標題: 世界狙擊比賽中國武警奪冠實錄 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 7-6-2010 22:32     標題: 世界狙擊比賽中國武警奪冠實錄

作者: 亞爾多    時間: 7-6-2010 22:42

姿勢好奇怪......
作者: yiuyiusiu    時間: 7-6-2010 22:42

佢地個姿勢
雖然大部份都係.338
但係唔同槍管長度
唔同鏡
公平嗎
作者: Guns_Rookie    時間: 7-6-2010 22:44

依個post巧正點波
作者: 亞爾多    時間: 7-6-2010 22:44

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 7-6-2010 22:42 發表

佢地個姿勢
雖然大部份都係.338
但係唔同槍管長度
唔同鏡
公平嗎
比佢自已用最適合自已既野,咪夠晒公平囉
作者: GunSL    時間: 7-6-2010 22:44

好勁訝
作者: 廢柴    時間: 7-6-2010 22:46

可惜, 中國始終都唔可以生產到有番咁上下水平既狙擊槍...........
作者: 亞爾多    時間: 7-6-2010 22:46

引用:
原帖由 廢柴 於 7-6-2010 22:46 發表
可惜, 中國始終都唔可以生產到有番咁上下水平既狙擊槍...........
外國d槍好型......
作者: pakpak266    時間: 7-6-2010 22:49

引用:
原帖由 亞爾多 於 7-6-2010 22:46 發表

外國d槍好型......
我都覺呀
作者: Hkpolice-Psu    時間: 7-6-2010 22:56

中國用果支咁似M700...
作者: adrianyahk    時間: 7-6-2010 22:57

佢地用M700去打..?
作者: JBL    時間: 7-6-2010 22:59

作者: sam524    時間: 7-6-2010 23:04

引用:
但可以用技術搭救...
作者: cato    時間: 7-6-2010 23:05

多謝分享~~
作者: GnoHzz    時間: 7-6-2010 23:21

D刀打到爛晒 好浪費呀
作者: crazy_herman    時間: 7-6-2010 23:24

引用:
原帖由 sam524 於 7-6-2010 23:04 發表

但可以用技術搭救...
外國再貴既槍都打不倒中國既地獄式訓練
作者: jimjimjimjim099    時間: 7-6-2010 23:40

引用:
原帖由 亞爾多 於 7-6-2010 22:42 發表

姿勢好奇怪......
應該係用心口個袋來幫一幫低住......
作者: 101653    時間: 7-6-2010 23:41

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 7-6-2010 22:42 發表

佢地個姿勢
雖然大部份都係.338
但係唔同槍管長度
唔同鏡
公平嗎
留意佢地隻左手
你就會明點解的了
作者: sam524    時間: 7-6-2010 23:53

引用:
原帖由 crazy_herman 於 7-6-2010 23:24 發表

外國再貴既槍都打不倒中國既地獄式訓練
要是如此,大陸d訓練太強大la...
可以用人就槍嫁...
作者: FPGRM    時間: 7-6-2010 23:53

引用:
原帖由 101653 於 7-6-2010 23:41 發表

留意佢地隻左手
你就會明點解的了
add a sand bag
作者: workshop_swt    時間: 8-6-2010 00:06

見到把刀打崩哂...............勁!
作者: 101653    時間: 8-6-2010 00:08

引用:
原帖由 FPGRM 於 7-6-2010 23:53 發表

add a sand bag
其實咁樣算唔算偷雞?
唔通下次隔離隊又係件Vest整個托咁比你放隻手?
作者: yobit    時間: 8-6-2010 00:29

引用:
從圖中武警代表用的槍應該是中國的新型5.8mm手動高精度狙擊步槍!!(TRG-42外貿型5.8)其他的圖以做比較!!

圖片附件: xin_59206070713124531014665.jpg (8-6-2010 00:29, 168.97 KB) / 該附件被下載次數 66

圖片附件: 1275908002935.jpg (8-6-2010 00:29, 40.96 KB) / 該附件被下載次數 87

圖片附件: 1275908093270.jpg (8-6-2010 00:29, 27.15 KB) / 該附件被下載次數 64

圖片附件: 1275908093475a.jpg (8-6-2010 00:29, 52.14 KB) / 該附件被下載次數 85

圖片附件: xin_59206070713124531014665a.jpg (8-6-2010 00:29, 42.77 KB) / 該附件被下載次數 82

作者: Paul    時間: 8-6-2010 00:59

引用:
原帖由 亞爾多 於 7-6-2010 22:42 發表

姿勢好奇怪......
傳統奥運比實站立企射的姿勢
作者: Zielfernrohr    時間: 8-6-2010 01:08

So many German ZF
作者: adrianyahk    時間: 8-6-2010 01:13

引用:
原帖由 yobit 於 8-6-2010 00:29 發表

從圖中武警代表用的槍應該是中國的新型5.8mm手動高精度狙擊步槍!!(TRG-42外貿型5.8)其他的圖以做比較!!
這是公安...不是武警
作者: Zielfernrohr    時間: 8-6-2010 01:18

引用:

佢地個姿勢
雖然大部份都係.338
但係唔同槍管長度
唔同鏡
公平嗎
nothing is fair
Different shooter prefer diiferent reticle of their sight,right?
作者: yobit    時間: 8-6-2010 01:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-6-2010 01:13 發表

這是公安...不是武警
是武警>>>新華網消息(劉昕、梁兼銘)剛剛在匈牙利首都布達佩斯落幕的第九屆國際軍警狙擊手射擊錦標賽中,中國武警代表隊張華、鄧贇、胡翔、王占軍、徐波、孟慶峰等6名警官獲得兩項冠軍、一項亞軍、兩項季軍。
作者: zea1984    時間: 8-6-2010 01:33

打刀刃o個個玩法用o係BB彈度你地估可行ma?
作者: 4jai    時間: 8-6-2010 03:10

引用:
原帖由 yobit 於 8-6-2010 01:27 發表

是武警>>>新華網消息(劉昕、梁兼銘)剛剛在匈牙利首都布達佩斯落幕的第九屆國際軍警狙擊手射擊錦標賽中,中國武警代表隊張華、鄧贇、胡翔、王占軍、徐波、孟慶峰等6名警官獲得兩項冠軍、一項亞軍、兩項季 ...
佢話武警代表攞獎姐
冇話圖入面果個係武警,公安一樣有參賽
作者: Boniface    時間: 8-6-2010 03:31

太強了吧
作者: donaldszeto31    時間: 8-6-2010 04:30

真系估五到中國會攞冠軍.....
作者: gykl3344    時間: 8-6-2010 06:25

呢個POST正!
一般SNIPER RIFLE 有10 到14LB重(重心在槍管),加埋支SCOPE,腳架,重要好定(旭咗1度,在100碼就旭咗5呎!)所以企系度的姿勢就系咁.少D機肉都唔得.
可以見到好多HIGHEND槍.
有Unique Alpine, Sako TRG, AI, Blaser, Sig-Sauer等等.
中國選手好似有支remington 同Sig-Sauer唔知SSG2000訂3000,好似重有支新的5.8mm.
現時中國的新5.8mm同d新sniper rifle好似都幾勁,應該好過5.56NATO,所以相信佢地會越來越勁
射刀都幾好玩,不過唔好叫我出自己果把

作者: tango10    時間: 8-6-2010 09:10

引用:
用外邦產品並無不妥!  古時趙武靈王都懂用胡服騎射策略進行軍事改革.
何況今天世界一體化呢!
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E8%B5%B5%E5%9B%BD
作者: Winters    時間: 8-6-2010 10:27

作者: sunny2014    時間: 8-6-2010 10:31

引用:
原帖由 Winters 於 8-6-2010 10:27 發表
武器裝備性能不佔優勢的情況下?
M700都唔算靚野?
同AWM,PGM之類比又點樣?
作者: 廢柴    時間: 8-6-2010 10:41

引用:
原帖由 tango10 於 8-6-2010 09:10 發表

用外邦產品並無不妥!  古時趙武靈王都懂用胡服騎射策略進行軍事改革.
何況今天世界一體化呢!
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E8%B5%B5%E5%9B%BD
始終都係差D既...........總係覺得都係要全國產先好, 雖則外國都未必係......... 當我發UP瘋好了

無記錯既話其實單講槍本身而言, 中國生產到既狙擊槍其實都好似話可以有一定精度

但就係睇過一個中國軍方研究員係某電視訪問中講過, 依家面對既最大問題係生產唔到批量但係又精度高既子彈
作者: Paul    時間: 8-6-2010 12:15

引用:
原帖由 廢柴 於 8-6-2010 10:41 發表

始終都係差D既...........總係覺得都係要全國產先好, 雖則外國都未必係......... 當我發UP瘋好了

無記錯既話其實單講槍本身而言, 中國生產到既狙擊槍其實都好似話可以有一定精度

但就係睇過一個中國軍方 ...
又係QC問題
作者: ohnavi    時間: 8-6-2010 12:21

有甘既成績真係好令人振奮。
小弟講幾句吧,要成為狙擊手係好講天份,成為一個好的sniper需要很堅毅很特別的能力,吾係每個人話想做就做得到。
我覺得無論邊個國家既人,用咩武器,單單就講個人既本能同經過果D前期訓練,就已經吾容易。
就講500米打10吋靶內吧,打過實彈既師兄就知道吾係人人可以做得到,甘如果1000米甚至更遠呢?

所以呢班軍警裡面,每個都係值得尊敬的,因為佢地做到我地做吾到既事。
作者: T-800    時間: 8-6-2010 15:34

引用:
原帖由 zea1984 於 8-6-2010 01:33 發表
2j 以下BB彈較難,但用係0.177"、0.20"、0.22" air gun 氣鎗鉛彈(痰罐仔)則絕對可以........

happy shooting!

作者: open    時間: 8-6-2010 15:52

越野跑仲勁
你地估下有咩國家可以同中國玩?

作者: Oscarpanzer    時間: 8-6-2010 18:25

引用:
原帖由 JBL 於 7-6-2010 10:59 PM 發表

唔係似,直頭係.......
國內武警有入口M700用的!
願聞其詳
NEVER HEARD OF IT BEFORE
作者: 肥兵    時間: 8-6-2010 19:29

之前用88式狙鎗輸十幾條街,依家總算跟得返上喇
作者: sunny2014    時間: 8-6-2010 19:32

引用:
原帖由 肥兵 於 8-6-2010 19:29 發表
之前用88式狙鎗輸十幾條街,依家總算跟得返上喇
其實88式攪一攪個腳架同D公差問題應該有出路…
可惜…可惜,
作者: 肥兵    時間: 8-6-2010 19:38

引用:
原帖由 sunny2014 於 8-6-2010 19:32 發表

可惜…可惜,
88狙本身好多先天問題,一般用途尚可,打比賽就...唉,之前D成績就知那
作者: Paul    時間: 8-6-2010 19:53

引用:
原帖由 sunny2014 於 8-6-2010 19:32 發表

可惜…可惜,
多數狙擊槍會用一條用精良鋼材製的重槍管
但我渣過支真88式狙重輕過95式步槍同M4步槍, 成支膠身電槍今....

作者: 肥兵    時間: 8-6-2010 20:00

記得上年年頭左右,有個市(sorry唔記得個市名),有個賊脅持住個女仔同公安談判,公安原想用88狙射剎個賊,但係連個射手都話無把握在80米左右打中個賊人頭,最後改由持警快衝到二十多米處用微衝擊剎賊人,官方大讚公安如何英明英勇,但無提過88狙問題!不過國內有軍事雜誌低調報導過這88狙事件.
有錯請改正,不過唔好出口傷人
作者: tango10    時間: 8-6-2010 21:01

冶金技術都是外邦較為先進! 而中國地質亦難生產優質剛材!
既然有錢可以買靚野, 咁亦無謂堅持用國貨.
作者: JBL    時間: 8-6-2010 21:31

作者: gykl3344    時間: 9-6-2010 07:44

QBU88係semi auto,準確性一般都好難跟bolt gun 比.
中國選手用的如果是REMINGTON 700,可能是700P.都好BASIC.
但知道有支5.8MM的 bolt gun,成支SIG SSG3000咁樣
作者: Kungz    時間: 9-6-2010 13:02

引用:
原帖由 gykl3344 於 9-6-2010 07:44 發表
QBU88係semi auto,準確性一般都好難跟bolt gun 比.
中國選手用的如果是REMINGTON 700,可能是700P.都好BASIC.
但知道有支5.8MM的 bolt gun,成支SIG SSG3000咁樣
88式既精準度仲衰過個支山寨M16既CQ,而個支新既boltaction 就算用新研制既專用狙擊彈,都保證唔到1 moa…
另外,槍支本身既精準度並唔係射手可以控制既…
作者: adrianyahk    時間: 9-6-2010 13:35

引用:
原帖由 yobit 於 8-6-2010 01:27 發表

是武警>>>新華網消息(劉昕、梁兼銘)剛剛在匈牙利首都布達佩斯落幕的第九屆國際軍警狙擊手射擊錦標賽中,中國武警代表隊張華、鄧贇、胡翔、王占軍、徐波、孟慶峰等6名警官獲得兩項冠軍、一項亞軍、兩項季 ...
話明分左軍方同警察兩組,張相入面隔離位背脊都寫住Police,武警又著迷彩...唔係公安係咩?
作者: jn_jona    時間: 9-6-2010 19:46

引用:
原帖由 肥兵 於 8-6-2010 20:00 發表
記得上年年頭左右,有個市(sorry唔記得個市名),有個賊脅持住個女仔同公安談判,公安原想用88狙射剎個賊,但係連個射手都話無把握在80米左右打中個賊人頭,最後改由持警快衝到二十多米處用微衝擊剎賊人,官方大讚公安如何英 ...
依家d公安好似係用svd,但係88式好似無禁差wo...之前睇一個cctv既tv progamme,有個老解sniper可以係600米打頭wo
作者: wan1996    時間: 9-6-2010 20:48

誰說中國沒人才!
作者: gykl3344    時間: 10-6-2010 08:39

引用:
原帖由 Kungz 於 9-6-2010 13:02 發表

88式既精準度仲衰過個支山寨M16既CQ,而個支新既boltaction 就算用新研制既專用狙擊彈,都保證唔到1 moa…
另外,槍支本身既精準度並唔係射手可以控制既…
1個moa都無就好難用來做狙擊la.
作者: Hkpolice-Psu    時間: 10-6-2010 14:31

引用:
原帖由 zea1984 於 8-6-2010 01:33 發表
你搵把老麥膠刀都可以諗下既
作者: 火狂L    時間: 10-6-2010 16:19

為中國人真光了
作者: 肥兵    時間: 10-6-2010 17:29

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-6-2010 19:46 發表

依家d公安好似係用svd,但係88式好似無禁差wo...之前睇一個cctv既tv progamme,有個老解sniper可以係600米打頭wo
可能上文我寫得怪左小小,應該係個射手知道支88個groping太大,而個賊頭係人質個頭後面,露得太少,唔敢擔保唔會誤中人質,所以至唔用88,但這就暴露出88係精度不足,戰時打敵人無問題,但打賊反而唔得精中.
作者: 0608    時間: 10-6-2010 18:05     標題: 回覆 57# 的帖子

為中國人''真''光了

..............
作者: jn_jona    時間: 10-6-2010 22:58

引用:
原帖由 肥兵 於 10-6-2010 17:29 發表

可能上文我寫得怪左小小,應該係個射手知道支88個groping太大,而個賊頭係人質個頭後面,露得太少,唔敢擔保唔會誤中人質,所以至唔用88,但這就暴露出88係精度不足,戰時打敵人無問題,但打賊反而唔得精中.
OIC,錦SVD應該好過88式...
作者: Kungz    時間: 11-6-2010 12:05

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-6-2010 22:58 發表

OIC,錦SVD應該好過88式...
大陸個支唔係SVD,係85式,俄佬至少都有出狙擊彈比SVD用,大陸佬就到而家都係用機槍彈…
作者: tango10    時間: 11-6-2010 12:10

引用:
原帖由 Kungz 於 11-6-2010 12:05 發表

大陸個支唔係SVD,係85式,俄佬至少都有出狙擊彈比SVD用,大陸佬就到而家都係用機槍彈…
咁講法真是唔多適合在城巿警務中使用喎! 穿透力咁強!

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0