25 12
發新話題

Dragunov Tigr

Dragunov Tigr

先說, 其實我不知道Dragunov Tigr和Dragunov SVD外觀上除手托及尾柄外有什麼分別, 暫時把我這支改裝稱為" Tigr "吧

本著希望我的WE SVD與眾不同, 早上個月又從Ebay敗了這Tigr木托................回來對照WE SVD木托, 發覺尾柄部份與真品差很遠, 弄了幾個晚上, 終於可順利安裝尾柄, 至於手托部份, 小修一下直上. 原裝真品前後其實是有很大的色差, 加上修改尾柄時太心急, 弄破了要修補..............由於這兩個原因, 乾脆把舊漆磨掉, 重新做色.

但事與願違, 可能前托跟尾柄木材種類不同, 最終也是有色差, 雖然我知道真鐵也是前後不同色, 但心裡總有一點不爽.

最後, 由於木頭染色及上油等也是第一次做, 得到很多這方面的高手指導才可完成, 新手上路, 多多包涵

附件

照片 038_大小 .jpg (55.76 KB)

9-8-2016 01:53

照片 038_大小 .jpg

照片 037_大小 .jpg (32.18 KB)

照片 037_大小 .jpg

照片 036_大小 .jpg (27.15 KB)

照片 036_大小 .jpg

照片 034_大小 .jpg (47.45 KB)

對比WE木尾柄

照片 034_大小 .jpg

照片 035_大小 .jpg (45.29 KB)

對比WE木尾柄

照片 035_大小 .jpg

照片 033_大小 .jpg (26.97 KB)

第一刀

照片 033_大小 .jpg

照片 025_大小 .jpg (43.64 KB)

要掘一大個洞

照片 025_大小 .jpg

照片 024_大小 .jpg (42.2 KB)

照片 024_大小 .jpg

照片 032_大小 .jpg (26.7 KB)

試裝

照片 032_大小 .jpg

照片 017_大小 .jpg (59.12 KB)

打磨前, 後

照片 017_大小 .jpg

伊度巴木色精(水性)

照片 016_大小 .jpg (49.8 KB)

染色

照片 016_大小 .jpg

照片 015_大小 .jpg (54.06 KB)

照片 015_大小 .jpg

Tru-oil

照片 014_大小 .jpg (58.65 KB)

塗第一層Tru-oil

照片 014_大小 .jpg

照片 013_大小 .jpg (53.65 KB)

塗第二層Tru-oil

照片 013_大小 .jpg

照片 012_大小 .jpg (54.93 KB)

塗第三層Tru-oil

照片 012_大小 .jpg

照片 011_大小 .jpg (51.43 KB)

塗第三層Tru-oil

照片 011_大小 .jpg

照片 044_大小 .jpg (21.99 KB)

完成

照片 044_大小 .jpg

照片 043_大小 .jpg (26.83 KB)

9-8-2016 02:00

照片 043_大小 .jpg

照片 042_大小 .jpg (24.39 KB)

照片 042_大小 .jpg

照片 041_大小 .jpg (22.59 KB)

照片 041_大小 .jpg

照片 040_大小 .jpg (24.57 KB)

照片 040_大小 .jpg

照片 039_大小 .jpg (24.01 KB)

照片 039_大小 .jpg

照片 001_大小 .jpg (42.27 KB)

掛牆

照片 001_大小 .jpg

照片 018.jpg (105.72 KB)

真鐵

照片 018.jpg

照片 020.jpg (25.99 KB)

真鐵

照片 020.jpg

照片 021.jpg (46.29 KB)

真鐵

照片 021.jpg

照片 023.jpg (38.99 KB)

真鐵

照片 023.jpg

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 相片分享 9-8-2016 04:45
  • gtoray 金錢 +20 相片分享 9-8-2016 04:45
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

6 個讚好! TOP

都幾正呀 師兄個槍身係有舊化過? 覺得AK種類鐵木要有舊化下先滲哂D毒出黎, 其實真鐵Ak都有"家俬木"好假feel,玩具個feel仲真過真野都唔少

個身無舊化,手工唔好,唔敢試

靚夹正,J大又一力作.
FBC1

簡單鋼身舊化其實對照真鐵相用塊好舊既百潔布捽下已經Ok
輕微捽D層次出黎已經有味道, 玩舊左支槍先做更好

師兄, 咁正, 我估幻覺來嘅? 嚇我地唔到.......

引用:
原帖由 rho837 於 9-8-2016 09:31 發表
一切皆是虛幻.
FBC1

Well done Jacko CHing...I got a Tigr stock too, but after I modded my SVD stock to fit onto my WE, I gave up the idea of modding..too much hassles.

正啊
話時話支鏡件護目膠真係軟左dd

引用:
原帖由 loveless 於 9-8-2016 09:51 發表
正啊
話時話支鏡件護目膠真係軟左dd
不舉

引用:
原帖由 rho837 於 9-8-2016 09:31 發表
多得love, A+T教路,唔係我真係唔識點索色加推油

幾靚!木油真係要試下!

執到舊木係最厲害的表現。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

JACKO 兄好波,很漂亮。

至於個人傾向係唔舊化的,光光鮮鮮幾好。

之前去非州近距離睇過D 機場唔知軍佬定警察渣AK,成支國狗咁...
所以所謂真實感可能同AIRSOFT 玩家心目中的粗獷味有D 分別
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 9-8-2016 11:20 發表
JACKO 兄好波,很漂亮。

至於個人傾向係唔舊化的,光光鮮鮮幾好。

之前去非州近距離睇過D 機場唔知軍佬定警察渣AK,成支國狗咁...
所以所謂真實感可能同AIRSOFT 玩家心目中的粗獷味有D 分別
新手上路,有待改進

Jacko品味果然與別不同
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

25 12
發新話題