標題: 好想喊,但喊唔出 [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 20-10-2010 02:48     標題: 好想喊,但喊唔出

早排有日夜晚訓唔著
唔知點解,突然瞪開眼望向個天花板
第一下我好似見到自己熟識既上格床床板
眨一眨眼,又變返白色天花
果刻,我忽然好想喊

然後頭先我食緊晚餐
今日同平時差唔多,主菜係薯蓉
又唔知點解
食下食下,忽然又有種好想喊既感覺
正好出面就落大雨
我覺得眼底好熱
但點都喊唔出
好辛苦,好掛著屋企
好掛著香港既一切…
作者: coke    時間: 20-10-2010 04:48

ha

i have this kind of feelings as well...

tell you what, the feeling is so much stronger when you have someone in mind
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 20-10-2010 04:55

人在異地係咁ga la

如果長時間o係第二度工作/讀書的,最有效的方法係多d投入當地生活同社交圈
作者: McDull    時間: 20-10-2010 10:05

你咁草莓, 點係外國轆呀

唔好陀衰我地呢班浸過鹹水既

自己柄埋掘個窿跳落去啦
作者: anson911    時間: 20-10-2010 10:48

加油呀
作者: HunterX    時間: 20-10-2010 14:33

come on, be a man!
作者: louisli    時間: 20-10-2010 14:39

You're on your own, soldier
作者: 阿芝    時間: 20-10-2010 14:46

加油呀~ =)
拿個相機 響外國影多D相 再upload番來同香港既朋友家人分享啦~
作者: McDull    時間: 20-10-2010 14:57

引用:
原帖由 HunterX 於 20-10-2010 14:33 發表
come on, be a man!
樓主呢D咁既番薯, 點樣BE A MAN丫

人浸鹹水, 佢浸鹹水, 浸得佢咁淋

係我以前個個地方, 佢唔係俾D鬼仔玩(打)死, 就係俾D女笑死, 橫死掂死, 不如自己引刀一快啦
作者: McDull    時間: 20-10-2010 14:58

引用:
原帖由 louisli 於 20-10-2010 14:39 發表
You're on your own, soldier
he's gay and girlish, how can U expect him to be a soldier
作者: McDull    時間: 20-10-2010 15:07

加多句: 你唔單止影衰晒浸過鹹水既HK人, 你直頭衰晒HK人係全世界其他人眼中既形象

香港以你為恥
作者: faihk    時間: 20-10-2010 15:14

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 15:07 發表
加多句: 你唔單止影衰晒浸過鹹水既HK人, 你直頭衰晒HK人係全世界其他人眼中既形象

香港以你為恥
米咁啦師兄! 唔係人人都可以話走就走, 話放低就放低, 實有人會有思鄉問題嫁!
作者: 阿芝    時間: 20-10-2010 15:18

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 15:07 發表

香港以你為恥
我相信佢只係一個普通既留學生
掛住香港既人同事 對新環境有少許唔習慣
而一時感觸想傾下計者~
你太緊張佢喇~
作者: seamoncheng    時間: 20-10-2010 15:25

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 14:57 發表

樓主呢D咁既番薯, 點樣BE A MAN丫

人浸鹹水, 佢浸鹹水, 浸得佢咁淋

係我以前個個地方, 佢唔係俾D鬼仔玩(打)死, 就係俾D女笑死, 橫死掂死, 不如自己引刀一快啦 ;kni ...
其實我諗佢好快就會HAPPY到唔想番HK
作者: McDull    時間: 20-10-2010 15:27

引用:
原帖由 faihk 於 20-10-2010 15:14 發表
米咁啦師兄! 唔係人人都可以話走就走, 話放低就放低, 實有人會有思鄉問題嫁!
思鄉就不如咪去, 佢知唔知去浸一浸鹹水要洗幾錢

可能樓主屋企好很有米, 但係你試下叫佢自己賺丫, 學費連生活費, 廿個一年點都走唔甩

佢係度浪費緊一個好多人夢寐以求既機會, 浪費緊佢老豆老母既期望
作者: kimkileo    時間: 20-10-2010 15:28

心情告解亭設立目 的如下
人皆有情, 男人也有男人的浪漫, 本版歡迎匿名發帖談情說愛或者抒發情感

如果唔岩聽就算但冇必要人身攻擊人地,有人係可以好堅強,但人總有失意孤單既時候
對朋友講出黎總好過屈埋係心樹唔舒服,將心比己下啦
對失意人不談得意事,處得意時莫忘失意時
樓主加油!
作者: McDull    時間: 20-10-2010 15:32

引用:
原帖由 阿芝 於 20-10-2010 15:18 發表
我相信佢只係一個普通既留學生
掛住香港既人同事 對新環境有少許唔習慣
而一時感觸想傾下計者~
你太緊張佢喇~
我係UK個年代, INTERNET都未咁風行, 咁我地個陣有問題又搵乜水SANG

面對問題,係應該盡力去解決.

呢D咁既蛋散, 點擔起HK既未來, 點延續HK人既REPUTATION
作者: kimkileo    時間: 20-10-2010 15:34

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 15:27 發表

可能樓主屋企好很有米, 但係你試下叫佢自己賺丫, 學費連生活費, 廿個一年點都走唔甩
佢係度浪費緊一個好多人夢寐以求既機會, 浪費緊佢老豆老母既期望 ...
咁你自問當年俾人蝦,失意時有冇思鄉?你依家返左黎當然可以好大聲話冇
樓主話掛住香港就要俾人鬧? 飲水思源,或許樓主係掛住係hk辛苦工作俾佢係外國留學既家人呢
就算佢真係思鄉都唔代表佢浪費緊家人既期望...你講得太過武斷啦
作者: faihk    時間: 20-10-2010 15:37

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 15:27 發表

佢係度浪費緊一個好多人夢寐以求既機會, 浪費緊佢老豆老母既期望 ...
鬼唔知超貴咩...
樓主係個學生應該係個學生黎! 放鬆d啦!
作者: McDull    時間: 20-10-2010 15:45

引用:
原帖由 kimkileo 於 20-10-2010 15:34 發表

咁你自問當年俾人蝦,失意時有冇思鄉?你依家返左黎當然可以好大聲話冇
樓主話掛住香港就要俾人鬧? 飲水思源,或許樓主係掛住係hk辛苦工作俾佢係外國留學既家人呢
就算佢真係思鄉都唔代表佢浪費緊家人既期望... ...
我係一個做野不問原因, 不論手段, 只論結果既人

思鄉 咩黎架

樓主想流馬尿WOR
作者: kimkileo    時間: 20-10-2010 15:46

引用:
原帖由 faihk 於 20-10-2010 15:37 發表

鬼唔知超貴咩...
如果個個留學生都唔會思鄉,人人意志堅過特種部隊,學成返黎同雙親講mission accomplish
咁既社會支柱都幾恐怖
作者: McDull    時間: 20-10-2010 15:47

引用:
原帖由 faihk 於 20-10-2010 15:37 發表
鬼唔知超貴咩...
難為當年我老豆話無水, 我要自己搞掂4年大學個舊幾水
作者: 匿名    時間: 20-10-2010 15:48

原來掛著屋企有罪?
原來未試過思鄉高人一等?
原來思鄉就等於唔上進?
多謝師兄
你令我既知識豐富左好多
作者: McDull    時間: 20-10-2010 15:49

引用:
原帖由 kimkileo 於 20-10-2010 15:46 發表

如果個個留學生都唔會思鄉,人人意志堅過特種部隊,學成返黎同雙親講mission accomplish
咁既社會支柱都幾恐怖
有咩唔好

男兒志在四方

死神你唔會無聽過卦
作者: faihk    時間: 20-10-2010 15:50

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 15:45 發表

思鄉 咩黎架

樓主想流馬尿WOR
唔係人人都係只求結果, 點都會有完美主意者, 又要過程又要結果嫁!
人人生活都唔同, 唔好用自己ga諗法去當尺度先得嫁!
作者: McDull    時間: 20-10-2010 15:51

引用:
原帖由 Anonymous 於 20-10-2010 15:48 發表
原來掛著屋企有罪?
原來思鄉就等於唔上進?
多謝師兄
你令我既知識豐富左好多
你最大既問題唔係思鄉, 係眼淺
作者: faihk    時間: 20-10-2010 15:52

引用:
原帖由 Anonymous 於 20-10-2010 15:48 發表
原來掛著屋企有罪?
原來思鄉就等於唔上進?
多謝師兄
你令我既知識豐富左好多
米咁啦! 唔想思鄉, 唔想亂諗, 不如試試記情於一d野度啦!
我個人一有野要做, 就咩都唔理.  之前有事心煩, 一開工就無晒事~
作者: kimkileo    時間: 20-10-2010 15:57

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 15:45 發表

思鄉 咩黎架

樓主想流馬尿WOR
流馬尿咪流羅.....哭都係一種情感既舒發者
作者: kimkileo    時間: 20-10-2010 15:59

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 15:51 發表

你最大既問題唔係思鄉, 係眼淺
眼淺唔係罪喎.....每個人把尺都唔同
冇必要將自己一套放係人地身上
作者: McDull    時間: 20-10-2010 16:03

引用:
原帖由 kimkileo 於 20-10-2010 15:57 發表
流馬尿咪流羅.....哭都係一種情感既舒發者
8卦1問: 死神你對上1次流馬尿係幾時

我記得18年前, 你叫我條女去你度報到之後, 我已經唔知咩叫眼淚, 當年我14歲
作者: kimkileo    時間: 20-10-2010 16:06

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 16:03 發表

8卦1問: 死神你對上1次流馬尿係幾時

我記得18年前, 你叫我條女去你度報到之後, 我已經唔知咩叫眼淚, 當年我14歲
真係十幾年前嫲嫲去報到果陣係大殮喊左一陣,早幾年另一半既婆婆走都係眼濕濕
真係好多年都冇喊過
作者: 阿芝    時間: 20-10-2010 16:07

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 15:49 發表

有咩唔好

男兒志在四方

死神你唔會無聽過卦
哈哈~
你咁有男子氣慨 真係好~
如果能夠多一點善解人意
可以鼓勵到其他人可以同你一樣咁堅強就更好了!
作者: 匿名    時間: 20-10-2010 16:08

to mudull,

人皆有情...  唔係個個人都可以做到無情呢個level
"做野不問原因, 不論手段, 只論結果既人" << 咁就係所謂 "延續HK人既REPUTATION"??

人地去左外國讀書唔慣, 唔開心, 想抒發下姐, 你唔洗咁鬧囉,,,

"浪費緊一個好多人夢寐以求既機會, 浪費緊佢老豆老母既期望 ... "
諗下屋企都浪費??
唔諗先浪費佢老豆老母既期望!!!

眼淺又如何? 佢又冇唔解決...

anyway, please respect.
those "gay" "girliish " "蛋散"
please mind your words
作者: 匿名    時間: 20-10-2010 16:14

我唔明條等式係點
眼淺點樣令屋企人失望?
眼淺同學費貴唔貴有乜關係?
我未喊出黎就叫眼淺
仲要係影衰香港、香港以我為恥、罪該萬死既女人型gay蛋散
咁真係喊左出黎果D,係唔係連人都稱唔上?
作者: faihk    時間: 20-10-2010 16:20     標題: 回覆 34# 的帖子

冷靜d啦! 師兄...
作者: McDull    時間: 20-10-2010 16:22

引用:
原帖由 阿芝 於 20-10-2010 16:07 發表

哈哈~
你咁有男子氣慨 真係好~
如果能夠多一點善解人意
可以鼓勵到其他人可以同你一樣咁堅強就更好了!
我只可以講: 性格決定命運, 呢個世界弱者係註定被逼害既
作者: faihk    時間: 20-10-2010 16:25

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 16:22 發表

我只可以講: 性格決定命運, 呢個世界弱者係註定被逼害既
咁何謂強者先?
作者: McDull    時間: 20-10-2010 16:25

引用:
原帖由 Anonymous 於 20-10-2010 16:08 發表
to mudull,

人皆有情...  唔係個個人都可以做到無情呢個level
"做野不問原因, 不論手段, 只論結果既人"  
如果你信教, 我贈你1句: God help those who help themwelves
作者: McDull    時間: 20-10-2010 16:26

引用:
原帖由 faihk 於 20-10-2010 16:25 發表
咁何謂強者先?
你黎我呢度住返一頭半個月咪知囉
作者: McDull    時間: 20-10-2010 16:30

引用:
原帖由 Anonymous 於 20-10-2010 16:14 發表
我唔明條等式係點
眼淺點樣令屋企人失望?
眼淺同學費貴唔貴有乜關係?
我未喊出黎就叫眼淺
仲要係影衰香港、香港以我為恥、罪該萬死既女人型gay蛋散
咁真係喊左出黎果D,係唔係連人都稱唔上?
如果你明, 你就開左竅啦

希望到你大個仔, 有靚俾你插, 有金魚缸坐個日, 你會明我講乜
作者: 匿名    時間: 20-10-2010 16:31

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 16:25 發表

如果你信教, 我贈你1句: God help those who help themwelves
關信教咩事
作者: faihk    時間: 20-10-2010 16:33

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 16:26 發表

你黎我呢度住返一頭半個月咪知囉
咁唔代表d咩喎...
& 唔好攪d gay情野啦...
作者: 匿名    時間: 20-10-2010 16:34

總之一句講晒
你係「強者」,我係「弱者」
你大晒,我抵比你踩到盡架啦
我只不過係想宣洩一下情緒
無端端就比人話我係香港既恥辱
但願你既子女真係做得成「強者」先好
作者: jpg    時間: 20-10-2010 16:36

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 16:30 發表

如果你明, 你就開左竅啦

希望到你大個仔, 有靚俾你插, 有金魚缸坐個日, 你會明我講乜
到時可能無敵是最"直"寞.
作者: McDull    時間: 20-10-2010 16:36

引用:
原帖由 Anonymous 於 20-10-2010 16:31 發表

關信教咩事
Coz if U were Anti-Catholic, U'll hate other ppl using the "GOD" word
作者: McDull    時間: 20-10-2010 16:40

引用:
原帖由 Anonymous 於 20-10-2010 16:34 發表
總之一句講晒
你係「強者」,我係「弱者」
你大晒,我抵比你踩到盡架啦
我只不過係想宣洩一下情緒
無端端就比人話我係香港既恥辱
但願你既子女真係做得成「強者」先好
如果我個仔學你咁, 我一定會劈佢係一個異地自生自滅

寧生敗家仔, 莫生蠢鈍兒

反正佢都接唔到我棒, 我不如自己洗晒D錢佢, 無眼屎乾凈盲
作者: McDull    時間: 20-10-2010 16:42

引用:
原帖由 faihk 於 20-10-2010 16:33 發表
咁唔代表d咩喎...
& 唔好攪d gay情野啦...
你都唔肯跳出個井, 你點知外面係點
作者: faihk    時間: 20-10-2010 16:42

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 16:42 發表

你都唔肯跳出個井, 你點知外面係點
係都唔會去你個井度先啦!
作者: McDull    時間: 20-10-2010 16:44

引用:
原帖由 jpg 於 20-10-2010 16:36 發表

到時可能無敵是最"直"寞.
咁就睇你到底係要咩

我師父早就同我講過你呢個問題, 答案仲要係必然既
作者: faihk    時間: 20-10-2010 16:46

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 16:44 發表

咁就睇你到底係要咩

so~ 我拎願做個弱者, 都好過人人怕ga強者.
作者: 匿名    時間: 20-10-2010 16:54

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 16:25 發表

how do you know he is not helping himself to cope with this situation?
anything wrong with crying for expression?
u are not the one to judge.
pls respect others.
作者: McDull    時間: 20-10-2010 16:59

引用:
原帖由 Anonymous 於 20-10-2010 16:54 發表

how do you know he is not helping himself to cope with this situation?
anything wrong with crying for expression?
u are not the one to judge.
pls respect others.
In the totally fxxked up world where I'm living in, respect is not granted by the others

U have to gain that from the others by yourself.
作者: gtoray    時間: 20-10-2010 17:12

希望大家尊重別人
唔好強加自己睇法令別人難堪
作者: watkai    時間: 20-10-2010 17:23

佢都有心,佢都有肝,佢唔係鐵打既,舒發下無咩大不了,我認為佢而家甘只係一個過程,佢舒發完就會繼續努力。加油!
作者: jpg    時間: 20-10-2010 17:57

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 16:44 發表

咁就睇你到底係要咩

所以要學"中"容之道, 凡事太盡, 緣份勢必早盡. 我信.
作者: jpg    時間: 20-10-2010 18:02

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 16:59 發表

In the totally fxxked up world where I'm living in, respect is not granted by the others

U have to gain that from the others by yourself.
That's why I believe in order to gain respect from others, you have to show respect first.
作者: McDull    時間: 20-10-2010 19:55     標題: 回覆 56# 的帖子

國情唔同,有好多野係無得講既。
作者: gtoray    時間: 20-10-2010 20:03

引用:
原帖由 McDull 於 20-10-2010 19:55 發表
國情唔同,有好多野係無得講既。
修養是個人的

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0