標題: wa糸統 毒蛇開包 [打印本頁]

作者: 0050100    時間: 5-6-2010 13:24     標題: wa糸統 毒蛇開包

係,我係有啲心地唔好,引你入泥至話你知,
係wa系統毒蛇彈匣開包至真.

個人簡評,猛將
以五星級評分算.

可供槍廠,全可. ****
重量(較重).  ****
鉄皮包缸式外觀. ****半
氣化優良(平射算). ****
入氣(一边入一边溜)  ***
回暖設計. ****
入彈設計.  * 手頭上有幾款入彈器已包括對手,希望有高人指教.
只可入彈三+發,Bolt Stop 一雞清不盡留一粒彈 無腳軟. ****
出氣力,(以WA原廠五星算). ****
齊體做工. ****

圖片附件: 01.jpg (5-6-2010 13:24, 76.22 KB) / 該附件被下載次數 153

圖片附件: 02.jpg (5-6-2010 13:24, 47.71 KB) / 該附件被下載次數 161

圖片附件: 03.jpg (5-6-2010 13:24, 39.23 KB) / 該附件被下載次數 161

圖片附件: 04.jpg (5-6-2010 13:24, 62.89 KB) / 該附件被下載次數 169

圖片附件: 05.jpg (5-6-2010 13:24, 80.38 KB) / 該附件被下載次數 159

圖片附件: 06.jpg (5-6-2010 13:24, 49.25 KB) / 該附件被下載次數 169

圖片附件: 07.jpg (5-6-2010 13:24, 117.91 KB) / 該附件被下載次數 171

作者: Kungz    時間: 5-6-2010 13:42

佢同prowon比邊只好d?
作者: siriochow    時間: 5-6-2010 15:23

我見頂位Dparts都好多CNC做出黎,請問有價位比較表嗎,謝謝
作者: 4jai    時間: 5-6-2010 17:36

琴日小弟都買左隻
比左師兄爭先有報告tim....

入彈果到,是咁的
你一定要用你隻手入第一粒彈
之後先可以用入彈器入

今日加琴日玩隻匣,爆過一次氣,原因不明
但可以睇得出隻匣既入氣量唔細
每槍每下出氣量都穩定

琴日用井勝試過
連發ok,單發ok
但要執一執個上彈位
(唔好問我點解井勝唔碎彈)

細路係某英軍部隊買,價目:#^)
個人認為,係por-win另一個好選擇
作者: 桸藍    時間: 5-6-2010 17:44

好似唔錯咁喎
作者: 4jai    時間: 5-6-2010 17:45

引用:
原帖由 桸藍 於 5-6-2010 17:44 發表
好似唔錯咁喎
入彈果度,我一開始都r晒頭
因為推彈果舊野真係非常K型
外形上....色水係差D(好似未噴油咁款....)
不過唔係滿天星我已經好感動
作者: Lakuro    時間: 5-6-2010 18:26

力水方面同pgc匣比邊隻好d  睇內部個款好似ghk咁改到做pmag皮喎
作者: 4jai    時間: 5-6-2010 22:30

啦,我冇pgc,我只講毒蛇(簡稱毒匣)
毒匣出氣量穩定,下下都兩面
打罐底,只凹不裂
作者: 舞雲    時間: 6-6-2010 00:33

內部做得好好
作者: gainax    時間: 6-6-2010 01:47

毒虫它有出彈匣? 醫B牌係佢出
作者: Kane    時間: 6-6-2010 01:55

引用:
原帖由 gainax 於 6-6-2010 01:47 發表
毒虫它有出彈匣? 醫B牌係佢出
=/=
作者: jerry67    時間: 6-6-2010 15:13

小弟只係想要一隻價錢合理...打起o黎Stable 既彈匣......
作者: d.s    時間: 6-6-2010 22:09

咦?!可換殼??
作者: 桸藍    時間: 7-6-2010 20:22

如果換到P-Mag 就
作者: 0050100    時間: 9-6-2010 00:01

補發幾張爆缸圖.

圖片附件: DSCF3906.JPG (9-6-2010 00:01, 72.55 KB) / 該附件被下載次數 119

圖片附件: [氣缸沒設隔器,側槍有機會噴煙噴水] DSCF3907.JPG (9-6-2010 00:01, 62.23 KB) / 該附件被下載次數 121

圖片附件: [我中左招] DSCF3910.JPG (9-6-2010 00:01, 76.98 KB) / 該附件被下載次數 150

圖片附件: [唔好意思,呢張先係齊件圖.] DSCF3911.JPG (9-6-2010 00:01, 66.67 KB) / 該附件被下載次數 113

作者: gainax    時間: 9-6-2010 00:20

匣入面再有氣缸設計明顯不會高效能(GH基), 所以只能入三十發
氣缸鑄造不久會..., 還是VVA數, PGZ較優
作者: 0050100    時間: 9-6-2010 01:34

引用:
原帖由 gainax 於 9-6-2010 00:20 發表
匣入面再有氣缸設計明顯不會高效能(GH基), 所以只能入三十發
氣缸鑄造不久會..., 還是VVA數, PGZ較優
隻匣並不是想像般的差,在多方面反覺較PGZ優勝
平射算,出氣穩定自覺PGZ已不及了.
作者: donaldszeto31    時間: 9-6-2010 02:20

五知幾銀呢?
作者: Castlevania    時間: 9-6-2010 02:23

引用:
原帖由 0050100 於 9-6-2010 01:34 發表

隻匣並不是想像般的差,在多方面反覺較PGZ優勝
平射算,出氣穩定自覺PGZ已不及了.
今日入了一隻黎試,2010井勝M4同PRIME M4黎試,好好.唔會好似PGC緊樣用係井勝度要換膠緊鬼煩.
出氣平均,stable,比PGC好.明天再試多次.
作者: 0050100    時間: 9-6-2010 02:25     標題: 回覆 18# 的帖子

衫舊幾
作者: Lakuro    時間: 9-6-2010 02:51

能夠四廿飛一雞到尾兼仲夠氣lock 埋個bolt我就心足
作者: 4jai    時間: 9-6-2010 14:18

引用:
原帖由 Lakuro 於 9-6-2010 02:51 發表
能夠四廿飛一雞到尾兼仲夠氣lock 埋個bolt我就心足
發夢啦你
隻匣得30飛,你就要40飛
呢支係普通氣槍匣,唔係co2匣,一雞到尾?你係沙漠中午可能得既
作者: 0050100    時間: 9-6-2010 23:42

引用:
原帖由 wonglk 於 9-6-2010 14:18 發表

呢支係普通氣槍匣,唔係co2匣,一雞到尾?你係沙漠中午可能得既
我枝枝wa系统GBB用蛇匣top gas都能一雞清三十三粒(入盡)再bolt lock,
唔使到沙漠喎.
作者: 4jai    時間: 9-6-2010 23:45

引用:
原帖由 0050100 於 9-6-2010 23:42 發表

我枝枝wa系统GBB用蛇匣top gas都能一雞清三十三粒(入盡)再bolt lock,
唔使到沙漠喎.
我雖則test都test到隻匣好穩定姐....
但你咁test又真係激左d wor
作者: 0050100    時間: 10-6-2010 00:09

引用:
原帖由 wonglk 於 9-6-2010 23:45 發表

我雖則test都test到隻匣好穩定姐....
但你咁test又真係激左d wor
唔係咁試點落埸同人打呀?唔通打一粒等三秒回氣再......
作者: 4jai    時間: 10-6-2010 00:10

引用:
原帖由 0050100 於 10-6-2010 00:09 發表

唔係咁試點落埸同人打呀?唔通打一粒等三秒回氣再......
至少唔會一雞到尾先啦~
作者: gainax    時間: 10-6-2010 00:12     標題: 回覆 17# 的帖子

其實PGZ 匣已公認為效能最高既匣之一, CNC殼價又唔貴,只是有工差要自已搞
例如
http://www.youtube.com/watch?v=arlhHo4D1pw
http://www.youtube.com/watch?v=yqcb2_T8BEs&feature=related
作者: 4jai    時間: 10-6-2010 00:16

引用:
原帖由 gainax 於 10-6-2010 00:12 發表
其實PGZ 匣已公認為效能最高既匣之一, CNC殼價又唔貴,只是有工差要自已搞
例如
http://www.youtube.com/watch?v=arlhHo4D1pw
http://www.youtube.com/watch?v=yqcb2_T8BEs&feature=related
我要公投
不過人地都重新研究緊,等下啦

作者: 0050100    時間: 10-6-2010 00:33     標題: 回覆 26# 的帖子

一雞到尾只是測試槍與匣的機能與配合,再調整,在活動時才可做到長驅直通,
無往不利.打GAME時變數太大了,多啲了解啦.
作者: gainax    時間: 10-6-2010 00:35

沒見過高效能既GBB匣要殼包氣缸, 一向日本設計GBB匣都是淨殼入氣,
原因是散熱和gas容量, 氣缸被殼包住散熱就較慢, 即是會快凍, 一凍氣化就差
gas容量減少會較快令續航力下降, 兩樣原因令匣不會高效能
作者: 4jai    時間: 10-6-2010 00:37

引用:
原帖由 gainax 於 10-6-2010 00:35 發表
沒見過高效能既GBB匣要殼包氣缸, 一向日本設計GBB匣都是淨殼入氣,
原因是散熱和gas容量, 氣缸被殼包住散熱就較慢, 即是會快凍, 一凍氣化就差
gas容量減少會較快令續航力下降, 兩樣原因令匣不會高效能
應該係傳溫唔係散熱....
一直都諗緊,散乜野熱?GBB會越打越熱咩?
但我覺得,呢種設計係冬天應該會唔錯
作者: 0050100    時間: 10-6-2010 00:41     標題: 回覆 27# 的帖子

講好用我只會選我果幾隻又溜氣又醜樣的WA及GP匣,
其它的都是有點.....
作者: 0050100    時間: 10-6-2010 00:49     標題: 回覆 30# 的帖子

師兄要求大高了,我的要求是一匣穩定持航三十多,三+多就夠了,
其實隻蛇匣係有做到丁點散温設計的.

作者: gainax    時間: 10-6-2010 00:54     標題: 回覆 31# 的帖子

手快快用錯詞, 是散溫才對, 不再多說了, 日本所有GBB匣都是這構結
效能是最好, 只覺得這個設計和VFZ匣一樣, 避重就輕
作者: gainax    時間: 10-6-2010 01:26

引用:
原帖由 0050100 於 10-6-2010 00:49 發表
師兄要求大高了,我的要求是一匣穩定持航三十多,三+多就夠了,
其實隻蛇匣係有做到丁點散温設計的.
和氣討論, 衰仔自刪

作者: ayaka    時間: 10-6-2010 02:49

引用:
原帖由 0050100 於 10-6-2010 00:41 發表
講好用我只會選我果幾隻又溜氣又醜樣的WA及GP匣,
其它的都是有點.....
WA先係最好
作者: gainax    時間: 10-6-2010 07:39

和氣討論, 衰仔自刪

作者: 0050100    時間: 10-6-2010 08:51     標題: 回覆 37# 的帖子

我所說過的所有匣全都是擁有,試過,修正才說的.
並不是廣告偏幫.

在你心中已鎖定PGZ為最好那就PGZ吧!
你喜看Youtube為滿足,
我覺管八才皇道.
各有所好吧了.

作者: gainax    時間: 10-6-2010 10:04

和氣討論, 衰仔自刪

作者: Lakuro    時間: 10-6-2010 13:16     標題: 回覆 22# 的帖子

唔駛發夢唔係老吹我用prowin匣四廿飛一雞清做到室温廿八至廿九度
作者: 4jai    時間: 10-6-2010 13:20

引用:
原帖由 gainax 於 10-6-2010 10:04 發表

其實不只我覺得,有留意台灣,國內討論區,資深用家都是指出PGZ較優
但乃有問題,要修地方不少,當然不能一隻定段,是大部分用家得出結果,
彈匣只要是仿VVA 都不會比原廠好, 現時沒有一隻仿VVA 的比原廠好
原因是氣槍 ...
呢句細佬真係不能認同
可能真係比第一批貨影響
原廠匣比細佬既印像係"又貴又樣衰又垃圾"

作者: 4jai    時間: 10-6-2010 13:26

引用:
原帖由 Lakuro 於 10-6-2010 13:16 發表
唔駛發夢唔係老吹我用prowin匣四廿飛一雞清做到室温廿八至廿九度
用乜野槍試?個bolt乜野質料?有冇裝加強後座力套件?
細佬支井勝裝左加強後座力套件
一雞清對於細佬真係冇乜用
反已7槍7槍咁試,個數據比我有用d
作者: Hkpolice-Psu    時間: 10-6-2010 15:06

引用:
原帖由 wonglk 於 10-6-2010 13:20 發表

呢句細佬真係不能認同
可能真係比第一批貨影響
原廠匣比細佬既印像係"又貴又樣衰又垃圾"
又貴又樣衰=認同

又垃圾= 唔認同

真係唔漏, 出氣量又穩定, 灰匣同黑匣我都各有一隻, 兩隻都正到暈...係樣衰同貴...
作者: 4jai    時間: 10-6-2010 15:08

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 10-6-2010 15:06 發表

又貴又樣衰=認同

又垃圾= 唔認同

真係唔漏, 出氣量又穩定, 灰匣同黑匣我都各有一隻, 兩隻都正到暈...係樣衰同貴...
進步左~?
之前wa m4一出市面,隻匣聽到唔少"意見"
果陣時我就已經怕怕..
作者: Lakuro    時間: 10-6-2010 16:23     標題: 回覆 42# 的帖子

小弟果支由AGM做basic 改用KA身同UBR...仲用番原装AGM果條buffer彈弓+5ku HHR,尋日出去x京度買佐ra-tech 隻super recoil buffer先知道條所謂140%彈弓仲淋過兼短過我原裝果條 所以依家用番老原buffer彈弓+ra-tech 尾頂,條bolt同飛機都係用番agm原裝(支bolt重身我諗亞鉛合金尼卦...),ps:套ra-tech super recoil buffer加佢跟埋果條buffer彈弓對比起原裝AGM+5ku HHR覺得換佐仲衰過未換只係recoil 時多佐d 金屬聲,即時想放番出去
作者: ayaka    時間: 10-6-2010 17:54     標題: 回覆 44# 的帖子

WA匣我有一灰一黑....原裝打TOPGAS漏氣要汁係麻煩D
但係同一個SETTING....WA打出黎個RECOIL係最大的(我都有GHK, PGZ匣)
ROF都係最高的
可惜價錢貴....如果唔係我都會買番WA匣
作者: Castlevania    時間: 10-6-2010 18:18

今日再試了一次,毒甲有D問題對於井勝黎講,同之前的TEST 180度轉變.PGC換左膠後好好.比毒甲overall更好.
唔知毒甲發生左咩事,個出氣膠好似頂住左個飛機但都開到槍,但個飛機唔識行,只係個BOLT識行.
但對PRIME黎講2隻甲(毒甲同PGZ)都OK.
P.S PGZ甲可以一野清50飛換左出氣膠之後.毒甲唔太得.信唔信由你,冇人逼你信.

作者: 桸藍    時間: 10-6-2010 18:49

認同WA匣是皇道,小弟有一原裝一super,
PGZ都好好,GHX就......
作者: gainax    時間: 11-6-2010 00:36

首先講聲唔好意思先,
諗諗下大家都係介紹好零件給各位師兄, 可能言論上過硬,發生不和氣,
都係我衰先 , 其實有新配件出係好事, 師兄試過效能唔錯,但另有試過一般
應該唔同setting 既問題,PGZ匣程況一樣, 遲d我隻ED匣先到手, 咁到時盡我能力調教好
出過新post,作參考, 和氣討論就和氣生財

作者: mozcardking    時間: 21-6-2010 14:45

新開始玩gbb 想問下各位師兄, 希望0050100師兄同其他師兄唔好介意
小弟手上有兩隻bomber夾, so far其實都無乜野 (又或者未察覺到)
現希望買多兩隻玩下. 仲未決定到買返b0mber 夾好定係轉廠好
請問咁多位師兄:
b0mber夾其實有無問題?
同埋想問下師兄們所講pgz要換既出氣膠要更換難唔難? 因為小弟好怕拆氣夾, 驚拆完會漏氣..所以盡量都唔想拆...
希望咁多位師兄可以指點一下小弟, 多謝!
作者: ayaka    時間: 21-6-2010 14:57

引用:
原帖由 mozcardking 於 21-6-2010 14:45 發表
新開始玩gbb 想問下各位師兄, 希望0050100師兄同其他師兄唔好介意
小弟手上有兩隻bomber夾, so far其實都無乜野 (又或者未察覺到)
現希望買多兩隻玩下. 仲未決定到買返b0mber 夾好定係轉廠好
請問咁多位師兄:
b0 ...
不難...記憶中佢只係鬆口縲絲...拆個頂就換得

漏氣都唔難搞....小弟組裝時用silicon grease抆一抆d o-ring位
隻漏氣wa匣立即生生猛猛~

圖片附件: P1020159A.jpg (21-6-2010 14:57, 258.24 KB) / 該附件被下載次數 119

作者: mozcardking    時間: 21-6-2010 16:57

引用:
原帖由 ayaka 於 21-6-2010 14:57 發表

不難...記憶中佢只係鬆口縲絲...拆個頂就換得

漏氣都唔難搞....小弟組裝時用silicon grease抆一抆d o-ring位
隻漏氣wa匣立即生生猛猛~
咁我就放心了, 多謝師兄你upload埋相去教小弟
請問唔知師兄你覺得B0mber好定係pgz好用d呢?
多謝師兄回覆!

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0