發新話題

DIY之HP牌PPSH41

引用:
原帖由 RCman 於 26-4-2014 12:47 發表

嘩!so師父你D架生都好齊全
如果有需要一定問你借用
打"一舊一日"的SiZe我有
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 26-4-2014 13:10 發表

下星期日吾得,5.1ok
ok! :-)
pls advise time and place by pm. thx. :-)

你地約la

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

以下的DIY步驟並不連貫,完全係本人興之所致,率性而為.反正是圖像世代,不去編輯了.

尾蓋假鉚釘樣子是錯的,真槍是一條空心長軸兩邊沖鉚結合的.作用是令活動尾蓋能活動平移和不會飛脱.玩具槍為了遷就波箱,故作假鉚令活動尾蓋能活動平移.
下面是上下槍身結合轉軸.PPSH-41常見的結合轉軸是左右套在一起的螺絲,以前有人寫文說HP出錯東西,但我翻查廠家內部歷史文獻,HP廠沒抄錯,Hudson廠沒做錯,只是自
衛隊浦上學校的樣品罕見罷了.

尾蓋的假鉚釘,我會把它磨平,車小直徑和鑽一個盲孔裝裝様子.

甚麼的尺寸當然去查維修手册.順帶一提:尾蓋也出現過幾種構型.如果你見到一個跟你說"蘇聯槍必定是這種構型"的考據狂,那人就稱得上是"專業的門外漢"了.

照門也出現過幾種構型,不過沖鉚是共通點,又要DIY了.

大鉚釘出現過幾種構型,位置大致上是對的,不過大鉚釘幾種構型的共通點是大,又要DIY了.

制作照門上的假鉚釘.圖中是我的車床.

鑚孔後扭上假鉚釘.圖中是我的鑚床.

真槍沒有碰焊紋,用銼刀修.

[/IMG]

拆鉚釘的方法是鑚爛它,先磨平才好下鑚.圖中是我的磨床.

真槍沒有焊紋的,要動手處理掉.即使國難當頭還是稱霸八方,蘇制武器一貫找緊重點,該粗的粗,該精細的便精細.

圖片我拍了超過130張.別嫌我字太多,我只想簡單向各位介紹一下蘇制武器與其思維,文化和歷史.正如一篇食評,光說好不好吃對讀者是沒意思的.透過DIY去瞭解物件背後的故事,DIY才有積極意義.

待續...

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 26-4-2014 14:28 發表
你地約la
fine! :-)
let u know by pm.

引用:
原帖由 JOHN2 於 26-4-2014 13:08 發表
寄過來都頗麻煩,因為每個城市郵局要求都唔同,有部份要有份寄件清單之餘再要寄件人逐件在郵局人員面前放入箱

又有部分城市郵政分局竟然不接受郵寄國際郵包,要寄件人去該市的中央郵局投寄

亦試過寄一堆衫褲時 ...
Китай-город果邊間郵局幾好, red square 行去15分鐘  
寄野比較方便,但無任何包裝物料賣, 得報紙

個賣家鬼鬼地,多數唔會偷一件,係幫你消失成箱

透過DIY去瞭解物件背後的故事,DIY才有積極意義
SO師父讚賞你的態度

頂番起佢先....

波波...沙

附件

27-4-2014 10:19

《河湟有感》司空圖

波波鹽

哇2日冇睇原來你又做神呀   
就係要影呢把?

引用:
原帖由 loveless 於 27-4-2014 15:32 發表
哇2日冇睇原來你又做神呀   
就係要影呢把?
係,影煞科相邊係我呢D劉囉影,L大操刀影影逢畢生輝

《河湟有感》司空圖

時間,心機,技巧
缺一不可~

回覆 1# 的帖子

服晒!  真係服晒!
唔知嘅話以為 斯帕金 翻生  下次聚會攞支神級珍品觀賞吓!

哦…你班diy狂人… …堅服呀呀呀呀…

引用:
原帖由 MANKF 於 28-4-2014 08:37 發表
服晒!  真係服晒!
唔知嘅話以為 斯帕金 翻生  下次聚會攞支神級珍品觀賞吓!
呢次一定要

發新話題