發新話題

[認真] 日本為「神風」申遺

香港好似將左派定義為親中?

日本唔係只係將神風特攻隊既遺物申請心世界文化遺產咩

引用:
原帖由 gtoray 於 8-2-2014 21:35 發表
香港好似將左派定義為親中?
七八十年代以前確實叫左,今日就係亂叫...

外國政黨一般有政治理想(一個怎樣的理想社會),以嚴格的政治主張(達到理想社會的手段)和嚴謹理論(為何這手段可行)作原則,就社會環境和議題的操作去達成政治目的(通往理想社會).所以妥協是會有限度的,一般可估計其取向,可為了政見而對立和結盟.

香港則相反,香港政黨的政治理想是模糊的,短期的,議題性的.政治主張是矛盾的.理論是膚淺或缺乏.所以一邊可以歧視別人一邊可以很人道.有些政策為打工仔絕食,轉頭又可支持財團.取向倒向傳媒的"民意"而非原則.很多時候表面為政見,實則為利益,更多的是人事恩怨.

有錯請小,我是但up,無立場

to #17

請問日本在二戰入侵其他國家姦淫老掠,後期大勢已去,槍糧短缺,以自殺式襲擊攻擊其他反抗部隊以達至"用自己最少的損失去製造敵人最大的傷害",其士兵的遺書何以成為世界認同的文化遺產?

引用:
原帖由 辰料戍 於 8-2-2014 22:15 發表
日本唔係只係將神風特攻隊既遺物申請心世界文化遺產咩
係.

今次神風特攻隊既遺物等如Germen SS寫比老婆話:為了元首,日耳曼的生存空間,消滅猶太人和阻止布爾什維克塗炭歐洲文明,我去徒手炸坦克一樣

今次申遺問題如下:
1.軍人自殺式作戰各國皆有,不過日軍係第一個第三次有組織實行
2.神風特攻隊自殺式作戰的目的是捍衛法西斯主羲(為了天皇大日本...)
3.日本申遺的理由

日本人無講錯,戰時各國皆有屠殺姦淫老掠,不過只有日本和德國係有組織有系統實行...

有組織有系統實行係戰爭罪行.當中以日本為甚...

美佬吾係未比日本人SM過:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5 ... 1%E8%A1%8C%E5%86%9B
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6 ... 9%E6%9A%B4%E8%A1%8C

中韓係會發火的,不過朝鮮係會忽然動手的

白能痴的安倍 , 唔好以為自己的神經特攻隊 , 個個坩七偉大為天皇個仆街犠牲 , 番查吓二次大戰美國提供之歷史片段 , 曾有多名死唔去之神經特攻隊員 , 戰後受訪問話好多係被逼 , 如果佢哋晤自殺式轟美國戰艦 , 佢哋家人會被問罪或受牽連 ! 可憐嘅係嗰啲無得揀之18 、19 歲之神經特攻隊員 ! 現今之死剩把口的安倍及右翼成員 , 有本事就學神經特攻隊揸戰機撞中國航母 , 我相信佢哋唔嚇到尻缩先怪 , 死蘿荀頭唔好得把口 , 有本事就嚟 , 中國等梗你嚟開戰 ! 報番幾拾年前小日本侵華殘害中國人之歷史

一方面死口唔認戰時強迫港人用港幣換軍票,另一方面就為神風申遺。
如果軍票持有者將軍票申遺又唔知得唔得呢?

當年食"貓目覺"+清酒,緊係high la
有無申遺?

嚇琉球人"鬼畜米軍""揚陸",迫琉球人跳崖"殉國"
有無申遺?

其實成個日本既男性除左拍AV果幾個,其他都要神風晒去

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 10-2-2014 19:00 發表
當年食"貓目覺"+清酒,緊係high la
有無申遺?

嚇琉球人"鬼畜米軍""揚陸",迫琉球人跳崖"殉國"
有無申遺?

如果有寫遺書,或者有遺腹子,應該可以的

引用:
原帖由 JBL 於 8-2-2014 20:05 發表

源於法國大革命前夕位署國王左右兩側的激辯陣型,左派基本上係站在人民陣線,右派係站在權貴及當權者(國家)陣線.......
thanks, 但正如蘇師兄講香港的左右係亂左的話,其實點為之左右又唔多重要了

發新話題