25 12
發新話題

[others] APS M870 新舊彈對比

APS M870 新舊彈對比

話說APS M870 近來出了一批新彈,叫作SMART 彈,片段中提及新彈更易充氣,威力更猛,其後又在各媒體提及新舊彈不能升級或互換,
事實是否如此?在下頗有疑惑,故有此比較文。

警告:以下所有測試數據均單一子彈殼測試結果,使用槍支是SAI 款M870 純粹原裝,
不保證同樣結果會出現在市面產品,測試亦非精密科學,如有不爽不信或質疑,歡迎提出但不一定答

新子彈包裝,純粹多了一個SMART 字樣,價格舊彈約$230 ,新彈約 $280

子彈打開方法係簡單,扭鬆底盤就是了,但空手扭會扭到流血斷手都未開到,用這種用來鉗膠喉的,$80 可方便扭出底盤,一般鐵鉗都可,但會有花痕

新舊彈頭的爆炸圖片,零件數一樣的。

中身比較,用卡尺度過,SIZE 也是一樣

安裝方法一樣,順帶一題,中間鋁圓筒,上下兩粒介指,底盤厚度也是一樣的。

壓下底火時的凸出深度,目測似乎一樣

接下來說點不一樣的,這是兩粒彈的中芯,新彈是多了個入氣位,就像一般TOPGAS 叉氣的,也當真可以叉到TOPGAS ( 但不用試,本人已試了,用22KG 氣打的話,大概可以射5 米墮地 )

中芯不同,可移動的幅度也不同,新款芯是不能在底火位置凸出來的,只可擊發時向上推起,這也關乎到叉氣方式不同的問題,也就是說新彈是不能用舊工具叉。

身痕的朋友可能會問,舊彈可否用新彈的芯呢?放心,本人已經手痕地換了2 粒。

結果是這樣的,一粒原裝SMART 彈,一粒SMART 芯舊款彈:
https://www.youtube.com/watch?v= ... ure=em-upload_owner

新舊結構對比暫時到此為止,再來是火力是否真的提升?
測試結果如下:用的是 88 克樽,圖不多只有一張,但測試了差不多2小時。

火力都是以原裝底杯+12 粒 0.2 克BB 彈 + 彈面紙皮測的。
叉完後再用電子磅量一量增了多少重,因為CO2 是有重量的,準確度只到0.1 克,不算精密請看官包函。
0.5 秒叉氣其實不太足,叉足1 秒好一些,因為CO2 經過叉咀小孔入彈都是要時間的,順帶一題,用TOPGAS 唧水入彈測過重量,
一粒彈最多可裝約 2.2 克的液體。
圖表可見,叉足氣的彈,無論新舊,打出來的力度也是大同少異,約0.8J。
用重彈應該可以稍微大力一些,相當日子之前測試,0.4 克X12 發是可以1.2J 前後,頗為好力。
順帶一題,88G CO2 打出來是比較穩定的,因12 克CO2 樽容量低,打了十發前後已有明顯跌火現像,尾聲的十發八發更加只有初段的一半力水,
故此如果價格能負擔,用88G 或更大碌的CO2 樽應該更好,先不論價格,單論每次叉氣都比較穩定輸出已經嬴了。
此為簡單的單次測試,只作紀錄,不作任何結論。謝謝。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

4 個讚好! TOP

照看可以用之前出的鋼底嗎?

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 21-12-2016 23:10 發表
照看可以用之前出的鋼底嗎?
沒買過之前鋼底不敢說,但我用原裝舊彈底盤換落新彈度,是裝得到,密氣同擊發正常,
用卡尺卡兩款底盤,厚度亦是相同,估計新彈除了多2 個洞等你易D 扭開之外,看不出有何不同

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

感謝D兄分享.
FBC1

十分有用,多謝分享!
一個什麼也不懂的老兵!!

即係舊彈只要upgrade中 間條芯就變成新彈啦..   
搞錯, 咁APS點解唔淨出條芯比D 舊玩家換芯, 仲係網上講大話,話舊彈係無可能升級
(我親自問過, 佢FB回話唔得, 但而家個留言唔知去咗邊)

大把CHING成推彈,如果要全換真係又送幾千銀比APS, 佢想賺多轉錢都有少少商業道德好啦,

多謝樓主揭露真相,睇完真係好火. 我都有唔少舊彈

條氣唔順,感覺被騙, 決定唔會換新彈, 舊彈照用, 除非佢肯單出條芯

鋼底都幾重要, 原裝鋁底打得多好易變形
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 22-12-2016 10:16 發表
鋼底都幾重要, 原裝鋁底打得多好易變形
講真, 鋼底都幾貴, 夠買包彈, 我真係打到用唔到先會諗, 但而家一粒底都未換過, 全部都打到

我都懷疑, 加上鋼撞鋼, 對個彈鈎真係無乜着數

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 22-12-2016 09:58 發表
即係舊彈只要upgrade中 間條芯就變成新彈啦..   
搞錯, 咁APS點解唔淨出條芯比D 舊玩家換芯, 仲係網上講大話,話舊彈係無可能升級
(我親自問過, 佢FB回話唔得, 但而家個留言唔知去咗邊)

大把CHING成推彈,如 ...
在下出呢個POST 無針對性指向性行為,
純粹好奇心驅屎之下既手痕之作,
亦不代表市面上所有舊彈都可以換芯即變新,個別事件不代表整體利益

不過咁岩我手上2 粒隨手揀的舊彈換完芯都係可以打到彭彭聲

另外有少少劇透擦邊波資料,是在下做了大堆測試得出的結論,
青蛙生話「MORE POWERFUL 」果句其實不算大話,
因為以佢當時「工具」跟「叉氣手法」的確是可以做到比舊款斷頭台叉氣工具更大的威力,
但在下測試過,用同樣的「工具」及「叉氣手法」,舊彈一樣是做到「MORE POWERFUL」,
得出的火力其實新跟舊真的沒多大分別 ( 結構也是9 成相同,ORING 同樣很流 )

但無可否認新彈的叉氣法是買了個方便,二擇的話一定是新好過舊,
但身邊都有兩三位朋友渣住一百幾十粒彈... 又冇門路升級係幾悲情。
正如PS4 出左冇耐又出PS4 PRO,都係比人媽媽聲,生意既野,有新財路當然是好,但最初支持你班客都是很重要。

呢D時侯, 最化算就係掃二手舊彈, 當dummy 玩load都值回票價

引用:
原帖由 Dave 於 22-12-2016 10:32 發表
有新財路當然是好,但最初支持你班客都是很重要。, ...
同意, APS玩緊果D好多都係舊客仔, 新果D有唔少去咗DM果度, 你唔諗計留住佢地 , 走埋去DM.. 等於

而家DM強勢推出, 叉氣又易, APS保住個勢先急急去改良, 網上好多師兄都諗住過檔, 就係頂唔順個叉氣方法

係有新彈, 但本來可以環保同咁EASY去upgrade, 但APS為咗乜嘢原因(我唔估), 要舊客成粒彈換過晒,
去到個場, 舊彈用一套叉氣, 新彈又用另一套叉氣, 到頭來仲麻煩又帶兩套架餐
再投資換彈, 要幾多錢大家計到數, D錢咁不如轉SYSTEM, 買多支鋼870無咁嬲啦, DM成支鋼, 改少少用返APS舊彈, 好FEEL好多

APS仲要係網上老吹話大家死心唔好諗可UPGARDE, 對班一向支持你買咁多飛彈D舊客, 會有乜嘢感受...

本來簡簡單單車過條芯就搞惦, 而家要人換晒全粒, 簡直浪費地球資源

換啦換啦,新彈勁_到爆耶

引用:
原帖由 xo8816 於 22-12-2016 12:36 發表
爆彈?  中間爆開?? 唔係化?? 好危險

引用:
原帖由 xo8816 於 22-12-2016 12:36 發表
你叉左乜qas

25 12
發新話題