發新話題

[DIY][研發實驗中]可能係世界上第一個一舊水有找既3連發套件!!?

引用:
原帖由 ohmydie 於 11-5-2013 00:35 發表
真正要用的板的尺寸
http://www.robotgear.com.au/Cach ... 0Mini%20328%205V%20(Top).jpg
現時最大問題系 塊板可以detect到0V~5V電壓,最快10000次/秒(官網咁寫),可以 ...
或者可用一粒7805 voltage regulator 降壓到5V?  但如電流大,要考慮散熱問題.

引用:
原帖由 ohmydie 於 11-5-2013 07:53 發表

多謝師兄鼓勵
塊板可以由電腦寫程式
本身我系諗住用裡面個計時器自high而已
但係似乎有方法可以數到摩打圈數
所以大膽試下

個板好易玩炸!
淘寶淘返黎,唔算貴
程式易寫,但係可以做到好多野
http://www. ...
比個貼士你 。。。。寫程式時。。。一定一定一定要著重係點樣令到個摩打急停。。。。咁樣你會成功左大半。。。。因為一放入快頻槍。。。唔差率會去到4~6發

支持制作。。。。師兄努力。。。。diy制作。。。總有得着

引用:
原帖由 tango1997 於 11/5/2013 10:14 發表

比個貼士你 。。。。寫程式時。。。一定一定一定要著重係點樣令到個摩打急停。。。。咁樣你會成功左大半。。。。因為一放入快頻槍。。。唔差率會去到4~6發

支持制作。。。。師兄努力。。。。diy制作。。。總 ...
急停其實都可以搞到
加多粒fet,連住摩打兩極
放雞個時會有反方向電流,煞停摩打
可以一試

但係咁做好傷摩打,而且我本身唔中意快頻........

擊穿左粒fet

但唔緊要,唔阻我羅摩打數據

先計齒輪比
摩打轉18圈會開一槍

淨係摩打的話,個數據好clear

摩打上波箱後...

真係唔知你想點......

勁到吾知搞乜

引用:
原帖由 ohmydie 於 11-5-2013 13:32 發表
擊穿左粒fet

先計齒輪比
摩打轉18圈會開一槍

摩打上波箱後...
你要用程式去修正雜訊

引用:
原帖由 tango1997 於 11/5/2013 15:04 發表

你要用程式去修正雜訊
http://tw.myblog.yahoo.com/sn903209ss/article?mid=28&sc=1
的確有方法修正的

專業

支持DIY, 繼續努力呀師兄!

樓主師兄搞成點?thx

技術問題,燒左好多粒fet,所以暫時放低左
不過有d新野比大家睇

如果大家想救個電閘,又唔想落fet咁煩
可以嚮電閘兩邊接一個1KV電容
用黎做緩衝

至於三連發...
呢排日日補課
可能要8月先搞得掂...

引用:
原帖由 ohmydie 於 11-5-2013 13:32 發表
擊穿左粒fet

先計齒輪比
摩打轉18圈會開一槍

摩打上波箱後...
當摩打三葉片轉頻時 , 剛好係拉天梯受壓負擔時 , 就會異常

如果你數到三葉片轉頻次數 , 再用次數既 90% 做開關周期 (因有一成為摩打 Cut 電 + 餘力遲滯)

或者你直情數單發勾活動次數做計算 , 甘會黎得簡單

至於電子煞停 , 我就覺得唔重要 , 因為對摩打負擔甚巨 , PTW 就係其中例子

我寧願你以唔同電壓控制提早 cut 電時間

至於 Fet ..... 用一粒真係窄 D

吾考慮用塊IC輸出接落semi度, 用"delay"去控制通3次電?

支持DIY,
雖然已經唔玩AEG, 但都比個like你
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

發新話題