標題: [VFC] VFC MP5 GBB 爛飛機座....(已換新HOP座, P.3見圖) [打印本頁]

作者: ayaka    時間: 5-6-2011 13:29     標題: VFC MP5 GBB 爛飛機座....(已換新HOP座, P.3見圖)

今早星期日好開心, 一起床就玩下VFC的MP5啦
入氣入彈, 打了兩匣, 好爽!
打第三匣就出事了....JAM彈!!!!
JAM彈我以前玩WA M4時常有...EASY JOB啦
BOLT BACK & LOCK...退匣...
之後跌出JAM了的BB, 和一粒C字形的銀色小零件出來@@
檢查一下BOLT和CHAMBER...原來一邊HOP座斷了...
小弟5月31日買回來...只打左2X匣左右
HOP座就死了....推彈咀這個膠製品反而未斷= =
斷了推彈咀也可以打空槍爽下...斷HOP座就不敢再打了
唯有暫時上神檯...看看有沒有保養/原廠HOP座可換...
不知道是否小弟倒霉...其他玩家都要小心

下面是兩張損壞圖片
一看就是左邊的HOP座斷了上彈的部分
檢查一下斷出來的銀色部分...原來薄得過份
斷開的邊緣大約只有0.5mm的厚度
理論上HOP座被外面的零件逼住, 不會向外折斷的
應該是這個厚度捱不了撞擊所致的....

圖片附件: [HOP座斷了...HOP膠移位...] P1040426A.jpg (5-6-2011 13:29, 81.92 KB) / 該附件被下載次數 215

圖片附件: [斷開的邊緣薄得很....] P1040425A.jpg (5-6-2011 13:29, 85.53 KB) / 該附件被下載次數 188

作者: 2slow    時間: 5-6-2011 13:37

哇, 有無咁化學呀?
仲諗住入貨添...
作者: silvano126    時間: 5-6-2011 13:43

新出既都係唔好貪新鮮禁快買好D...
作者: hung    時間: 5-6-2011 14:04

嘩! 2x匣就攪成坩, VFC係咪兒戲咗啲呀
作者: 061084    時間: 5-6-2011 15:28

吓咁化學!好彩仲味買,原本打算買!
VFC好似好唔掂WOO!
作者: ayaka    時間: 5-6-2011 15:36

嘩....薄到呢
RA又多一樣野可以做啦

轉自軍火酷的942105大

作者: 061084    時間: 5-6-2011 15:41

咁而加問左保養有冇得換?
作者: ayaka    時間: 5-6-2011 15:45

引用:
原帖由 061084 於 5-6-2011 15:41 發表
咁而加問左保養有冇得換?
未呀...SUNDAY嘛! 明天打去WGZ問問
作者: spec.ops.    時間: 5-6-2011 16:37

引用:
原帖由 ayaka 於 5-6-2011 15:45 發表

唉!都未問你借黎玩下就ko了
聽日端午節呀,星期二先call wgz啦
作者: gtoray    時間: 5-6-2011 16:54

引用:
原帖由 ayaka 於 5-6-2011 15:45 發表

明天PHL
作者: F22    時間: 5-6-2011 17:22

我啱啱實戰返嚟,打咗三十幾匣,幾乎冇咩點蝕喎?

hop up座完好無缺...........

飛機腳只係少少圓...........

其他主要磨擦部份..........由於我一早已經磨滑同加油,可以話冇蝕過..........

戰後報告:換咗KM管打土瓜灣場可以由頭打到尾大約三十米直飛,全原裝0.2珠冷氣場測出1.3-1.4J左右,冇小便彈出現.....
以小改全原裝計表現唔錯啦..........

圖片附件: IMG_3848.JPG (5-6-2011 17:22, 50.85 KB) / 該附件被下載次數 251

圖片附件: IMG_3849.JPG (5-6-2011 17:22, 49.64 KB) / 該附件被下載次數 218

圖片附件: IMG_3852.JPG (5-6-2011 17:22, 54.78 KB) / 該附件被下載次數 208

圖片附件: IMG_3853.JPG (5-6-2011 17:22, 51.18 KB) / 該附件被下載次數 225

圖片附件: IMG_3854.JPG (5-6-2011 17:22, 46.91 KB) / 該附件被下載次數 206

圖片附件: IMG_3855.JPG (5-6-2011 17:22, 46.72 KB) / 該附件被下載次數 234

圖片附件: IMG_3858.JPG (5-6-2011 17:22, 47.71 KB) / 該附件被下載次數 238

圖片附件: IMG_3859.JPG (5-6-2011 17:22, 39.63 KB) / 該附件被下載次數 203

作者: ayaka    時間: 5-6-2011 18:49     標題: 回覆 11# 的帖子

原裝似乎唔執唔得...執左果然耐打好多

係wor...聽日食糉喎
作者: rYaN    時間: 5-6-2011 18:53

QC噤差???
作者: mujiadam    時間: 5-6-2011 19:02

引用:
原帖由 rYaN 於 5-6-2011 18:53 發表
QC噤差???
有時有D野,Q唔到...
作者: rYaN    時間: 5-6-2011 19:04

引用:
原帖由 mujiadam 於 5-6-2011 07:02 PM 發表

有時有D野,Q唔到...
本來想買~宜家買唔落啦
作者: yiuyiusiu    時間: 5-6-2011 19:22

如果佢咁既價錢係買得套鋼身同果堆MARKING又唔識CUT氣.....
作者: hinson    時間: 5-6-2011 21:12

朋友...我諗可以去WGC換既..(如果係行貨既話..)
http://www.wargameyau.net/redire ... o=lastpost#lastpost

作者: 傑克上將    時間: 5-6-2011 21:53

好彩~!!未入手嗟!
作者: thelastnight    時間: 5-6-2011 22:02     標題: ......................

引用:
原帖由 傑克上將 於 5-6-2011 21:53 發表
好彩~!!未入手嗟!
睇定d等改良版xD
作者: DENON    時間: 6-6-2011 00:12

我都唔明我點解成日買D其他人眼中既垃圾番黎玩
又唔知呢枝我又有無本事將垃圾變神仙
事關我自己加其他朋友共有二十幾枝 有D仲係運送途中
今次真係又要傷神、時間、腦汁
如果零件無得一換一,仲要傷銀包
作者: DENON    時間: 6-6-2011 00:27

引用:
原帖由 hinson 於 5-6-2011 21:12 發表
朋友...我諗可以去WGC換既..(如果係行貨既話..)
http://www.wargameyau.net/redire ... o=lastpost#lastpost
問題唔係在WGX到,而係在VFX到!
行貨水貨都係VFX生產,如果VFX同WGX講非由代理出街就唔好理
我一定吹雞一次過將幾十枝MP5空運番比佢
作者: F22    時間: 6-6-2011 05:58

引用:
原帖由 ayaka 於 5-6-2011 18:49 發表
原裝似乎唔執唔得...執左果然耐打好多

係wor...聽日食糉喎
我玩槍格言:世上冇唔會壞嘅槍,更冇唔使執嘅槍............ 只可以嘆句師兄唔好彩........
我磨滑嗰啲部份原裝野全部起利邊,開槍份bolt咁行法一定出事.........我磨滑完再搽些少雪油(電槍搽齒輪嗰隻)之後拉bolt冇晒雜聲同順滑晒..........
另外因為我換內管爆過份hop up座出嚟,份野有啲水口位凸起所以好緊好難拆,我打咗十幾分鐘先打到份野出嚟.......
而且佢係兩邊夾埋,以我玩WA經驗,直覺咁緊有可能令安裝嗰陣唔可以兩邊平行.........
你嗰支可能就係咁,只要有些少唔平衡其中一邊凸起咗咁就會比份bolt撞到其中一邊咁就會KO.........正路應該份bolt唔會撞到佢......
所以我响裝番之前磨走晒啲水口,裝嗰陣就會好似WA咁份hop up座會比條彈弓推番轉頭.....

到份新hop up座返嚟記得磨走啲水口先裝呀,總之鬆少少都唔好緊打入..........實死.........

老實講,支槍咁新有咩鑊氣仲未知,但起碼我已經落過場試過,一朝打咗三十幾匣,只要執一執佢再加上正當使用其實冇咩問題.............
GBB,壞槍大部份係操作不當引起.........當然,會斷開槍身嗰啲就冇野好講啦.........

圖片附件: IMG_3822.JPG (6-6-2011 05:58, 44.02 KB) / 該附件被下載次數 186

作者: d.s    時間: 6-6-2011 06:12

同意F22師兄所講,冇鎗唔會壞,就算執順,日子有功都有損耗,何況係新鎗?
樓主可能真係黑仔,但願你枝MP5早日康復!
作者: gunsmith    時間: 6-6-2011 06:53

hv 2 friends nozzle dead already,,
japan cannot made steel parts,but this thing is made in taiwan!!
conclusion ;no auto gbb can last long without a little modify!!if don want waste $$ , be white mouse or being sad with this devil gbb(it can give u real gun feeling)<<devil of course.....
PLAY AEG!!UNLESS.......i give my last chance to marui if they make long gun gbb(because of their design an reliability in previous......easy problem to solve)
don think our $$$ is easy to earn
change design la,many people like MP5 IN THE WORLD !!ME 2

作者: spgalan    時間: 6-6-2011 12:00

請問f22師兄用top gas or吉打?
因為小弟因為火力關係未有入手thx!
作者: hk53    時間: 6-6-2011 12:22

引用:
原帖由 F22 於 6-6-2011 05:58 發表

我玩槍格言:世上冇唔會壞嘅槍,更冇唔使執嘅槍............ 只可以嘆句師兄唔好彩........
我磨滑嗰啲部份原裝野全部起利邊,開槍份bolt咁行法一定出事.........我磨滑完再搽些少雪 ...
支持+認同
作者: patrickpet    時間: 6-6-2011 12:34

wa~~~咁大鑊~~買返黎冇得即刻玩lor~~~~我覺得VFX 應該贊助下好似F22 師兄出番本MP5 修理同大執指南先得~~~
作者: RCman    時間: 6-6-2011 12:51

多謝F22師兄指導,親我未爆parts前
都係打散支MP5打磨下D parts先好D
作者: dogjumpjump    時間: 6-6-2011 14:11

我同意無槍係唔會壞,
玩過咁多GBB, 支支都要上補品, 廠商如果內部乜都出鋼品相信價錢會double, 呢個係佢地考慮..

其實整槍都係樂趣, 可以了解支槍點運作

唔想整槍的可以等一年半載, 出齊補品先入, 好似WE M14 買到 RATECH LV 2以上都無乜嘢要換, 有排打, 但價錢真係...

------

F22兄, 想問問你個推彈嘴係唔係都有一邊蝕咗, 我支都係, 但諗來諗去都唔明邊度搞蝕佢, 諗緊會唔會係彈匣個彈咀, 要再磨多D
作者: F22    時間: 6-6-2011 18:44

引用:
原帖由 spgalan 於 6-6-2011 12:00 發表
請問f22師兄用top gas or吉打?
因為小弟因為火力關係未有入手thx!
我用top gas,冷氣場1.3j-1.4j,原裝setting+hop up膠密氣KM6.04管.........
如果真係全原裝應該得1.2j左右,放心入啦......
作者: F22    時間: 6-6-2011 19:05

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 6-6-2011 14:11 發表
我同意無槍係唔會壞,
玩過咁多GBB, 支支都要上補品, 廠商如果內部乜都出鋼品相信價錢會double, 呢個係佢地考慮..

其實整槍都係樂趣, 可以了解支槍點運作

唔想整槍的可以等一年半載, 出齊補品先入, 好似WE M ...
GBB零件首要唔係硬,而係配合,跟住係順滑,只要做到呢兩點原裝都好耐用........
但作為商品真係冇可能咁樣打磨,冇人想買支新槍返嚟好似二手打過咁架?但奈何GBB最需要係磨合,所以一定要自己執.......

而我支推彈捍,就正如我幅相咁,發射過四十幾排匣(試槍+屋企玩+實戰三十幾)只有少少圓角,冇一邊蝕喎.......
我玩咩GBB都好,永遠唔入爆佢,WA我入40,MP7我入三十幾,MP5入28發........一定要留位比佢,咁係飛機長命要訣呀.....
我支M4一隻GP膠飛機打咗二萬幾發都冇點蝕過呀..........
作者: squid52688    時間: 6-6-2011 20:58

我剛剛相反,星期五係西京買一槍加兩匣,自已試一排匣,之後等比錢期間,朋友試另一匣打了一排,另一個朋友試第三匣,打了三幾槍後jam彈,咁橋個匣又剛剛無氣,我咪轉身清槍,呢個時候EPS接通,我轉身禁密碼,之後我見人多就費事再試,臨行前老闆提我佢果批係水貨無保養,我仲答佢「得喇!無所謂喇!邊有咁橋」。
即晚去打CQB上第一槍發覺JAM彈,連試三四次上彈均JAM,個心一涼,掉轉槍望一望..........推彈咀斷了................呢鋪就係咁橋!
我仲要即時找朋友係台灣睇下有無得配翻個飛機!
作者: rik-rok    時間: 7-6-2011 11:51

引用:
原帖由 squid52688 於 6-6-2011 20:58 發表
我剛剛相反,星期五係西京買一槍加兩匣,自已試一排匣,之後等比錢期間,朋友試另一匣打了一排,另一個朋友試第三匣,打了三幾槍後jam彈,咁橋個匣又剛剛無氣,我咪轉身清槍,呢個時候EPS接通,我轉身禁密碼,之後我 ...
其實依家GHX,VFX等台灣鎗,如有出廠問題,
行貨都有得換,水貨真係有排搞,
我有水貨VFX MK18有問題,行貨有補強零件,
電郵俾VFX,成半年都無收到電郵,問WGX話水貨無得幫手。
水比行貨只係平幾十($270X),真係搏唔過。
作者: rho837    時間: 7-6-2011 12:56

入來玩在幾年! 成曰聽到啲新槍QC及設計出現問題, 自己又笨漆地做水魚或白老鼠! 唔咪支槍本身物料及設計唔掂就係整槍過個人唔識整冇料到一味棟我何包啲錢! 好啦支YYE M4整到最後OK啦但只得一隻款玩! 今次想玩呢支MP5但又有問題?

成曰??????? 點解業界唔form個airsoft R&D會由各大槍廠funding再加大家意見! 佢地再出afetermarket配件張啲槍做好佢呢.

作者: gunsmith    時間: 8-6-2011 07:56

引用:
原帖由 rho837 於 7-6-2011 12:56 發表
入來玩在幾年! 成曰聽到啲新槍QC及設計出現問題, 自己又笨漆地做水魚或白老鼠! 唔咪支槍本身物料及設計唔掂就係整槍過個人唔識整冇料到一味棟我何包啲錢! 好啦支YYE M4整到最後OK啦但只得一隻款玩! 今次 ...
agree,if they want ,i don mind to give opinion!!
作者: F22    時間: 8-6-2011 08:20

引用:
原帖由 rho837 於 7-6-2011 12:56 發表
入來玩在幾年! 成曰聽到啲新槍QC及設計出現問題, 自己又笨漆地做水魚或白老鼠! 唔咪支槍本身物料及設計唔掂就係整槍過個人唔識整冇料到一味棟我何包啲錢! 好啦支YYE M4整到最後OK啦但只得一隻款玩! 今次 ...
但有時用家都有責任,平時打理清槍都係玩家做啦,唔通又攞返廠?自己唔打理好壞咗冇得好講啦,除咗槍身斷開兩截之外...........
希望呢次只係個別事件啦,暫時都未見第二單(亦唔希望有).........
呢支槍我可以比80分佢,係冇彈cut氣做得取巧同前段失真少少............
但整體唔錯,硬淨,夠準 (不過我換咗內管吓 ,扳機扣壓極佳(唔似啲萬用扳機組嗰啲死實實冇手感),後座力比預期大,內部彷真度極高.........
VFC真係交足功課啦..............

作者: dogjumpjump    時間: 8-6-2011 09:35

昨天JAM 彈打到飛機咀變咗形, 好彩自己整得返,

看見係最後三粒彈一粒入咗hop up, 一粒跳咗出來, 一粒係彈匣, 似乎又係出雙彈
作者: rYaN    時間: 8-6-2011 13:49

岩岩問左VFC個朋友仔...
我問佢SD6會唔會出,,佢話會..不過會係出年年尾.........
再問..會唔會有MP5A3/5成枝出(姐係出廠就係伸縮柄)以下係佢既回答覆
the A3 stock is f ng expansive in cost on the complete article
so we decide to have it as accessory
作者: rYaN    時間: 8-6-2011 14:05

if the parts has the HK logo on it, it would cost  XX percent(都係XX左佢,費事朋友嘈)
作者: DENON    時間: 9-6-2011 22:38

引用:
師你今次你有無做白老鼠啊?
今次我又做o左啦
作者: ayaka    時間: 11-6-2011 00:28

今日收到了spare hop座
拆槍管時十分緊...打了15分鐘才打得出
換了新hop座又可以爽啦~

圖片附件: P1040432.JPG (11-6-2011 00:28, 74.44 KB) / 該附件被下載次數 152

作者: NCP013    時間: 11-6-2011 01:32

其實...我覺得自己執順係樂趣......但始終有玩家純粹真係想買左返來就打, 冇想過要自己執先耐用或唔會一陣就ko支槍......, 同d毛病根本就係defect.....希望之後一批會有改善....另消費者有d信心同唔好浪費左支咁像真既產品~~~
作者: Pan    時間: 11-6-2011 02:38

引用:
原帖由 ayaka 於 11-6-2011 00:28 發表
今日收到了spare hop座
拆槍管時十分緊...打了15分鐘才打得出
換了新hop座又可以爽啦~
一換一定係買呢 ??
作者: gunsmith    時間: 13-6-2011 04:00

引用:
原帖由 rYaN 於 8-6-2011 13:49 發表
岩岩問左VFC個朋友仔...
我問佢SD6會唔會出,,佢話會..不過會係出年年尾.........
再問..會唔會有MP5A3/5成枝出(姐係出廠就係伸縮柄)以下係佢既回答覆
the A3 stock is f ng expansive in cost on the complete  ...
DID U ASK VFC 之後一批佢會有改善ma?
I THINK MANY C HING WANT TO KNOW B4 BUYING THIS GUN
THANKS
作者: RX7    時間: 13-6-2011 23:10

I would rather wait for R@'s reinforce parts then buy it, though it is my Must Buy
Hope the 416 is not a very far coming, waited for a long long time....
作者: 冥亞帝.劍    時間: 13-6-2011 23:14

引用:
原帖由 NCP013 於 11-6-2011 01:32 發表
其實...我覺得自己執順係樂趣......但始終有玩家純粹真係想買左返來就打,冇想過要自己執先耐用或 唔會一陣就ko支槍......, 同d毛病根本就係defect.....希望之後一批會有改善....另消費者有d信心同唔好浪費左支咁像真 ...
咁即係件貨本身有D問題la
作者: magus    時間: 14-6-2011 18:34

http://www.wargameyau.net/viewth ... &extra=page%3D1
http://www.wargameyau.net/viewth ... &extra=page%3D1

希望對各c-hing有幫肋
作者: MG-42    時間: 15-6-2011 01:13

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0