now resemble department stores or strip malls.

Known as the Base Exchange (BX) on Air Force bases, they are also referred to as a
Post Exchange (PX) on Army posts, Navy Exchange (NEX) on Navy installations, Marine
Corps Exchange (MCX) on Marine Corps installations and Coast Guard Exchange (CGX)
on Coast Guard installations.

http://en.wikipedia.org/wiki/Base_exchange
引用:
原帖由 mujiadam 於 10-3-2010 09:36 發表

唔通我記錯??
TRAINING用打火藥既彩彈~

作者: MS    時間: 11-3-2010 01:29

ms揾到彈殼.....揾唔到彈頭.....想送俾你地都唔得....最衰黃師拉成日鬧傻john....鬧到佢走咗佬.....ms lee排踢晒腳..救命呀...

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0