發新話題

DIY之Gun Blue發黑/發藍技術教學

引用:
原帖由 loveless 於 21-1-2013 16:37 發表

個人經驗...

有少少關乎成本問題
如果可以成份件浸落bluing agent, 寬容度會高在好多, 浸完係好平均的.
用筆掃大面積, 液體分佈率始終會有分別
blue液接觸表面即起化學作用, 其實係同時間賽跑
我試過用噴 ...
成份件浸落去我有相,hehe
http://www.civiliangunner.com/cg ... 8&highlight=diy

引用:
原帖由 loveless 於 21-1-2013 16:37 發表

個人經驗...

有少少關乎成本問題
如果可以成份件浸落bluing agent, 寬容度會高在好多, 浸完係好平均的.
用筆掃大面積, 液體分佈率始終會有分別
blue液接觸表面即起化學作用, 其實係同時間賽跑
我試過用噴 ...
小弟都浸過小零件, 係好平均又夠黑
不過浸隻匣要用好多gun blue, 浸完d gun blue又變左質, 好似好浪費

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-1-2013 16:52 發表

理論是:發黑劑的作用機理是在金屬表面通過氧化處理,使其表面生成緻密黑色的保護膜。
實際係:金屬好,不易氧化的,靚仔率高.gun blue係氧化劑,主要透過濃淡去較.
控制氧化速度就是問題所在

我有Gun Blue Hotline.有問題留電話
頂, 推呢遍文上黎做咩
上次同你傾完之後更加唔敢郁手搞把654k
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

如果可以成份件浸落bluing agent, 寬容度會高在好多, 浸完係好平均的.----但吾令.半匙Blue兌三匙水放在袋中染slide
用筆掃大面積, 液體分佈率始終會有分別----主要看乜料
blue液接觸表面即起化學作用, 其實係同時間賽跑-----同時間賽跑=要控制氧化速度.所以Blue神坐係toilet到隨時沖水stop反應
我試過用噴槍, 叫做平均過用筆...----外國車庫DIY做法.但我吾敢.一,成本.二,我吾係七三一.中國人不毒中國人

到頭來幾樣野最決定性:
金屬本身成份及雜質分佈----不能改變
金屬表面污染----可以處理

PS. 稀釋用會好好多
印像中marui glock匣好易染, 亂黎都好平均. 但記得當時我係用brass black..----KSC最好,Marui次之.BlassBlack其實染銅就good,其他mama

引用:
原帖由 ayaka 於 21-1-2013 17:02 發表

小弟都浸過小零件, 係好平均又夠黑
不過浸隻匣要用好多gun blue, 浸完d gun blue又變左質, 好似好浪費
最多用少Dgun blue多D水浸耐D

我估你隻匣係1911.浸blue法浸不出藍色,慳番佢la

我估你先用隻匣試再blue支槍....鋁身就靚,否則慳番

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-1-2013 16:52 發表
金屬吾好,做都無謂(極難控制).我見只有Blue神做得到

gun blue如水彩,隻料係張紙.亞鉛Lee張紙太易氧化

當時super blue無加水稀釋的, 請問係咪問題所在? ....少少,但關係不大

用沙紙燙彈匣,再用毛筆,super bl ...
剛睇完"馬牌辛亥型金杯手槍post", thanks!
下次試下加2份水再blue過

小弟都有出現變黃的情況, 請問係咪要擦走佢再上gun blue?
另外想問blue完的零件, 加油放幾晚之後就唔會再有氧化作用?
thanks~

引用:
原帖由 2slow 於 21-1-2013 17:02 發表

頂, 推呢遍文上黎做咩
你純補色ok架

你想大搞?

引用:
原帖由 ayaka 於 21-1-2013 17:10 發表

剛睇完"馬牌辛亥型金杯手槍post", thanks!
下次試下加2份水再blue過

小弟都有出現變黃的情況, 請問係咪要擦走佢再上gun blue?
另外想問blue完的零件, 加油放幾晚之後就唔會再有氧化作用?
thanks~
睇多兩次參透下,我寫字慢所以好文言

變黃已晚,係氧化物上的氧化物.多餘,鬆散.記得吹乾(用口都得,不須風乾)先用銅絲擦輕擦

加油放幾晚之後就唔會再有氧化作用?-----金屬始终會氧化,不過係自然氧化

Blue好過水吹乾加矽油放兩晚ok ga la,不過太快blue,怕氧化層生得太快吾實.所以看物料

再温技術教學兩次la,我見你吾熟書

有問題留電

引用:
原帖由 2slow 於 21-1-2013 17:02 發表

頂, 推呢遍文上黎做咩
我都吾知D c-ching推我D陳年野黎做咩
起我底挂

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-1-2013 17:22 發表

我都吾知D c-ching推我D陳年野黎做咩
起我底挂
我把野...好似你講咁,
一係跟足真鐵搞, 十分之大工程, 我無d咁既技術, 更加無時間
一係純補色, 會無左d字...
心大心細中

post你個hotline出黎我諗你會好唔得閒
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

所以o米PM我law

幾靚

幾正

淡水seal,幾Q

無痛直上,幾好

幾果濟

幾乞人憎

有心!

Soviet 兄,請問何謂純補色?是否工序較簡及可鏟走字體呢? 其實除了 2slow 兄外,有很多兄弟也想鏟走654k 滑架上面的字!!我是其中之一 ,可惜欠技術 !!
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-1-2013 05:12 PM 發表

你純補色ok架

你想大搞?

勞作 辛勞個”勞”,傑作個”作”!

純補色是補色外不做其他野,工序較簡,可能有少少色差

亦可於平面上貼張砂紙燙條slide,鏟走字體後再染

染鋼衰極有個譜

發新話題