發新話題

睇中3款槍,但邊把好?

引用:
原帖由 KENASUKA 於 5-2-2017 14:25 發表

如果有師兄有用過馬記MP5A5歡迎比下意思,例如室外打得遠唔遠
要睇改槍師傅功力

引用:
原帖由 Dave 於 5-2-2017 14:51 發表

師兄不如你考慮一下其他人建議.. 今時今日特登買支馬記M4 膠槍再換金身既人應該唔多,
原因很簡單因為市面太多選擇。
我第一支都係SR 16 MARUI 換金身再換前骨埋單 2600 + 600 + 1100 = 4300 未計內部,
那時 ...
其實我都想要金屬身,只係因為擔心其他牌子嘅槍要維修或搵零件配會好難,所以我先咁想買馬記

引用:
原帖由 KENASUKA 於 5-2-2017 15:21 發表

其實我都想要金屬身,只係因為擔心其他牌子既槍要維修或搵零件配會好難,所以我先咁想買馬記
你不如講下你打算用幾多錢買槍同匣。。。咁樣實際D。。。同易幫你選擇

回覆 47# 的帖子

最初提到「快拆彈弓」,是稍為不同,可以在不拆槍( 拆1, 2 件大螺絲)情況即可更換彈弓,
純粹改力用。
除非你預左原裝完全不會攪,原裝性能即達到要求,不然只要你拆槍,例如要改長管bearing 或之類的,就一定是全波箱要爆開,那就甚麼牌子也一樣。
m4 又好mp5 又好,零件不難找,因為主要都是行marui 新/舊 結構的。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 44# 的帖子

電MP5我會建議ICS,
1.2000蚊有把全金屬,又有Marking(B&T)
2.大部份通用馬記件(不過要換就一次過,因為有件同馬記好似樣就尺寸差少少)
3.佢快拆設計,打甩2條PIN已經分開上下身見波箱

唔好成日計住打得遠唔遠,把MP5短管又3/4氣缸,原裝打1J飛得有幾遠,飄就差唔多,唔夠遠就走/潛多兩步
要又準又遠換全氣缸/450管/HOPUP膠/滅聲遮內管,改大力/快跟手換埋彈弓/齒/摩打/銀線/天梯
不過咁改得黎,以統一2號波箱計把把都差唔多,只係方唔方便拆槍,唔見得MP5有優勢
而且一改長,MP5短小精幹的形象就冇晒,睇你取捨

引用:
原帖由 Tango1997 於 5-2-2017 15:25 發表

你不如講下你打算用幾多錢買槍同匣。。。咁樣實際D。。。同易幫你選擇
我預$4000鬆D

引用:
原帖由 Dave 於 5-2-2017 15:30 發表
最初提到「快拆彈弓」,是稍為不同,可以在不拆槍( 拆1, 2 件大螺絲)情況即可更換彈弓,
純粹改力用。
除非你預左原裝完全不會攪,原裝性能即達到要求,不然只要你拆槍,例如要改長管bearing 或之類的,就一定是全 ...
買咗的話我一定大執先玩

引用:
原帖由 KENASUKA 於 5-2-2017 16:03 發表

買咗的話我一定大執先玩
師兄我想知你會点執呢?
FBC1

引用:
原帖由 FBC1 於 5-2-2017 16:06 發表

師兄我想知你會点執呢?
換管,齒輪等

引用:
原帖由 KENASUKA 於 5-2-2017 16:03 發表

買咗的話我一定大執先玩
收到,如果想大執的話,MARUI MP5 確是好選擇,加油。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

回覆 54# 的帖子

大汁你都要識汁,人地成日話"工欲善其事 必先利其器"
但你都唔熟把槍,應何處入手?
熟的定義唔單止講零件改槍,係話把槍的性能適唔適合自己
比枝短炮你,原來你中意龜後的,想點打都唔會中
比枝長炮你,原來你中意狗衝的,槍管都比你撞崩

你話換管換齒,但都要明換黎究竟做咩,換完有咩作用
唔係人換你又換,扔10萬9千7換到成把槍好貴又鋼又盛
落到場比人一槍就行返出場,究竟係唔係咁換法真係岩自己呢?
換管小弟係贊成,但換齒的用意係做咩呢?

呢類問題一定要成日提住自己,唔係會洗多好多冤枉錢

引用:
原帖由 ken5500 於 5-2-2017 16:42 發表
大汁你都要識汁,人地成日話"工欲善其事 必先利其器"
但你都唔熟把槍,應何處入手?
熟的定義唔單止講零件改槍,係話把槍的性能適唔適合自己
比枝短炮你,原來你中意龜後的,想點打都唔會中
比枝長炮你,原來你中意狗衝 ...
除咗MARUI外,有冇其他牌子係唔洗擔心難配零件?

引用:
原帖由 KENASUKA 於 5-2-2017 16:57 發表

除咗MARUI外,有冇其他牌子係唔洗擔心難配零件?
CYMA,金弓,CA。ALL COPY MARUI

回覆 57# 的帖子

MP5黎計我淨係玩過MARUI,ICS,金弓,
佢地的零件其實唔難搵,只係唔同廠都有一定唔同程度的工差
大家好似樣,但尺寸可能有少少出入,自己要有少少工具同知識去搞
倒如某間廠出的推蛋咀,佢寫明係比MARUI用,但裝到入去,個推蛋咀會jam到MARUI個HOPUP CHAMBER,結果小弟用水磨沙磨少少個位就冇問題

原裝槍唔係一定有野汁,小弟個人意見MP5黎講唔係改快/改大力都可以唔洗換齒/天梯/氣缸果堆野,甚至MARUI的原裝膠其實都岩用,全部打到壞先換都仲得,但管可以改善集彈性同少量出速,亦唔見有負作用,所以小弟贊成換左係有益的

小弟計兩條約數比你睇
原裝乖仔唔多搞-->2年左右換野-->唔係暴操長期唔洗點搞
一買返黎換野-->唔係暴操長期唔洗點搞

你中間會有2年時間比你的錢周轉買其他野,假若兩年之後都仲操得你話著數左幾多,因為你估計唔到佢個件幾時先需要換,唔壞咪一路唔洗換又慳左舊錢,斷估你唔會一買返黎就壞要即刻換(除左你想改佢性能),果把槍捱到幾耐你就慳左幾多

呢個就係小弟的電槍心態,非到壞又冇迫切性都唔搞,最多換下管換下HOPUP膠,嫌佢嘈SET埋齒就算,表現同性能相符留錢買野掛上把槍到仲好

1 個讚好! TOP

回覆 59# 的帖子

詳盡+貼地玩槍心態,讚。

發新話題