32 123
發新話題

鏡頭玻璃刮痕修補方法?

鏡頭玻璃刮痕修補方法?

尋晚炒機
鏡頭凸鏡有d花左
試過用牙膏磨, 效果不大
請問各位大大有冇妙計?
感謝

唔影響成像就由得佢,最多後期ps

引用:
原帖由 reniless 於 21-1-2015 14:11 發表
唔影響成像就由得佢,最多後期ps
影響呀, 有一小點矇了

建議可以試試溝少量baking soda入牙膏
如果牙膏太稀, 其實甚至可用KY、花生醬溝入baking soda

膏只係導體/潤劑, D人用牙膏, 因為牙膏本身含有磨研粒, 如果牙膏冇反應, 只係代表物件硬過牙膏可應付層次, 所以加碼用gel, butter 加較強既梳打作為磨研粒.
最好用microfiber布去抹/磨
再用女仕o個D指甲拋光buffer 埋尾.

題外話, 其實磨會整走coating, 廣角鏡冇左部份coating未必係好事

即係呢個牌子/包裝梳打粉, 超市大概賣6蚊一盒..

引用:
原帖由 loveless 於 21-1-2015 14:18 發表 題外話, 其實磨會整走coating, 廣角鏡冇左部份coating未必係好事
Thx
但刮花果度無左coating已成事實

引用:
原帖由 gtoray 於 21-1-2015 14:46 發表

Thx
但刮花果度無左coating已成事實
如果剎那揾唔到梳打粉,
可能鼠去皇后化妝檯偷一支指甲拋光條, 直接拋一拋已能弄走花痕...
自己慣常係用卓悅有支一邊淺綠一邊白既拋光條, 好似8蚊支左右

go pro

引用:
原帖由 loveless 於 21-1-2015 15:04 發表

如果剎那揾唔到梳打粉,
可能鼠去皇后化妝檯偷一支指甲拋光條, 直接拋一拋已能弄走花痕...
自己慣常係用卓悅有支一邊淺綠一邊白既拋光條, 好似8蚊支左右
http://www.sowgoodbeauty.com/media/catalog/pr ...
感謝
Btw, 用省銅水拋光埋尾嗎?

引用:
原帖由 sealsman 於 21-1-2015 15:13 發表
go pro
Parrot bebop

引用:
原帖由 gtoray 於 21-1-2015 15:37 發表

Parrot bebop
遲下有spare parts 賣
試下模型拋光法

回覆 9# 的帖子

自己覺得省銅水化學性比較霸道亦唔算幼細, 無用好耐了
指甲拋光條本身已好幼細, 甚至已好過用省銅水.
田宮支最幼的 fine 研磨劑都比省銅水好
有D珠寶工業用的打磨劑都好好
最後埋尾基本上係清潔同保護, 我自己會用碧麗珠..

引用:
原帖由 loveless 於 21-1-2015 16:13 發表
自己覺得省銅水化學性比較霸道亦唔算幼細, 無用好耐了
指甲拋光條本身已好幼細, 甚至已好過用省銅水.
田宮支最幼的 fine 研磨劑都比省銅水好
有D珠寶工業用的打磨劑都好好
最後埋尾基本上係清潔同保護, 我自己會 ...
明白!感激不盡!

引用:
原帖由 gtoray 於 21-1-2015 16:15 發表

明白!感激不盡!
個人經驗係..
如果用大倍數的放大境睇住物件研磨過程, 就會發覺好多坊間普及既觀念, 原來很有點揾笨

引用:
原帖由 gtoray 於 21-1-2015 16:15 發表

明白!感激不盡!
用牙膏。。。最好用大六酒店既超小枝裝雞牙膏。。。有微粒。。。
起碼磨兩至三晚喎。。。何公你用牙膏磨左幾耐?

32 123
發新話題