發新話題

DIY 過年發奮之 小兒科搞作

引用:
原帖由 tango1997 於 29-1-2014 13:46 發表

無圖無真相
放心, 大把

新春大吉, 恭喜發達~~

新年前始終唔夠時間完成, 到初三初四才算稍有點自己時間, 繼續搞野...
先講870 一號. 這把將會是12吋短管, 類似 870 witness protection, 但用番LE 摺托.

國產手拉SY 870 鋁外管, 原裝的話是上不了maruzen M870的.
先切走彈殼管圈下節, 保留上節在外管內, 因為要靠佢固定內管..

手拉/CA 870 類外管口徑較細, 要擴大才能塞入M870.

又係石器時代方法, 鑽木取火o甘用由粗到幼砂紙把外管口逐步磨大佢..

彈殼管圈揾唔到o岩用代替品, 偷懶用番原裝maruzen膠圈部份..

因為係一體啤出黎, 要磨走外管厚度部份才可用..

另一邊箱, 870 LE 摺托. 鑽佢..

切佢..

縮減2吋, 這才是我想要的長度, 會比較適合現代射野手勢..

切左就要整到佢用得. 成件係鋼唯有逐少逐少o甘切走

對我呢類性格, 實在係耐性考驗...

上面切完, 切下面..

逐漸成型, 試位, 然後開始磨轉軸位..

搞掂. 睇落好似OK, 實際兩面偏差左2mm左右, 又係埋門一腳衰左..

引用:
原帖由 陰溝公 於 5-2-2014 01:26 發表
俾你個身毒左羅由 ...
哇PDI你都照磨
前後搞左幾耐?

引用:
原帖由 kirk123 於 5-2-2014 18:35 發表

師兄在浴缸 blue 野,留意去水位金屬會氧化會変啡克色... 我的洗手瓷盆去水位置金屬已經...  :-(
同佢講冇用架, 要同佢太座講

回覆 220# 的帖子

潺聲水真係幾潺聲, 個人覺得效果係有把握過用 birchwood casey..
何況現下又係度度都買唔到 casey

除鏽...

之前上的圖, 可見摺托已係生鏽到有少許唔開胃.
鋼件除鏽其實又係另一個課題,
相信絕大部份人憑正常直覺, 係會用什麼除鏽劑, 甚至用砂紙磨走鏽漬.
呢類做法通常又係另一種災難的開始.

鏽係氧化層, 有好多純chemical reaction 既方法可以處理而不需破壞表面,
之前都講過幾種曾Sir式家居方法,
而今次主要係用.....洋蔥
洋蔥的酶份接觸空氣形成氨基酸(?)之類,
酸把鏽分解, 令鏽從表面脫落, 而不需磨損鏽層下的表面處理,
原理基本上就係o甘簡單..
實際應用就視乎情況執生吧, 我又唔係要賣野,
好難大大聲拍晒心口話有一條單一而萬能又包生仔的金科玉律..

引用:
原帖由 051039 於 6-2-2014 15:03 發表

以住淨係識用省銅水/省銅膏,又學到野啦
可樂都係酸

引用:
原帖由 kirk123 於 6-2-2014 15:53 發表

咁咪好難先暈咯? ;-D
好考扑功, 但難唔到你既

應鋁則鋁應鋼則鋼呢D廢話, 實在有D道理..
真係求其補番少少blue, 擦兩野就搞掂, 前後唔駛5分鐘

引用:
原帖由 tango1997 於 6-2-2014 18:34 發表

用神仙水blue?
唔係喔,都係用買左好耐但一般極少機會用得著o個樽perma blue...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-2-2014 19:50 發表

我以前用過檸檬,罐裝檸樂應該幾得,好鬼酸
用話梅o米不得了

話時話
計一計數
搞o甘耐我實質好似只係用左幾十蚊
計埋已有的消耗品,都應該唔過兩三百
但時間就甘o羅,到目前大概80個鐘有多冇少
不過大部份係用左去試野/洗牌/翻兜

即係如果夠經驗可以一兩take過,又轉用相應機器代去替人肉呢樣o個樣
效率㑹高好多

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 6-2-2014 23:45 發表
看大哥你個工程,只有用以下幾個字形容 : 勁到無朋友!!
喂喂long time no see 恭喜發財
o拿o拿我無朋友純粹係人品問題,口臭得罪人多

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 6-2-2014 23:58 發表

你係咪整到差不多埋尾?
我兩星期前都差不多埋尾
一星期前又係差不多埋尾
所以差不多埋尾可能係非常哲學而抽象

870 二號短管..
CA870外管切走彈殼管圈後, 會有個大窿..

先用epoxy填窿, 再噴上一層薄畢地..

畢地只是方便自己睇已磨走幾大範圍, 無實質作用的(支marker忘記冚蓋乾左)

磨至順滑..

發新話題