標題: 摩打終於壞咗。。(已修好!) [打印本頁]

作者: Specter-X    時間: 14-3-2011 13:20     標題: 摩打終於壞咗。。(已修好!)

聽過唔少人支ptw摩打出問題,終於輪到我啦。。

噚日打打下好正常,突然支槍唔動,無聲。再拆開發現閃紅燈,發現唔關舊電事,電路板應該正常。

有事拆電再撥電,發行可以轉一圈半圈。再拆開手揸用手指轉下摩打(綠色個core),轉到有啲位再嘗試發射,發現可以轉動,不過馬上又停低。應該喺有一個core壞咗。

search咗好耐都無答案。到底有無辦法自己整?定喺要換摩打?換邊隻?定喺send去英國tackleberry整。。??

謝謝各位師兄。。。

作者: mike523    時間: 14-3-2011 13:30

無辦法自己整,要上機整,因铜線太粗...............如铜頭無死都可以整下,(铜頭難找了)
作者: spec.ops.    時間: 14-3-2011 13:47

整得黎不如買過隻咯
作者: mike523    時間: 14-3-2011 14:11

$1xxx一隻全新,同用一半價錢整好番隻舊,就自己諗.......
作者: Specter-X    時間: 14-3-2011 14:35

終於拆咗個摩打,銅頭同啲銅線好似無明顯傷痕。到底壞咩呢?裡面應該唔會壞掛∼?

我聽講JG個代用摩打都唔錯,CTW呢?唔喺剩系唸住話平啲,而喺我聽講好多人都話Systema個490設計本身有問題。

如果我喺啲銅線喥焊接一下會唔會整得返?

圖片附件: IMG_2949_640x478.JPG (14-3-2011 14:35, 54.78 KB) / 該附件被下載次數 277

圖片附件: IMG_2950_640x478.JPG (14-3-2011 14:35, 53.41 KB) / 該附件被下載次數 290

圖片附件: IMG_2951_640x478.JPG (14-3-2011 14:35, 49.88 KB) / 該附件被下載次數 214

作者: hkkiller7    時間: 14-3-2011 15:00

引用:
原帖由 Specter-X 於 14-3-2011 13:20 發表
聽過唔少人支ptw摩打出問題,終於輪到我啦。。

噚日打打下好正常,突然支槍唔動,無聲。再拆開發現閃紅燈,發現唔關舊電事,電路板應該正常。

有事拆電再撥電,發行可以轉一圈半圈。再拆開手揸用手指轉下 ...
Ching 我都試過一次,都係閃紅燈跟住冇反應,有事拆電再撥電,可以轉一圈半圈,之後就不動了!之後 
我張摩打重焊,清左電版d油,又work返 Ching 可以trytry
作者: mike523    時間: 14-3-2011 15:22

引用:
原帖由 hkkiller7 於 14-3-2011 15:00 發表

Ching 我都試過一次,都係閃紅燈跟住冇反應,有事拆電再撥電,可以轉一圈半圈,之後就不動了!之後 
我張摩打重焊,清左電版d油,又work返 Ching 可以trytry
C師你甘好彩重焊到,你用咩焊錫線(幾多度)?唔係用機焊咩
PTW 老實講用料一般除齒外,係買個設計番來自己改多D

作者: Specter-X    時間: 14-3-2011 15:37

唉,剛剛清理咗摩打,不過當我嘗試重焊既時候發現啲銅線唔喺好上錫。請問師兄你焊咗邊part呢?謝謝
作者: mike523    時間: 14-3-2011 15:45

一般錫線好難上錫,要有技巧.比你上到都末必有用.比你整好又用唔久..............
作者: Specter-X    時間: 14-3-2011 16:09

原來如此。我之間隊9.6V DC比個摩打佢都唔著,剩喺有時動一下。

你地建議買邊隻摩打好啊∼
作者: hkkiller7    時間: 14-3-2011 16:11

引用:
原帖由 mike523 於 14-3-2011 15:22 發表

C師你甘好彩重焊到,你用咩焊錫線(幾多度)?唔係用機焊咩
PTW 老實講用料一般除齒外,係買個設計番來自己改多D
Sorry ching 講小左,我重焊摩打接電果+  -位^^
作者: Specter-X    時間: 14-3-2011 16:20

引用:
原帖由 hkkiller7 於 14-3-2011 16:11 發表

Sorry ching 講小左,我重焊摩打接電果+  -位^^
咁你個摩打應該無我隻咁大問題,我直接用供電器比個9.6V DC佢,先有時候動一動。睇怕掛咗柴啦。。。。。。。。。。整唔到啊
作者: mike523    時間: 14-3-2011 16:33

引用:
原帖由 Specter-X 於 14-3-2011 16:20 發表

咁你個摩打應該無我隻咁大問題,我直接用供電器比個9.6V DC佢,先有時候動一動。睇怕掛咗柴啦。。。。。。。。。。整唔到啊
死咗一邊線圈.....490統病,因工廠的銲接機器老老化,所以...........你是否07/08板?
作者: Specter-X    時間: 14-3-2011 16:46

應該喺08版,齒輪果邊喺銀色,尾果邊喺黑色,究竟喺490A or B?

我成個摩打拆咗出離,發現比9.6V電佢,然後用手轉一下個齒輪佢會轉得起,不過唔用手幫佢只會chok一下,應該喺有一邊死咗所以唔夠動力起動。不過我唔知咩位出事,唉裡此真係對ptw好失望。

作者: M2come    時間: 14-3-2011 23:02

想問問師兄支PTW玩左幾耐呀?
作者: spec.ops.    時間: 14-3-2011 23:49

引用:
原帖由 mike523 於 14-3-2011 14:11 發表
$1xxx一隻全新,同用一半價錢整好番隻舊,就自己諗.......
請問整返果d有冇保養期架?
同埋整過既motor唔知會唔會光銅頭;如果光過,rpm就會較慢
作者: spec.ops.    時間: 14-3-2011 23:53

引用:
原帖由 hkkiller7 於 14-3-2011 15:00 發表

我都試過ok,不過打左一段時間之後,個motor會full full下腳軟
作者: spec.ops.    時間: 14-3-2011 23:54

引用:
原帖由 mike523 於 14-3-2011 15:45 發表
一般錫線好難上錫,要有技巧.比你上到都末必有用.比你整好又用唔久..............
最怕又係落場打打下唔得,掃興
作者: spec.ops.    時間: 14-3-2011 23:56

引用:
原帖由 mike523 於 14-3-2011 16:33 發表

死咗一邊線圈.....490統病,因工廠的銲接機器老老化,所以...........你是否07/08板?
我有一隻直頭完全唔郁,都唔知係咪燒晒線圈
作者: NCP013    時間: 15-3-2011 00:01

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-3-2011 23:54 發表

最怕又係落場打打下唔得,掃興
所以要帶外份lower
作者: spec.ops.    時間: 15-3-2011 00:07

引用:
原帖由 NCP013 於 15-3-2011 00:01 發表

所以要帶外份lower
但又怕GAME場老鼠
作者: sailun412    時間: 15-3-2011 00:37

最快記錄.....2000rds......
作者: spec.ops.    時間: 15-3-2011 00:45

小弟昨日收到消息, 砌起試槍就攪掂左
作者: M2come    時間: 15-3-2011 07:15

咁想問問490B 係吾係耐用過490A呀?蓮姐又幾時會帶d 犘打驚喜比我o地d後輩呀?
作者: mike523    時間: 15-3-2011 09:13

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-3-2011 23:49 發表

請問整返果d有冇保養期架?
同埋整過既motor唔知會唔會光銅頭;如果光過,rpm就會較慢
保養一星期冇走雞,可以叫師父鍍銀,但唔知個motor玩得幾久................
作者: Specter-X    時間: 15-3-2011 11:12

我玩咗年半兩年左右,不過使用頻率並唔高。而且我通常唔會喺咁駁火,唔會長扣。總之我覺得我已經好錫住黎用,經常自己做保養。

最慘喺而家確定咗喺摩打壞,但係search勻個網都喺話send去英國比果條友整最好,話整完會靜咗快咗可靠咗。比原裝仲好。

話如果買過新Systema原裝摩打,遲早一樣會發生同樣問題跪低,話喺咩設計問題,不過無人話到比我知喺咩問題!講話買新既都無用,最多頂多陣又壞過。即喺買過新都喺浪費。

平時PTW換零件(如手柄,尾托,彈夾等)已經比較麻煩,樣樣嘢要改先fit。等我壞果日仲好自豪咁話PTW好可靠,點知一開game就。。。開始對PTW既信心動搖。(比我抱怨下。。。

摩打照計唔喺啲咩新奇嘢,任何機件都會有機會壞,不過完全無頭緒點整個feel真係好難受。希望FCC有新既解決方案,而家唯有無得打。

作者: spec.ops.    時間: 15-3-2011 13:51

引用:
原帖由 mike523 於 15-3-2011 09:13 發表

保養一星期冇走雞,可以叫師父鍍銀,但唔知個motor玩得幾久................
一星期都過唔到就掉得啦,況且一星期咪玩到兩日,始終大修都係有D擔心,唔係對個師傅冇信心,係對490A冇信心
作者: jpg    時間: 15-3-2011 17:11

而家都係等蓮姐佢地出馬啦...
唔知有冇D 熟摩打又有玩PTW 既師兄上呢分享下, PTW 摩打既問題呢??
作者: spec.ops.    時間: 15-3-2011 19:19

希望有D撈電機既同好講解一下
作者: law    時間: 16-3-2011 21:12

I just got a busted 490A motor a few months ago. Then I finally sent it to the UK guy for repair since I don't wanna spend another $1500 and get a busted motor after a few games.  He took about 3 weeks to finish the repair and sent it back. I played only one game after the repair and it is still fine and sounds good. I hope it can last much much longer than the stock motor.
作者: CPK    時間: 16-3-2011 21:25

引用:
原帖由 law 於 16-3-2011 21:12 發表
I just got a busted 490A motor a few months ago. Then I finally sent it to the UK guy for repair since I don't wanna spend another $1500 and get a busted motor after a few games.  He took about 3 week ...
Mind telling us which service u used?

圖片附件: TacService.jpg (16-3-2011 21:32, 56.03 KB) / 該附件被下載次數 119

作者: law    時間: 16-3-2011 21:38

引用:
原帖由 CPK 於 16-3-2011 21:25 發表

Mind telling us which service u used?
I had the motor rewind service + moisture proofing + hop mod.  Must send the whole lower body assembly to him for the repair. The total is over $2700 HKD including shipping cost.  Hope it is worth the money!
作者: CPK    時間: 16-3-2011 21:41

引用:
原帖由 law 於 16-3-2011 21:38 發表

I had the motor rewind service + moisture proofing + hop mod.  Must send the whole lower body assembly to him for the repair. The total is over $2700 HKD including shipping cost.  Hope it is worth ...
How could u send the whole lower to the UK, and had it back? DHL? No UK and HK Customs' problems?
It really looks like a real gun wor!

作者: spec.ops.    時間: 16-3-2011 22:24

引用:
原帖由 law 於 16-3-2011 21:38 發表

I had the motor rewind service + moisture proofing + hop mod.  Must send the whole lower body assembly to him for the repair. The total is over $2700 HKD including shipping cost.  Hope it is worth ...
師兄真係捨得
小弟對佢果防潮非常感興趣
作者: law    時間: 16-3-2011 23:35

引用:
原帖由 CPK 於 16-3-2011 21:41 發表

How could u send the whole lower to the UK, and had it back? DHL? No UK and HK Customs' problems?
It really looks like a real gun wor!
I send it by Fedex and he send it back using UPS.  I had no problem with the custom of both places. But of course, I have to write clearly that this is airsoft gun parts and cannot be modified to fire real ammunition. The UK guy had done this many times and got no problem with the custom.
作者: law    時間: 16-3-2011 23:38

引用:
原帖由 spec.ops. 於 16-3-2011 22:24 發表

師兄真係捨得
小弟對佢果防潮非常感興趣
If I have a choice, I wouldn't spend so much on a repair job.... but even the stock systema motor is not reliable, and I can't wait for Sailun CHing's solution... so finally decide to give this UK guy a try.

I didn't disassemble the lower part after I get it back, so I don't know what he did for the moisture-proof.  Maybe I can test it when I have a rainy day game.
作者: Specter-X    時間: 17-3-2011 10:28

引用:
原帖由 law 於 16-3-2011 23:38 發表

If I have a choice, I wouldn't spend so much on a repair job.... but even the stock systema motor is not reliable, and I can't wait for Sailun CHing's solution... so finally decide to give this UK ...
防潮喺喺電子版喥塗coating,喺鴨記可以買到材料,好簡單既我覺得唔需要搵佢整,不過摩打佢真係整得好掂加改良。

你到時候落完雨都一定要擦乾槍身啊如果唔喺好快生鏽。
作者: Specter-X    時間: 17-3-2011 11:55

終於整好咗支槍。證實喺摩打壞(唔驚喜)。

我買咗個CTW摩打,個樣無Systema果隻咁儬仔,不過聽review都話唔錯,至少有貨同埋無咁貴。

至於原本果隻Systema我打算send去UK專業維修+改良,如果CTW果隻仲work,留返做後備都一流。

今次最大得益喺對支槍認識多咗好多(雖然我已經喺自己裝KIT)。希望Systema能夠喺未來既版本作改良啦。
作者: spec.ops.    時間: 17-3-2011 13:52

引用:
原帖由 law 於 16-3-2011 23:38 發表

If I have a choice, I wouldn't spend so much on a repair job.... but even the stock systema motor is not reliable, and I can't wait for Sailun CHing's solution... so finally decide to give this UK ...
仲諗住佢係整個?去遮住電路部份添
作者: spec.ops.    時間: 17-3-2011 13:58

引用:
原帖由 Specter-X 於 17-3-2011 10:28 發表

防潮??電子版喥塗coating,?鴨記可以買到材料,好簡單既我覺得唔需要搵佢整,不過摩打佢真係整得好掂加改良。

你到時候落完雨都一定要擦乾槍身啊如果唔?好快生鏽。
師兄可以介紹下D材料嗎?
作者: mike523    時間: 17-3-2011 14:11

你講coating是否lee隻

圖片附件: 2011-03-08 15.21.55-1.jpg (17-3-2011 14:11, 29.42 KB) / 該附件被下載次數 128

作者: ayaka    時間: 17-3-2011 14:14     標題: 回覆 41# 的帖子

E種唔係好夠"杰"
作者: spec.ops.    時間: 17-3-2011 14:16

引用:
原帖由 Specter-X 於 17-3-2011 11:55 發表
終於整好?支槍。證實?摩打壞(唔驚喜)。

我買?個CTW摩打,個樣無Systema果隻咁?仔,不過聽review都話唔錯,至少有貨同埋無咁貴。

至於原本果隻Systema我打算send去UK專業維修+改 ...
請問隻CTW摩打用落同PTW果隻有咩分別?我都死左兩隻PTW摩打,之前都有打算過搵人整返佢,但係唔知效果,所以唔敢試。始終Send過去整D收費都好金下
作者: spec.ops.    時間: 17-3-2011 14:21

引用:
原帖由 mike523 於 17-3-2011 14:11 發表
呢D用黎塗氧缸內壁密氣同俾D齒潤滑就得,防潮真係未試過
作者: spec.ops.    時間: 17-3-2011 14:21

引用:
原帖由 mike523 於 17-3-2011 14:11 發表
呢D用黎塗氧缸內壁密氣同俾D齒潤滑就得,防潮真係未試過
作者: spec.ops.    時間: 17-3-2011 14:44

引用:
原帖由 ayaka 於 17-3-2011 14:14 發表
E種唔係好夠"杰"
已經好“杰”喇喎
作者: ayaka    時間: 17-3-2011 14:54

引用:
原帖由 spec.ops. 於 17-3-2011 14:44 發表

已經好“杰”喇喎
塗好厚都OK! 如果薄D我就覺得唔夠"杰"
作者: spec.ops.    時間: 17-3-2011 15:58

引用:
原帖由 ayaka 於 17-3-2011 14:54 發表

塗好厚都OK! 如果薄D我就覺得唔夠"杰"
如果靠矽膏防潮,我就覺得麻麻地喇,黏手黏腳,又怕黏到塵
作者: Specter-X    時間: 17-3-2011 17:27     標題: 回覆 43# 的帖子

我剩喺整返好支槍,一切好正常,由於我無量度過之前彈速所以無得比較,稍後會做run in連射幾隻甲睇下。隻CTW應該幾堅,就算同490功能一模一樣我都有賺!490仲要無貨!

我稍後會計摩打去UK,喺真係好咁,不過如果壞多一兩次咩都返曬黎,除非我投降唔打。

至於電子板防潮既物料叫咗CONFORMAL COATING,Google搵下會有,主要分噴同埋搽既,薄薄一層就夠,原理喺一層透明非導電層蓋過電子零件,唔需要好似泥膠玻璃膠咁厚蓋過曬。

個人prefer搽既。整好能夠做到基本防潮防水滴等,不過都喺唔建議囉PTW雨中較飛。。。

作者: ayaka    時間: 17-3-2011 17:47     標題: 回覆 49# 的帖子

請問個CTW MOTOR係咪直上呢?
作者: spec.ops.    時間: 17-3-2011 19:58

引用:
原帖由 Specter-X 於 17-3-2011 17:27 發表
我剩?整返好支槍,一切好正常,由於我無量度過之前彈速所以無得比較,稍後會做run in連射幾隻甲睇下。隻CTW應該幾堅,就算同490功能一模一樣我都有賺!490仲要無貨!

我稍後會計摩打去UK,?真係好咁 ...
唔該晒師兄提供資料,等我搵日出鴨記睇睇先!見你都寄摩打過去,攪到我心郁郁添
作者: spec.ops.    時間: 17-3-2011 20:00

引用:
原帖由 ayaka 於 17-3-2011 17:47 發表
請問個CTW MOTOR係咪直上呢?
係!裝返個摩打齒之後就直上
作者: M2come    時間: 17-3-2011 21:36

CTW motor係吾係糟d ga?thx
作者: Specter-X    時間: 18-3-2011 12:20

引用:
原帖由 M2come 於 17-3-2011 21:36 發表
CTW motor係吾係糟d ga?thx
CTW摩打可以直接裝唔洗改嘢。唔覺槽,唔覺慢,用緊原裝電。

喺啲手工同用料好似無咁儬,例如個摩打上頭唔喺CNC。不過以原廠490咁差既聲譽,就算佢用鈦金屬都無用。

今晚會詳細測試再匯報一下,我會以公平“心態”去測試,唔一定原裝好啲。

作者: Specter-X    時間: 18-3-2011 12:22

引用:
原帖由 spec.ops. 於 17-3-2011 20:00 發表

係!裝返個摩打齒之後就直上
要注意原裝個摩打齒落咗一種超強力既硬膠痴死咗,我要落鑽先可以囉走粒機米。
作者: spec.ops.    時間: 18-3-2011 12:55

引用:
原帖由 Specter-X 於 18-3-2011 12:22 發表

要注意原裝個摩打齒落?一種超強力既硬膠痴死?,我要落鑽先可以囉走粒機米。
咁大鑊?我果隻都鬆到喎!
作者: M2come    時間: 18-3-2011 13:21

期待師兄Report~~~
作者: wing383    時間: 20-3-2011 23:53

引用:
原帖由 Specter-X 於 18-3-2011 12:20 發表

CTW摩打可以直接裝唔洗改嘢。唔覺槽,唔覺慢,用緊原裝電。

喺啲手工同用料好似無咁儬,例如個摩打上頭唔喺CNC。不過以原廠490咁差既聲譽,就算佢用鈦金屬都無用。

今晚會詳 ...
極度期待師兄既包膠,因為o岩o岩死左隻490A.......
作者: joehon2012    時間: 26-3-2011 10:32

How much about the motor of CTW?
作者: wing383    時間: 28-3-2011 10:13     標題: 回覆 59# 的帖子

$7xx...!!!

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0