發新話題

[KA] KA M4 GBB身, 點樣執齊內部件最抵玩

能量飛機+RA N.P.A.S.效果的確唔錯
signature oversize

引用:
原帖由 F_Fillet 於 23-6-2013 00:30 發表
最新進展:
我係成個火控換左, 我開呢個post就係問呢樣野...
btw, 個saph sear係完全掂都掂唔到個hammer, 又多件垃圾

個energy飛機, 我又研究左一陣, 發覺佢個入氣位係比AABB同KA都低成1mm
加埋PMAG就算磨埋mag ...
hopup已經收盡,
而AABB就仲有小便彈, 零距離唔穿報紙, 甚至唔夠力出槍管
未用過VFC hopup 坐真係唔知, 但小便彈應該係關hopup 坐事, 話時話你有無裝下面呢舊野?

擺係upper receiver的
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 69# 的帖子

"...新進展:
直接換做AABB飛機完成品(特價$44, 成個飛機唔駛砌, 再加一紅一黑後備O-ring 同 e-ring...
話時話紅黑oring有咩分別?)..."

答番你呢個問題, 紅oring比較大, 自己用AGM或GP bolt carrier 時先會用, 其它bolt用可能大緊, 令致飛機出入困難
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 78# 的帖子

有無人試過ka身用GP 個fire pin 坐?

回覆 80# 的帖子

今日出左去買一set 能量飛機, 一來見有得買就買番set作後補, 二來試下你個問題

砌法如下圖, 直落完全無改任何部件, 用番佢跟黎的黑色o-ring

用GP原裝bolt, 飛機外殼都係無改無修直上, 用手試拉飛機出入正常

飛標無cut過, 入氣口無磨過

用KA Troy金身 及GP既Pmag, 拉bolt上彈暢順,
唯一係能量飛機頭close bolt時感覺到佢比較緊, 同KA個金身敏合問題 (G&P及Prime金身係用barrel extension無呢個問題)
不過我特登唔執睇下有無問題

測試結果, old school方法用汽水罐, 裂底中力度, 爽穿兩面(當然用top gas啦)
再試單發及連發都無問題

圖中可以見到我用AABB出果隻Ambi Magazine release, 有磨過少少

引用:
原帖由 seiko1 於 23-6-2013 17:05 發表
有無人試過ka身用GP 個fire pin 坐?
要少改先裝到.

回覆 81# 的帖子

我枝m7係

其實KA/GP件互換上面的兼客性問題。
有師兄直上無問題,有師兄話唔得?完全係一個正常答案。
你得唔代表人得,反之你唔得人地得你可能覺得好出奇?
大家都係WA system, 一支M4所相關的Parts係好多,
其中一小件parts有公差,個人裝砌時的工藝,都可能影響到做唔到正常動作。
學砌一支WA system,有經歷在所難免。
從錯誤中吸取經驗反而最重要,沒有一本通書會睇到老的

引用:
原帖由 RCman 於 23-6-2013 20:03 發表
其實KA/GP件互換上面的兼客性問題。
有師兄直上無問題,有師兄話唔得?完全係一個正常答案。
你得唔代表人得,反之你唔得人地得你可能覺得好出奇?
大家都係WA system, 一支M4所相關的Parts係好多,
其中一小件p ...
I couldn't agree more!!

我o個支因為換柄等緊套A2 buffer, 所以暫時抽走左彈簧, 得個睇字.
佢用緊元素鋼bolt+agm飛機.
呢支我係在UN買KA淨身乜都冇跟, 成支槍係有乜就手就塞入去, 唔o岩修到o岩.
有好多件磨少少修少少就用到
但好難用文字寫到明邊件邊忽修幾多
所以後期見到樓主o甘多煩惱
都唔知講乜好

整槍可以係樂趣, 又可以好痛若
有點視乎心態..

附件

24-6-2013 02:12

引用:
原帖由 F_Fillet 於 24-6-2013 03:53 發表

師兄個setting正呀, 我心目中都係咁上下
枝鏡係珍品?
多口問句, 你地D trx extreme骨, 係牛牛無gas tube版,
定係
槍上o個碌係中國造的平價1-4X.
我試鏡有一套比較系統化的方法,
睇光學同結構, 冇話咩珍唔珍品

條骨我都唔知係乜牌子
總之13吋就唔會係dytac
又唔係牛
總之老翻一條...

附件

24-6-2013 07:29

發新話題