標題: 好波...vve m4開膛有聲氣lu... [打印本頁]

作者: sam524    時間: 26-6-2010 20:46     標題: 好波...vve m4開膛有聲氣lu...

vve m4開膛有聲氣lu...
http://www.youtube.com/watch?v=d ... 4vo&feature=sub
作者: jackieyue    時間: 26-6-2010 20:52

點解我好似覺得個後座力大力o左既...(錯覺)
作者: rYaN    時間: 26-6-2010 20:54

又中毒...
作者: SCAR.....    時間: 26-6-2010 21:20

岩岩換左npas...家陣又有open bolt...玩我咩
作者: seamoncheng    時間: 26-6-2010 21:32

有排等啦
作者: rYaN    時間: 26-6-2010 21:36

引用:
原帖由 seamoncheng 於 26-6-2010 09:32 PM 發表
有排等啦
ARMXXOOL果面.WE官方話好快出
作者: seamoncheng    時間: 26-6-2010 21:38

引用:
原帖由 rYaN 於 26-6-2010 21:36 發表

聽住先啦
作者: jackieyue    時間: 26-6-2010 21:46

引用:
原帖由 rYaN 於 26-6-2010 21:36 發表

聽住先啦! VVE既好快同我地既好快唔同...
作者: seamoncheng    時間: 26-6-2010 22:01

引用:
原帖由 jackieyue 於 26-6-2010 21:46 發表

聽住先啦! VVE既好快同我地既好快唔同...
係vve眼中香港可能好快有普選
作者: d.s    時間: 26-6-2010 23:08

我深信已擁有穩定度拔群的WE[有膽式]師兄絕對不把這open bolt sys放在眼內!!

作者: seamoncheng    時間: 26-6-2010 23:09

引用:
原帖由 d.s 於 26-6-2010 23:08 發表
我深信已擁有穩定度拔群的WE[有膽式]師兄絕對不把這open bolt sys放在眼內!!
WE支open bolt PDW都唔錯丫
作者: rYaN    時間: 26-6-2010 23:14

引用:
原帖由 d.s 於 26-6-2010 11:08 PM 發表
又黎料
作者: seamoncheng    時間: 26-6-2010 23:23

引用:
原帖由 d.s 於 26-6-2010 23:08 發表
咁WE而家又真係OK穩定既
作者: sam524    時間: 26-6-2010 23:30

引用:
原帖由 rYaN 於 26-6-2010 23:14 發表

又黎料
唔洗理佢...
作者: d.s    時間: 26-6-2010 23:30

引用:
原帖由 seamoncheng 於 26-6-2010 23:09 發表

WE支open bolt PDW都唔錯丫
係wow~係唔錯喎!!
作者: seamoncheng    時間: 26-6-2010 23:31

引用:
原帖由 sam524 於 26-6-2010 23:30 發表

唔洗理佢...
搞咩呀
作者: d.s    時間: 26-6-2010 23:35

引用:
原帖由 seamoncheng 於 26-6-2010 23:31 發表

搞咩呀
冇嘢,你唔洗理我得架啦
作者: sam524    時間: 26-6-2010 23:36

引用:
原帖由 seamoncheng 於 26-6-2010 23:31 發表

搞咩呀
人地係要玩野...
又係都要講野有骨...
咪由佢lor..
作者: seamoncheng    時間: 26-6-2010 23:38

引用:
原帖由 sam524 於 26-6-2010 23:36 發表

人地係要玩野...
又係都要講野有骨...
咪由佢lor..
我睇到....我而家有咩得罪佢呀
作者: d.s    時間: 26-6-2010 23:40

引用:
原帖由 rYaN 於 26-6-2010 23:14 發表

又黎料
梗係~d[有膽式]咁穩定,都唔知仲做open bolt嚟做乜?
話時話,M14好似公佈得open bolt,有冇[有膽式]架?
冇嘅話唔夠穩定wow~~
作者: d.s    時間: 26-6-2010 23:42

引用:
原帖由 seamoncheng 於 26-6-2010 23:38 發表

我睇到....我而家有咩得罪佢呀
師兄,唔好誤會,真係同你冇關架!
作者: sam524    時間: 26-6-2010 23:47

我比人話我串,想嘈都好,我都要講...
人地一個vve玩家串親你,你就要針住全體vve玩家...
咁算點先...
唔中意就算,大可以唔入post,睇post唔回...
唔理有關vve d post...
你玩你o既vva系,我玩我vve系...
唔需要係幾個post入面都講d有骨o既說話...
作者: seamoncheng    時間: 26-6-2010 23:48

總之唔鐘意唔睇就算...無謂嘈丫
作者: 蕉皮    時間: 26-6-2010 23:58

一人小句啦,有咩好嘈喎?

透明殼?
作者: DENON    時間: 27-6-2010 00:00

引用:
原帖由 d.s 於 26-6-2010 23:42 發表

師兄,唔好誤會,真係同你冇關架!
咁關唔關我呢個屎X鬼事呀?
作者: seamoncheng    時間: 27-6-2010 00:02

引用:
原帖由 DENON 於 27-6-2010 00:00 發表

咁關唔關我呢個屎X鬼事呀?
你都咪鬼嘈啦
作者: DENON    時間: 27-6-2010 00:04

引用:
原帖由 d.s 於 26-6-2010 23:40 發表

梗係~d[有膽式]咁穩定,都唔知仲做open bolt嚟做乜?
話時話,M14好似公佈得open bolt,有冇[有膽式]架?
冇嘅話唔夠穩定wow~~
你洗唔洗我用枝open bolt屎X鬼多一次比你睇呀?
作者: rYaN    時間: 27-6-2010 00:04

引用:
原帖由 sam524 於 26-6-2010 11:47 PM 發表
我比人話我串,想嘈都好,我都要講...
人地一個vve玩家串親你,你就要針住全體vve玩家...
咁算點先...
唔中意就算,大可以唔入post,睇post唔回...
唔理有關vve d post...
你玩你o既vva系,我玩我vve系...
唔需要係幾 ...
  佢唔係針對VVE既玩家,,係針對果2個人姐,..
人地要小家,洗咩理佢姐..
直頭當佢冇到咪得囉,,
同埋,係到提醒RHO師兄..人地係針住你黎話,你就當佢冇到啦,,唔洗再同佢駁火
宜家邊個玩野其他人有眼睇
作者: 蕉皮    時間: 27-6-2010 00:06

引用:
原帖由 DENON 於 27-6-2010 00:04 發表

你洗唔洗我用枝open bolt屎X鬼多一次比你睇呀?
得啦,唔洗再講,你人格已輸!
作者: DENON    時間: 27-6-2010 00:08

引用:
原帖由 蕉皮 於 27-6-2010 00:06 發表

得啦,唔洗再講,你人格已輸!
多謝!!
作者: 蕉皮    時間: 27-6-2010 00:14

引用:
原帖由 DENON 於 27-6-2010 00:08 發表

多謝!!
比位你走你就走啦,仲要攞埋個尾彩,抵你比人圍
作者: seamoncheng    時間: 27-6-2010 00:20

引用:
原帖由 蕉皮 於 27-6-2010 00:14 發表

比位你走你就走啦,仲要攞埋個尾彩,抵你比人圍住表揚
十足BG咁
作者: 桸藍    時間: 27-6-2010 09:45

好似都唔錯喎
作者: fai84    時間: 27-6-2010 09:48

仲有一把..........被遺忘

作者: samyiufk    時間: 27-6-2010 12:52

OPEN BOLT 係5係抄WA???
作者: rYaN    時間: 27-6-2010 13:18

引用:
原帖由 samyiufk 於 27-6-2010 12:52 PM 發表
應該唔係
作者: khkenny2    時間: 27-6-2010 16:36

引用:
原帖由 samyiufk 於 27-6-2010 12:52 PM 發表
家陣全世界得WA有open bolt咩?
maruzen mp5吾係?ksc m11吾係? ksc mp9,tmp,spp吾係?
你咁講WA都係抄人啦
作者: Terryimac    時間: 27-6-2010 17:41

Good news ... 我支第一水m4已經無parts 換 , 有open bolt kit 就可以玩番
作者: Vindicator    時間: 27-6-2010 20:06

引用:
原帖由 Terryimac 於 27-6-2010 17:41 發表
Good news ... 我支第一水m4已經無parts 換 , 有open bolt kit 就可以玩番
你支第一水m4死左
作者: Terryimac    時間: 27-6-2010 20:24

引用:
原帖由 Vindicator 於 27-6-2010 20:06 發表

你支第一水m4死左
我支第一水個銅nozzle頭裡面滑左牙(chi鑼絲膠果個位),一打就甩出黎, 佢話呢part已經唔會再出,

後尾叫我買左個TSC鋼的,返去試完全唔岩位的

佢話要換就要成set連銅膽一齊換晒,但我發覺果set野佢地又賣晒
作者: Vindicator    時間: 27-6-2010 20:29

引用:
原帖由 Terryimac 於 27-6-2010 20:24 發表

我支第一水個銅nozzle頭裡面滑左牙(chi鑼絲膠果個位),一打就甩出黎, 佢話呢part已經唔會再出,

佢話要換就要成set連銅膽一齊換晒,但我發覺果set野佢地又賣 ...
成set連銅膽一齊換晒啦
多支槍玩
ps 聽人地講第一水hop up好屎,唔知係唔係,係ge順便換啦
作者: Terryimac    時間: 27-6-2010 20:35

引用:
原帖由 Vindicator 於 27-6-2010 20:29 發表

成set連銅膽一齊換晒啦
多支槍玩
ps 聽人地講第一水hop up好屎,唔知係唔係,係ge順便換啦
已經換過晒ver2 hop up同管

set連銅膽一齊換晒我相信價錢應該同open bolt kit 唔會差好遠
我不如試下新野好了, 希望真係唔駛等太耐la
作者: DENON    時間: 27-6-2010 20:42

引用:
原帖由 Terryimac 於 27-6-2010 20:24 發表

佢話要換就要成set連銅膽一齊換晒,但我發覺果set野佢地又賣 ...
你買個新CO2咀,折果個位比番你個銅咀用o米得囉
個CO2咀都係幾十蚊,又有得獨立買
作者: Terryimac    時間: 27-6-2010 23:03

引用:
原帖由 DENON 於 27-6-2010 20:42 發表

你買個新CO2咀,折果個位比番你個銅咀用o米得囉
個CO2咀都係幾十蚊,又有得獨立買
明白晒, 我試試

Thanks C-hing !

作者: DENON    時間: 28-6-2010 00:31

引用:
原帖由 蕉皮 於 27-6-2010 00:14 發表

比位你走你就走啦,仲要攞埋個尾彩,抵你比人圍住表揚
年青人,發言之前敬請了解因由
不要胡亂抽水!
作者: yukmalex    時間: 28-6-2010 03:15

我都買左銅心PDW玩,吾錯,大大聲,好嘈吓,C照B吾錯
而家有open bolt M4 都想試下
KA,VFC,都出玩家可以乜都玩下
正如以前電鎗淨糸得馬記,而家乜牌字都有
甘可以價錢大衆化
作者: 資源回收筒=人=    時間: 28-6-2010 03:26

WE系玩家留名
作者: rho837    時間: 28-6-2010 12:35

實際上, 邊隻系统真係得嘅, 我地一定考慮. 對我地班玩具氣槍DUMMY玩家來講點致叫做'得'! 唔洗再講啦! 如果YYE (OPEN BOLT)掂嘅, 我地要玩咪玩.......有乜問題呢(唉! 又係YYE)! Sistema PT凸我地都玩(身為玩具槍DUMMY玩家之一既我, 一句聲都冇出過)呢啲咪叫掂law! 其實我對自己以買下的(YYA系统INO GBBR-M4都OK! 唯有盡裝啲真品整靚之槍掛起造裝飾(邊個叫我地唔識整YYA呢類鑽石系统咩! 咪認命law!). 幸好呢處班YYE玩家好好人教我地班DUMMY解決啲小問題唔洗再花費一大筆整槍錢.

一講起YYE就一呼佰應!
一講起YYA就叫聲四起!

作者: gainax    時間: 28-6-2010 16:00

潛水一排,做下cdrom, 有時見到d回覆都唔回應, 以免引起不必要爭拗, 不過歪曲真理, 誤導用家的言論不得不回應;

唔明白只要VVA/ VVE post出現就有爭拗/抽水, 個人覺得只有幾個可能, 1.怨恨 2.粉絲 3.打手 4.利益關係
只要細心留意一下就明白了各所事程,

只能說, 系統高與低, 看看在同時期推出, 現在玩家人數,廠商投入就大慨清楚了,VVE現在亦自已打自已, 唔需要踏低別人提高自已
既然是抄, 就只好承認, 事實証明如此, 解釋只是掩飾

我是玩仿VVA系統, 可能有朋友覺得我是1234 說一些無理據, 主觀的言論, 如是的話可自行找出真相再判定,
都係果句, 各有各玩, 沒衝突,沒衝突就沒爭拗,只有討論, 所有事程都有原因的
作者: sam524    時間: 28-6-2010 16:23

引用:
原帖由 gainax 於 28-6-2010 16:00 發表
潛水一排,做下cdrom, 有時見到d回覆都唔回應, 以免引起不必要爭拗, 不過歪曲真理, 誤導用家的言論不得不回應;

唔明白只要VVA/ VVE post出現就有爭拗/抽水, 個人覺得只有幾個可能, 1.怨恨 2.粉絲 3.打手 4.利益關係 ...
我想問一樣野...
點解你會覺得係抄先?
係唔係vva出開膛先,vve出後就係叫抄?
vve叫喱d做"回應玩家要求"...
係唔係我唔知,但起碼唔可以咬定人地係抄...
awss同開膛都好處...
有人要像真,玩開膛...
有人要穩定,玩awss...
vve有存在價值...
你o既言論都係有d踏vve...
一口就話人地係抄...
作者: Vindicator    時間: 28-6-2010 16:37

我認為真係無謂比較,一定要有定論WA好D定WE好D
Wa同WE點解唔可以共存?
Wa同WE有異曲同工之妙
兩者都做到BLOWBACK,BOLT LOCK
大家各有各好
但當然大家都有自己唔完美地方
但講真又邊會完美
所以WA玩WA,WE玩WE啦
作者: rho837    時間: 28-6-2010 16:57

師兄! 我都同意你所講個"抄"字點解? 如果YYE新出氣動系統係"抄"YYA現有氣動系统的話! 好可能YYA以經控告YYE侵權! 如此看來YYE應該不可能賣任何新氣動系统之槍品! 除非YYE新系统同YYA"舊"現有系统不同? 否則一定比YYA告死. 我覺得以後要比較以下系统:-
1) YYE (有膽式)
2) YYE (冇膽式)
3) YYA 及同類系统
4) 企J

根住可能有好多人會試用YYE新系统(我都好有興趣試), 到時就可以同上所有系统一齊比較!

其實我唔係好明白Ga.....高人說甚麼(.......歪曲真理, 誤導用家.......)由其是個4點? 因為我地只想在此處找一班同聲同氣玩GBBR既玩家, 列如Deno.. YrN...兄等等, 如果我地係乜乜打手及利益關.....我地就一定提供有用知料給班產品用家, 而唔係蹉其他產品對手双腳, 我地只係表達自己對產品好與不好的看法作為其他人參考討論, 就算講都係講自已買過個幾支槍又用代名點會想蹉其他人wor! 希望高人指點.

作者: sam524    時間: 28-6-2010 17:01

我一直都冇所謂話邊個好...
只係覺得如果vve真係咁有心搞gbb,佢有可能kick走vva系(除左井記)...
但係我好唔中意d人係唔係都話人抄...
作者: gainax    時間: 28-6-2010 17:30

首先要明白"抄"的定議
定議可指外型/結構上, 本身VVE氣缸式結構也是在抄/改良日本某設計, 手槍不說
從上面得出 AR系/M14 已是抄了, VVA M4是首支開鏜新結構GBBR, 看到結構上後來的GBBR也是再抄, 如不是在抄的就是類近像基J結構
正如所有類近馬記AEG 結構 就是在抄, 像ICX分體M4波箱/SYS新型2號波箱一樣, 要避開"抄"的定議, 就要內部外型/結構上不相似/不同, 只是沒人告不是沒錯
唔明可以倒轉想,沒有AEG famas 何來有PTW,EBB?
作者: sam524    時間: 28-6-2010 17:40

引用:
原帖由 gainax 於 28-6-2010 17:30 發表
首先要明白"抄"的定議
定議可指外型/結構上, 本身VVE氣缸式結構也是在抄/改良日本某設計, 手槍不說
從上面得出 AR系/M14 已是抄了, VVA M4是首支開鏜新結構GBBR, 看到結構上後來的GBBR也是再抄, 如不是在抄的就是類 ...
m14gbb何來"抄"!?...
作者: gainax    時間: 28-6-2010 17:47     標題: 回覆 55# 的帖子

結構,
像GH基 PDW也是VVA結構

作者: 小峰    時間: 28-6-2010 17:49

引用:
原帖由 gainax 於 28-6-2010 17:30 發表
首先要明白"抄"的定議
從上面得出 AR系/M14 已是抄了, VVA M4是首支開鏜新結構GBBR, 看到結構上後來的GBBR也是再抄, 如不是在抄的就是類 ...
M14一日未出都唔可以話佢有抄人GA WO
作者: sam524    時間: 28-6-2010 17:53

引用:
原帖由 gainax 於 28-6-2010 17:47 發表
結構,
像GH基 PDW也是VVA結構
咁其實支支槍個結構都係咁...
而且m14 gbb得佢一個出...
做開荒牛又可來抄?
如果咁講...
氣槍都係抄真槍姐...
作者: 小峰    時間: 28-6-2010 17:59

引用:
原帖由 sam524 於 28-6-2010 17:53 發表

咁其實支支槍個結構都係咁...
而且m14 gbb得佢一個出...
做開荒牛又可來抄?
如果咁講...
氣槍都係抄真槍姐...
[傳聞]有人話過外國出過但無SELL香港[傳聞]
作者: 4jai    時間: 28-6-2010 18:02

支支槍都係用撞針去打落子彈出去
支支槍都係抄出黎既!

支支玩具槍都係用啖氣噴粒彈出去
我想問下邊一把係世界上第一把玩具槍?
作者: Pvt.King    時間: 28-6-2010 18:04

仲好睇過360 fans vs ps3 fans果d post
作者: 大力金剛腿    時間: 28-6-2010 18:40

咁又係, 開膛就話抄YYA, 咁又有點兒那個.......................
再者, 抄出來效果好過YYA嘅話又何妨呢, 玩家受惠姐.......
作者: rYaN    時間: 28-6-2010 19:00

引用:
原帖由 gainax 於 28-6-2010 05:30 PM 發表
首先要明白"抄"的定議
本人絕不認同師兄既論點!
亦唔覺得你係想停止大家既爭論
反而係挑起更大既爭論!
我覺得師兄都係唔出聲好過出啦
總知邊個有心針對,大家有眼睇!
所以希望所有we system既玩家唔好再噤激動去爭論
再爭論都唔會有結果!
作者: gainax    時間: 28-6-2010 19:30

可能大家誤會了, 我只是來更正的, 沒有踏低VVE氣缸同開鏜版意思

其實所有井成,炸彈,之P,VFZ, AGN,金公,GHA PDW,開鏜版等等都是取自VVA系統/結構
即是在抄在仿, 既然用人地計設出來的系統/結構 應該尊重番,感謝一下, 雖然大部分都是未經同意地採用
至少也認同別人計設, 如拿了別人的野當自已做出來還否應會否有點? 原廠真的追究上來乜都冇得玩,
VVE氣缸也沒有, 最後得日本貴價膠合金槍, 只是做與不做

我不是說VVE 性能上有問題,主要只是更正誤導資迅, 不實的謠言,  至於抄的方面,只要知道VVA結構/外型,
運作是怎樣, 開鏜bolt 是怎樣就明白了, 再參考它的做槍歷史, 不信可自行再查証

不理是什麼系統,牌子 只要好的玩家都支持, 我只是玩家不是廠家, 一向都支持VVE出 開鏜版, 只要價錢合理
槍型適合必買, 不用再受VVA, KSZ 高價系統控制, 作為玩家有更平更多選擇 何樂而不為?  等緊AK47/M!
作者: Vindicator    時間: 28-6-2010 20:05

引用:
原帖由 gainax 於 28-6-2010 19:30 發表
可能大家誤會了, 我只是來更正的, 沒有踏低VVE氣缸同開鏜版意思

其實所有井成,炸彈,之P,VFZ, AGN,金公,GHA PDW,開鏜版等等都是取自VVA系統/結構
即是在抄在仿, 既然用人地計設出來的系統/結構 應該尊重番,感謝一 ...
x2
作者: 101653    時間: 28-6-2010 20:31

我都睇左好耐Post
可能有師兄覺得WA玩家言論比較過火
但又唔見得WE玩家唔係咁樣wo

我自己係WA系統玩家, 講下我自己點睇
WA同WE, 兩者比較, 我點都係覺得WE岩落場打game多
WA嬴WE既地方, 我只係覺得有 "開膛" 呢樣比較像真既野
但如果WE都出埋 "開膛" 版本, 我覺得WA的優勢已經失去
問心一句, WE雖然現時未出M4 "開膛" bolt, 但WA轉WE既人我見大把, 但WE轉WA既, 又有幾多個? 點解?
外在黎講, WA系統咁多間廠出成槍&槍身等等, 咁耐都未出到一塊似似樣樣的皮出黎, 像真極都有限啦
個人睇法, 反正都唔像真, 我點解要比咁多錢玩WA姐, WE起碼已經有CO2匣, 隻匣都起碼似樣少少丫
可能不滿既野唔同, 但係其實唔止我, 我相信仲有好多人同我一樣對WA心灰意冷, 除非WA系統果邊有新衝擊吧......

意見講完了, 希望大家聽就聽唔聽就罷, 唔鍾意請唔好回我, 本人無意挑釁各界WA&WE玩家, 謝謝
作者: 大力金剛腿    時間: 28-6-2010 21:03

其實廠家都冇出聲話邊個抄邊個, 我地又憑咩去話邊個係抄襲者, 出先都唔代表係原創姐..............
YYA & YYE 邊個好D..............冇得比較喎, 呢D好唔好嘅野好主觀
呢D比較就等於問你譚詠麟同張國榮邊個好D............
作者: 101653    時間: 28-6-2010 21:05

引用:
原帖由 大力金剛腿 於 28-6-2010 21:03 發表
其實廠家都冇出聲話邊個抄邊個, 我地又憑咩去話邊個係抄襲者, 出先都唔代表係原創姐..............
YYA & YYE 邊個好D..............冇得比較喎, 呢D好唔好嘅野好主觀
呢D比較就等於問你譚詠麟同張國榮邊個好 ...
WA有告其他廠架
作者: Vindicator    時間: 28-6-2010 21:29

引用:
原帖由 101653 於 28-6-2010 20:31 發表
我都睇左好耐Post
可能有師兄覺得WA玩家言論比較過火
但又唔見得WE玩家唔係咁樣wo

我自己係WA系統玩家, 講下我自己點睇
WA同WE, 兩者比較, 我點都係覺得WE岩落場打game多
WA嬴WE既地方, 我只係覺得有 "開膛"  ...
小弟都好想試下we
不過$$$$$.....
作者: fai84    時間: 28-6-2010 22:32     標題: 回覆 64# 的帖子

師兄,我想請教一下你有無拆過或者細心睇過WE PDW 開膛版槍機設計?
YYE飛機既計,同WA , KSC MP7都好唔同,所以唔可以話係抄,但如果有推彈桿,有出氣咀就係抄,有點兒唔係咁公道
仲有相關聯既hop up 都好唔同,設計同hop up 皮都係唔同yya
we pdw 飛機

類wa m4 飛機

作者: gainax    時間: 29-6-2010 01:21     標題: 回覆 66# 的帖子

其實不是想質疑你的, 只是...

唉, 兩方面比較又會引起爭拗, 見到有問題又不能不指正, 都係cdrom算, 我是沒任何得益的, 純在討論,
請容許我最後關於 VVE/VVA post一回

你說的結論正好倒轉, VVE唯一比VVA系統優勝, 就是氣缸式, 一向VVA問題是開鏜大後座力導至容易碎彈,口水彈,
解決了所有方面> VVE, 只是花費較VVE多, 如果VVE是開鏜, 問題是會一樣, 對零件質量提高, 價錢亦會提高,
再者仿真度氣化零件方面 VVE 確是不及VVA, 價錢方面就會和仿VVA系統/VFZ 系列比下去

VVA系統槍身沒問題,是刻字上bug, 兩者一樣有bug, 換刻字可解決,要自已諗辦法, 但在槍身質數可以
差距一節亦是不能改變的, 仿真問題你的睇法主觀了, 轉系統是小部分人, 主流系統還是VVA, 看廠商就明白

不好用co2和top gas比較, 鑄造零件打co2只會再加速損耗, 加上co2價錢貴不是主流, 性能好的GBB用topgas
已有高效能, co2本身是不合GBB用, 唯一就是天氣太凍就硬要使用, 但香港是不可能的, 不然就是避重就輕了
既然玩VVA系統是要錢才好打, 這樣用co2玩VVE已抵觸它本身平價好處, 再加上損耗和改件問題
玩一段時間已比VVA系統貴,而沒有它的效能,質感,仿真

對某系統放棄主要不是系統本身有大問題, 而是個人問題, 投入不深自然會易放棄, 耐何VVA系統
要投入更多先有滿意回報, 不然就是要技術付出更多, 因為本身定價就是高的, 不是的話變VVE吸引力不大,
放棄問題VVA,VVE的也有, 不能一慨而論 ,放棄的朋友腑心自問一下, 付出多與少,不論在金錢和努力上

VVE同VVA系統討論太多了, 真是硬要比較邊個會較優勝早已有結論,在仿真與效能上,
只能說, 清楚結構就知性能如何, 清楚品牌就知質量如何, 性能在符於零件配合,質量,系統結構, 動手能力,
缺一不會高效能,不作解釋了, 可自行參透
兩系統 同期推出兩年以來 市場就証明了, VVE也在改系統, 重覆說得太多, 不再說了, 心中已有答案
討論變得沒意思
作者: rYaN    時間: 29-6-2010 04:30

引用:
原帖由 gainax 於 29-6-2010 01:21 AM 發表

唉, 兩方面比較又會引起爭拗, 見到有問題又不能不指正, 都係cdrom算, 我是沒任何得益的, 純在討論,

你說的結論正好倒轉, VVE唯一比VVA系統優 ...
師兄,宜家WE只係PDW出左OPEN BOLT..你可以噤快下定奪話WE所有OPEN BOLT都會有問題同WA一樣?
有咩實質證據?
作者: 101653    時間: 29-6-2010 07:40

引用:
原帖由 gainax 於 29-6-2010 01:21 發表

你說的結論正好倒轉, VVE唯一比VVA系統優 ...
各有各睇法
各有各要求姐

開心討論唔好咁火
作者: gainax    時間: 29-6-2010 13:14

回埋呢次,做個總結, 只希望日後不會有同類事再發生, 有疑問可睇之前/上幾個post回覆
已有解釋了

我不是勞氣, 只是想朋友們明白, 一直看到有關post, 像上一個post,見到在討論VVA系統
問題, 就有某些朋友在散播謠言, 已是多次, 不怪得某少加入爭拗朋友在這post 開戰,

以住一向VVA 與 VVE是可共存的, 好少發生爭拗, 不知為何開始就有問題發生, 從中生事的,抽水的增加,
我自已一向小理,不過有些不斷留言,沒理據,過分主觀的, 實是嚴重扭曲真相,  既言討論區是求真, 分享資迅,
硏究討論, 這麼就要指正, 不是的話已失去討論, 求真的價值

所為 人言可畏, 某些言論不符事實, 新人和不理解的就會誤導了, 最後損失是他們,
我在多次post回覆 ,在討論和硏究post, 長編大論只希望都是想他們理解明白, 自已分折探究 ,不論結果如何
最終我是沒有任何得益, 還在浪費時間心機 , 其實可以不理會, 自已沒損失,不用多件事煩
不過既然是呢度會員, 知道有誤會的, 錯誤的 就要有義務更正, 如講不實言論 ,錯誤資料沒人更正 就不成討論區,
變吹水區了
重點是什麼post 是求真的朋友, 看回覆, 事實真相就只有自行分折探究了,

其實我在這麼多有關post 回覆只是把人們對VVA系統誤會更正, 沒有說VVE性能不好的意思,
真是不理性硬要比較只好提出結論
希望大家不要再提出有誤導的言論, 不論VVA與VVE , 最好在討論另一邊時不要加入果邊意見, 以減少無謂爭議了
好了各有各玩沒衝突
如有模犯各位, 敬請原諒
作者: rho837    時間: 29-6-2010 13:19

嘩! 我都幾欣賞呢位gaina.......高人. 真係好努力地去為YYA及YYA所有有關之同類GBBR系统辯護! 我地班玩家尤其是對YYA-GBBR系统dummy既玩家們來一定要向呢位高人鞠躬致敬. 佢的熱成令我對YYA系统以失去信心的睇法再現露一點希望!

#71 .......對某系統放棄主要不是系統本身有大問題, 而是個人問題, 投入不深自然會易放棄, 耐何VVA系統
要投入更多先有滿意回報, 不然就是要技術付出更多, 因為本身定價就是高的, 不是的話變VVE吸引力不大,
放棄問題VVA,VVE的也有, 不能一慨而論 ,放棄的朋友腑心自問一下, 付出多與少,不論在金錢和努力上.......

高人上述呢段金句我地班dummy玩家會永記在心:-
我地唔再玩YYA或YYE的主要原因係自己問題, 呢啲GBBR槍本身無"大問題", 唔識整! 唔夠錢玩! 支槍咪唔精神! 好啦你有錢玩但技術"整槍"唔及班"高手玩家"好啦! 唔洗玩! 改玩YYE支槍一時又唔像真一時又話炒人地啲舊系统(可能會比別人笑)總之冇灑引! 又唔洗玩啦! 整來整去支槍咪又係唔精神.......唉! 腑心自問只係一個dummy玩家, 睇完高人的高見! 答案就係冇錢!唔識!咪玩!只好玩翻PT凸算啦!

唉! 任可高人! 打手們! 我地要睇既係SOLUTION! 唔係Agruement.......

作者: jpg    時間: 29-6-2010 16:51

我唔可以話we抄wa, 不過係構思同概念, 我相信係某程度上會有參考wa 既開膛概念...唔知香港, 日本同台灣既例係點, 不過係美國, 如果係用他人既概念, 或構思, 一定要比返credit 人地, 由其係科技研究方面. 如果唔係就算係plagiarism. 大家可能覺得我白痴, 呢到講緊係hk, tw 同jp, 唔好羅us d 例出呢... 不過我支持gainax 講既野, 作為一個冇buyer 既網友, 睇完gainax 既野, 我覺得佢講既野算係中肯. 我睇唔出佢有睇低we既意思, 亦冇話wa 係無敵, 佢只係提出幾個論點同大家研究, 並冇不妥.

相信睇黎呢個post 好快又要版主出場...
作者: sam524    時間: 29-6-2010 16:58

引用:
原帖由 jpg 於 29-6-2010 16:51 發表
我唔可以話we抄wa, 不過係構思同概念, 我相信係某程度上會有參考wa 既開膛概念...唔知香港, 日本同台灣既例係點, 不過係美國, 如果係用他人既概念, 或構思, 一定要比返credit 人地, 由其係科技研究方面. 如果唔係就算 ...
gainax講o既一句,都係最令人不滿o既一句...
"既然是抄, 就只好承認, 事實証明如此, 解釋只是掩飾"
沒踏vve之意!?
其他我覺得冇問題...
作者: Vindicator    時間: 29-6-2010 16:59

引用:
原帖由 gainax 於 29-6-2010 13:14 發表
回埋呢次,做個總結, 只希望日後不會有同類事再發生, 有疑問可睇之前/上幾個post回覆
已有解釋了

我不是勞氣, 只是想朋友們明白, 一直看到有關post, 像上一個post,見到在討論VVA系統
問題, 就有某些朋友在散播謠 ...
師兄
我支持你
作者: sam524    時間: 29-6-2010 17:07

有咩人主觀,咩人客觀大家有眼睇...
人地主觀/客觀都係因為自己/朋友/網友有唔同o既經歷...
之前 d.x. 同rho佢地咩事我唔理...
2面都較主觀,夾唔黎...
主觀客觀係個人睇法,係經歷...
對經歷有咩睇法都好,都冇問題...(只要會理)
但gainax師兄o既一句話vve明係抄,令各人反感...
連實物係點,結構係點都未明白就下此結論令人反感...
此乃問題所在...
爭吵因此而起...

作者: Vindicator    時間: 29-6-2010 17:08

引用:
原帖由 sam524 於 29-6-2010 16:58 發表

沒踏vve之意!?
其他我覺得冇問題...
佢ge意思應該係參考再改良
因為wa係出先ge
vve參考wa方法再改良

其實又無咩唔得
vve又唔係好似國9禁全抄
vve真係用$$同時間開發出來
抄唔係唔得
但唔好好似國9禁全抄
而且開膛回應左we買家要求
作者: sam524    時間: 29-6-2010 17:12

引用:
原帖由 Vindicator 於 29-6-2010 17:08 發表

佢ge意思應該係參考再改良
因為wa係出先ge
vve參考wa方法再改良

其實又無咩唔得
vve又唔係好似國9禁全抄
vve真係用$$同時間開發出來
抄唔係唔得
但唔好好似國9禁全抄
而且開膛回應左we買家要求
佢又如何得知係改良定全抄?
結構未知,實物未見街,唔比人自家制?
而且語氣有問題...
係網上面,明白他人講野咩意思,語氣好重要...
作者: Vindicator    時間: 29-6-2010 17:18

引用:
原帖由 sam524 於 29-6-2010 17:12 發表

佢又如何得知係改良定全抄?
結構未知,實物未見街,唔比人自家制?
而且語氣有問題...
係網上面,明白他人講野咩意思,語氣好重要...
所以我常日話.....
引用:
原帖由 Vindicator 於 28-6-2010 16:37 發表
我認為真係無謂比較,一定要有定論WA好D定WE好D
Wa同WE點解唔可以共存?
Wa同WE有異曲同工之妙
兩者都做到BLOWBACK,BOLT LOCK
大家各有各好
但當然大家都有自己唔完美地方
但講真又邊會完美
所以WA玩WA,WE玩WE啦 ...
人地一句,何必今自己心煩氣燥
作者: sam524    時間: 29-6-2010 17:25

引用:
原帖由 Vindicator 於 29-6-2010 17:18 發表

所以我常日話.....

人地一句,何必今自己心煩氣燥
睇唔順眼有人在未知清楚情況下亂作定論...
人要為自己言論負責,唔係吹水唔抺嘴...
出post本意係同人講vve m4開膛有消息,請各期待者注意,討論同研究...
點知有人抽水等等...post已冇意思...
作者: jpg    時間: 29-6-2010 17:37

引用:
原帖由 sam524 於 29-6-2010 16:58 發表

沒踏vve之意!?
其他我覺得冇問題...
"抄" 呢個字可能難聽d,同貶意..呢句就真係over 左少少, 如果佢寫參考又會唔會好d呢..
講真,你話we 完全冇參考wa 既,我都會有少少懷疑,始終so far 開膛系統只係有wa 同kj. 唔多唔少總會有少少參考下.
不過同意你講,we既sys一日未出都唔好下結論住.就等we出先下結論,可能we 真係會研究出一個新既開膛系統呢.

不過多謝你既消息,起碼知道we仲努力緊m4既開膛系統...

作者: sam524    時間: 29-6-2010 17:43

引用:
原帖由 jpg 於 29-6-2010 17:37 發表

"抄" 呢個字可能難聽d,同貶意..呢句就真係over 左少少, 如果佢寫參考又會唔會好d呢..
講真,你話we 完全冇參考wa 既,我都會有少少懷疑,始終so far 開膛系統只係有wa 同kj. 唔多唔少總會有少少參考下.
不過同意你 ...
意思over就係問題所在...
但係有冇參考/抄都係冇人知...
而且佢之前將"抄"定義錯誤,令問題更大,爭吵更大...
作者: jpg    時間: 29-6-2010 17:45

講返we 呢個m4開膛系統...除左wa, 同kj 以外, 小弟都未想到, 可以用一啖氣推到彈之餘, 仲可以推後條bolt, 其實小弟有諗過, 唔知有冇人會用marushin 既blowback 跳殼系統改到落m4到.
作者: sam524    時間: 29-6-2010 17:49

引用:
原帖由 jpg 於 29-6-2010 17:45 發表
講返we 呢個m4開膛系統...除左wa, 同kj 以外, 小弟都未想到, 可以用一啖氣推到彈之餘, 仲可以推後條bolt, 其實小弟有諗過, 唔知有冇人會用marushin 既blowback 跳殼系統改到落m4到.
跳殼
d殼會汁死人...
作者: jpg    時間: 29-6-2010 17:50

引用:
原帖由 sam524 於 29-6-2010 17:43 發表

意思over就係問題所在...
但係有冇參考/抄都係冇人知...
而且佢之前將"抄"定義錯誤,令問題更大,爭吵更大...
師兄都係算啦,冇謂再為一個字嘈.好似你話,開個post出黎大家研究下we 會點搞個開膛仲好啦..
如果一陣we真係有參考,我講如果,又搞到大家又為呢個字嘈,嘈來嘈來對大家都有百害而無一利啦..
作者: jpg    時間: 29-6-2010 17:56

引用:
原帖由 sam524 於 29-6-2010 17:49 發表

跳殼
d殼會汁死人...
未想唔係一d追求仿真槍師兄想要既野..殼既野好死既者,到做到個價好平(可能幾豪子)既時候,好多師兄都可能費時執.同埋你咁打得都唔會係犯派彈掛??我總覺得有一日,會有廠會試..
作者: 大力金剛腿    時間: 29-6-2010 19:07

我淨係想d聲同blowback再接近d真野就正囖...........................
作者: sam524    時間: 29-6-2010 19:09

引用:
原帖由 大力金剛腿 於 29-6-2010 19:07 發表
我淨係想d聲同blowback再接近d真野就正囖...........................
冇可能...
作者: 101653    時間: 29-6-2010 19:10

引用:
原帖由 大力金剛腿 於 29-6-2010 19:07 發表
我反而想佢條bolt做得似樣d
作者: 大力金剛腿    時間: 29-6-2010 19:18

引用:
原帖由 sam524 於 29-6-2010 19:09 發表

冇可能...
咁又係, 現階段當然冇啦..............

作者: 大力金剛腿    時間: 29-6-2010 19:21

引用:
原帖由 101653 於 29-6-2010 19:10 發表

我反而想佢條bolt做得似樣d
呢方面WE好似唔係強項..........
作者: sam524    時間: 29-6-2010 19:23

引用:
原帖由 大力金剛腿 於 29-6-2010 19:21 發表

呢方面WE好似唔係強項..........
睇下PMC/TSC/RA會唔會出...
作者: 101653    時間: 29-6-2010 19:26

引用:
原帖由 sam524 於 29-6-2010 19:23 發表

睇下PMC/TSC/RA會唔會出...
唔會
如果佢地肯打救
一早打救左WA啦
作者: sam524    時間: 29-6-2010 19:28

引用:
原帖由 101653 於 29-6-2010 19:26 發表

唔會
如果佢地肯打救
一早打救左WA啦
咁就睇下佢覺得vve個開膛市場點la...
作者: 101653    時間: 29-6-2010 19:33

希望WE出左OpenBolt之後
Prime快D出SR16身比WE
咁我就可以 "轉會確定" 了
作者: sam524    時間: 29-6-2010 19:37

不過其實...
咁又唔一定係好事...
vva市場大...
各公司都出parts同槍...
間間個數都唔一樣...
到頭都係一堆野咁...
作者: 大力金剛腿    時間: 29-6-2010 19:55

咁又係呀,見d fd改完支wa之後淨低d野都好恐怖

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0