標題: [理性討論]其實點解咁反簡體喺香港出現? [打印本頁]

作者: 豬肥    時間: 24-4-2012 00:01     標題: [理性討論]其實點解咁反簡體喺香港出現?

想聽下你地意見
作者: faihk    時間: 24-4-2012 00:04

引用:
原帖由 豬肥 於 24-4-2012 00:01 發表
想聽下你地意見
無聽過喎! 不過我個人唔多liky用簡體, 原因係睇上去繁體比較靚 & 睇慣.
作者: Tango1997    時間: 24-4-2012 00:06

引用:
原帖由 豬肥 於 24-4-2012 00:01 發表
想聽下你地意見
會比較混亂........早幾十年前..........就算我廣州既親人都話共剷擋简到D字亂晒籠(幾+年前)x!!
作者: gtoray    時間: 24-4-2012 00:08

因為簡體字殘缺不全
冇左原來中文字既意思

所以討厭殘體字
作者: Tango1997    時間: 24-4-2012 00:09

文字表達有錯或者有誤會可以好大鑊
作者: gtoray    時間: 24-4-2012 00:10

作者: 蛇    時間: 24-4-2012 00:12

咁有d 都會關乎人地家族既問題出現既, 唔只係靚唔靚既問題.
姓蕭就係一例.
作者: love19901109    時間: 24-4-2012 00:13

個人覺得無咁好睇  同埋唔慣  而且簡體係跟據繁體作出簡化   我覺得習慣左就好難改
作者: 亞爾多    時間: 24-4-2012 00:15

一來唔靚
二來香港人唔想香港大陸化
作者: faihk    時間: 24-4-2012 00:16

引用:
原帖由 gtoray 於 24-4-2012 00:10 發表
好正~
作者: 衰人    時間: 24-4-2012 00:19

點解要用非正統文字
作者: Vindicator    時間: 24-4-2012 00:19

我唔太識睇
作者: XLxY    時間: 24-4-2012 00:22

簡體字係中共成立嘅官方使用字體, 香港人大多唔喜歡中共, 所以將"簡體字"標籤為中共思想掛
其實個人覺得, 簡體有好有唔好, 對於學生, 考試比用簡體咁就緊係用啦!! 真係寫小好多畫同快好多!!
不過講到視覺感官, 我個人就覺得繁體係靚d同睇慣, 加上中國文字大多係象形文字為主, 一個字你唔識都可以靠個字嘅構造去估到個個字嘅意思, 但簡體就唔得了.

作者: rYaN    時間: 24-4-2012 00:36

引用:
原帖由 亞爾多 於 24-4-2012 12:15 AM 發表
一來唔靚
二來香港人唔想香港大陸化
好同意依樣
作者: Tango1997    時間: 24-4-2012 00:37

非物質文化遺產應該好好保存
中國十幾億人用簡体字
用繁體字既只有香港,澳門,星加坡,台灣幾個地方,加埋都無中國十份一人口,我真係有D擔心
作者: 餅    時間: 24-4-2012 00:48

學術上簡體字有先天缺憾 , 要睇埋上文下理先唔會估錯意思 , 繁體字唔會出現呢個問題

情感上樓上已經講左 , 香港人優越感問題

PS : 新加坡用簡體字的...
作者: 潛陣水    時間: 24-4-2012 00:49

引用:
原帖由 XLxY 於 24-4-2012 00:22 發表
簡體字係中共成立嘅官方使用字體, 香港人大多唔喜歡中共, 所以將"簡體字"標籤為中共思想掛
其實個人覺得, 簡體有好有唔好, 對於學生, 考試比用簡體咁就緊係用啦!! 真係寫小好多畫同快好多!!
不過講到 ...
聽講當年差幾票就可以用繁體字

寫繁體唔一定慢

點解反簡體?
個人認為
連寫隻字都要咁懶為乜
另外字既本義係靠繁體去表達, 造字時既意思有時一去左簡體都已經冇左
同埋由細到大都係學繁體,用到慣曬,方便.
你都唔會得閒無事走去煲冬瓜

唔知點解見到簡體字係好梗眼......可能唔慣睇
筆劃太少搞到d字好削
作者: Tango1997    時間: 24-4-2012 00:54

引用:
原帖由 於 24-4-2012 00:48 發表
學術上簡體字有先天缺憾 , 要睇埋上文下理先唔會估錯意思 , 繁體字唔會出現呢個問題

情感上樓上已經講左 , 香港人優越感問題

PS : 新加坡用簡體字的...
噢。。。。學習了
作者: 潛陣水    時間: 24-4-2012 00:55

玩下例子先

簡體: 后海灣
皇后既海灣? 後面既海灣?

有時就會做成混亂, get唔到原本意思
作者: XLxY    時間: 24-4-2012 00:56

引用:
原帖由 一舊水 於 24-4-2012 12:49 AM 發表

寫繁體唔一定慢

點解反簡體?
個人認為
連寫隻字都要咁懶為乜
另外字既本義係靠繁體去表達, 造字時既意思有時一去左簡體都已經冇左
同埋由細到大都係學繁體,用到慣曬,方便. ...
當年真係差幾票就用繁體字......
不過可能當時中國多文盲, 咁可能將字簡筆左, 令D文盲易記D掛 (都係聽人講的)

作者: 潛陣水    時間: 24-4-2012 00:57

愛國不必愛黨
中國人用中文
繁體都係中文字
無抵觸
作者: sunny2014    時間: 24-4-2012 00:59

引用:
原帖由 tango1997 於 24-4-2012 00:06 發表

會比較混亂........早幾十年前..........就算我廣州既親人都話共剷擋简到D字亂晒籠(幾+年前)x!!
在此宣導一下
簡體字唔係中共發明既
現代中國第一個提出簡體既係1920年既錢玄同
1922由民國政府決議推行
1935由於學者嚴重抗議而被擱置
至於點解中共會繼續用殘體字?
官方理由就係普及識字率

回歸正題
殘體字無美感、失去原意、容易產生岐意
「簡化漢字十分荒謬,破壞了中國文化」——戴季陶
作者: sunny2014    時間: 24-4-2012 01:06

引用:
原帖由 一舊水 於 24-4-2012 00:49 發表

無D咁既事
老毛拍板叫行簡體既
作者: XLxY    時間: 24-4-2012 01:08

細個個時我覺得中文簡體出現同英文"了"草出現係一樣的, 不過後來知道兩種文字性質唔同, 就冇咁諗
作者: Tango1997    時間: 24-4-2012 01:15

引用:
原帖由 sunny2014 於 24-4-2012 00:59 發表

在此宣導一下
簡體字唔係中共發明既
現代中國第一個提出簡體既係1920年既錢玄同
1922由民國政府決議推行
1935由於學者嚴重抗議而被擱置
至於點解中共會繼續用殘體字?
官方理由就係普及識字率

回歸正題
...
禾意思係幾十年前D簡体字唔統一。。。。簡化完再將同一個字再簡化。。。。好混亂既年代你有無印象?
作者: XLxY    時間: 24-4-2012 01:20

引用:
原帖由 tango1997 於 24-4-2012 01:15 AM 發表

禾意思係幾十年前D簡体字唔統一。。。。簡化完再將同一個字再簡化。。。。好混亂既年代你有無印象?
係呀

好似"臺灣" "台灣"咁
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-4-2012 01:21

都係習慣問題,d詩詞歌賦,古文都係一字多義

睇繁簡我問題不大,繁體可以保存到多d字義,簡體就當年考試可以令我同d寫字快的同學縮窄差距

作者: jackieyue    時間: 24-4-2012 01:24

引用:
原帖由 XLxY 於 24/4/2012 00:56 發表

當年真係差幾票就用繁體字......
不過可能當時中國多文盲, 咁可能將字簡筆左, 令D文盲易記D掛 (都係聽人講的)
呢樣我真係唔多覺...簡體字筆劃雖少, 但要夾硬記d筆劃, 兼容易產生岐意
而繁體字筆劃雖多, 但某些字可以根據個字既意思去估到個字點寫(或者掉轉), 阿公post嗰幅圖就係一個好例子, 咁樣我覺得易記好多!!
作者: XLxY    時間: 24-4-2012 01:24

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-4-2012 01:21 AM 發表
都係習慣問題,睇繁簡我問題不大,繁體可以保存到多d字義,簡體就當年考試可以令我同d寫字快的同學縮窄差距
同意
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-4-2012 01:30

引用:
原帖由 jackieyue 於 24-4-2012 01:24 發表

呢樣我真係唔多覺...簡體字筆劃雖少, 但要夾硬記d筆劃, 兼容易產生岐意
而繁體字筆劃雖多, 但某些字可以根據個字既意思去估到個字點寫(或者掉轉), 阿公post嗰幅圖就係一個好例子, 咁樣我覺得易記好多!!
因為你習慣用繁體字的思維去學簡體
作者: tf141    時間: 24-4-2012 01:34

情感上或者靚唔靚呢d已經唔講住

簡體字好難學= =
睇既時候配合上文下理都可以話冇難度, 但係要我學寫真係好攞命
唔知係咪筆劃少既關係, 好多時我覺得兩個意思唔同既字, 寫法會好相近, 好難記, 有d筆劃甚至覺得好怪, 寫既時候都覺得寫得唔舒服
作者: XLxY    時間: 24-4-2012 01:37

不過有陰謀論者話推行簡筆字係要令資訊傳達得唔方便, 因文句理解問題, 做反都難D
姐係話係控制人民嘅一種方式,

作者: 潛陣水    時間: 24-4-2012 01:38

引用:
原帖由 XLxY 於 24-4-2012 01:37 發表
不過有陰謀論者話推行簡筆字係要令資訊傳達得唔方便, 令小D人做反
姐係話係控制人民嘅一種方式,
呢個比較假喎
假設佢真係想推識字率
作者: jackieyue    時間: 24-4-2012 01:39

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24/4/2012 01:30 發表

因為你習慣用繁體字的思維去學簡體
Maybe
其實我對簡體唔反感(亦冇好感), 因為我自己都有用(考試、寫note好有用)
我覺得繁、簡體可以並存,
但我討厭將簡體字取代繁體字!!!!!
作者: XLxY    時間: 24-4-2012 01:42

引用:
原帖由 一舊水 於 24-4-2012 01:38 AM 發表

呢個比較假喎
假設佢真係想推識字率
都係陰謀論姐
作者: Tango1997    時間: 24-4-2012 01:56

混亂到呢
主條目:簡化字歷史
1952年在政務院文化教育委員會下成立中國文字改革研究委員會,重點研究漢字簡化問題。1953年毛澤東提出:「作簡體字要多利用草體,找出簡化規律,作出基本形體,有規律地進行簡化。漢字的數量也必須大大減縮。只有從形體上和數量上同時精簡,才算得上簡化。」[2]1954年12月,中國文字改革研究委員會改組為中國文字改革委員會,簡稱文改會,直屬於國務院。
1955年10月,《漢字簡化方案1955年12月22日,文化部和選用字習慣上看作簡化字。1956年1月28日1956年1月31日《人民日報》全文發表了國務院的《關於公佈〈漢字簡化方案〉的決議》和《漢字簡化方案》。
1964年5月中國文字改革委員會1965年出版《印刷通用漢字字形表》規定字形,表中用字如「盜(盜)」、「奧(奧)」很多時會看作簡化字。
1975年5月,中國文字改革委員會擬出《第二次漢字簡化方案(草案)》,並報請國務院審閱。
1977年12月20日,公佈《第二次漢字簡化方案(草案)》,稱為「二簡字」,廣泛徵求社會意見。次日,《人民日報》開始試用「二簡字」。
1978年7月,中宣部發出通知,在報紙、刊物、圖書等方面停止試用「二簡字」。
1986年6月24日,國務院發出《國務院批轉國家語言文字工作委員會〈關於廢止《第二次漢字簡化方案(草案)》和糾正社會用字混亂現象的請示〉的通知》,宣佈廢止「二簡字」。
1986年10月10日重新發表《1986年發表《現代漢語通用字表》,內收通用字7000個(含《現代漢語常用字表》中的3500字)。這個表亦代替了1965年出版的《印刷通用漢字字形表》(收6196字),規範了中國大陸的印刷字形標準,另外亦恢復了在《第一批異體字整理表》中被淘汰了的15個異體字為規範字。
2009年8月12日,教育部就剛剛研製出的《通用規範漢字表(徵求意見稿)》面向社會公開徵求意見,《通用規範漢字表》中不僅恢復了6個繁體字,51個異體字,還擬對44個漢字調整其寫法。[3]

作者: queen    時間: 24-4-2012 02:02

簡體字最大問題係破壞咗歴史攸久嘅"中文"

要知道, 雖然話4大文明古國仲有三個健在, 即係埃及, 印度同中國, 但就只有"中文"呢種文字係自......春秋以嚟就已經大致定型(以我所知....係再早D是後D定型....有錯請指証), 令中華民族可以輕易了解古時文獻, 以了解自身歴史, 而反觀埃及同印度, 佢哋根本已經睇唔名古埃及同印度文字, 亦令佢哋嘅歴史相對出現斷層.....亦因為咁, "中文"一直都係中華民族4000年歴史嘅証明同依靠

而簡體字, 就好似將中華民族過去4000年嘅歴史一下子去破壞......所以極不要得

題外話, 廣東話除咗係地方方言外, 更出乎意料地保留咗好多古字嘅標準讀音同意思, 就好似個"朘"字咁...........所以......都係殺不得....
作者: kimkileo    時間: 24-4-2012 02:19

引用:
原帖由 一舊水 於 24-4-2012 00:55 發表
玩下例子先
簡體: 后海灣
皇后既海灣? 後面既海灣?
有時就會做成混亂, get唔到原本意思
呢個例子用得唔太好
內地已經統一叫深圳灣,香港叫后海灣,(繁體中文亦作「后」),由始都係用呢個后
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-4-2012 02:26

引用:
原帖由 queen 於 24-4-2012 02:02 發表

要知道, 雖然話4大文明古國仲有三個健在, 即係埃及, 印度同中國, 但就只有"中文"呢種文字係自......春秋以嚟就已經大致定型(以我所知....係再早 ...
其實同象形甲骨、金鐘文、隸書情況一樣,文字都有佢的演進,

以前有d古字係流行,但我地而家都唔用,睇到古文唔識又係查字典

有d字都係以前無的,而去到而家因應我地的需要去做字出o黎

可能遲下d高登做字流行左都可以變成幾百年後的中文字
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-4-2012 02:30

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-4-2012 02:19 發表

呢個例子用得唔太好
內地已經統一叫深圳灣,香港叫后海灣,(繁體中文亦作「后」),由始都係用呢個后
佢舉o個個例子,先撇開大陸點叫

后海灣,繁轉簡問題不大,不過如果係簡轉繁,大陸唔識分繁體用字,就「后」得的都轉左做「後」,於是我睇過最有趣的是慈禧太後
作者: sergeant3007    時間: 24-4-2012 02:40

例子:

你在三里屯里面遇見衣里不整的小松子, 他正在吃里面松化外面脆的魚皮花生.

里字同松字的真正意思真係睇死人

作者: queen    時間: 24-4-2012 02:42

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 24-4-2012 02:26 發表

其實同象形甲骨、金鐘文、隸書情況一樣,文字都有佢的演進,

以前有d古字係流行,但我地而家都唔用,睇到古文唔識又係查字典

有d字都係以前無的,而去到而家因應我地的需要去做字出o黎

可能遲下d高登做字 ...
無錯, 但宜家用緊嘅字早已定型......而簡體字喺中文字嘅演化過程可以以輔助型式出現, 而唔係取代舊字......就好似我哋常用嘅係一二三四, 但亦知道壹貳叁肆咁.....
作者: tf141    時間: 24-4-2012 02:48

引用:
原帖由 sergeant3007 於 24-4-2012 02:40 發表
例子:

你在三里屯里面遇見衣里不整的小松子, 他正在吃里面松化外面脆的魚皮花生.

呢個都係其中一個問題
作者: 潛陣水    時間: 24-4-2012 02:50

個面字有時都搞唔清係食既定係個樣
作者: sergeant3007    時間: 24-4-2012 02:53

引用:
原帖由 一舊水 於 24-4-2012 02:50 發表
被你提一提, 又有....

即食面好吃還是面包好吃? 別一面無奈的看著我!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-4-2012 03:03

引用:
原帖由 一舊水 於 24-4-2012 02:50 發表
真係視乎睇得多唔多
作者: jackieyue    時間: 24-4-2012 03:08

引用:
原帖由 sergeant3007 於 24/4/2012 02:40 發表
例子:

我居然用咗十幾秒去諗咩係松化.....
作者: sergeant3007    時間: 24-4-2012 03:10

引用:
原帖由 jackieyue 於 24-4-2012 03:08 發表

我居然用咗十幾秒去諗咩係松化.....
我成日收到D大陸FAX, XXX太松, 要收緊, 抓左好耐頭先明.
作者: Paul    時間: 24-4-2012 04:43

雖然原意是提高識字人口,

但小弟覺得中國識字人口增加的主因反而是因為文革的知青放農, 上山下郷, 使農村老師大增。

中, 港, 台的城市識字比例也不是差很多, 也不見得語文能力同字體有關。

所以簡體字是“白改”了, 只有印書用少左油墨這個好處。
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 24-4-2012 05:02

引用:
原帖由 Paul 於 24-4-2012 04:43 發表
雖然原意是提高識字人口,

但小弟覺得中國識字人口增加的主因反而是因為文革的知青放農, 上山下郷, 使農村老師大增。

中, 港, 台的城市識字比例也不是差很多, 也不見得語文能力同字體有關。

所以簡體 ...
油墨就唔係慳好多,反而d字個fronts大小,可以因為筆劃簡化左而縮細d
作者: Tango1997    時間: 24-4-2012 08:21

原來”先揸波”簡化字跟大六
作者: Tango1997    時間: 24-4-2012 08:24

原來”先揸波”簡化字跟大六不大相同
维基百科,自由的百科全书

跳转到: 导航,
                                        搜索
本文介紹的是由中華人民共和國推行的中文書寫系統。關於中國古代使用的簡筆俗字,詳見「簡體字」。
漢字
繁體字
簡體字
異體字
簡化字
二簡字
漢字簡化爭論
日文漢字
萬葉假名
朝鮮漢字
吏讀
儒字
喃字
中國書法
甲骨文
金文
篆文
隸書
楷書
行書
草書
輸入法

狹義簡化字:在形體上有實際簡化的字。
簡化字,在西方國家,則稱之為簡化中文(Simplified Chinese),是指中華人民共和國現代中文的法定標準寫法,與未簡化的正體字(中國稱繁體字)相對。在中國大陸,簡化字以1964年公告,1986年修訂的《簡化字總表》為國家標準。此外,馬來西亞在1981年2月出版了《簡化漢字總表》,收錄了與大陸完全一致的2238個簡化字。新加坡在1969年曾推出自己的《簡體字表》(不同於現在的大陸字形),新馬兩地到1974年完全採用中國大陸頒布的《簡體字總表》,並正式使用簡化字。[1],日本亦在部分傳統正體漢字的基礎上實行簡化字,但簡化的字形與中國不完全相同。
兩岸民眾一般稱簡化字為「簡體字」,主要是乍看之下,簡化字在「字體」形象上很明顯的簡化了。同一漢字,簡化字通常比未簡化漢字(繁體字)的筆劃為少。其實簡化的兩個大原則,除了字體簡化以外,也包括經由淘汰「異體字」等方法,大量的把規範漢字的數量減縮。所以用「簡化字」來蓋稱中國大陸的規範漢字,比「簡體字」要貼切、正確。
不過,漢字也有很多並沒有被簡化,如:「工欲善其事,必先利其器」。這些漢字叫作傳承字,既不屬於繁體字,也不屬於簡化字。如以狹義來看,「簡化字」所代表的是中國大陸使用的《現代漢語通用字表》裡簡化過的字。「繁體字」與「異體字」是相對於狹義簡化字、出現在台灣使用的《常用國字標準字體表》裡、未簡化過的字。「傳承字」則是兩岸通用的字。
如以廣義來看,「簡化字」所代表的字與「簡體中文」、「大陸規範漢字」、《現代漢語通用字表》等完全相同。依此,「繁體字」的廣義與「繁體中文」、「台灣規範漢字」、《常用國字標準字體表》等完全相同。
對於漢字簡化一直存在著兩種完全對立的觀點。支持簡化字的人認為簡化字「好寫」和「好學」,而批評者認為,現行的簡化字能減省的精力相當有限,形近容易誤認、歧義增加、喪失藝術美感等。[來源請求]

作者: tango10    時間: 24-4-2012 08:41

用咗簡體字, 少了文盲, 多了腦殘!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 24-4-2012 09:08

對寫字來講真你舒服左同快左既…
但係今時今日打字多過食飯既年代,已經路怕寫多幾筆…
作者: tango10    時間: 24-4-2012 11:52

我就覺得老毛硬用簡體其實是故意割裂中共與中國的傳統. 就好似文化大革命要摧毀中國所有的文物, 傳統思想一樣.
作者: yobit    時間: 24-4-2012 12:20

引用:
原帖由 queen 於 24-4-2012 02:02 發表

要知道, 雖然話4大文明古國仲有三個健在, 即係埃及, 印度同中國, 但就只有"中文"呢種文字係自......春秋以嚟就已經大致定型(以我所知....係再早 ...
唔單只咁,好多古文係用廣東話先讀得傳神,有D古字直頭國語係讀唔出····
作者: Tango1997    時間: 24-4-2012 12:53

引用:
原帖由 tango10 於 24-4-2012 11:52 發表
我就覺得老毛硬用簡體其實是故意割裂中共與中國的傳統. 就好似文化大革命要摧毀中國所有的文物, 傳統思想一樣.
禾銅李体發叉吳doll
作者: Tango1997    時間: 24-4-2012 13:54

引用:
原帖由 tango10 於 24-4-2012 11:52 發表
佢用左相對短既時間同方法,去另知識份子難以適從及另全國工農兵唔識字既人,一下子識多好多字,變左好似提高左大部份人既知識水平,而舊有既知識份子對簡体字要從新適應,變相全國既人知識水平都拉近左一大步,破舊立新既概念打壓知識份子,得到全國工農兵既擁護,洗腦讓所有人好似好理想好公平咁得到共產既資源,合理化咁進行無產階級既光榮,(無辦法∼窮人係最惡既人,而當時既中國亦係最多,只要打倒商家地主,大家就有飯食,全國集體去抄人地家,將唔聽話既人變得順從,將幫佢做野既人封為功臣,方便穩固自己既政權!

以上言論只屬個人睇法,與CGF討論區宗旨無關,
我重伸。。。。我係玩解放軍裝備的
作者: Hkpolice-Psu    時間: 24-4-2012 14:43

我個人認為啦,要増加識字人口並唔係用將字簡化呢d斬腳指避沙蟲既方法就得,係要透過系統同教育制度尼提高

講真識果個字都唔差在識多幾劃啦

同埋如果當年中共真心想人識多d字就唔會整個文革出來啦.....
作者: sam524    時間: 24-4-2012 14:58

唔知大家知唔知 當初簡體係想有助農民識字
再之後用拼音代字 但效果大家知la
簡體我識 我有時用 我都唔反感
但我唔多中意 身為文學人 字失去意義說不過
用只為快
其實有d文化嘅大陸人都識繁體字
正能d咪當人地覺得自己睇英文lor
我識繁體 簡體 英文係我叻仔
作者: Hkpolice-Psu    時間: 24-4-2012 15:26

愚民政策一部份
作者: starfox    時間: 24-4-2012 16:01

當你自己個名變成殘體字既時候, 你就會
作者: L    時間: 24-4-2012 17:10

作者: 潛陣水    時間: 24-4-2012 17:11

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 24-4-2012 15:26 發表
愚民政策一部份
可惜祖國人民唔識愚君政策
作者: monopolyshiu    時間: 24-4-2012 18:00

引用:
原帖由 sergeant3007 於 24-4-2012 02:40 發表
例子:

其實係因為用廣東話讀出黎先有問題, 你用普通話讀一次就無問題..

我對簡體字無反感,但我係100%支持繁體, 總覺得繁體字由古代演變至今, 一筆一劃都有佢既意思, 每一個部份都代表一樣野
簡體字就將一個字背後既意思/意義通通毀滅

不過亦都同意, 簡體字係學習上的確係比較容易, 當我地由細睇繁體到大既, 當然覺得繁體易O的
但對於一個完全唔識字/ 無中文背景既人, 簡體的確係易好多, 最小尼一點, 係我鬼佬老闆同我講(佢學識講識寫簡體中文)

近排聽到中共有個人提議用十年時間, 將簡體轉番做繁體.. 如果實行既就好啦..
作者: 潛陣水    時間: 24-4-2012 18:05

引用:
原帖由 monopolyshiu 於 24-4-2012 18:00 發表

其實係因為用廣東話讀出黎先有問題, 你用普通話讀一次就無問題..

我對簡體字無反感,但我係100%支持繁體, 總覺得繁體字由古代演變至今, 一筆一劃都有佢既意思, 每一個部份都代表一樣野
簡體字就將一個字背後既 ...
大部份都係讀出黎就無問題...
主要係簡轉繁唔知應該用咩字

簡體->繁體
x^2=4
x=2 or x=-2

繁體->簡體
sqrt(x)=4
x=2
作者: monopolyshiu    時間: 24-4-2012 18:13

引用:
原帖由 一舊水 於 24-4-2012 18:05 發表

大部份都係讀出黎就無問題...
主要係簡轉繁唔知應該用咩字

簡體->繁體
x^2=4
x=2 or x=-2

繁體->簡體
sqrt(x)=4
x=2
咁我又覺得, 單從簡體字係中國既普遍率, 尼個問題就不存在, 因為內地唔用繁體
但簡->繁尼個問題就會出現係香港/澳門/台灣, 雖然都係中文, 如果你將簡->繁視為翻譯既話, 就係一個好平常既問題
因為由將字庫量少既文字, 轉去字庫量大既文字, 好多時會有咁既問題, 不論語言

作者: 潛陣水    時間: 24-4-2012 18:27

觀點與角度啦
將簡轉繁視為翻譯我反而覺得有問題
明明係同一種語言
個人意見
作者: monopolyshiu    時間: 24-4-2012 18:48

引用:
原帖由 一舊水 於 24-4-2012 18:27 發表
觀點與角度啦
將簡轉繁視為翻譯我反而覺得有問題
明明係同一種語言
個人意見
雖然係同一種語言, 但視為翻譯既原因.. 係因為兩種文字既使用者係無學過情況之下不能理解
作者: sergeant3007    時間: 24-4-2012 21:09

引用:
原帖由 monopolyshiu 於 24-4-2012 18:00 發表

簡體字就將一個字背後既 ...
讀當然無問題, 不過睇就睇死人. 同字不同義, 接受唔到.
作者: monopolyshiu    時間: 24-4-2012 22:02

引用:
原帖由 sergeant3007 於 24-4-2012 21:09 發表

讀當然無問題, 不過睇就睇死人. 同字不同義, 接受唔到.
係丫.. 所以我都係支持繁體
到我地尼個階段(非文盲).. 繁體反而更方便
作者: Boniface    時間: 25-4-2012 00:48

一種用了幾千年的文字,點解唔用,要無啦啦用埋哂d中共垃圾符號?
作者: Boniface    時間: 25-4-2012 00:56

當年國民政府己經做左一樣最白痴的事
明明廣東話先係最傳統既中國語言,用都用左幾千多
但竟然因為一個政治理由,想討好班北洋軍,用左個不過幾百年歷史的滿洲話黎做官方語言,簡直白痴!
當年滿清政府都無全國硬推,竟然到一個民選政府做埋呢d野
作者: Tango1997    時間: 25-4-2012 01:07

引用:
原帖由 starfox 於 24-4-2012 16:01 發表
當你自己個名變成殘體字既時候, 你就會
大家望下自己張回鄉卡個名。。。。我三個字裡面有一個係簡体。。。。但係禾無嘔。。。。反而流口水。。。。(又可以北上啦
作者: 潛陣水    時間: 25-4-2012 01:31

自己個名 睇簡體無咁莊嚴.....

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0