發新話題

人力資源問題

引用:
原帖由 F_Fillet 於 21-5-2015 16:05 發表
學下d前輩, 捱到五朥七傷, 有返工無放工, 佢地有居屋公屋, 靠政府正一廢物, 我地再進一步, 買唔起就訓公司!
做到五十歲比人炒, 拿番d得番幾份一既強姦金, 訓街等死! 人生幾咁充實!
原來你眼中的「前輩」係咁陰公...
我眼中的前輩係後生時捱,撈到今時今日買賣商鋪甚至商場圖利,帶協埋d 兄弟發達,有閒錢又番大陸攪間村校比人讀書果種。
都係果句,90 後諗d野真係要搵人翻譯。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 21-5-2015 16:11 發表

原來你眼中的「前輩」係咁陰公...
我眼中的前輩係後生時捱,撈到今時今日買賣商鋪甚至商場圖利,帶協埋d 兄弟發達,有閒錢又番大陸攪間村校比人讀書果種。
都係果句,90 後諗d野真係要搵人翻譯。
活學活用……"講野太應棍最乞人憎, 改改佢 "

引用:
原帖由 tokyojoe 於 21-5-2015 16:22 發表

活學活用……"講野太應棍最乞人憎, 改改佢 "
李家城究多人憎啦,又唔見佢改行賣魚蛋 ,有一句格言叫:係咁架啦... 搵食姐... 我想架??

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 F_Fillet 於 21-5-2015 16:05 發表
係係係, 所謂成功人士就係講辛苦同捱, 又話要consider腦細, 俾人問又答唔出果d

講知識又比人睇唔起啦, 講錢啦, 我就失敗, 讀書又讀唔成, 識d同學朋友又係d失敗人士, 讀完屎片出黎教書, 做柯跌, 做唉呯, 打份牛工, ...
係架,我都讀書少……都聽過有句說話……物咩咩類聚…………咩咩群分咁囉

引用:
原帖由 Anonymous 於 21-5-2015 01:53 發表 同埋好似買車咁,你要買Benz就唔該俾Benz ge 錢,無可能你expect 你俾toyota ge錢會有Benz ge 質量ga ma !
呢句好正。。。最正既係我打工咁耐。。。只有我炒x老世。。。英女皇我刀炒過。。。D仆街老世刀係要搵翻我去做。。。好x犯賤。。。我從佢地身上得出一個結論。。。聞戰鼓,思良將。。。 。。。真係吹我唔漲 。。。人工仲

引用:
原帖由 F_Fillet 於 21-5-2015 16:25 發表

炒樓炒鋪都仲講出黎, 就真係難怪你唔明.

粗d講個比喻, 你d老細比百二蚊又要李嘉欣,
上門既就梗係歪咀歪鼻版, 正常果d嫁晒比二世祖啦, 香港地無野多, 大公司最多
你幾時見d有名既公司咁多廢話? 永遠係d 人力 ...
其實好簡單既,呢個世界永遠都只可以改變到自己改變唔到人,
如果覺得自己真係咁fit 馬,咪開價2 萬入職番五日ot 補水車船津貼,
最緊要夠膽開價,做人最緊要有自信,係咪?

有時出post 尤其是奴工處,試水溫的多,反正唔洗錢,想正路的去番d 比錢貼招聘的睇工。
開你9k 有人做當bouns ,做得掂就留個9k 炒左個萬二既,搵唔到就正路。
至於百二蚊李家茵唔係好明你想講明,不過你咁有禮問人令壽堂,我亦問侯番令尊翁令壽堂,問侯埋你尊夫人或準夫人,有禮有禮。

引用:
原帖由 tango1997 於 21-5-2015 16:31 發表

呢句好正。。。最正既係我打工咁耐。。。只有我炒x老世。。。英女皇我刀炒過。。。D仆街老世刀係要搵翻我去做。。。好x犯賤。。。我從佢地身上得出一個結論。。。聞戰鼓,思良將。。。 。。。真係吹我唔漲:? ...
最憎人咁有料,又搵得多錢 ,仇富,仇人有樓上岸,仇人有老婆,仇前輩,i m anger,最好全世界都up up dup dup,咁顯得我係廢青之中冇咁廢都好丫...

引用:
原帖由 Dave 於 21-5-2015 16:37 發表

最憎人咁有料,又搵得多錢 ,仇富,仇人有樓上岸,仇人有老婆,仇前輩,i m anger,最好全世界都up up dup dup,咁顯得我係廢青之中冇咁廢都好丫...
我想廢。。。溝女事半功倍

邊個再搬屋企親戚出黎就唔好怪我出重手

冇錯,覺得自己值幾$,值得D咩待遇既,一於企硬,吋步不讓,一於用時間證明自己!

引用:
原帖由 Anonymous 於 21-5-2015 14:19 發表
就係出左黎做野幾年,先有咁ge體會。見到D new recruits turnover rate 咁高,有時真係有D擔心同心酸。見到新人俾舊人鬧,開頭都以為新人係有D問題。但傾多兩傾就發現新人比起舊人接受公司basic training ge 時間係小 ...
看來是我之前有點誤會了樓主的出發點,對不起。

的確,樓主回覆所提到的“懂不懂得教“問題是我們所忽略的,工作和生活的平衡應該得到重視這也是合理的。但遺憾的是我們應如何入手?法律?工會?還是其他?

但有一點可以肯定的是,這個問題已被人利用為籍口或其他非推進改善問題的方向上。。。。

就以我自身的角度看,我只做在我可以做到的地方去“推進“改變,對自身的後輩們處以比較寬容的態度,必要時“手把手“的教,但就個人實踐來行看,並不是所有人也會接受我的方式。

工作和生活平衡方面,我自己的處理方法是,如果太過“燃燒“生命的話,我會轉工,而我在工作選擇方面,不論是散工,清潔工只要時間規律合適的就會去見,但做落不會隨便去轉工吾做,而且用心去做,我自己的尺度:最少做滿一年才可以想轉工。

當然,這是我個人的做法,未必每人也適用的。

支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

發新話題