發新話題

人力資源問題

引用:
原帖由 F_Fillet 於 22-5-2015 13:42 發表
嗱, 廢"青"呢, 呢度就有個好例子:
http://www.am730.com.hk/column-157688
乜野都賴老細錯, 又要人工高又要待遇好, 話d老野係佃農係家奴
淨係敢係自己地頭寫埋d飛機文
這篇文章引用的不錯 ,這大概就是樓主所提到的問題中,其中一部份的癥結。
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 WAIKO01 於 22-5-2015 13:35 發表
想問問樓主和各位的看法,標準工時,會不會有助改善“工作和生活不平衡“的問題?
近哩十年。。。好多7頭老世刀係諗住點揾快錢。。。佢地睇得好短視。。。亦唔會諗咁多

標準工時我讚成。。。但實行我估只何以係勞動市場

文職市場同技術市場只會比標準工時迫得員工更加辛苦

引用:
原帖由 F_Fillet 於 22-5-2015 13:42 發表
嗱, 廢"青"呢, 呢度就有個好例子:
http://www.am730.com.hk/column-157688
乜野都賴老細錯, 又要人工高又要待遇好, 話d老野係佃農係家奴
淨係敢係自己地頭寫埋d飛機文

呢頭又話人地炒舖炒樓唔會明,果頭又引用C永青文章……唔知C永青做咩生意呢……

原來飛機文就係咁解!多謝指教……

回覆 54# 的帖子

Dave 師兄"其實好簡單既,呢個世界永遠都只可以改變到自己改變唔到人", 又唔好咁講。唔知你有無睇過The Imitation Game,裡面有一句對白我覺得好啱"Sometimes it is the people no one imagines anything of who do the things no one can imagine" 話唔定果個人係你呢。

引用:
原帖由 F_Fillet 於 22-5-2015 15:55 發表

你有無佢咁成功呀仇富廢青?
唔開心咪自己攪份報紙, 打到一地都係都可以
有冇人可以幫手翻譯吓呢位師兄up乜野?

標準工時,我覺得係應該。但實際執行有難度。因為有好多固有ge concept 係度,好多人以為OT 做多左少少野就好似好有efficency,實際唔係。如果真係行標準工時,僱主又唔加人手,end up 個productivity 會降低,到時社會一定有聲音話lee 個係一個bad policy。

現實真諷刺,經常被指呢樣唔明果樣無能既人偏偏又做老細/老闆……
相反,自以為世事都給他看透的人偏偏……………………

引用:
原帖由 Anonymous 於 22-5-2015 16:02 發表
標準工時,我覺得係應該。但實際執行有難度。因為有好多固有ge concept 係度,好多人以為OT 做多左少少野就好似好有efficency,實際唔係。如果真係行標準工時,僱主又唔加人手,end up 個productivity 會降低,到時社會一定有聲音話lee 個係一個bad policy。
1. 首先你覺得應該實行標準工時.
2. 同時你覺得執行有難度.
3. 你覺得OT 實際上冇efficency.
4. 你同時又覺得唔OT又唔加人手, productivity 會降低.

OK i'm lost.

引用:
原帖由 Anonymous 於 22-5-2015 15:51 發表
Dave 師兄"其實好簡單既,呢個世界永遠都只可以改變到自己改變唔到人", 又唔好咁講。唔知你有無睇過The Imitation Game,裡面有一句對白我覺得好啱"Sometimes it is the people no one imagines anything of w ...
首先我是非常認同,不挑戰既有條件,是不能成就英雄,但亦都很明白,一個偉人腳底必然有成千上萬失敗者。
年青很好,有夢想,有自信,深信自己是特別的,直到受過社會洗禮,明白自己只是眾人中的其一。
自己堂弟比自己小七年,大學畢業沒久,找到份保險,頭二、三個月動輒二萬餘元收入,係同輩當中叫做相當叻仔,
當時我聽後,有向他提及黎緊會遇到的困難,當時回應曰,他深信自己克服到,我也就聽了。半年過去了,他用同一把口,說著相反的事,現實麻.. .就是這樣... 我也就是聽了。自己親堂弟,有些位置我看著他撞,還算是安全的。
年青麻... 總覺得自己能做一點特別事。但我比較相信統計,所謂成功的達成條件就是踩著一大堆名為「失敗」的個體。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

發新話題