標題: 當sniper手的入來說一說 [打印本頁]

作者: mark997    時間: 27-1-2007 17:23     標題: 當sniper手的入來說一說

如果你是sniper 你地通常會射擊人地那一個位置~!

(MarK-C:為免避捉字蝨,改番sinper作sniper)

作者: 小貓    時間: 27-1-2007 17:34

sipper[]  你係咪想講 slipper(拖鞋) 呀?
作者: golliwog19    時間: 27-1-2007 17:39

sniper?
作者: 小貓    時間: 27-1-2007 17:42

引用:
原帖由 golliwog19 於 27-1-2007 17:39 發表
sniper?
我諗狙擊手射邊都好, 人地叫死就得啦....
作者: 6MM    時間: 27-1-2007 17:58

尼個問題[] [] [] 好有學問的!![] [] []
不過答案要寫好多文字。[]
作者: 皇家御貓    時間: 27-1-2007 18:00

引用:
原帖由 6MM 於 27-1-2007 17:58 發表
尼個問題   好有學問的!!   
不過答案要寫好多文字。
六師父出馬了~[]
作者: attacker2006    時間: 27-1-2007 18:35

係ar 6mm兄,我係左撇子黎ga,唔知對用sniper rifle 係咪唔係太好?[]
作者: 皇家御貓    時間: 27-1-2007 18:36

引用:
原帖由 attacker2006 於 27-1-2007 18:35 發表
係ar 6mm兄,我係左撇子黎ga,唔知對用sniper rifle 係咪唔係太好?
打game應該無損既~[]
作者: mark997    時間: 27-1-2007 18:45

你地都知狙擊手真係可以睇準先射 而且通常都係你見到人 人地見你唔到
我心中有幾個答案家
1. 你是冷血既 射佢最痛既位
2. 你是善良既 射佢胸口算數
3. 你是極度冷血既 爆佢頭
4. 你是極度善良既 射佢身邊既野 警告佢 你已經被狙擊手釘上了
作者: 皇家御貓    時間: 27-1-2007 18:47

引用:
原帖由 mark997 於 27-1-2007 18:45 發表
你地都知狙擊手真係可以睇準先射 而且通常都係你見到人 人地見你唔到
我心中有幾個答案家
1. 你是冷血既 射佢最痛既位
2. 你是善良既 射佢胸口算數
3. 你是極度冷血既 爆佢頭
4. 你是極度善良既 射佢身邊既 ...
睇到同射到係兩回事來的....
我當瞄到就打得到 都至少唔會係4...

問題係...你講打game定講真?
作者: mark997    時間: 27-1-2007 18:53

當然是打wargame時你會點做啦

玩game 我通常 追殺 爆頭 如果玩rainbow我會好殘忍 專打佢對腳
作者: mouselkm    時間: 27-1-2007 19:17     標題: 回覆 #1 mark997 的帖子

正常game友  身(目標最大,易中)
無痛楚神經game友  可能的話打大脾or手,不可能打多幾槍身
不死人game友   .....FULLAUTO[:x]
美女game友  .....下不了手接板機,另選新目標
作者: kitida    時間: 27-1-2007 19:30

打game sniper 已經難~~你仲要話打邊就打邊....其實樓主本人有無試過架~
作者: ysk    時間: 27-1-2007 19:58

有得發圍就打嫁啦
反正第一粒佢一定唔識認死
有時係反應唔到叫死
第2槍先係比警號佢 打d 痛位 你仲唔死就泥多幾飛

以前一段時間玩過 奈何香港唔識死既game友太多
作者: 6MM    時間: 27-1-2007 20:14

我食完飯啦!可以寫幾隻字啦。

所有原因只得一個,要佢 *立即死* 及 *立即收聲*。

(當然以下有地型、槍械、人數、時間及任務等等限制。)

1.因係玩wargame,每射一發之後,引起令其他敵人如何反映是首先想的問題,所以最好先打一些走散的外圍敵人。

2.打敵人非緊張狀態的事機。

3.在敵人週邊最靜的時候打出。

4.如你覺得打一發出去令佢向你還火----不打

5.如你覺得打一發出去令佢死,但更令其他敵人向你還火---不打

6.如你覺得打一發出去令你位置見光--不打

7.如你每打一發前未有想你自己的走鬼後路--不打

8.如你不清楚是敵人還是自己人--不打

9.再寫下去便冇人可以打了...哈哈

作者: 6MM    時間: 27-1-2007 20:21

引用:
原帖由 attacker2006 於 27-1-2007 18:35 發表
係ar 6mm兄,我係左撇子黎ga,唔知對用sniper rifle 係咪唔係太好?
係,有些木是有手型的,你是不太好的;拉把大多數也不合你拉,如你拉的動作一定比別人大。
真係要玩要好好心機。[]
作者: miehk117    時間: 27-1-2007 20:29

作者: attacker2006    時間: 27-1-2007 20:33

引用:
原帖由 6MM 於 27-1-2007 20:21 發表

係,有些木是有手型的,你是不太好的;拉把大多數也不合你拉,如你拉的動作一定比別人大。
真係要玩要好好心機。
多謝6mm兄教導,我安分做個rifleman 算了[]
作者: mouselkm    時間: 27-1-2007 20:35

以下是晚生對狙擊手的看法,要大家見笑
在現實真槍實戰中,狙擊手大部份目標是敵軍軍官,機槍手,重武器使用者,但在模型槍WAR GAME 情況有不少分別
1  心理上   實戰狙擊手 很多時是完全偷襲,目標中槍時才知被瞄, 但玩GAME時已說明是玩GAME,心理上會大加警戒
2  槍械上  實戰狙擊手用槍 射程&精確度遠超一般步槍,常在你射程和正常視力外活動,他們開槍時要計風向,濕度,溫度彈度軌程等,模型槍射
程大家也差不多,距離也是大家正常視力中,不用計算
3  裝備上   合適的毛毛蟲衣,所有實戰狙擊手也有,但WAR友我想不是所有sniper也有
因此不才認為實戰狙擊手是精英,但真正的wargame 狙擊手 (能在敵軍警戒下潛入目標,無聲移動,隨心地命中目標身邊各部份)也要一定實力

作者: 6MM    時間: 27-1-2007 20:44     標題: 回覆 #19 mouselkm 的帖子

兄台想法已經十分正確,如再加入一些實戰元素資料,一定更進一步! []
作者: mark997    時間: 27-1-2007 20:52

經過miehk117 同6mm 師兄既調教下 我決定做狙擊手

既支持 突擊隊
作者: 6MM    時間: 27-1-2007 20:55     標題: 回覆 #21 mark997 的帖子

狙擊手係支援突擊隊的
作者: ZaMaR    時間: 27-1-2007 21:11

都係突擊好!

[eme5] 沖呀!
作者: ZaMaR    時間: 27-1-2007 21:13

有個問題想問下六師叔,夜晚狙擊要點打??乜都睇唔到....[a5]
作者: mark997    時間: 27-1-2007 21:17

夜晚先好打呀 因為 通常 人都會開電同 一開 向有光射就係
作者: 6MM    時間: 27-1-2007 21:19     標題: 回覆 #24 ZaMaR 的帖子

1.自己要變成自己的影子,走去一些光位看別人的影子。
2.可以用太陽、月亮、地球來想想。(當然,四周都有月亮,不要只想得一個月亮啊!!)
作者: 6MM    時間: 27-1-2007 21:23

引用:
原帖由 6MM 於 27-1-2007 21:19 發表
1.自己要變成自己的影子,走去一些光位看別人的影子。
2.可以用太陽、月亮、地球來想想。(當然,四周都有月亮,不要只想得一個月亮啊!!)
找到月亮後,再想想上一板最尾的post.
支鏡冇乜用,轉用紅點LASER[]
作者: mark997    時間: 27-1-2007 21:32

師兄 已經去到出神入化既境界 當忍者 都可以了[]
作者: 6MM    時間: 27-1-2007 21:38     標題: 回覆 #28 mark997 的帖子

[b7] 我真係比你笑死。

交流交流 J [b7]
作者: mark997    時間: 27-1-2007 21:40

師兄當忍者 那就不用槍了 用刀好了 哈哈
我要當三角洲 黑鷹三角洲部隊
作者: qkraymond    時間: 27-1-2007 23:04

今天看完 6師兄及mouselkm 的留言更覺得wargame 不只是遊戲而是一門學問 []
真是看君一席話 , 勝打十場 game .
謝謝[] [] [] []
作者: mouselkm    時間: 27-1-2007 23:15     標題: 回覆 #30 mark997 的帖子

對..全中實戰中要無聲地Ko巡邏隊剌刀是可行的,方法跟蹤敵軍巡邏隊最後一人之後封他口鼻,拉入草叢一刀刺頸or平刺側腹,分分鐘好過滅聲手槍,因手槍彈藥有限,但刀是無限,而且死相恐怖可給人心理打擊...至於成為三角洲部隊你要記住 奇襲,迅速,勝利 這座右銘
作者: 6MM    時間: 27-1-2007 23:25     標題: 回覆 #32 mouselkm 的帖子

我們玩WARGAME,勿過火。最多粉筆好了。
作者: mouselkm    時間: 28-1-2007 00:05     標題: 回覆 #33 6MM 的帖子

當然[] 用金屬真刺刀玩WAR game是超過火和非法,但我見此post說狙擊手便分享一些軍書中的狙擊手暗殺技術,純分享為前提,因我們玩war game雖然是鈍玩槍,但war game說好聽是game ,難聽點是模擬實戰,如果玩家知道生命的脆弱和實戰的可怕,我個人認為可避免過度投入發生的意外,多年前台灣發生過有game友過度投入將空GAS罐當炸彈大力投向敵人...結果...對方用口水還擊....特別是加上本港常有城市獵人...試問如果非過度投入wargame,還有其他合理解釋?因此給玩家知道真實戰場上的恐怖(特別是sinper手),可令人對目標一詞有新的看法

以上是不才的淺見

作者: oh_no_yes    時間: 28-1-2007 00:20

射擊人地那一個位置好視乎情況,環境,對家有冇槍品,同大家打幾大力。

左撇子做sniper post 唔一定會有好大問題,因為你最多係同一位置開一至兩槍就一定要走。

而我依家開始練用左邊手同眼去協調同開槍。我練係因為有時有D地點轉用左手會比較有利。
作者: 6MM    時間: 28-1-2007 00:23

WARGAME便是WARGAME  十分清純,永無雜質。如一有雜質,你便過界了。
作者: 怪物    時間: 28-1-2007 01:35

引用:
原帖由 mark997 於 27-1-2007 21:40 發表
師兄當忍者 那就不用槍了 用刀好了 哈哈
我要當三角洲 黑鷹三角洲部隊
你好熱血呀
好有傻勁呀[]  加油!![plan]
作者: 怪物    時間: 28-1-2007 01:38

引用:
原帖由 qkraymond 於 27-1-2007 23:04 發表
今天看完 6師兄及mouselkm 的留言更覺得wargame 不只是遊戲而是一門學問  
真是看君一席話 , 勝打十場 game .
謝謝   
我覺得打完再jub做錯咩會有效好多
有時唔體會到唔會明白, 理論同實踐要互相配合
作者: 14692    時間: 28-1-2007 08:15     標題: 回覆 #1 mark997 的帖子

樓主有冇睇過自己個topic串錯字呀.....[]
"sinper"<---咩嚟?
作者: 14692    時間: 28-1-2007 08:18

引用:
原帖由 6MM 於 27-1-2007 20:14 發表
我食完飯啦!可以寫幾隻字啦。

所有原因只得一個,要佢 *立即死* 及 *立即收聲*。

(當然以下有地型、槍械、人數、時間及任務等等限制。)

1.因係玩wargame,每射一發之後,引起令其他敵人如何反映是首先 ...
師傅即係師傅[] []
作者: 皇家御貓    時間: 28-1-2007 11:27

[quote]原帖由 14692 於 28-1-2007 08:15 發表
樓主有冇睇過自己個topic串錯字呀.....
"sinper"<---咩
作者: adrianyahk    時間: 28-1-2007 11:32

其實...一支普通既電槍,同一支"拎左黎做狙擊槍既"電槍,其本上係冇分別ga la...?
即係,6師兄的SL8...同一般電槍,有咩特別分別ga le?
作者: 6MM    時間: 28-1-2007 12:54

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-1-2007 11:32 發表
其實...一支普通既電槍,同一支"拎左黎做狙擊槍既"電槍,其本上係冇分別ga la...?
即係,6師兄的SL8...同一般電槍,有咩特別分別ga le?
因我打聯會的遊戲時,有些時候聯會會限制不能使用gas作為動力的槍,及有些時候打電槍的確便利一點。
對我個人
作者: sunny    時間: 28-1-2007 13:15

[quote]原帖由 6MM 於 28-1-2007 12:54 發表

因我打聯會的遊戲時,有些時候聯會會限制不能使用gas作為動力的槍,及有些時候打電槍的確便利一點。
對我個人
作者: 皇家御貓    時間: 28-1-2007 13:19

六師父, 如果係小隊既marksman又點玩法呢[]
作者: 6MM    時間: 28-1-2007 13:23

引用:
原帖由 皇家御貓 於 28-1-2007 13:19 發表
六師父, 如果係小隊既marksman又點玩法呢
你都係講番中文啦[]
作者: 6MM    時間: 28-1-2007 13:23

引用:
原帖由 sunny 於 28-1-2007 13:15 發表

U put a PSG1 gear box in it?
軍方機密[]
作者: sunny    時間: 28-1-2007 13:27

引用:
原帖由 6MM 於 28-1-2007 13:23 發表

軍方機密
Ic 機密[]
作者: 14692    時間: 28-1-2007 20:22

[quote]原帖由 6MM 於 28-1-2007 12:54 發表

對我個人
作者: 皇家御貓    時間: 28-1-2007 23:22

引用:
原帖由 6MM 於 28-1-2007 13:23 發表

你都係講番中文啦
鬼叫我讀屎片, 六師父get到就係啦[]
作者: 6MM    時間: 29-1-2007 01:41

引用:
原帖由 皇家御貓 於 28-1-2007 23:22 發表

鬼叫我讀屎片, 六師父get到就係啦
SEE PM[]
作者: 5210    時間: 29-1-2007 13:57

算吧,簡單D,我打GAME 時,狙擊敵人既頭部最多。
一係頸、一係臉。(如果對方無帶護目咪打身囉。有帶就多數打頭。唔中例外)
作者: Ethan_meu    時間: 29-1-2007 20:38

我想BB 彈係有偏差的,所以瞄果到未能一定中果到.........
作者: RoyalMarine    時間: 29-1-2007 20:43

引用:
原帖由 5210 於 29-1-2007 13:57 發表
一係頸、一係臉。(如果對方無帶護目咪打身囉。有帶就多數打頭。唔中例外)
好殘忍... []
作者: 新田    時間: 29-1-2007 20:46

引用:
原帖由 RoyalMarine 於 29-1-2007 20:43 發表

好殘忍...  
always..like this....

我就見到邊度打邊度算了....冇技術...[]
作者: 6MM    時間: 29-1-2007 20:48

引用:
原帖由 新田 於 29-1-2007 20:46 發表

always..like this....

我就見到邊度打邊度算了....冇技術...
你條油仔重唔落場我真係見到邊度你打邊!![eme5]
作者: 新田    時間: 29-1-2007 20:51

引用:
原帖由 6MM 於 29-1-2007 20:48 發表

你條油仔重唔落場我真係見到邊度你打邊!!
小的不對...

小的不敢...

小的實在不敢只打你一鎗咁少[]
作者: RoyalMarine    時間: 29-1-2007 20:53

引用:

GDR!!! []
作者: 5210    時間: 30-1-2007 00:05

引用:

[] 贊成~~
作者: hkwalker    時間: 30-1-2007 00:42

引用:
原帖由 mark997 於 27-1-2007 17:23 發表
如果你是sniper 你地通常會射擊人地那一個位置~!

打身, 起碼可以減低對方嘅攻擊性
作者: hkwalker    時間: 30-1-2007 00:45

引用:

god dxxn rite [b2]
作者: 14692    時間: 30-1-2007 05:33

引用:
原帖由 5210 於 29-1-2007 13:57 發表
打身算啦, 仲要打頭
作者: 5210    時間: 30-1-2007 13:42

打頭、臉有記認,無得唔認.... (正如打架一出就打頸一樣...)

正常來講,用步槍就打手、打身都無問題,只有用狙擊槍先係咁,因為一下一發咋~

不過目標越細,難度越高~~
作者: 14692    時間: 31-1-2007 05:10

引用:
原帖由 5210 於 30-1-2007 13:42 發表
打頭、臉有記認,無得唔認.... (正如打架一出就打頸一樣...)

正常來講,用步槍就打手、打身都無問題,只有用狙擊槍先係咁,因為一下一發咋~

不過目標越細,難度越高~~
知你想講乜

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0