標題: 玩過真槍的朋友,係咪真係覺得氣只係玩具? [打印本頁]

作者: davidkwan    時間: 20-6-2010 20:24     標題: 玩過真槍的朋友,係咪真係覺得氣只係玩具?

我就覺得係。上月到而家買咗$2萬的十支手槍及步槍,全部都無料到...

我係美國有槍牌。氣槍同真槍根本兩回事
作者: jackieyue    時間: 20-6-2010 20:27

神既新化身?
作者: 蕉皮    時間: 20-6-2010 20:29

咁你返去玩真槍囉,88
作者: louisli    時間: 20-6-2010 21:10

引用:
原帖由 davidkwan 於 20-6-2010 20:24 發表
我就覺得係。上月到而家買咗$2萬的十支手槍及步槍,全部都無料到...

唔同玩法
真槍唔可以玩wargame
玩具得

呢度係wargame 論壇
作者: ivanfai    時間: 22-6-2010 13:45

用氣槍打wargame同用真槍打紙靶都係兩回事~
作者: 小雲雲    時間: 22-6-2010 13:47

氣槍跟本就係玩具,樓主知唔知你係度講緊咩
作者: seamoncheng    時間: 22-6-2010 13:51

咁你番去玩你既真槍啦
作者: yiuyiusiu    時間: 22-6-2010 13:57

講個秘密比你聽
呀媽係女人 山係石頭海係水
氣槍係玩具 真鐵係武器
作者: yiuyiusiu    時間: 22-6-2010 13:59

引用:
原帖由 jackieyue 於 20-6-2010 20:27 發表
神既新化身?
應該點稱呼
作者: faihk    時間: 22-6-2010 14:00

引用:
原帖由 davidkwan 於 20-6-2010 20:24 發表

話到明係玩具嫁啦! 一樣就大獲囉!
作者: seamoncheng    時間: 22-6-2010 14:01

話時話...唔係要寫信咩
作者: yiuyiusiu    時間: 22-6-2010 14:02

引用:

何謂無料到 ?
有料到會點樣 ?
作者: yiuyiusiu    時間: 22-6-2010 14:03

引用:
原帖由 seamoncheng 於 22-6-2010 14:01 發表
話時話...唔係要寫信咩
要文言文
作者: faihk    時間: 22-6-2010 14:05

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 22-6-2010 14:02 發表

何謂無料到 ?
有料到會點樣 ?
其實氣槍應該可以改到好有料到喎! over 2j 之後
作者: 生豪    時間: 22-6-2010 14:06

引用:

咩美國買槍需要槍牌架???
i just give them my  ID , money and a clean background
btw where you from???my friend...
作者: 101653    時間: 22-6-2010 14:06

引用:

我只係想問一句

" 咁又點? 係咪覺得自己有槍牌燒真槍好威好叻叻? "
作者: seamoncheng    時間: 22-6-2010 14:09

引用:
原帖由 101653 於 22-6-2010 14:06 發表

我只係想問一句

都係寫番封信啦
作者: gd1893    時間: 22-6-2010 14:16

氣槍唔係玩具,唔通係工具?
定係你當左係陽具?

咪搞笑啦...  

[quote]原帖由 davidkwan 於 20-6-2010 20:24 發表
我就覺得係。上月到而家買
作者: T-800    時間: 22-6-2010 14:18

思想太幼稚或認知能力有問題嘅人擁有真鎗是十分危險的事,槍牌呢度好多師兄都有、真槍呢度好多師兄都有打,氣槍分AIRGUN及AIRSOFT GUN兩種,AIRSOFT GUN根本上只係玩具,無真槍感覺係必然,話AIRSOFT GUN同真槍比無料到........可能認知能力有問題..........
至於AIRGUN範圍則太大了,從玩具到比賽(運動用品)、狩獵武器以至警用武器裡面都有AIRGUN........唔知您講邊D........
ps:上月到而家軍醫叔叔買咗$2百的搖控跑車比個细仔玩;玩起上來無料到,軍醫叔有車牌,而家至知原來揸車同玩搖控跑車係兩回事........

HAPPY SHOOTING!

作者: faihk    時間: 22-6-2010 14:19

引用:
原帖由 gd1893 於 22-6-2010 14:16 發表
氣槍唔係玩具,唔通係工具?
定係你當左係陽具?

咪搞笑啦...  

[quote]原帖由 davidkwan 於 20-6-2010 20:24 發表
我就覺得係。上月 ...
敢佢用得多係吾係會掃嫁?
作者: seamoncheng    時間: 22-6-2010 14:22

引用:
原帖由 faihk 於 22-6-2010 14:19 發表

敢佢用得多係吾係會掃嫁?
話唔定已經掃左喇
作者: Vindicator    時間: 22-6-2010 14:22

引用:

氣槍同真槍根本兩回事
原理都天壤之別
作者: 0608    時間: 22-6-2010 14:26

引用:
原帖由 T-800 於 22-6-2010 14:18 發表
思想太幼稚或認知能力有問題嘅人擁有真鎗是十分危險的事,槍牌呢度好多師兄都有、真槍呢度好多師兄都有打,氣槍分AIRGUN及AIRSOFT GUN兩種,AIRSOFT GUN根本上只係玩具,無真槍FEEL是必然的,話AIRSOFT GUN同真 ...

ps:上月到而家軍醫叔叔買咗$2百的搖控跑車比個细仔玩;玩起上來無料到,軍醫叔有車牌,而家至知原來揸車同玩搖控跑車係兩回事........
cool~~
作者: 小雲雲    時間: 22-6-2010 14:29

引用:
原帖由 0608 於 2010-6-22 02:26 PM 發表

cool~~
依個事實同樓主真係正~
作者: ben    時間: 22-6-2010 14:32

我係香港玩過一次, 而因為去旅行, 玩過幾次真槍..

但我反而麻麻地喜歡玩真槍, 真槍既威力同個種後座力, 當然係玩具槍不可及,

但因為玩真槍係要好小心, 唔能夠隨便係屋企玩到, wargame就更加無可能..     因為咁反而少左趣味性..

尤其香港更加麻煩...  心血來潮想摸下都唔得

至於真槍質感, 有錢已經做得到..  

但當然, 有機會都會再玩真槍 , 因為個種後座力真係好正
作者: alone0516    時間: 22-6-2010 17:49

反而小弟想問一件事
有冇人真係為咗想時刻都揸真槍而去做警察呢
雖然唔一定係自己鍾意嗰支
作者: MS    時間: 22-6-2010 18:09

引用:
原帖由 101653 於 22-6-2010 14:06 發表

我只係想問一句

同是玩具啫,各有各好玩
作者: coke    時間: 22-6-2010 18:44

引用:
原帖由 MS 於 22-6-2010 18:09 發表

同是玩具啫,各有各好玩
好句!
作者: 衰人    時間: 22-6-2010 19:23

小弟都玩過幾次真鐵...講真手感..後座力玩具真係無得俾...但係要知道玩具只係玩具坦白講我只係覺得師兄係想講用好多錢買玩具
作者: SL1991    時間: 22-6-2010 20:06

引用:
原帖由 ben 於 22-6-2010 14:32 發表
我係香港玩過一次, 而因為去旅行, 玩過幾次真槍..

但我反而麻麻地喜歡玩真槍, 真槍既威力同個種後座力, 當然係玩具槍不可及,

但因為玩真槍係要好小心, 唔能夠隨便係屋企玩到, wargame就更加無可能..     因為咁 ...
同意!!!
作者: 蕉皮    時間: 22-6-2010 20:35

比個post沉啦
作者: seamoncheng    時間: 22-6-2010 21:24

引用:
原帖由 蕉皮 於 22-6-2010 20:35 發表
比個post沉啦
咁你又回
作者: 高!高!高!    時間: 23-6-2010 00:09

在香港這地方呢~~
真槍/氣槍------都是玩具~
真車/搖控車-----都是玩具~
真直昇機/搖控直昇機------都是玩具~
仲有好多傢~~~
學生哥未必明,不過有得十年八戴工作經驗嘅人就會明傢喇~~
作者: T-800    時間: 23-6-2010 18:51

引用:
原帖由 高!高!高! 於 23-6-2010 00:09 發表
在香港這地方呢~~
真槍/氣槍------都是玩具~
真車/搖控車-----都是玩具~
真直昇機/搖控直昇機------都是玩具~
仲有好多傢~~~
學生哥未必明,不過有得十年八戴工作經驗嘅人就會明傢喇~~
師兄真幸福,幾十年來真車係軍醫來講只是工具、用具,不是玩具(我都想)..............  

作者: sidney    時間: 23-6-2010 19:17

真槍可以當玩具,
而玩具槍亦可作真槍看待,
只是極少機會接觸真正槍械的朋友才會對『後座力』迷戀,
其實現今科技應該可以把玩具槍的後座力做成接近真槍,
只是沒有經濟效益,
成本也很高。
而很多實戰槍械也千方百計把後座降低,
會不會一段日子沒就已經真假難分呢。(指後座力而言)

以上乃純粹個人意見,意見不同者,看完笑笑便算,請大家不要太認真。
作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-6-2010 23:56

引用:

你標榜呢兩件事, 有何關連? 從經濟角度來看, 你用左好多?但係好多人都比你更多, 就算成萬蚊買支唔打得既都大有人在啦, 何足掛齒?
作者: keane    時間: 24-6-2010 00:09

玩具槍可以同一班人玩互射遊戲,

你返去美國用真槍, 同朋友一齊玩互射啦
作者: Andy    時間: 24-6-2010 00:16

玩過真女的朋友,係咪真係覺得公仔只係玩具?

我就覺得係。上月到而家買咗$2萬的十個吹氣公仔,全部都無料到...

我係香港有真女x。公仔同真人根本兩回事

ps: 你住係邊個洲買槍要拎牌噤慘
作者: yeungm    時間: 24-6-2010 09:49

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-6-2010 23:56 發表

你標榜呢兩件事, 有何關連? 從經濟角度來看, 你用左好多?但係好多人都比你更多, 就算成萬蚊買支唔打得既都大有人在啦, 何足掛齒?
佢可能想我們儹佢刺激香港經濟...
作者: Fr@nKiE    時間: 24-6-2010 14:30

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-6-2010 23:56 發表

大家人玩所謂"玩具槍"都超過兩萬,證明左D咩?
如果唔鐘意玩玩具槍,你大可以去槍會玩真槍。
你上黎講其實想表達咩意思?
可以解釋下比CGF既朋友聽下。
作者: 豬肥    時間: 24-6-2010 14:42

佢想哂命自己有真槍玩
作者: match_man    時間: 24-6-2010 15:31

兩萬蚊…一枝鋼身井勝240再執執都唔止la~
作者: 101653    時間: 24-6-2010 15:33

引用:
原帖由 MS 於 22-6-2010 18:09 發表

同是玩具啫,各有各好玩
我唔係話邊樣唔好玩
我只係想問一句, 佢兩萬買玩具&美國燒真槍係咪真係咁威?
作者: louisli    時間: 24-6-2010 15:54

任何人都有新手的時候的,大家都唔好太過苛刻了
作者: -l-    時間: 24-6-2010 17:14

sage
作者: Shan10    時間: 27-6-2010 04:21

咁其實兩樣野唔同既, 我要用真槍訓練係因為工作, 所以唔會當玩具
但係業餘既人就會當真槍係一樣危險既玩具, 處理得唔好會死人

氣槍就擺明係玩具, 但係你咁大個人, 會唔會揸出街?
而且bb 槍會射盲眼, 都係一樣危險既玩具, 所以都要小心

我既感覺.......  夜晚訓唔著, 無聊留言
作者: 志游仁    時間: 27-6-2010 12:50

真鎗.假鎗.系我眼中都係玩具.無分別
作者: jpg    時間: 27-6-2010 13:41

係我心目中, 氣槍係玩具, 反而真槍係工具, 自衛既工具...
作者: abc_abc    時間: 27-6-2010 17:09

氣槍用第2個角度來睇都可以係真槍
咩叫真槍?定義係邊到?
用火藥推動就係真槍?用氣就唔可以?
氣槍殺唔到人?唔危險?
其實只要個人想做出殺人既氣槍,就一定做到。力量分分鐘大過你既手槍
作者: M1616    時間: 29-6-2010 13:54

不同國家就有不同看法!
中國: 平民甚麼的氣槍電槍都禁買禁玩! 玩具當真槍
美國: 超過七千萬平民有真槍, 小朋友玩的氣槍都10多20J過外! 真槍當玩具!
作者: MS    時間: 29-6-2010 15:54

引用:
原帖由 abc_abc 於 27-6-2010 17:09 發表
咩叫真槍?定義係邊到?
氣槍殺唔到人?唔危險?
其實只要個人想做出殺人既氣槍,就一定做到。力量分分鐘大過你既手槍
正亞Q精神 ms教咗三十年槍未聽過氣搶勁過實彈槍 何不諗下原子彈
作者: 4jai    時間: 29-6-2010 21:13

引用:
原帖由 MS 於 29-6-2010 15:54 發表

正亞Q精神 ms教咗三十年槍未聽過氣搶勁過實彈槍 何不諗下原子彈
如果佢做到,證明佢既化學同物理知識係神人級別
如果佢做唔到,證明佢既化學同物理知識都係神人級別
作者: T-800    時間: 1-7-2010 23:36

引用:
原帖由 abc_abc 於 27-6-2010 17:09 發表
咩叫真槍?定義係邊到?
氣槍殺唔到人?唔危險?
某d氣槍(AIR GUN)可以叫武器(WEAPON),但不算是firearms......
殺到人嘅氣槍大把,有乜奇
如: 9mm - 0.50"口徑嘅大碌PCP AIR GUN 長鎗最大power 可以有2XXJ左右、300J以下,power 大過.22lr手鎗仔就絕對唔奇,但真手鎗(firearms) 超過1xxxJ-2xxxJ 嘅亦大把(仲未計長鎗........) 點比.........

圖片附件: [0.45" pcp power 230j max] Sam-Yang-44-fslash-909-2 0.45 Caliber power 230J max.jpg (2-7-2010 00:01, 18.36 KB) / 該附件被下載次數 127

圖片附件: [0.50" pcp power 256j max] shin-sung-career-dragon.50 250gr(16.25g) 585fps=256j max.jpg (2-7-2010 00:01, 16.2 KB) / 該附件被下載次數 128

圖片附件: 成隻野豬到打得瓜.jpg (2-7-2010 00:07, 62.9 KB) / 該附件被下載次數 114

作者: MS    時間: 2-7-2010 00:26

引用:
原帖由 T-800 於 1-7-2010 23:36 發表

某d氣槍(AIR GUN)可以叫武器(WEAPON),但不算是firearms......
殺到人嘅氣槍大把,有乜奇
如: 9mm - 0.50"口徑嘅大碌PCP AIR GUN 長鎗最大power 可以有2XXJ左右、300J以下,power 大過.22lr手 ...
楂支槍打野豬 重勁過武松...佢飲大咗
作者: T-800    時間: 2-7-2010 00:36

引用:
原帖由 MS 於 2-7-2010 00:26 發表

楂支槍打野豬 重勁過武松...佢飲大咗
唔知佢嫌真鎗子弹貴,定嫌命長,不過佢一定夠好彩.........

happy shooting!
作者: abc_abc    時間: 3-7-2010 18:22

引用:
原帖由 MS 於 29-6-2010 15:54 發表

sorry....
其實我想講:其實只要你想做出殺人既氣槍,就一定做到。力量分分鐘大過你既手槍

唔好插啦MS
作者: wongchester2005    時間: 6-7-2010 19:03

REAL GUN = REAL GUN , GAS GUN = TOY GUN,,, they are different things...
作者: 061084    時間: 8-7-2010 22:09

play玩具就話唔夠真槍真實。 you win
作者: ss000281    時間: 10-7-2010 11:23

拎枝真野落埸打@o@
作者: Cheesecake    時間: 11-7-2010 08:56     標題: 回覆 59# 的帖子

Should i call the ambulance first?
作者: mujiadam    時間: 11-7-2010 11:00

引用:

....嘿嘿嘿,蠔子,兩皮?有D師兄就真係要煩...兩皮夠買鏡定LASER?

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0