標題: interview衰左=( [打印本頁]

作者: 阿芝    時間: 12-7-2011 10:58     標題: interview衰左=(

interview 試過唔少次 但係真係第一次in 得咁樣衰
感覺很失樂...

可能之前in親都係d細公司仔 表現一向好好
今次第一次見政府工 好彩朋友開口借suit過我著 如果唔係今日會更樣衰...
之前online填form以為只係填d考得好既落去就算 結果行行都要補番資料
跟住之前見工從來無人䏲我d成績單 結果全部無帶...
證書只係帶左最高學歴 原來全部都要
我張diploma仲要向英國果邊申報番... 以上全部要補交
interview 亦無好好準備 問正生書院同居民問題點解決 下屬請假批唔批 遲交文件點做好
全部都亂咁答 考官講埋出口話答得唔好有無補充
越答越差最後題關愛基金直頭啞左 只係識repeat條問題...
呀~~~~~~好失敗呀!
咁樣in法 考官肯定覺得我唔尊重佢添啦=(
希望佢地d remark 唔好影響到下次申請啦...
作者: nishi    時間: 12-7-2011 11:00

我之前都有見過政府工, 都係漏晒D CERT...不過佢比我後補...
應該唔會影響到下次申請既~如果要咁做紀錄既會做死佢地班員工架

我上次比人問D問題都幾奇怪
「知唔知有冇法例規定小巴一定要改行石油氣」
「你覺得校園驗毒呢樣野係邊個既責任」

努力吧! 加油!

作者: 匿名    時間: 12-7-2011 11:09

引用:
原帖由 阿芝 於 12-7-2011 10:58 發表
interview 試過唔少次 但係真係第一次in 得咁樣衰
感覺很失樂...

可能之前in親都係d細公司仔 表現一向好好
今次第一次見政府工 好彩朋友開口借suit過我著 如果唔係今日會更樣衰...
之前online填form以為只係填 ...
下次再努力! 面對第一次唔係人人都可以一take ok嗎!
作者: terry_fan    時間: 12-7-2011 11:23

are u interview "pc" ????
作者: 蛇    時間: 12-7-2011 11:44

好明顯你果時係越in 越亂...
作者: Lolanto    時間: 12-7-2011 11:47

亂答唔緊要
最緊要啖定
作者: boni    時間: 12-7-2011 11:48

no worries. 下次帶齊d野.

理論上你 resume 上有 同 之前填form 填左d咩 就要帶番o個d cert/ transcript做reference...
作者: 阿芝    時間: 12-7-2011 11:55

引用:
原帖由 boni 於 12-7-2011 11:48 發表
no worries. 下次帶齊d野.

理論上你 resume 上有 同 之前填form 填左d咩 就要帶番o個d cert/ transcript做reference...
証明我填form既時候我冇好好填.....
作者: 阿芝    時間: 12-7-2011 11:59

引用:
原帖由 於 12-7-2011 11:44 發表
好明顯你果時係越in 越亂...
引用:
原帖由 hkncnc 於 12-7-2011 11:47 發表
亂答唔緊要
最緊要啖定
係...我初頭都好定架...
但係我講既工作經驗 我既專長等等
全部同我in既工作冇太大關係...
所以好似我有我講咁...夾硬拉d關係出來...

佢問好多條問題..
同我以往面對既都好唔一樣
所以越來越緊張....

作者: 阿芝    時間: 12-7-2011 12:02

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-7-2011 11:09 發表

下次再努力! 面對第一次唔係人人都可以一take ok嗎!
引用:
原帖由 nishi 於 12-7-2011 11:00 發表
我之前都有見過政府工, 都係漏晒D CERT...不過佢比我後補...
應該唔會影響到下次申請既~如果要咁做紀錄既會做死佢地班員工架

我上次比人問D問題都幾奇怪
「知唔知有冇法例規定小巴一定要改行石油氣」 ...
我都要補交番哂d文件~
不過...in成咁 補番都冇用.../_\

點都好 多謝你地既安慰..

作者: josephlau    時間: 12-7-2011 12:04

作者: 阿芝    時間: 12-7-2011 12:15

引用:
原帖由 terry_fan 於 12-7-2011 11:23 發表
are u interview "pc" ????
引用:
原帖由 josephlau 於 12-7-2011 12:04 發表

應該係 MC
唔好意思...咩野係PC?警察??
MC是什麼?

作者: Lolanto    時間: 12-7-2011 12:36

引用:
原帖由 阿芝 於 12-7-2011 11:59 發表
係...我初頭都好定架...
但係我講既工作經驗 我既專長等等
全部同我in既工作冇太大關係...
所以好似我有我講咁...夾硬拉d關係出來...

佢問好多條問題..
同我以往面對既都好唔一樣
所以越來越緊張. ...
有冇關係都冇所謂
你睇下D政府官員經常九唔搭八
就知道「關係」並唔係重點
作者: gtoray    時間: 12-7-2011 12:40

當汲取經驗吧
作者: adrianyahk    時間: 12-7-2011 12:45

芝姐加油∼
作者: HARRYLAM    時間: 12-7-2011 16:17

依家考政苦工, 小六程度嘅二級工人, 都要讀熟基本法。
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 13-7-2011 04:26

in民政署??

如果問正生書院同居民問題點解決 下屬請假批唔批 遲交文件點做好等等問題,最緊要答係要請示上司,或者係按程序指引去做<==呢個係我個fd成日做好多政府不同的part time的interview 心得

時事野就真係要靠自己
作者: louisli    時間: 13-7-2011 15:22

下次背熟d先,話唔定網上有好多呢類問題可以參考
作者: kimkileo    時間: 13-7-2011 17:29

少少苦楚等於激勵......月巴星人唔好放棄呀
作者: 阿芝    時間: 13-7-2011 22:56

係喎!
蠢左添~ 應該上網睇下有冇人講政府工面試喎~!

不過有左今次經驗 下次再有機會in 政府工的話 應該可以應付得好d!!
加油!
作者: ACYY    時間: 14-7-2011 00:25

芝姐唔好唔開心呀!
我之前見工得咗,都係靠妳 ( 同其他師兄 ) 比既意見架!
所以妳今次只係一時唔好彩,下次唔會架喇!
作者: 天煞孤狼    時間: 14-7-2011 00:40

加油!
作者: wing383    時間: 14-7-2011 01:12

依家正苦工有乜咁好做???!!又難考,考到又點?正既福利又冇晒又要成曰比人搵全家.......
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 14-7-2011 01:16

引用:
原帖由 wing383 於 14-7-2011 01:12 發表
依家正苦工有乜咁好做???!!又難考,考到又點?正既福利又冇晒又要成曰比人搵全家.......
睇下做咩位置je
作者: wing383    時間: 14-7-2011 01:24

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 14-7-2011 01:16 發表

睇下做咩位置je
有咩好提意?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 14-7-2011 01:31

引用:
原帖由 wing383 於 14-7-2011 01:24 發表

有咩好提意?
通常都係前線位先比人問候得多,一係in d高過前線,日日o係office搞文件,搞下電腦programme之類o個d野law

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0