41 123
發新話題

開套文 SAFARILAND 579 GLS™ Pro-Fit™ Holster

開套文 SAFARILAND 579 GLS™ Pro-Fit™ Holster

其實都買左大半個月,不過太懶而家先出開套文.......

之前一直想找一個fn5-7合用的硬式快拔槍套
但可惜好難找到有現貨,除非訂貨或去訂造Kydex Holster
又咁啱見到SAFARILAND呢隻號稱兼容過百槍型既槍套,上官網搵過資料可對應fn5-7,決定入手
順便測試下兼容度,ksc g17 / tm p226 e2 / tm fn5-7 / WE g17 / 笨冷拿....?!

-----------------------------------------------------------------------------------
官網連結
http://www.safariland.com/paddle/model-579-gls-pro-fit-holster-with-belt-clip-57900.html#q=579&start=1

手槍/槍套型號對照表, 說明書
http://demandware.edgesuite.net/aaqv_prd/on/demandware.static/Sites-tsg-Site/Sites-tsg-Library/default/dwfa4650b9/product-pdfs/holsters/Safariland_578_Pro-Fit_Fit%20Guide_Owners_Manual%20030215.pdf

-----------------------------------------------------------------------------------

包裝:

槍套本體/說明書/六角匙/小零件"SHIN"
* 當某些槍型護弓闊度不夠,就要加裝呢件零件,否則有機會鎖唔實支槍

腰帶夾具,小零件用作根據腰帶闊度調整位置

調整鬆緊度的機米

解鎖按鈕

GLS本體

上:待機狀態  下:鎖槍狀態

----------------------------------------------------------------------------------

拆開包裝,將套子拿出來,再套在那硬梆梆的小傢伙上........

KSC G17 ,可用

TM P226E2,不可用,滑套卡住....

笨冷拿亂入

我們 G17,可用

TM FN5-7,絕對可用!!

不過槍頭會較出少少,要包晒就要買"LONG"版本

小小用後感: (純個人觀點)
易上手,直接手握槍柄就可以連動完成解lock動作
一套多用,對於槍多但又銀兩有限下,冇得支支槍都買真品套落場既師兄,都算係一個選擇
性價比高,一個5379都要約$37x左右一個了,"3魚6蟹"買個579其實好抵玩(其他地方大約要4魚左右一個)

係買套果陣都有一小插曲
係槍街某店見到有賣,於是問可唔可以試,當知道我是想用落fn5-7,得到對方的答案係呢隻槍套fn5-7用唔到
我再問"試過插唔落?",再得到既答案係"是"
咁算啦,聽口吻都係唔會比個槍套你試架喇,走.....(其實之前問過係話可以拎支fn5-7黎試槍套的,不過當時冇槍係身試唔到)
不過真心都真係想試一試,如果真係唔啱用就認命
於是上左18樓,其實都見佢早兩日已經賣晒,不過最後店員哥哥都拎左隻比我試
結果就係一插即入,出出入入都冇問題,只係插左落去"STANDARD"度會露左少少槍頭出黎,要完全連個槍頭都包晒就要買"long"版本(long要訂先有)
不過當時
"STANDARD"全部冇晒貨所以買唔到(借比我試果隻係非賣品....)
最後係明gun見到有賣,順利入手~3魚6蟹

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +25 原創內容 13-7-2015 00:49
  • gtoray 金錢 +25 原創內容 13-7-2015 00:49

呢隻都想試好耐, thanks for share

早2日我都去買左個,226 non rail同we mk25 用唔到有dd失望!
fnx45可用,但要大力少少!
we g17、迷sai 17、kwa hk45都用到

有冇師兄用過落Hi-capa呢?
今日拎朋友支tm Hi-capa試過雖然"入到"
但如果冇加粒shin落去,係完全lock唔實支槍(護弓太幼....)
加番粒shin落去會唔會好d呢??

引用:
原帖由 閒雜人等 於 13-7-2015 12:40 AM 發表
有冇師兄用過落Hi-capa呢?
今日拎朋友支tm Hi-capa試過雖然"入到"
但如果冇加粒shin落去,係完全lock唔實支槍(護弓太幼....)
加番粒shin落去會唔會好d呢??
我買果陣佢有同我講過,HI CAP用要大力少少先LOCK到,不過我自己冇HI CAP.....

小弟用左手579
KSC G34, MARUI+吉打既G26,G19,G17,G34全部FIT
我們M&P9C FIT
P38 CAP槍FIT
KJ MK1 MK2加SHIM鎖到但槍可以前後"浪"
KSC MARAKOV加SHIM鎖到但槍可以四圍"浪"
1911 鎖到但槍可以前後"浪"

HI-CAPA會頂住MAG RELEASE

Marui G17 can fit very perfect

By the way, any good recommendation for a good hard plastic mag belt holder for FN57 mags?

Very Nice!

好野泥喎
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

回覆 8# 的帖子

如果你想搵fn57硬身快拔,我未認真搵過,但應該都有點難度唔係度度有
不過我試過插落high speed gear既手槍匣快拔度,調較後可以插得落
想試可以走去p_s 或 e何b度試

引用:
原帖由 spectra 於 11-8-2015 10:37 發表
By the way, any good recommendation for a good hard plastic mag belt holder for FN57 mags?
之前BladeTech好似有做,可以fit到5-7同埋Desert Eagle
但而家可能已經冇左

而家最常見既做法就應該係自己搵人做Kydex匣套
但就唔洗諗共用,同埋會貴

我自己就用HSGI Taco算數,乜春都裝到

真品好貴

引用:
原帖由 rYaN 於 12-7-2015 23:43 發表
早2日我都去買左個,226 non rail同we mk25 用唔到有dd失望!
fnx45可用,但要大力少少!
we g17、迷sai 17、kwa hk45都用到
請問fnx 上埋rmr 會否頂住插不入?
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 6-6-2016 10:45 發表

請問fnx 上埋rmr 會否頂住插不入?
其實我根本唔認為呢個鎗套可以俾FNX用到....

41 123
發新話題