19 12
發新話題

醫生唔肯俾病假 =[

醫生唔肯俾病假 =[

其實唔算嚴重,都係小小感冒,arm  arm 發起…不過朝早起身果時個頭真係爆痛又暈,加上本身有鼻敏感,有時個鼻會係咁鼻水又塞到抖唔到氣…其實如果唔係真係好唔舒服我又頂得到貓會盡量唔拎病假,費事俾人覺得我成日咋病,最多同公司請上就假睇睇醫生之後番工…arn arm近期果次就係因為個頭爆痛個鼻又塞,成個人又攰又暈,已主動同上司請一日假抖下…因為唔舒服遲左去睇醫生(私家),果時11點靚未到12,佢地12點截,我盡快趕去,我前面仲有3,4個人等睇,就因為咁等到過左12點,醫生同姑娘唔肯開果病假俾我開左之後果日,我要之後果日黎做咩先,2個姑娘仲要態度好寸話番我轉頭,話我入黎果時佢地電腦已經12點…我都係想拎得一日姐,又唔係拎多,我頂得順都會請假,我唔番一日起碼冇左幾千蚊,加上我同事又要做埋我個份,佢都算係我朋友我會對佢唔好意思,加上我呀姐,同兩個大佬都好錫我,佢地會好難做…我又冇遲,收我380仲要睇佢地黑我面…我之前睇過佢地都肯開俾我,當然係唔同當值姑娘同醫生啦…果兩個寸既姑娘既其中一個臨尾仲同我講佢地肯開俾你係盡人情架咋你咁遲先到你要明白…唯有接受,出左門口喊左出黎,我唔知點同我公司交待,好驚佢地當我曠工炒我…😭😭

半夜12點?
咁本身你返幾點?

你要學識樣野,就係一日未拎到張假紙都唔好同公司告病假

對樓主日薪幾千感到羨慕,
我日薪幾百工作無壓力,
今個月搞墓地休咗幾日,
九月陪阿囝返幼稚園,
預計又休幾日,
負假應該有廿日年尾又等炒。

引用:
原帖由 reniless 於 25-8-2016 07:40 發表
對樓主日薪幾千感到羨慕,
我日薪幾百工作無壓力,
今個月搞墓地休咗幾日,
九月陪阿囝返幼稚園,
預計又休幾日,
負假應該有廿日年尾又等炒。
我也很羨慕
幾千一日,即係月入過十萬以上

想問下樓主做邊行有幾千一日
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

估係無良僱主勤工獎果d啦

樓主做邊行有幾千一日,我都想轉工

會唔會係當時出現o左溝通問題?

引用:
原帖由 loveless 於 25-8-2016 10:47 發表
會唔會係當時出現o左溝通問題?
2號睇醫生,唔肯開返1號病假好正常
但我覺得樓主情況,有商榷餘地

幾千......一日? 師兄我赤貧可唔可以介紹下.....

FBC1

引用:
原帖由 gtoray 於 25-8-2016 11:08 發表

2號睇醫生,唔肯開返1號病假好正常
但我覺得樓主情況,有商榷餘地
好困擾地講, 樓主雖然係描述緊一件相對簡單既事情, 但老老實實我真係睇唔明

係咪樓主Chris1234Tina所以感親下先

講笑ja
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

如果公司因為D咁on9的小事抄9左你
你大概之前已得罪鳥高層
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

日期不可早寫一日,咁填醫生紙的時間都可以寫掛?!

乜有病請假後吾係即刻去睇醫生咩
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-8-2016 17:59 發表
日期不可早寫一日,咁填醫生紙的時間都可以寫掛?!

乜有病請假後吾係即刻去睇醫生咩
守規矩就係

19 12
發新話題