20 12
發新話題

[KA] KA GBB M4 後座力加強分享

KA GBB M4 後座力加強分享

KA GBB M4 後座力加強分享

話說這枝gbb m4是小弟第一支gbb m4
原來不是買它的,但咁岩撞到開倉,就意外入手了
但入手後覺得後座力同chok既感覺真係細,連發時先叫有DD feel
所以便決心改大個後座力同"chok感",起碼玩上黎爽D

廢話小講! (其實已經講左N行)

改裝料:

自家製金屬recoil buffer (190g)

size以原裝recoil buffer作基本,以下size可作參考

配套:

原裝recoil spring  + 最薄既2塊原裝紅色buffer
原裝夾
猛將gas
一半hop up強度
全原裝內件

測試結果:

射擊時後座力加強,"chok度"加強!  
連發時只係以爽形容! 成枝槍會好跳!

此配套射擊無彈時不能lock bolt,但可手動拉桿lock bolt (因只是剛剛好不能lock,手動拉後可以剛好lock到)

若要玩bolt lock,可減少buffer,只用最薄那塊,但注意,這有可能打彎bolt lock果set野,請玩家自行決定

當然最好就換set鋼/耐撞既bolt lock,咁就可以又玩bolt lock又打得爽!

以上只是個人的改裝分享,打了約一百發依然無事無損parts!大家可以參考下!
小弟只用過在KA gbb m4,其他的不知能否這樣改

小弟將會試下再改其他野以加強射擊時的感覺

歡迎大家討論下俾D意見,以令改裝更好,大家玩得更開心

更新:
bolt lock塊金屬為鋼,而bolt位也有補強

測試:
改為只用最薄的紅色片

bolt lock正常

lock左10數次後bolt lock鋼未見變形,只有一點花,而bolt都有花
兩者都有少量的撞衝痕跡,但十分淺,相信bolt lock 不會輕易打壞
但這不表示不會壞,只是耐用一點!

KA gbb m4本身個bolt lock唔係已經係鋼家咩?
小弟無知一問

引用:
原帖由 laiwangkai 於 27-5-2013 18:02 發表
KA gbb m4本身個bolt lock唔係已經係鋼家咩?
小弟無知一問
um.....小弟無研究過....有勞其他師兄代答
玩左幾次bolt lock之後就改翻無bolt lock
以防打爆

師兄,
想問下呢條野係咪買舊金屬返來再用車床搞?

同埋我見WA系統(我自己果枝GP)既buffer尾尾有舊軟膠之類既野,可以減低沖擊力
但係你呢舊就無
如果唔落紅色果兩舊會唔會整壞條尾通架?

引用:
原帖由 enochtam2 於 27-5-2013 18:24 發表
師兄,
想問下呢條野係咪買舊金屬返來再用車床搞?

同埋我見WA系統(我自己果枝GP)既buffer尾尾有舊軟膠之類既野,可以減低沖擊力
但係你呢舊就無
如果唔落紅色果兩舊會唔會整壞條尾通架?
是用金屬是車出來的 ! (自家本身有設備/原料,所以比較易整)
如果師兄本身無設備的話我諗拎俾人搞都唔會好貴 (我估....)

因考慮到自家制能力問題,如果要直接整D緩沖(膠or彈弓之類)落buffer尾會比較煩
所以就直接咁整,再加原裝紅色緩沖物,這樣方便又可調厚度!

如果唔落的話金屬buffer直撞尾通底....um.....
其實我試過,打落會有金屬撞擊聲XD

會唔會打爆真係唔知.....師兄可以試下XD
不過為免打爆尾通....都係加翻D緩沖la

引用:
原帖由 F_Fillet 於 27-5-2013 18:59 發表
老老竇竇, 雖然支持DIY
angry gun recoil kit 最平都係二舊半... 有晒彈弓+ buffer尾,
搵人車一車應該唔得...

相比bolt lock, 你個buffer lock 先高危
buffer lock無需擔心!
如果師兄你有留意buffer lock位置的話
會發現裝上上身bolt後buffer根本接觸不到buffer lock
只有拆bolt時buffer lock才會頂住buffer!
所以係不會打爆buffer lock 的!

如果多師兄想要的話小弟可以整多少少出黎,睇下CGF依度可唔可以搞團購之類~

講開angry gun 套WA recoil kit ,小弟放落KA 到用(我用原裝最薄個塊野),唔知點解條彈簧好似好軟唔夠力咁,可能係因為recoil Buffer太重,有時唔夠力回堂,按網球拍冇反應,要chok一chok先回到,試過用其他硬D的彈簧,但angry gun個recoil Buffer直徑又大左少少,套唔到入去,有幾條彈簧可以套到三分二左右,但冇左BLOW LOCK,唔知有冇C兄有同樣問題?

引用:
原帖由 061084 於 27-5-2013 20:42 發表
講開angry gun 套WA recoil kit ,小弟放落KA 到用(我用原裝最薄個塊野),唔知點解條彈簧好似好軟唔夠力咁,可能係因為recoil Buffer太重,有時唔夠力回堂,按網球拍冇反應,要chok一chok先回到,試過用其他硬D的彈簧,但ang ...
拉硬d條彈弓

引用:
原帖由 061084 於 27-5-2013 20:42 發表
講開angry gun 套WA recoil kit ,小弟放落KA 到用(我用原裝最薄個塊野),唔知點解條彈簧好似好軟唔夠力咁,可能係因為recoil Buffer太重,有時唔夠力回堂,按網球拍冇反應,要chok一chok先回到,試過用其他硬D的彈簧,但ang ...
你係指打打下回唔到定bolt lock後按網球拍回唔到先?
小弟無買憤怒kit,不過我估計唔關recoil spring事
應該係有parts唔岩位而卡住,所以回唔到

事關憤怒kit 200g到,我diy依支都190g,我用原裝recoil spring都完全無問題,回膛速度OK

引用:
原帖由 laiwangkai 於 27-5-2013 18:02 發表
小弟無知一問
剛剛check了! bolt lock果件金屬的確係鋼!
而且bolt接觸位也有補強!
睇黎可以玩bolt lock 了!

聽日試幾夾之後再同大家講~

更新:
bolt lock塊金屬為鋼,而bolt位也有補強

測試:
改為只用最薄的紅色片

bolt lock正常

lock左10數次後bolt lock鋼未見變形,只有一點花,而bolt都有花
兩者都有少量的撞衝痕跡,但十分淺,相信bolt lock 不會輕易打壞
但這不表示不會壞,只是耐用一點!

引用:
原帖由 冰影 於 27/5/2013 09:07 PM 發表

你係指打打下回唔到定bolt lock後按網球拍回唔到先?
小弟無買憤怒kit,不過我估計唔關recoil spring事
應該係有parts唔岩位而卡住,所以回唔到

事關憤怒kit 200g到,我diy依支都190g,我用原裝recoil sprin ...
係bolt lock後再按網球拍回唔到(當槍咀輕微向上傾時便會出現這情況,解決辦法係槍管向下傾,即刻應聲回堂)又唔關有冇parts有冇卡住,加上小弟用埋鋼bolt,所以重上加重,在反地心級力下回不到堂,最後琴日小弟買條鋁bolt換落去就搞點返........

btw,c兄個diy recoil好像比angry gun的還好,我也想要一套試試

引用:
原帖由 061084 於 29-5-2013 01:31 發表
係bolt lock後再按網球拍回唔到(當槍咀輕微向上傾時便會出現這情況,解決辦法係槍管向下傾,即刻應聲回堂)又唔關有冇parts有冇卡住,加上小弟用埋鋼bolt,所以重上加重,在反地心級力下回不到堂,最後琴日小弟買條鋁 ...
IC~ 咁可能真係加埋鋼bolt太重! 如果我玩鋼bolt一定改埋hammer spring~ 實好爽
師兄有無咩平靚正推介~ 等小弟又試下

BTW 小弟無用過angry kit,所以無從比較呢! 如果真係有師兄想試下小弟可以一次過車多少少 (4-5條la我諗)
但用完後果自負嫁

20 12
發新話題