發新話題

DIY之Gun Blue發黑/發藍技術教學

咁亞鉛來講, 係唔係由好係「永澤藍覆於鋁黑上」?

亞鉛就用乜泥blue都得.
永澤藍覆於亞鉛上ok,永澤藍覆於鋁黑上ok....
我個test講color

強貼~! 留名跟進
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

多謝師兄分享~ 睇完我都好想自己玩下
慎言少肺話...
戰場事... 戰場了...

我玩過幾次亞鉛 / 鋼唔太難做  , 最難是鋁身好難上GUN BLUE 呀, 師兄可以攪得掂, 可否特別分享下個程序呀大大...
你的日子如何,你的力量也必如何

http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1

Read it clearly and carefully

我的嘔心之作part2.....不過D人剩係識看標題

回覆 21# 的帖子

其實可能我誤會了, 因為一直都以為 ARMY R29 上下身都係亞鉛, 原來係鋁下身... 我程序大至上都同係一樣, 只不過冇溝其他藥水, 只是單一用ALUM. BLUE(唔買甘多,至在學下, 試下) , 當然色水冇甘好效果, 但對我個人要求底我都OK 滿意既, 比如之前好辛苦先BLUE 好支 WE P08, 黑星甘,同埋D外管等等... 唯一係攬唔掂條鋁SLIDE,
師兄, 如果我跟係呢個份量去溝(之前程序唔講), 係咪同亞鉛一樣甘易上色, 同埋, 我發覺我地呢種BLUE 雖然都幾靚, 但好容易掉色呀(例如654K 原出廠係唔易掉色, 當然廠工序/工具一定唔同我地同埋完善好多) , 有冇計仔呢???

呢支就係我大哥大約10 年前買入 654K, 原廠已經發籃好靚仔, 甘多年佢完全唔保養放係窗邊都只係邊位生晒锈...

附件

20111011751 (Small).jpg (67.68 KB)

24-8-2012 00:37

20111011751 (Small).jpg

24-8-2012 14:44

之前整的TT

之前整的TT

之前整的 WE P08

Very useful !!! Thx so much!!!

怒人甲 hing,please call me,i send my phone to you and discuss it.

五體投地!!!
多謝師兄
若法律本身就不公義,守法只會淪為社會不公義的助力而已。

回覆 1# 的帖子

非常詳細的分享, 原來有咁多野要注意
多謝樓主師兄

想請教一下
小弟之前用super blue染成隻亞鉛彈匣
用棉花掃上super blue, 金屬立即發黑, 再掃就更黑
發覺點掃都好唔平均, 有深有淺...
當時super blue無加水稀釋的, 請問係咪問題所在?
定係掃gun blue時要有特別技巧?
thanks~

引用:
原帖由 ayaka 於 21-1-2013 16:14 發表
非常詳細的分享, 原來有咁多野要注意
多謝樓主師兄

想請教一下
小弟之前用super blue染成隻亞鉛彈匣
用棉花掃上super blue, 金屬立即發黑, 再掃就更黑
發覺點掃都好唔平均, 有深有淺...
當時super blue無 ...
個人經驗...

有少少關乎成本問題
如果可以成份件浸落bluing agent, 寬容度會高在好多, 浸完係好平均的.
用筆掃大面積, 液體分佈率始終會有分別
blue液接觸表面即起化學作用, 其實係同時間賽跑
我試過用噴槍, 叫做平均過用筆...

到頭來幾樣野最決定性:
金屬本身成份及雜質分佈
金屬表面污染

PS. 稀釋用會好好多
印像中marui glock匣好易染, 亂黎都好平均. 但記得當時我係用brass black..

我都開始玩blue,
想搞下枝1911同p08,
原來有咁神嘅post
Soviet兄,我有乜唔掂就打去騷擾下你

金屬吾好,做都無謂(極難控制).我見只有Blue神做得到

gun blue如水彩,隻料係張紙.亞鉛Lee張紙太易氧化

當時super blue無加水稀釋的, 請問係咪問題所在? ....少少,但關係不大

用沙紙燙彈匣,再用毛筆,super blue:2-3份水試下,吾保證ok

請參見Lee篇....好多人吾識貨.我用左四種方法去Blue.當中有亞鉛Frame
http://www.civiliangunner.com/cg ... 8&highlight=diy

理論是:發黑劑的作用機理是在金屬表面通過氧化處理,使其表面生成緻密黑色的保護膜。
實際係:金屬好,不易氧化的,靚仔率高.gun blue係氧化劑,主要透過濃淡去較.
控制氧化速度就是問題所在

我有Gun Blue Hotline.有問題留電話

發新話題