標題: 我好想放棄...... [打印本頁]

作者: lololo    時間: 10-6-2010 21:13     標題: 我好想放棄......

oke" />
支鎗投資左甘多心機,時間, 金錢落去,
但原全比唔到一個stable既表現我...

我真係覺得嘥左兩年心機,時間, 金錢....

真係有D想賣Q左佢, 費事眼淵....

有冇ching有同感....
作者: GMA    時間: 10-6-2010 21:17

唔玩gbb,過嚟ptw專區
作者: 亞mac    時間: 10-6-2010 21:17

你個枝系??
作者: lololo    時間: 10-6-2010 21:21

回覆 2# 的帖子
都有諗過架...

回覆 2# 的帖子
己經冇全何WA parts 既 WA M4
作者: ayaka    時間: 10-6-2010 21:22

我已經放棄左用GBB落場.....因為有PTW
快D加入吧
作者: 亞mac    時間: 10-6-2010 21:24

引用:
原帖由 lololo 於 10-6-2010 21:21 發表
回覆 2# 的帖子
都有諗過架...

回覆 2# 的帖子
己經冇全何WA parts 既 WA M4
你個枝有咩野問題?
釭個枝無agm既agm仲落到場,打到ipsc wor
作者: lololo    時間: 10-6-2010 21:25

引用:
原帖由 ayaka 於 10-6-2010 21:22 發表
我已經放棄左用GBB落場.....因為有PTW
快D加入吧
唔好毒我啦
又5位數字架!!!!

但話事話,乜都唔改既PTW come 唔come打呢??
作者: lololo    時間: 10-6-2010 21:32

引用:
原帖由 亞mac 於 10-6-2010 21:24 發表

你個枝有咩野問題?
釭個枝無agm既agm仲落到場,打到ipsc wor
semi變double tap..
trigger 唔識回位..要re cock 先得
auto 好似裝左變速甘, 1雞會時快時慢..

唉, 要換既都換過, 但都係甘....
諗深一層....唔知係咪D prowin匣問題.....
作者: 亞mac    時間: 10-6-2010 21:42

引用:
原帖由 lololo 於 10-6-2010 21:32 發表

trigger 問既, 系唔系放trigger個時開多槍?
作者: lololo    時間: 10-6-2010 21:46

引用:
原帖由 亞mac 於 10-6-2010 21:42 發表

trigger 問既, 系唔系放trigger個時開多槍?
唔係呀, 係扣到底未放手就 bang bang~
作者: d.s    時間: 10-6-2010 21:47

引用:
原帖由 lololo 於 10-6-2010 21:13 發表

支鎗投資左甘多心機,時間, 金錢落去,
但原全比唔到一個stable既表現我...

我真係覺得嘥左兩年心機,時間, 金錢....

真係有D想賣Q左佢, 費事眼淵....

有冇ching有同感....
Sorry,我冇同感,老老實實,由你初到鎗會打PRS時,
我到而家只係換咗個雙面Selector,入咗PGC匣,
每打兩次Game/RPS就換圖釘,
定期清內管,抹下油呀咁....
完全穩定冇問題喎....
2010-05-24日video
http://www.youtube.com/watch?v=-S08M8XT2yc
你仲認得嘛?枝CASV
作者: lololo    時間: 10-6-2010 21:53

引用:
原帖由 d.s 於 10-6-2010 21:47 發表

Sorry,我冇同感,老老實實,由你初到鎗會打PRS時,
我到而家只係換咗個雙面Selector,入咗PGC匣,
每打兩次Game/RPS就換圖釘,
定期清內管,抹下油呀咁....
完全穩定冇問題喎....
ht ...
不如我27號上泥, 你幫我望下啦~~
作者: Hkpolice-Psu    時間: 10-6-2010 21:54

引用:
原帖由 lololo 於 10-6-2010 21:32 發表

我有支散砌GBB都係咁, 無單發...

如果連射速度唔穩定, 好有可能係份飛機尾果個O-RING老化左...
作者: Hkpolice-Psu    時間: 10-6-2010 21:55

引用:
原帖由 lololo 於 10-6-2010 21:25 發表

唔好毒我啦
又5位數字架!!!!

完全兩種感覺, PTW最多咪一支用到真數GRIP GE AEG, 但係GBB真係有感覺 WOR....
作者: sumandy    時間: 10-6-2010 22:10

引用:

叫左唔好用prowin匣ga la?
作者: 亞mac    時間: 10-6-2010 22:29

引用:
原帖由 lololo 於 10-6-2010 21:46 發表

唔係呀, 係扣到底未放手就 bang bang~
司牙扣唔住個hammer
作者: d.s    時間: 10-6-2010 22:39

引用:
原帖由 lololo 於 10-6-2010 21:53 發表

不如我27號上泥, 你幫我望下啦~~
好~搬咗新地址,PM你啦
作者: d.s    時間: 10-6-2010 22:42

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 10-6-2010 21:55 發表

完全兩種感覺, PTW最多咪一支用到真數GRIP GE AEG, 但係GBB真係有感覺 WOR....
完全同意!!
作者: 0050100    時間: 10-6-2010 22:46

引用:
原帖由 d.s 於 10-6-2010 21:47 發表

ht ...
師兄好槍,師兄好似肥左.
作者: lololo    時間: 10-6-2010 23:07

引用:
原帖由 亞mac 於 10-6-2010 22:29 發表

司牙扣唔住個hammer
好似係wor,
full auto , 大約5-6鎗後trigger冇左反應.
拆開黎睇, 隻hammer處於未cock鎗之位置...
換隻hammer再試, 情況一樣.....

唔通GP鋼司牙真係甘易死???
作者: m4devastator    時間: 10-6-2010 23:11

我一早放棄

因為我俾唔到佢時間同幸福

仲要
mo 已發
塵已鋪
作者: d.s    時間: 10-6-2010 23:17

引用:
原帖由 0050100 於 10-6-2010 22:46 發表

師兄好槍,師兄好似肥左.
水腫啫~水腫啫.....
作者: gainax    時間: 10-6-2010 23:45

師兄咩牌?改左d咩, GBB 野唔難搞,換好野可玩好耐,
既然落左咁多心機時間金錢, 不如做到底, 所有問題都有解決方法 ,找出來修正就無問題
作者: lololo    時間: 11-6-2010 00:03

引用:
原帖由 gainax 於 10-6-2010 23:45 發表
師兄咩牌?改左d咩, GBB 野唔難搞,換好野可玩好耐,
既然落左咁多心機時間金錢, 不如做到底, 所有問題都有解決方法 ,找出來修正就無問題
原裝WA改prime身, 下身全改鋼parts, reinforce 彈弓...
其實佢一路都OK健康架, 但上星期日打左半日game就開始short short地...

希望係我小事化大啦....過2日換隻sear同hammer再試下
作者: sumandy    時間: 11-6-2010 00:14

我冇事woo.. 仲好地地添

CA身
INO superbolt 2010
國產鋼件
作者: 亞mac    時間: 11-6-2010 00:24

引用:
原帖由 lololo 於 10-6-2010 23:07 發表

好似係wor,
full auto , 大約5-6鎗後trigger冇左反應.

gp一向D料唔得
作者: 75ranger    時間: 11-6-2010 00:33

引用:
原帖由 lololo 於 10-6-2010 23:07 發表

好似係wor,

小小分享,小弟枝GBB起初換咗Pro-Win匣都有上述問題,好彩最後都搞惦。
問題1: full auto,大約5-6鎗後trigger冇左反應,拆開黎睇,隻hammer處於未cock鎗之位置...
解決方法:Hammer Spg 唔夠力,令Value蕊不能鎖在第2段來完成Blow Back。我試過換GP套150%Hammer SPG,不過板機拉力會大增,打2 Rounds會辛苦D;我亦試過將GP條120%"屈"硬都OK。
問題2: 打full auto時不停變速。
解決方法:彈匣上氣膠過高,令Nozzle不能回到正常位置。我發現是Pro-Win的匣鎖位置呈小"R"角,令彈匣升高咗少少,我將槍的匣鎖兩個角位磨圓,枝鎗就正常番。如果都唔得,可以試吓用Pro-Win比井勝用嘅上氣膠。
作者: lololo    時間: 11-6-2010 00:42

引用:
原帖由 75ranger 於 11-6-2010 00:33 發表

小小分享,小弟枝GBB起初換咗Pro-Win匣都有上述問題,好彩最後都搞惦。
問題1: full auto,大約5-6鎗後trigger冇左反應,拆開黎睇,隻hammer處於未cock鎗之位置...
解決方法:Hammer Spg 唔夠力,令Value ...
多謝ching指點,
但最惨用WA匣都係甘, hammer彈弓之前亦屈過,
Anyway 明天再試下屈多D睇下work唔work~~~

thanks for your reply~~
作者: Kungz    時間: 11-6-2010 11:22

唔好咁快放棄住,臺灣個邊有消息話KW@支GBB M4八月出…
作者: rho837    時間: 11-6-2010 12:43

實際地! "Sistama" "PT凹"係一支真正成品電動氣搶! 比"馬佬耶" AEG或同類之AEG為耐用及可值接裝拆任何只定之"珍品或真數"配件, 同時設計上同上述AEG不同之處就是可值接換不同力度氣筒! 所以本人覺得 airsoft 槍界 Sistama PT凹"係榴槤 , 高成品價! 冇一皮野冇計! 得30粒/夾, 一定打戰述遊戲.

AEG 幾佰到幾仟有交易! 又多選擇, 設計比PT凹簡單, 三佰飛BB豆, 打外場一流. 佢地係橙 ! 不過我一定唔會用珍品及花多過二仟改. 我點都係"馬佬耶"diehard fans.

GBBR呢類野就真係玩$$$,$$$.$$ (醬油), 唔敢講話放氣, 不過啲"井性"都冇玩放在一邊, 只係玩YYE GBBR M4, 因為覺得佢係穩定過YYA系统. 上述三類搶係唔同類, 所以有唔同玩法.
作者: lololo    時間: 11-6-2010 12:58

今日專登請假整鎗
由9點整到現在,ching們其提及既方法都試過哂
-屈spring-解決左auto時hammer 問題, 但變左噴白煙, 20唔夠就冇氣
-semi時 double tap 未能解決
-prowin匣換上WA吹氣膠..未有改善
-新問題!!!條bolt 有時會kick係buffer tube, 而打磨buffer,buffer tub, 及落油, 條bolt亦冇表面異樣...

最好決擇:
1.揾Gunsmith
2.轉會..我們PDW....

作者: CWHS    時間: 11-6-2010 13:14

引用:
原帖由 lololo 於 11-6-2010 12:58 發表
今日專登請假整鎗
由9點整到現在,ching們其提及既方法都試過哂
-屈spring-解決左auto時hammer 問題, 但變左噴白煙, 20唔夠就冇氣
-semi時 double tap 未能解決
-prowin匣換上WA吹氣膠..未有改善
-新問題!!!條bo ...
既然師兄係Prime身, 不如將有問題的件換做Prime?
作者: lololo    時間: 11-6-2010 13:20     標題: 回覆 32# 的帖子

可惜prime好似冇單隻sear or hammer出售...
小弟唔太願意再洗千多元去"試"了
作者: ayaka    時間: 11-6-2010 13:25

引用:
原帖由 lololo 於 11-6-2010 12:58 發表
-新問題!!!條bolt 有時會kick係buffer tube, 而打磨buffer,buffer tub, 及落油, 條bolt亦冇表面異樣...
BUFFER TUBE入面墊唔夠?
作者: lololo    時間: 11-6-2010 13:31

引用:
原帖由 ayaka 於 11-6-2010 13:25 發表

BUFFER TUBE入面墊唔夠?
己賞試墊至disable bolt lock 的短行程,
佢又唔係kick死, 大力拍1拍尾托,佢又會彈返上黎甘lor...

唉, 早排都好地地, 條ballistic 又靚,
係last sunday 打打下game就變成甘...

唔通..........支鎗撞
作者: ayaka    時間: 11-6-2010 13:47

我都有過E個情形...我發現
Hammer spring太勁....個hammer直頭撐實左個bolt carrier
所以個bolt carrier有時會kick kick地

之後我直頭用番wa hammer, hammer spring
反而recoil勁番...rof快番

作者: khkenny2    時間: 11-6-2010 14:51

我都覺得WA呢套野特別多野易壞/要換...
準備賣左支Sentry(Magpul type...)
轉YYE
作者: Kennis    時間: 11-6-2010 15:04

轉we啦~~~起碼第1年有人幫你整,唔駛煩
作者: noveske    時間: 11-6-2010 16:01

師兄真係登你唔抵旦係完全明白你心情

我第一枝GBB M4 係枝第一代井勝...完全唔得..又係用左超多錢換晒RA-Tech d parts...去到最後都係唔順
不過我冇放棄.買多兩枝..一枝G&P, 一枝Prime, 兩杷都好順
現在想試VFC個枝..
作者: rho837    時間: 11-6-2010 16:15

支Bolt carrier kick死係 Buffer tube 內有可能關個Fire selector事, 可能要換翻個原裝 YYA selector 會冇事! 可能!!!

YYA系统 最大問題係間間廠都有自己生產啲數據! 除YYA, 豬標及大陸仔自己出正廠夾, 其他牌子又出夾 Prowon 等等, 所以啲夾同配件打亂種! 可能有尺吋出入問題

最好方法係只玩一隻牌子嘅夾(eg. YYA夾)! 買支成品搶eg. 井性2010板(備免改內部件)! 如此出事機會小好多.

再唔咪玩YYE! 一間廠生產連自己出啲夾, 設計比YYA系统簡單, 所以佢冇乜操作問題, 改槍時放心好多, 個身值裝珍數外配件, 又有Tango單夾殼換, 不過早期出過批啲質量就真係XYZZZ... , 唔知現在有冇改善左.

我都係玩"早期井牲"過批! 重買左兩支又洗左一大筆$$$$$$$試配件! 我都明白你.......

作者: Hkpolice-Psu    時間: 11-6-2010 16:46

引用:
原帖由 75ranger 於 11-6-2010 00:33 發表
問題2: 打full auto時不停變速。
解決方法:彈匣上氣膠過高,令Nozzle不能回到正常位置。我發現是Pro-Win的匣鎖位置呈小"R"角,令彈匣升高咗少少,我將槍的匣鎖兩個角位磨圓,枝鎗就正常番。如果都唔得,可以試吓用Pro-Win比井勝用嘅上氣膠。
但係我支井性打得耐左都係咁, 匣就完全一樣喇, 跟手換埋條2010BOLT就OKAY晒...

有時AGM都會咁, 不過拎份飛機出來, 抹一抹油又OKAY...
作者: khkenny2    時間: 11-6-2010 17:44

有無人收我支Sentry啊
買左吾夠兩個月喳
作者: lololo    時間: 11-6-2010 22:00

搞左成日, 換返原裝buffer tube, selector , 撞針spring, sear spring...拆埋粒圖釘...

居然好返9成
作者: Vindicator    時間: 11-6-2010 22:55

我果枝個hop up好煩
匣無問題.......
作者: jerry67    時間: 12-6-2010 00:38     標題: 回覆 43# 的帖子

原裝既o野真係最好架...
小弟支o野換返隻豬P 既黑飛機...又醒神返...冇晒小便彈 & 垂槍嘔彈既情況
用ProXXX匣係頭幾槍冇咩力水咁...但係之後又槍槍有力...連發爆氣情況少左好多好多(有爆氣既情況出現可能係因為隻匣未暖返, 匣身仲有水氣)
而原本唔係好work 既豬P 匣又ok 返...用落仲扎實過ProXXX
作者: gainax    時間: 12-6-2010 00:47

GBB之我見
發現好多問題都在於國貨, 自組, 不當更換零件, 反而打過原裝 之P, BOMBER, IN0都無咩大問題,小問題全可修正,

GBB 同電槍一樣, 換哂補品唔=好打, 此終各廠零件尺寸不同, 某d補品唔修就用
問題多 是正常的, 要清楚運作,結構逐一針對問題作出修正, 才高性能, 可能話講就易, 但電槍零件更多更精密,一樣
要逐一修改才高性能,  此終, 氣動仿真結構要 穩定高效能, 對材質和精密度 就是要求高,  

玩GBB 路上金錢/ 技術是不可缺少 , 要不斷吸收經驗同知識,再加上研究 ,有恆心做一樣野唔會無成果

我都試過不少苦頭, 砌完又不合心水, 賣完又買, 買完又賣, 當中時間心機金錢勞力不計其數
現在支槍散得就散, 又要重新開始, 但從來都沒放棄過完成一支理想槍型既夢想, 從AEG 到GBB
最後當你修好完成既GBB 比到 仿真, 質感 ,感覺, 足夠落場性能 , 價錢不算貴 ,所有野都完全值得
作者: 桸藍    時間: 12-6-2010 08:36

小弟都想過放棄,但係GBB個feel實在太正,
所以我都有想過買埋PTW玩......
另外呢到D師兄超好人
作者: CWHS    時間: 12-6-2010 11:08

引用:
原帖由 gainax 於 12-6-2010 00:47 發表
GBB之我見
發現好多問題都在於國貨, 自組, 不當更換零件, 反而打過原裝 之P, BOMBER, IN0都無咩大問題,小問題全可修正,

GBB 同電槍一樣, 換哂補品唔=好打, 此終各廠零件尺寸不同, 某d補品唔修就用
問題多 是正 ...
小弟亦讚同, 所有野都完全值得.
作者: 舞雲    時間: 12-6-2010 12:10

我支自組 M4 GBB搞完之後,搞到射到但好廢~
已經掛左上網架....無用過.......

d平件出極都配合唔到...
靚料就貴到7彩

呢家支mp7 玩到好好~好穩定....但得來結果....無乜後座力feel...
要重feel....變相支鎗可能好快死....
作者: 4jai    時間: 12-6-2010 12:13

引用:
原帖由 gainax 於 12-6-2010 00:47 發表
GBB之我見

問題多 是正 ...
我覺得,未熟玩過支槍就換乜換物
好容易那野
作者: BMW    時間: 12-6-2010 12:21

引用:
原帖由 lololo 於 10-6-2010 21:25 發表

唔好毒我啦
又5位數字架!!!!

乜都唔改嘅 PTW 係最噤打嘅
作者: ayaka    時間: 12-6-2010 13:07

我支GBB已經無落場了
但係不時係屋企DRY FIRE下....好鬼爽
落場就用PTW~
作者: ayaka    時間: 12-6-2010 13:09

引用:
原帖由 桸藍 於 12-6-2010 08:36 發表
小弟都想過放棄,但係GBB個feel實在太正,
所以我都有想過買埋PTW玩......
另外呢到D師兄超好人
PTW & GBB都值得擁有!
作者: carl    時間: 12-6-2010 15:05

"百鳥歸巢" 係GBB大忌.
仲有GBB不同AEG. 唔好打幾萬發先做一次保養.
作者: danhk    時間: 12-6-2010 15:46

我自己玩GBB過程......AGX > GNP > YYE,如果講落場同系統穩定牲YYE真係OK架! 不過我最近都轉玩老馬次世代,又有Feel,又唔使煩,射程同準確度我都相當滿意!
作者: d.s    時間: 12-6-2010 16:15     標題: 回覆 55# 的帖子

"如果講落場同系統穩定牲YYE真係OK架!"

Sorry,呢句我睇完笑咗出嚟....
作者: jpg    時間: 12-6-2010 16:48

師兄, 有冇睇過係咪條buffer tube 裡面變形. or 師兄係咪用國產ubr, 如果用ubr, 上個cheek rest 個幾粒鑼絲上得太實. 壓住buffer tube, 會令條bolt kar 住. 因為小弟都試過. 又係拍下條buffer tube 就ok. 放返鬆鑼絲應該就冇事. 不過ceek rest 可能會鬆.

作者: nothing777    時間: 12-6-2010 17:36

引用:
原帖由 d.s 於 12-6-2010 16:15 發表

I am the user too, no jamming, no gas leakage...what so Funny?
作者: Kane    時間: 12-6-2010 17:44

X=?
作者: 亞mac    時間: 12-6-2010 18:12

引用:
原帖由 nothing777 於 12-6-2010 17:36 發表

I am the user too, no jamming, no gas leakage...what so Funny?
we scar, 打一場去一次3軍呀
作者: 亞mac    時間: 12-6-2010 18:13

引用:
原帖由 carl 於 12-6-2010 15:05 發表
"百鳥歸巢" 係GBB大忌.
仲有GBB不同AEG. 唔好打幾萬發先做一次保養.
要同真鐵一樣,玩完一次保一次 . . . . . . .
作者: lololo    時間: 12-6-2010 18:13

多謝甘多位ching既關心同意見,
今日終於揾到個源頭................."台產後座力Buffer"
換返隻GP buffer, 成支鎗100%好返晒!!!!!!!!!!!

作者: rho837    時間: 12-6-2010 19:20

引用:
原帖由 d.s 於 12-6-2010 16:15 發表

如此就上述的聲明. 高人支"YYA系统"M4 GBBR看來應該一定好正? 如果是的. 煩請高人可否分享對此類M4之深德(貴人之搶修正或改良清單.......)給大部份玩YYA, 井性等等人兄作解決問題作參考, 大部份玩家應相信如果用錢解決到的問題就唔係問題! 你貴重的清單及分享可以幫助我地班有此類系统但又不精整此類搶的玩家. 本人都不想支支井性放在一遑只玩YYE有膽式M4, 再一次希望能得到你的清單及方法好讓我們能把YYA同YYE作蘋果對蘋果比較.

作者: rYaN    時間: 12-6-2010 20:23

引用:
原帖由 亞mac 於 12-6-2010 06:12 PM 發表

we scar, 打一場去一次3軍呀
scar出打到宜家都係入過一次廠!未試過jam彈冇碎彈…
作者: 亞mac    時間: 12-6-2010 20:24

引用:
原帖由 rYaN 於 12-6-2010 20:23 發表

scar出打到宜家都係入過一次廠!未試過jam彈冇碎彈…
同槍唔同命 好彩唔系我既枝槍
作者: rYaN    時間: 12-6-2010 21:26

引用:
原帖由 亞mac 於 12-6-2010 08:24 PM 發表

同槍唔同命 好彩唔系我既枝槍
不過講真!gbb打前打後唔保養下,真係好快打柴!
作者: 亞mac    時間: 12-6-2010 21:39

引用:
原帖由 rYaN 於 12-6-2010 21:26 發表

不過講真!gbb打前打後唔保養下,真係好快打柴!
打一次保一次!
作者: 桸藍    時間: 12-6-2010 21:53

引用:
原帖由 lololo 於 12-6-2010 18:13 發表
今日終於揾到個源頭................."台產後座力Buffer"
換返隻GP buffer, 成支鎗100%好返晒!!!!!!!!!!!
呢隻buffer有個gunsmith叫我放棄,
我都中過蕉!
作者: 桸藍    時間: 12-6-2010 21:56     標題: 回覆 63# 的帖子

的確我知係有小部份人可以整到枝wa好stable
,不過我識個兩個都唔簡單..........
大部份都
作者: 亞mac    時間: 12-6-2010 22:30

引用:
原帖由 桸藍 於 12-6-2010 21:56 發表
的確我知係有小部份人可以整到枝wa好stable
,不過我識個兩個都唔簡單..........
大部份都
都???乜呀????
作者: Lakuro    時間: 13-6-2010 02:29

引用:
原帖由 lololo 於 12-6-2010 18:13 發表
師兄所指台產後座力Buffer係咪指尼隻?

如係我最近都買佐...recoil感覺差唔多只有聲唔同佐,佢跟果條所謂140%彈弓仲短過又淋過我AGM老原果條...有少少揾佐笨
作者: gainax    時間: 13-6-2010 03:33

其實想問問, 大家用VVA系統出現既問題係邊部分?
氣化/ hopup / 大細力/ 卡彈?
作者: lololo    時間: 13-6-2010 03:38     標題: 回覆 71# 的帖子

係呢set
開頭好正, recoil大好多, ROF亦高左好多...
作者: Castlevania    時間: 13-6-2010 05:14

講得冇錯,D件最好用番晒同一間廠GE野.因為工差問題.
所以小弟支PRIME又頭到尾都係用PRIME野(除真骨,真鏡....etc),所以一砌好就好鬼好打,為一問題係好鬼貴.
而2010井勝D小問題已經改到好好,用PROWIN甲打,好鬼大recoil同好順

作者: Ethan_meu    時間: 13-6-2010 22:54

引用:
原帖由 rho837 於 12-6-2010 19:20 發表

如此就上述的聲明. 高人支"YYA系统"M4 GBBR看來應該一定好正? 如果是的. 煩請高人可否分享對此類M4之深德(貴人之搶修正或改良清單.......)給大部份玩YYA, 井性等等人兄作解決問題作參考, 大部份玩家應相信 ...
天生有缺陷的產物
又九百幾間廠出野比佢
但D數個個唔同
叫人點玩
作者: Vindicator    時間: 14-6-2010 19:38

引用:
原帖由 gainax 於 13-6-2010 03:33 發表
其實想問問, 大家用VVA系統出現既問題係邊部分?
氣化/ hopup / 大細力/ 卡彈?
hopup
搞到我想死
作者: sumandy    時間: 14-6-2010 22:25

引用:
原帖由 rho837 於 12-6-2010 19:20 發表

如此就上述的聲明. 高人支"YYA系统"M4 GBBR看來應該一定好正? 如果是的. 煩請高人可否分享對此類M4之深德(貴人之搶修正或改良清單.......)給大部份玩YYA, 井性等等人兄作解決問題作參考, 大部份玩家應相信 ...
WE.... 槍唔死隻夾死呢! 槍穩定有鬼用咩... 落親場都唔夠夾用
作者: 亞mac    時間: 14-6-2010 22:34

引用:
原帖由 sumandy 於 14-6-2010 22:25 發表

WE.... 槍唔死隻夾死呢! 槍穩定有鬼用咩... 落親場都唔夠夾用
wa 匣都唔系唔系好 . . . .玩咁內都系得 bomber 3pin叫做好少少
作者: sumandy    時間: 14-6-2010 22:40

引用:
原帖由 亞mac 於 14-6-2010 22:34 發表

wa 匣都唔系唔系好 . . . .玩咁內都系得 bomber 3pin叫做好少少
GP/ Bomber都唔差! 好過大陸匣
作者: Ethan_meu    時間: 15-6-2010 00:16

引用:
原帖由 sumandy 於 14-6-2010 22:25 發表

但有Co2 甲,gas D 甲又可以比返佢搞
算係今
你WA除左比錢同比錢冇咩比到你
要比得錢我玩女人仲好玩啦
作者: khkenny2    時間: 15-6-2010 00:21

引用:
原帖由 Ethan_meu 於 15-6-2010 12:16 AM 發表

但有Co2 甲,gas D 甲又可以比返佢搞
算係今
你WA除左比錢同比錢冇咩比到你
要比得錢我玩女人仲好玩啦
比錢我會玩Leica
作者: gainax    時間: 15-6-2010 00:47     標題: 引用76#

睇過無數post 主要是氣化/ hopup/ 碎彈問題, 試過原裝槍會有呢個問題
因現時未有最適合GBB 既hopup, VVA隻是設計給正壓用, 但一般人玩負壓唔太適合
AEG隻hopup要修位先好用, 但對技術要求高, 代用匣果度又有d問題, 難怪有多人唔滿意  

我試過用VVA匣+全原裝 Bomber /井成09SV 成槍 都過去 ,不大修改程況下原裝setting 用VVA匣最穩陣/ 效能最好,

當然而家d成槍越貴越小野執, 其實原裝最穩定/ 最高效能就是最新VVA SUPER 版, 不過應該冇乜人會買  

見到大分人換左npas/ 飛機/ 代用匣/ hopup 等等 就問題多了,仲差過原本效能,  証明都是呢d唔得/ 唔執過唔用得
作者: hansoncheung    時間: 15-6-2010 01:21

引用:
原帖由 gainax 於 15-6-2010 00:47 發表
睇過無數post 主要是氣化/ hopup/ 碎彈問題, 試過原裝槍會有呢個問題
因現時未有最適合GBB 既hopup, VVA隻是設計給正壓用, 但一般人玩負壓唔太適合
AEG隻hopup要修位先好用, 但對技術要求高, 代用匣果度又有d問題 ...
借師兄的post 一問, 其實我同個friend差不多同一時間入了gbb, 大家都是gp, 不過我支是負壓, 他那支是正壓. 大家都差不多每人打了二支幾topgas, 但小弟那一支問題的確比他多, 難道負壓真的有配合的問題? 在forum 的其他師兄指出過負壓比較stable, 請師兄指敎....

gbb真的很難玩 , 剛剛玩的我也有放棄的念頭......不過它的像真度又真的十分吸引, 還是放棄不了..........
作者: gainax    時間: 15-6-2010 05:07     標題: 回覆 83# 的帖子

個人想法 : 玩GBB 比較勞心勞力, 不過既然不能自拔, 咁只好盡力做到底, 有人整到打得好爽, 但點解我又整唔掂
唔通個人能力問題? 呢d我唔信, 事在人為無話一定唔得

回正題
負壓結構上比正壓小了需要精密的零件, 所以負壓較為穩定, 就如馬記手槍 ,
但以效能上來說, 正壓是最理常的(如省氣) ,不過需要高精密零件配合才穩定(高手向), 所以都係玩負壓吧

正壓跟原廠VVA 設定較好, 即是用VVA hopup ,
負壓亦可用VVA hopup,  但此終計設原意不同, 會出現小問題,  HOPUP還是用回穩定性高的AEG結構好
但AEG 隻放在GBB上就有小問題, 不過有玩家修改後就無問題, 倒是技術要求高, 可參考國內C2000的post

其實之前講過, 仿VVA系統問題在於 hopup/ 碎彈方面, 如是氣化有問題, 解決方法是用高性能彈匣,
hopup/ 碎彈 多是飛機至hopup位置問題, 解決方法就是改良HOPUP/  細部留意上彈有乜出錯, 再作調整 /打磨
* 換膠飛機會減少碎彈問題*  

個人推介修改完測試時唔好用npas, 必須用VVA匣或同等性能的匣( 即要調整/ 配合/ 小量打磨fit位 )
唔入彈試槍既運作性能, 氣化,ROF, 修到順, 滿意無爆氣等等問題才入彈試hopup/ 有冇碎彈,口水彈問題
全部解決才用npas, 代用匣試, 應該分別出性能和問題所在
是較麻煩不過搞好就安心, 希望幫到師兄你
作者: 亞mac    時間: 15-6-2010 05:32

引用:
原帖由 gainax 於 15-6-2010 05:07 發表
個人想法 : 玩GBB 比較勞心勞力, 不過既然不能自拔, 咁只好盡力做到底, 有人整到打得好爽, 但點解我又整唔掂
唔通個人能力問題? 呢d我唔信, 事在人為無話一定唔得

回正題
負壓結構上比正壓小了需要精密的 ...
補充,碎彈同彈夾都有關的
負壓好處是零件精密和配合要求底所以問題比較小出現
但配合得宜正壓的較果和問題的出現率都非常底,而且較能也比較高
作者: hansoncheung    時間: 15-6-2010 16:20     標題: 回覆 84#, 85# 的帖子

謝謝gainax 及亞mac 師兄的解答, 對新手來說, 真的可以加深對gbb的了解及玩法.
小弟自入手gbb 以來, 強烈感受到維修改良及鑽研是玩gbb不可缺少的一部份 , 以現時gbb技術的成熟度來說, 絕對不適合想買了以後就可以用來打game, 而不用理會其他的師兄.
作者: rho837    時間: 15-6-2010 16:29

YYA GBBR 等等.......
之前好想買YYA原裝夾! 買左成年都買唔到一隻, 等來等去都買唔到! 錢唔係問題! 但冇得買! 跟住就出GeeHK夾, 我即時去"KILL-R-F"買左"一打"但只得兩隻可以其餘打得不順, 比左一個係元朗自稱高手"其實係神棍"整! 唔整由自可, 整左隻隻都唔掂.......現在Prowon又買左六隻又換頂膠, 又買左條$1800RAtach bolt, 又換泒仔upper 又 aeg hopup等.....咪一樣唔掂, 感覺就........一支搶生莓毒生芒果但好彩冇生愛滋! 都起碼重有希望醫吓.

所以冇計我地呢班GBBR Dummy只可玩"有膽式"YYE, 因為睇之徐都要射吓之槍GaMa.
作者: jpg    時間: 15-6-2010 17:17

小弟淨係得wa 系統, 但係除彈匣溜氣外, 打得都好順. 而且改良埋圖釘設計, 鑤圖釘既問題都冇埋. 想條recoil spring 要幾勁都得..
作者: Vindicator    時間: 15-6-2010 21:59

引用:
原帖由 gainax 於 15-6-2010 00:47 發表
AEG隻hopup要修位先好用, 但對技術要求高, 代用匣果度又有d問題 ...
即係係安番飛標?
唔好npas d力又大
thz
作者: gainax    時間: 16-6-2010 06:23

個人認為VVA 計設為一不好(不計仿真)就是 設定打134a, 和圖釘問題( 只要是井成的仿真結構,即導氣管插bolt,就減少多一件零件損耗)

其實大家在埋怨,有冇細心諗一諗  ,是VVA 設計上失誤? 還是代用廠與廠之間問題?, 個人覺得現在大家都在玩"改良,代用"VVA"系統,所有零件多是除匣外,都不再是VVA了 , 它做槍年曆, 經驗 , 投資, 設計 相信沒有人否定吧?  雖然新出時的確系統不完善, 但所有新的產品都不會完善,
現在super版已是改進了很多, 大部分問題已不再了

回到我地既問題, 既然都是同一系統, 為何問題多不少  , 其實有得查証
看見代用廠方自行改良/設計,不識當材質,各廠零件不同工差, 仿的原廠成槍, 自組與改裝出來的槍,出來性能未及正廠是正常的吧?
程況就像馬記槍和各仿的分別  ,但仿的也可超越原廠性能,耐用,穩定, 精確度, 關鍵在於選取零件配合, 動手能力

都要再講, 需然不是高手, 以個經驗, 其實玩GBB 想穩是不難 , 就是:
用好的匣, 用好彈, 不要亂換零件, 買質量好的槍/零件  , 勤保養, 基本上問題已減少一大半
淨下來的小問題就是靠動手能力解決 , 越換得多零件,動手能力越高, 出現問題越多, 解決方法就是理解運作,結構原理, 所出修整
就同電槍做密氣, set 齒原意一樣, 要不斷爬文, 硏究, 測試, 修出來就更理想, 既然有好多人都做到, 咁就唔係沒可能

作者: gainax    時間: 16-6-2010 06:43     標題: 回覆 89# 的帖子

裝左npas都係跟番原來設定好,
師兄是有邊方面問題?hopup唔得有碎彈果d
作者: Vindicator    時間: 16-6-2010 09:58

引用:
原帖由 gainax 於 16-6-2010 06:43 發表
裝左npas都係跟番原來設定好,
師兄是有邊方面問題?hopup唔得有碎彈果d
係無hop up
用gbb hop up+ratech膠
安好了,但無hop up禁

作者: d.s    時間: 16-6-2010 21:37

引用:

你有空就搜索下小弟d post,我枝WA M4係第一批買入,改咗d乜嘅過程我都有keep住出post嘅,
冇花冇假,老老實實,WE M4我冇擁有過,但身邊有不少友人"曾經"擁有,
擁有WE 黄銅膽M4後,友人們都經常要返三斤用佢嘅保養服務,更有住天水圍嘅朋友曾諗過為此而要搬去廣華街.....
耐何不斷比錢三斤去用WE 黄銅膽M4原裝補品升級及來回車錢攪到想搬都冇錢,最後WE 黄銅膽M4朋友們把心一橫,放WE 黄銅膽轉WA,現在正歡樂享受GBBR中~

PS.WA Sys要穩定,耐用,準,我個人覺得所費絕對比WE M4黄銅膽Sys高,入場費HK$6K唔少得,講完~
PPS.以上只談及WE M4黄銅膽Sys ,對於WE open bolt PDW,我玩過都讚好~
作者: gainax    時間: 17-6-2010 02:03     標題: 回覆 92# 的帖子

gbb hopup是 之P數? 咩牌子?  
會唔會hopup膠太鬆或緊? 可入彈去hopup膠到用野輕輕推粒彈至發射, 感覺一下鬆/ 緊? 定老鼠屎下壓不足?留意一下,最好拆出黎睇睇 ,正常有較hopup點都有d睇到
作者: gainax    時間: 17-6-2010 03:04

VVE槍對比VVA系統是較穩定, 因氣芯和後座力關係, 所有要是VVA的開鏜+大後坐力GBB, 就容易有碎彈,口水彈問題 ,
其實原裝VVE槍唔錯的 , 較省氣同運作穩定, 但有兩個問題導至效能下降, 1 彈匣 2氣芯,  彈匣是GBB最重要零件之一, 氣槍要穩定高效能全因是彈匣氣化與槍本身行得順, 但彈匣最難做得好(像VVA的也一樣會漏氣),
VVE的因設計所限系統上未能完全發揮, 而氣芯與彈匣氣化問題至它不適合長時間連打,
所以兩個系統各有優劣, 只要會修好無話有咩大問題 ,  其實大家鐘意玩咩系統就簡邊個, 同樣是玩 玩具,
都應該唔會為左你鐘意高達, 同我愛變型金剛爭拗
作者: jackieyue    時間: 17-6-2010 03:10

引用:
原帖由 gainax 於 17-6-2010 03:04 發表
VVE槍對比VVA系統是較穩定, 因氣芯和後座力關係, 所有要是VVA的開鏜+大後坐力GBB, 就容易有碎彈,口水彈問題 ,
其實原裝VVE槍唔錯的 , 較省氣同運作穩定, 但有兩個問題導至效能下降, 1 彈匣 2氣芯,  彈匣是 ...
WE最緊要要換hop up呀!
作者: Ethan_meu    時間: 17-6-2010 03:21     標題: 回覆 87# 的帖子

原來你係果個受害者
作者: SHESHECHOCHO    時間: 17-6-2010 08:46

小弟愚見,如果用BEARING鎚,建議每二干ROUND就要更換全套BEARING!
大細的都要換。
7X4X2.5 &  6X3X2.5

作者: gainax    時間: 17-6-2010 10:31

引用:
原帖由 SHESHECHOCHO 於 17-6-2010 08:46 發表
小弟愚見,如果用BEARING鎚,建議每二干ROUND就要更換全套BEARING!
大細的都要換。
7X4X2.5 &  6X3X2.5
碑零本身唔太受力,而個d又太細 , 都係用硬d既擊鎚最耐玩
作者: rho837    時間: 17-6-2010 13:15

高人! 你出好多POSTS我地唔識揾你支槍改良清單及主要改良事項, 不如簡簡單單就係此處列明出來給有需要之人兄參考? 如果你的YYA改良清單係掂, 唔好話六仟! 萬六我地都會去試.

不過你講得很對YYA系统入場費真係比YYE高, 我支YYE(有膽式)唔計用TXC LaRux身同啲珍尾柄珍骨珍準星及其他濕聲珍配件...私人車鋼管等等.....都只係二仟內有找有如. 宜CO2夾只係拆吓絛芯唧吓油就OK, 支玩具只係要換個L片, 飛機嘴內個頂. 多個星期五晚同班YYE朋友在天台一路射(乎吓乎吓就十夾啦)一路BBQ飲紅酒都冇問題! 但啲井性YYA就雙比吓(繼續乎到三夾)以徑好好! 我地啲YYA滴"WATT"滴得好快! 整完打一次又要再整(徐左聱大)就只有放在一邊! 唉.......

所以高人你講到支YYA天下無....我地都好想啲X性掂.

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0