標題: 低成本制作的MK18 Mod1 [打印本頁]

作者: RCman    時間: 6-12-2010 00:24     標題: 低成本制作的MK18 Mod1

呢支算係cheap版MK18 mod1了。
因為是用現有物資+KA M4A1改成的
9.5"魚骨是之前買的"猪標"defender拆出來的Parts
支10.5"外管是之前買落的parts,內管就係原裝KingArms M4A1 cut短了4"
對沙色sign又係之前買落的物資。
做呢支cheap版MK18 mod1只係再買左個cheap版LMT stocks, 沙色grip,原素火帽加一支KA M4
個LMT stocks個沙色最唔得....矣
(本來rail真係想買番牛牛果支MK18,不過無貨)

作者: 2slow    時間: 6-12-2010 00:31

你最終都係去買返果set 電筒...
作者: 2slow    時間: 6-12-2010 00:32

槍身係邊樹黎呢??
作者: RCman    時間: 6-12-2010 00:38

引用:
原帖由 2slow 於 6-12-2010 00:32 發表
槍身係邊樹黎呢??
鎗身係"依興趣"來的。
9折麻
作者: 2slow    時間: 6-12-2010 00:39

引用:
原帖由 RCman 於 6-12-2010 00:38 發表

鎗身係"依興趣"來的。
9折麻
你只買左金屬Body...
作者: RCman    時間: 6-12-2010 00:44

引用:
原帖由 2slow 於 6-12-2010 00:39 發表

你只買左金屬Body...
"袋興趣" 2K至有9折
緊係成支買啦...折左1.7K(我真係買唔到1.6K的KA )
個KA馬仔身係幾靚仔,而且KA入面D 料比猪標好,原裝己經有"look"仔hammer
作者: dkmaorusamuk    時間: 6-12-2010 00:50

唔錯wor!...
請問師兄~唔計PEQ15~EoTech同槍燈....砌咗大概幾錢啊?
Thanks!
作者: RCman    時間: 6-12-2010 00:59

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 6-12-2010 00:50 發表
唔錯wor!...
請問師兄~唔計PEQ15~EoTech同槍燈....砌咗大概幾錢啊?
Thanks!
KA M4A1 $1710
MK18 rail(我拆至猪標的defender),如果國產我估$400, 牛牛要$680,不過鎗街我只見黑色無啡色
原素火帽 $90
沙色骨片 $59-79都有
沙色Grip $80
國產LMT stock $110
Sign <<原本MK18 mod1 的sign不是這對,呢對Magpul PTS 以前買落$5xx
10.5" 外管 $150(5KU)
Gas Block $50-100
Gas tube 用番M4A1原本果支OK

即係3K有找,
本來想過買VFC的廠MK18 mod1, 見過鎗街做3K都有
不過上星期爬文,有兩個師兄玩左一陣就爆左下身hammer前釘位,有點怕
而且自己已經有幾支WA system的GBB,為左方便零件互換性,都係買番WA system好一點

作者: McDull    時間: 6-12-2010 08:23

下。。。。。。。咁都算MK18 MOD1呀
作者: RCman    時間: 6-12-2010 09:22

引用:
原帖由 McDull 於 6-12-2010 08:23 發表
下。。。。。。。咁都算MK18 MOD1呀
低成本制作麻
不過真係好想買番牛牛果條rail
作者: McDull    時間: 6-12-2010 09:55

引用:
原帖由 RCman 於 6-12-2010 09:22 發表

低成本制作麻
不過真係好想買番牛牛果條rail
條骨用咩牌子反而係其次,據小弟有限既軍事知識,MK乜乜其實係一個配套實驗制式。

即係呢條骨,呢個托,呢個身,呢對西,呢個柄,呢個鏡成套加加埋埋先叫MK乜乜。

你最起碼爭對西

個FH好似都要跟,等我問下D高人先。。。。。。

仲有我唔係好肯定個553算唔算入MK18 MOD1裡面,如果係既話,想低成本都幾難

作者: 2slow    時間: 6-12-2010 09:57

引用:
原帖由 McDull 於 6-12-2010 09:55 發表

條骨用咩牌子反而係其次,據小弟有限既軍事知識,MK乜乜其實係一個配套實驗制式。

即係呢條骨,呢個托,呢個身,呢對西,呢個柄,呢個鏡成套加加埋埋先叫MK乜乜。

你最起碼爭對西
...
原來如此, 又學到野喇...
請問師兄有無d reference可以參考下呢...thanks
作者: RCman    時間: 6-12-2010 10:01

引用:
原帖由 McDull 於 6-12-2010 09:55 發表

你最起碼爭對西
...
明白明白,又學到野
不過,個國產LMT 尾托個色我有少少頂佢唔順
可能都係換個Vltor 沙色stock 算啦
我見Vltor 個沙色match好多
作者: McDull    時間: 6-12-2010 10:10

引用:
原帖由 RCman 於 6-12-2010 10:01 發表

明白明白,又學到野
不過,個國產LMT 尾托個色我有少少頂佢唔順
可能都係換個Vltor 沙色stock 算啦
我見Vltor 個沙色match好多
國產野,記住千其唔好玩沙色

我發覺大6仔對沙色呢個顏色,永遠係色盲既

BTW,VFC個個都係1XX,諗諗佢
作者: RCman    時間: 6-12-2010 10:19

引用:
原帖由 McDull 於 6-12-2010 10:10 發表

國產野,記住千其唔好玩沙色

我發覺大6仔對沙色呢個顏色,永遠係色盲既

BTW,VFC個個都係1XX,諗諗佢
甘去睇睇VFC先,請問係咪得14樓有得賣呢師兄?
作者: McDull    時間: 6-12-2010 10:25

引用:
原帖由 RCman 於 6-12-2010 10:19 發表

甘去睇睇VFC先,請問係咪得14樓有得賣呢師兄?
我唔係好肯定,不過我淨係係14F見過
作者: RCman    時間: 6-12-2010 10:27

引用:
原帖由 McDull 於 6-12-2010 10:25 發表

thanks
作者: ken88    時間: 6-12-2010 10:45

幾好,反而我覺得rail cover怪怪地, 不過噴完色就唔覺啦
作者: RCman    時間: 7-12-2010 22:58

引用:
原帖由 McDull 於 6-12-2010 10:25 發表

矣.....個VFC都係唔對色,偏紅的
最後.....換走左個Grip做國產Magpul Miad Grip, 甘反而對得番國產LMT stock個色一致.....問你死未
跟住....反而要再追番rail片的color,可能買“D男孩”的會跟得番齊體沙色都未定

作者: RCman    時間: 16-12-2010 22:02

終於比我找到MK18 tan color RIS啦

圖片附件: DSC01952.jpg (16-12-2010 22:02, 75.91 KB) / 該附件被下載次數 115

圖片附件: DSC01953.jpg (16-12-2010 22:02, 97.28 KB) / 該附件被下載次數 115

作者: dkmaorusamuk    時間: 16-12-2010 22:16

引用:
原帖由 RCman 於 16-12-2010 22:02 發表
請問師兄呢款ris安裝時係唔係要自己鉆孔比gas tube噶?
Thanks!
作者: RCman    時間: 16-12-2010 23:12

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 16-12-2010 22:16 發表

請問師兄呢款ris安裝時係唔係要自己鉆孔比gas tube噶?
Thanks!
要,原裝係無開的,
不過好簡單就完成好了。
剛砌好了。
作者: dkmaorusamuk    時間: 16-12-2010 23:20

引用:
原帖由 RCman 於 16-12-2010 23:12 發表

要,原裝係無開的,
不過好簡單就完成好了。
剛砌好了。
I see~~Thanks ching!
作者: rho837    時間: 17-12-2010 13:06

牛牛支仿DD RIS真係造得好靚! 只係沒有真DD骨既粗造面及色表面功夫同時啲machine mark大明顯, 螺絲孔內冇LOCTITE紅膠黏劑薄層 (外觀, 質感同真骨冇乜分別. 一仟以內又有license:- 5條A貨飾)   

最叉勁現時冇啲5條A既TR_Y前後準星買!   

作者: rYaN    時間: 17-12-2010 15:37

引用:
原帖由 RCman 於 16-12-2010 10:02 PM 發表
我搵左好多間都冇貨
作者: RCman    時間: 17-12-2010 15:45

引用:
原帖由 rYaN 於 17-12-2010 15:37 發表

我搵左好多間都冇貨
師兄,我相信地鋪唔會有了....賣曬好耐
我係"紅狼"買的,你問問佢仲有無貨。
另,我是裝落KA body, 原本牛牛跟果個body nuts 話係Prime數。
我仲買多左一個牛牛for GP nuts, 點知....返去裝....跟DD kit果個nuts又裝到KA body
作者: rYaN    時間: 17-12-2010 15:56

引用:
原帖由 RCman 於 17-12-2010 03:45 PM 發表

另,我是裝落KA body, 原本牛牛跟果個body nuts 話係Prime數。
我仲買多左一個牛牛for GP nuts, 點知....返去裝....跟DD kit果個nut ...
我想落WE身,都唔知咩數
作者: RCman    時間: 17-12-2010 16:14

引用:
原帖由 rYaN 於 17-12-2010 15:56 發表

我想落WE身,都唔知咩數
我都有"我們"身,
不過,我唔肯定佢係咪同"猪標"及"KA"同數。
因為甘樣....我有兩set Larue骨,分別係9"及12"
兩組都裝過落"猪標"金身無問題,後來拆左出來。
裝落"我們"身。其中一個nuts入唔到"我們"身。screw位唔合....但入到"猪標"身的。
你可以試左原裝果個入唔入到先。
作者: rho837    時間: 17-12-2010 16:18

WE身係用(PTW)數!

怕買惜的話來找我! 我可以借個淨WE上身比你帶去試nuts!

作者: rYaN    時間: 17-12-2010 18:26

引用:
原帖由 rho837 於 17-12-2010 04:18 PM 發表

怕買惜的話來找我! 我可以借個淨WE上身比你帶去試nuts!
THX!
作者: f22a    時間: 17-12-2010 18:55

請問師兄牛牛原裝NUT能否裝井井身呢?謝謝。
作者: macfabrica    時間: 17-12-2010 23:43

引用:
原帖由 RCman 於 16-12-2010 22:02 發表
正呀
我都有一條未裝∼∼∼∼諗緊用唔用好∼∼
不過我果條已開GAS BLOCK Hole
作者: macfabrica    時間: 17-12-2010 23:45

引用:
原帖由 rho837 於 17-12-2010 16:18 發表

PTW數=真數?
如果係真數,我記得明搶好似有for 真數既nuts賣?
有錯請插
作者: m82a1m40a1    時間: 18-12-2010 04:01

引用:
原帖由 RCman 於 17-12-2010 15:45 發表

我仲買多左一個牛牛for GP nuts, 點知....返去裝....跟DD kit果個nut ...
想問問師兄個牛牛 GP nut係唔係都係redwolf買?
我有條大陸mk18骨但真數nut................

作者: RCman    時間: 18-12-2010 08:52

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 18-12-2010 04:01 發表

想問問師兄個牛牛 GP nut係唔係都係redwolf買?
我有條大陸mk18骨但真數nut................
牛牛MK18 Kit係有包一個barrel nut, 我裝入KA身ok入到。
我當時買完問個sells佢話牛牛Kit跟果個nut係Prime數,當時我怕入唔到KA身。
去左間離左近的"依興趣"買多一個原裝for 猪標身的Barrel Nut $160.
barrel nut如果入唔到金身。
一係比鎗街D人dup 牙$80
一係買個牛牛for 猪標身nut $160

作者: RCman    時間: 18-12-2010 08:59

引用:
原帖由 f22a 於 17-12-2010 18:55 發表
請問師兄牛牛原裝NUT能否裝井井身呢?謝謝。
呢點我都唔清楚,因為唔知井井係咩野數,
不過sells話牛牛骨跟果個數係prime數
作者: rho837    時間: 18-12-2010 11:11

#31 井性係可以用PTW數nut (我試左得)

我見過有啲大陸出個啲DD RIS骨啲QC唔得! 尾部螺絲孔位有” 長短腳” 情況問題! 裝極都唔會值(槍管頭走在一邊)

所以八佰一條CNC(6061~7075)牛牛骨真係買得過! 啲位fit到出汁

作者: RCman    時間: 18-12-2010 11:23

引用:
原帖由 rho837 於 18-12-2010 11:11 發表
#31 井性係可以用PTW數nut (我試左得)

我見過有啲大陸出個啲DD RIS骨啲QC唔得! 尾部螺絲孔位有” 長短腳” 情況問題! 裝極都唔會值(槍管頭走在一邊)

所以八佰一條CNC(6061~7075)牛牛骨真係買 ...
我都覺得一分錢一分貨。
如果比得起....一定是買CNC骨。
初玩GBB買過大陸骨,個barrel nut 一來未必合用,二來D骨界手,落骨片有時唔 fit位都試過。
唔計牛牛,我買過最靚的大陸骨算係proT&T 高仿Noveske 骨,真係手工算好。
而且barrel nut直入猪標身無問題。

作者: rYaN    時間: 18-12-2010 15:34

引用:
原帖由 RCman 於 16-12-2010 11:12 PM 發表

要,原裝係無開的,
不過好簡單就完成好了。
剛砌好了。
教下小弟點搞
作者: bbc100    時間: 18-12-2010 18:19

其實我都有條牛骨,但係都好介手下,而且用落we身上都有小小則埋一邊既問題,唔知係我唔好彩定手工差........
作者: rYaN    時間: 18-12-2010 18:50

引用:
原帖由 bbc100 於 18-12-2010 06:19 PM 發表
其實我都有條牛骨,但係都好介手下,而且用落we身上都有小小則埋一邊既問題,唔知係我唔好彩定手工差........
果6粒6角螺絲唔好一次過上實WOR...慢慢遂粒上實WOR!
我之前用大陸骨都冇問題
作者: dkmaorusamuk    時間: 18-12-2010 21:37

引用:
原帖由 rYaN 於 18-12-2010 18:50 發表

果6粒6角螺絲唔好一次過上實WOR...慢慢遂粒上實WOR!
我之前用大陸骨都冇問題
我試過上緊螺絲之前~先用隻aimpoint同時鎖住條骨同槍身~~跟著慢慢上緊螺絲~~都work噶~

其實想請教師兄們~~Mk18 MOD1係唔係一定要用tan色骨噶?
Thanks!
作者: m82a1m40a1    時間: 18-12-2010 21:45

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 18-12-2010 21:37 發表

我試過上緊螺絲之前~先用隻aimpoint同時鎖住條骨同槍身~~跟著慢慢上緊螺絲~~都work噶~

其實想請教師兄們~~Mk18 MOD1係唔係一定要用tan色骨噶?
Thanks!
相只見過沙色
作者: rYaN    時間: 19-12-2010 01:22

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 18-12-2010 09:37 PM 發表

Thanks!
如果講MK18MOD1睇相就得沙色
作者: rYaN    時間: 19-12-2010 03:01

引用:
原帖由 RCman 於 17-12-2010 04:14 PM 發表

我都有"我們"身,
不過,我唔肯定佢係咪同"猪標"及"KA"同數。
因為甘樣....我有兩set Larue骨,分別係9"及12"
兩組都裝過落"猪標"金身無問題,後來拆左出來。
裝落"我們"身。其中一個nuts入唔到"我 ...
唔知師兄可唔可以試下原裝NUTS入唔入到VVE身
唔想哂$買多個NUTS
作者: rho837    時間: 19-12-2010 17:29

WE支管同個Barrel Nut(黑色裝同膽個粒!)要Check吓平唔平! (唔平條管會則一邊) 再上六角螺絲時先張(D-ring)六粒順次序上小掔, 再Z形方向慢慢收掔每粒螺絲致全掔…….

作者: RCman    時間: 20-12-2010 09:11

引用:
原帖由 rYaN 於 19-12-2010 03:01 發表

唔知師兄可唔可以試下原裝NUTS入唔入到VVE身
唔想哂$買多個NUTS
唔好意思呢!
我支KA MK18 mod1 已經完全組裝完成。
支WE都係,要一次上拆兩支鎗實在有點難度
如果原裝果個nuts入唔到WE body,你可羅個nuts去鎗街叫鋪頭幫係dup 牙$80次。
另,你真係有心買牛牛tan color MK18 RIS, 都係快手去買。
係鎗街我已無見到有,紅狼見到....可能因為佢係office hr至開門市賣...至仲有貨係道。
佢係9am-6pm, 所以要去買野都唔係容易哦

作者: rho837    時間: 20-12-2010 15:27

牛牛DD骨ring係比PTW用, 所以直裝到WE GBBR M4冇問題!

作者: rho837    時間: 20-12-2010 15:32

作天拾好了條牛牛Novseke長骨! 條骨啲rail角太鋒利! 要用塊真KAC膠片(拆鐵扣) 推出推入磨順灑四邊rails, 角位有小小褪色, 但唔’界’手, 再用鷄皮紙刷條骨外皮面再用白電油洗乾淨, 現在同條真野90%一樣! 不過真假骨都一定會花(所以我放原身骨一定唔會因花左就減價, 如果落左吓刀就冇得好講!)

作者: rYaN    時間: 21-12-2010 05:45

已入手!已安裝!
作者: RCman    時間: 21-12-2010 09:11

引用:
原帖由 rYaN 於 21-12-2010 05:45 發表
已入手!已安裝!
即係牛牛個原裝nut都直入到"我們"金身?
作者: rYaN    時間: 21-12-2010 14:10

引用:
原帖由 RCman 於 21-12-2010 09:11 AM 發表

即係牛牛個原裝nut都直入到"我們"金身?
冇錯!
作者: rYaN    時間: 21-12-2010 15:47

搞掂哂!

圖片附件: IMG_0835.jpg (21-12-2010 15:47, 34 KB) / 該附件被下載次數 80

圖片附件: IMG_0841.jpg (21-12-2010 15:48, 42.84 KB) / 該附件被下載次數 98

圖片附件: IMG_0845.jpg (21-12-2010 15:49, 39.19 KB) / 該附件被下載次數 93

圖片附件: IMG_0849.jpg (21-12-2010 15:49, 31.68 KB) / 該附件被下載次數 85

圖片附件: IMG_0850.jpg (21-12-2010 15:50, 29.66 KB) / 該附件被下載次數 84

作者: macfabrica    時間: 21-12-2010 18:04

而家香港入呢條骨幾錢?
作者: rYaN    時間: 21-12-2010 19:54

引用:
原帖由 macfabrica 於 21-12-2010 06:04 PM 發表
而家香港入呢條骨幾錢?
7XX
作者: jpg    時間: 22-12-2010 03:54

我最想知,係呢d牛牛骨有冇高低級?? 佢做功同色水都好正, 係好似裝完有高低級, 唔知而家仲有冇咁既情況??
作者: rho837    時間: 22-12-2010 11:33

(裝WE身) 牛牛DD骨只係有條間隙(平骨)! Noveseke就可以裝到無間隙但有小小凸級! (以上係正常)
作者: rYaN    時間: 22-12-2010 12:38

引用:
原帖由 jpg 於 22-12-2010 03:54 AM 發表
我最想知,係呢d牛牛骨有冇高低級?? 佢做功同色水都好正, 係好似裝完有高低級, 唔知而家仲有冇咁既情況??
我裝VVE身有小小高低級
作者: Vindicator    時間: 22-12-2010 17:28

引用:
原帖由 rYaN 於 22-12-2010 12:38 發表

都好過裝左會側左or側右
作者: jpg    時間: 22-12-2010 17:57

引用:
原帖由 rYaN 於 22-12-2010 12:38 發表

唔該哂, 師兄...
作者: RCman    時間: 2-1-2011 22:58

換左DD骨,
補番D新相

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0