標題: 小心,水客騙子呃左我支槍,還想勒索我1000元 [打印本頁]

作者: militarygamer    時間: 31-3-2011 10:40     標題: 小心,水客騙子呃左我支槍,還想勒索我1000元

作者: militarygamer    時間: 31-3-2011 10:42     標題: 他的yahoo post!!

作者: wingb_bee    時間: 31-3-2011 10:42

引用:
原帖由 militarygamer 於 31-3-2011 10:40 發表
我200元請個水客把我價值1400的槍帶回大陸寄,個騙子收了我200元費用,上到大陸就完野,話不方便寄要我上面派人比1000元加一個i-pad盒如果不願與就把我的槍丟進垃圾桶,此人的手機號碼 68884500 姓郭 (網上自稱性陳 ...
師兄...要戴眼識人! 呢個世界好黑暗的
作者: daniel999    時間: 31-3-2011 10:55

師兄,帶槍上大陸犯法!!!!
今次就買過教訓............
作者: wingb_bee    時間: 31-3-2011 10:56

引用:
原帖由 daniel999 於 31-3-2011 10:55 發表
師兄,帶槍上大陸犯法!!!!
今次就買過教訓............
聽講好似好大獲,,係米架?
作者: militarygamer    時間: 31-3-2011 11:13

作者: militarygamer    時間: 31-3-2011 11:16

作者: Andy    時間: 31-3-2011 11:32

引用:
原帖由 militarygamer 於 31-3-2011 11:16 發表

只有一支,至多罰款,但是會被充公
你肯定?
知唔知要判嫁?
作者: militarygamer    時間: 31-3-2011 11:38

作者: McDull    時間: 31-3-2011 11:38

引用:
原帖由 militarygamer 於 31-3-2011 11:13 發表

槍現在在他手上!他在大陸
咁你唔去大陸搵佢
作者: McDull    時間: 31-3-2011 11:39

引用:
原帖由 Andy 於 31-3-2011 11:32 發表

你肯定?
知唔知要判嫁?
ANDY你咪理佢,呢D人好心著雷劈
作者: rho837    時間: 31-3-2011 11:42

唔洗勞氣! 佢玩得今吋! 有機會用別一個人各假裝去比足錢叫佢再帶支玩具槍入大陸! 放包丸仔係支槍內! 佢一入關就打電話去中港既海關報吋! 捉Q佢再black listed佢! 睇佢以後點再走水貨!

不過都係一句犯法事唔好做! 運真或假槍翻大陸都係唔應該!  

作者: Royal_9413    時間: 31-3-2011 11:43

現在反正無左支槍, 報公安拉佢
作者: josephlau    時間: 31-3-2011 11:45

作者: wingb_bee    時間: 31-3-2011 11:46

陰公
作者: Andy    時間: 31-3-2011 11:57

引用:
原帖由 militarygamer 於 31-3-2011 11:38 發表

“情節嚴重”才需要負上刑事責任
可以參考《中華人民共和國海關法》和《中華人民共和國海關法行政處罰實施條例》

你知唔知海關交你俾公安的時候,就唔再係講緊進出口的問題?
係講緊刑事問題?
你知唔知上面當你真槍定玩具,除左睇你玩咩動力之外
係講緊計你有幾多件部件?
你噤威威ga,why not 自己帶
錢解決到就唔係問題
作者: Andy    時間: 31-3-2011 11:58

引用:
原帖由 McDull 於 31-3-2011 11:39 發表

ANDY你咪理佢,呢D人好心著雷劈

作者: rYaN    時間: 31-3-2011 11:59

掉返轉頭報公安話佢打比你兜售真槍.....

講笑咋
作者: HARRYLAM    時間: 31-3-2011 12:28

個騙子有無幫你帶過關都成問題, d師兄話過關查到要判7碌, 分分鐘枝槍重喺香港, 等比咗贖款, 又找新藉口屈完再屈 !
作者: MRXHING    時間: 31-3-2011 12:40

好奇一問 , 明知帶槍返大陸係一件幾危險既大事(坐監勞改都不再話下, 如果大陸人唔識分講你偷運軍火就大件事)
咁因咩原因點解仲要帶返去? 沒槍不能生存嗎?
作者: wingb_bee    時間: 31-3-2011 12:43

引用:
原帖由 MRXHING 於 31-3-2011 12:40 發表
好奇一問 , 明知帶槍返大陸係一件幾危險既大事(坐監勞改都不再話下, 如果大陸人唔識分講你偷運軍火就大件事)
咁因咩原因點解仲要帶返去? 沒槍不能生存嗎?
可能係堅料
作者: ea4101    時間: 31-3-2011 13:14

你明知帶上去有事既仲要找水客幫你搞
夠竟你係抵死定羅黎搞我就無從判斷…
不過你如果係著緊支槍既話咪搵佢…
唔緊既咪買個教訓

作者: rho837    時間: 31-3-2011 13:15

唉! 早國無呢啲條例就點會比一班人運水撫魚! 發財呀! 班有錢人係大陸咪同米国一樣射家下新M4!

水貨佬玩吋係冇運行! 過關報吋多的是.......

"個騙子有無幫你帶過關都成問題, d師兄話過關查到要判7碌, 分分鐘枝槍重喺香港, 等比咗贖款, 又找新藉口屈完再屈 !" 呢條友一定"冇"幫佢帶上去! 只係成幾騙財! 只要你打去海關報料話佢身有屎就得家啦!

作者: militarygamer    時間: 31-3-2011 16:50

作者: McDull    時間: 31-3-2011 16:55

引用:
原帖由 militarygamer 於 31-3-2011 16:50 發表

我支槍已經預左拿不回來了,他根本就是要勒索我,這些水客走一日走一轉只得1-2百蚊,還不想盡辦法來敲詐我! 3000元我連成本價都不止!我買過支新都只不過千幾蚊,條PK獅子大開口,還夠膽死問我要我多個i-pad ...
乜你認為佢地1日只會走1轉

我識個專走電器既水客,養住2條女係SZ。
作者: militarygamer    時間: 31-3-2011 16:58

作者: militarygamer    時間: 31-3-2011 17:02

作者: rho837    時間: 31-3-2011 17:05

你咪試下"大"翻佢轉頭! 如果你唔比翻三仟我就張你啲資料寄掛號信比香港及大陸海關! 話懷疑有人......走私及運毒!
作者: alan1192003    時間: 31-3-2011 17:24

如果件事發生係我到...
我會放棄支槍, 憑自己所記得佢既樣, 去海關舉報佢, 順便做埋拼圖, 話曾經見過佢係邊到見到佢懷疑走私軍火

又或者
我會真係約佢出來... 真係俾佢想要既野... 但係係連同海關/內地公安人員配合 去捉佢... ( 冒險行為, 我估無咩人會做 )
作者: josephlau    時間: 31-3-2011 18:01

作者: 衰人    時間: 31-3-2011 18:45

引用:
原帖由 militarygamer 於 31-3-2011 10:40 發表
我200元請個水客把我價值1400的槍帶回大陸寄,個騙子收了我200元費用,上到大陸就完野,話不方便寄要我上面派人比1000元加一個i-pad盒如果不願與就把我的槍丟進垃圾桶,此人的手機號碼 6888xxxx 姓郭 (網上自稱性陳 ...
報警啦 你都識講佢勒索啦
作者: KK83512    時間: 31-3-2011 20:38

D水客,三教九流,好人好者點會個呢D野,都係市井之徒居多,點會同你講道義
再者從一開始,你叫佢幫你帶支槍上去,你已經有犯罪既意圖
你俾錢佢,叫佢替你犯罪,亦唔見得光明磊落
作者: hung    時間: 31-3-2011 21:28

樓主,你係咪遇到啲死老童(道友),佢係明知槍帶唔到過大陸,你給二百元佢味當有人送錢駛,過後明知你實想取回之槍再揾機會作一筆!當破財擋災把啦!或者你都唔甘心嘅,坩睇下當時係咪係香港上水火車站交手比佢托運,若係的話你可去上水警署報警,聽你所言真的話佢以犯了刑事罪行,你有佢電話號碼及網頁將知嘅嘢告知警方,相信佢真係飛得上坦!同時網上的師兄真係想幫你,將所知嘅話你聽,大陸公安對槍好敏感,尤其仿真槍,唔係數量問題,過大陸關被捜到的話未必罰錢了事坩簡單!當時視乎係節日或要做運動,另一個原因係公安看你唔順眼,需然大陸係有法例,但需否依足係佢哋啲隊長級以經可以話事,尤其出起事計你估公安局長會幫公安幹警還是幫你?小弟亦奉勸樓主有啲事明知係犯大陸法例,真的唔好刻意向國家挑戰,下塲一定淒慘!    
作者: saebaryo    時間: 1-4-2011 01:01

其實又無咁嚴重噶……
樓主試諗下,做得呢D嘢噶人,其實點會接散客?你一支槍先2舊水,我俾足3舊咧,一日可以走幾多轉?走幾多支?風險回報極度唔成比例喔……
所以掉翻轉頭諗,當買個教訓啦,諗下其他辦法咯……
作者: militarygamer    時間: 1-4-2011 01:39

作者: alone0516    時間: 1-4-2011 02:35

引用:
原帖由 militarygamer 於 1-4-2011 01:39 發表

只怪我當時愚蠢。。
其實我問過香港物流公司好多間都不肯寄,大陸開的物流公司話大陸寄來香港或國內寄他們就有辦法,但是香港寄上去就好麻煩,數量少也不願意接,建議我自己請水客,他不知道我遇上水客卻是 ...
公開要各師兄們跟你討論可行的犯法方法
師兄你也想的太多了
作者: rho837    時間: 1-4-2011 15:30

嘩! 重想寄槍去大陸! 呢啲犯法我地唔會做.......
作者: geoprotex    時間: 1-4-2011 17:39

樓主都係死左條心吧啦,如果我有方法安全運上去就一早發左啦....
作者: MMC    時間: 1-4-2011 19:12

You have intention to break the PRC law from the first beginning, can’t blame anyone!!!

作者: 衰人    時間: 1-4-2011 19:42

引用:
原帖由 militarygamer 於 1-4-2011 01:39 發表

只怪我當時愚蠢。。
其實我問過香港物流公司好多間都不肯寄,大陸開的物流公司話大陸寄來香港或國內寄他們就有辦法,但是香港寄上去就好麻煩,數量少也不願意接,建議我自己請水客,他不知道我遇上水客卻是 ...
都係果句算把啦........唔好再諗住寄上去嘞一個唔覺意衰左你就真係麻煩
作者: thomas.t    時間: 3-4-2011 20:08

唔好做傻事,停一停,諗一諗,方為大師傅
作者: Inty    時間: 3-4-2011 20:47

槍就唔好諗住要啦,玩下佢都ok gei
同佢講話ok 係大陸交, 叫佢出黎面交, 約個地方, 你去先見到佢有帶出黎, 你就call 公安啦.
作者: ?老虎仔?    時間: 4-4-2011 23:29

對唔住都要講句, 抵死!
作者: jayl    時間: 8-4-2011 01:04

引用:

只怪我當時愚蠢。。
你都幾好笑
有既我唔自己做番
作者: LesterCPY    時間: 8-4-2011 01:23

講左甘耐...點解你要拎番大陸先?
作者: lazyseal6    時間: 8-4-2011 05:37

你支係邊款槍黎架?
作者: Kungz    時間: 8-4-2011 11:26

之前係廣州有位老細,自持朝中有人,賣槍賣到明目張膽到寄去外省,卒之東窗事發比人地跨省緝捕,最後判左十年…
作者: 衰人    時間: 8-4-2011 12:17

係大陸槍打出頭鳥.......凡事低調咪好囉
作者: militarygamer    時間: 8-4-2011 12:19

作者: geoprotex    時間: 8-4-2011 17:49

引用:
原帖由 militarygamer 於 8-4-2011 12:19 發表

快遞不願意寄
佢係問:既然明知運槍上大陸係違法,點解仲要冒險?自用?交貨?另有原因?
作者: 蛇    時間: 8-4-2011 18:14

引用:
原帖由 militarygamer 於 2011-4-1 01:39 發表

只怪我當時愚蠢。。
其實我問過香港物流公司好多間都不肯寄,大陸開的物流公司話大陸寄來香港或國內寄他們就有辦法,但是香港寄上去就好麻煩,數量少也不願意接,建議我自己請水客,他不知道我遇上水客卻是大騙子。我想找快遞公司虛報寄但萬一他們發現了以後就不接我生意了,就算願意寄過海關我不知查得嚴不嚴格。如果師兄有辦法不防介紹一下
即係你自己都係做呢d 生意架啦. 固意/無意報錯關, 一樣係入你. 你方你會走得甩咩? 你咪累Q人地添呀, 低能. 想知嚴唔嚴, 自己去試下咪知囉. 睇你都唔係咩良好巿民黎啦.
作者: militarygamer    時間: 9-4-2011 00:07

作者: Andy    時間: 9-4-2011 00:21

我只可以話你聽,自己玩的話
上面大把有賣
關鍵係你有冇錢

我識d廣東老細,運動會嚴打
佢差d快手過我拎到d新出的co2槍

我教你,你自己帶就最安全
學你話,捉到都係罰錢,錢解決定到就唔係問題啦
作者: Andy    時間: 9-4-2011 00:27

引用:
原帖由 militarygamer 於 9-4-2011 00:07 發表

不要懶正義了,我和我的大陸朋友都是玩槍,大家分享有什麼問題,大陸很多東西都不准,你也不是不知道,劉曉波批評政府也被判11年,不要同我講什麼法律。
你自己睇中國法律
佢所有自由都要建基係唔危害自身統治上面
你再睇下劉生講左d咩
第18項 聯邦共和

依法辦事
作者: 蛇    時間: 9-4-2011 00:33

引用:
原帖由 militarygamer 於 2011-4-9 00:07 發表

不要懶正義了,我和我的大陸朋友都是玩槍,大家分享有什麼問題,大陸很多東西都不准,你也不是不知道,劉曉波批評政府也被判11年,不要同我講什麼法律。
懶正義?
你想做既野同劉曉波做既野一樣咩?
你唔講法律啫. 有人理你咩
作者: geoprotex    時間: 9-4-2011 00:36

引用:
原帖由 militarygamer 於 9-4-2011 00:07 發表

我唔係懶正義,只係好奇啫,如果我嘅問題令閣下感到困擾的話,閣下大可以唔答,反正有咩事坐監果個又唔係我
作者: 豬肥    時間: 9-4-2011 00:42

其實打散哂成支野
再分幾個人拎上去
會唔會易d過骨
作者: 里安    時間: 9-4-2011 00:43

其實當做果樣野唔係老x奉而比人食住ge,我就唔會咁大聲囉

無問題做咩唔去報官?
作者: Boniface    時間: 9-4-2011 01:08

樓主自己做緊犯法野遇著左個老千,俾佢過左一棟,但其實咪又係賊喊據賊
而家仲要係度話點解物流公司唔肯幫你寄,你係咪無腦架?做人做到好似你咁.....
呢d咪叫自私囉,自己唔敢做犯法野,俾錢叫人幫你做,咁同叫人幫你送死有咩分別?
作者: Andy    時間: 9-4-2011 12:31

引用:
原帖由 Boniface 於 9-4-2011 01:08 發表
樓主自己做緊犯法野遇著左個老千,俾佢過左一棟,但其實咪又係賊喊據賊
而家仲要係度話點解物流公司唔肯幫你寄,你係咪無腦架?做人做到好似你咁.....
呢d咪叫自私囉,自己唔敢做犯法野,俾錢叫人幫你做,咁同叫人 ...

讚好
作者: rho837    時間: 9-4-2011 15:44

引用:
原帖由 Boniface 於 9-4-2011 01:08 發表
呢d咪叫自私囉,自己唔敢做犯法野,俾錢叫人幫你做,咁同叫人 ...
唔知呢處有冇人開佢3仟! 再來多一次!             

作者: 冥亞帝.劍    時間: 9-4-2011 15:52

引用:

既然係咁,咁閣下可以慳D摺埋閃邊la~

CGF唔適合你,我地係奉公守法既良好公民,請閣下過主

作者: Kungz    時間: 9-4-2011 18:54

引用:
原帖由 豬肥 於 9-4-2011 00:42 發表
其實打散哂成支野
再分幾個人拎上去
會唔會易d過骨
自己衰就好啦,仲要累街坊?唔好當佢地連零件都睇唔出,呢啲搵食既野,佢醒過你添啊…
作者: louisli    時間: 9-4-2011 22:15

引用:

樓主,你自己點樣無視一個地方的規則都好,果個規則唔會因為你無視而變成唔存在的
作者: horenhim    時間: 9-4-2011 23:38

因為大陸就係禁
道理不是站在樓主你這邊
少說幾句, 當買個教訓
除非你好中意比正義朋友抽水

作者: josephlau    時間: 13-4-2011 11:26

作者: josephlau    時間: 13-4-2011 11:28

作者: josephlau    時間: 13-4-2011 11:34

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0