發新話題

[others] Dan Wesson 715 4" 應該配咩槍套 ?

Dan Wesson 715 4" 應該配咩槍套 ?

Dan Wesson 715出咗4", 感覺比6" 平衡好多.

6"個咀好重, 渣起黎有點胃下垂咁....
4" 轉到槍

泰仔玩得幾開心.
https://www.youtube.com/watch?v=4oDz2i2mR1c

不過4"前面有魚骨, 粗左一截, 唔知用咩槍套好    地獄果啲又唔靚仔

支槍都幾靚仔, 我估支槍都是只可用尼龍做的..萬用槍套.. Thx for sharing

靚槍無靚套, 悲....

搵人造kydex 皮套

引用:
原帖由 sealsman 於 12-2-2017 13:50 發表
搵人造kydex 皮套
唔知幾錢左右?
C hing有無好介紹 ?

個柄真係好Q肉酸。。。如果有得換就好
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14-2-2017 11:42 發表
個柄真係好Q肉酸。。。如果有得換就好
我都係咁諗
始終木柄靚好多

但今次佢個黑膠柄真係橡膠造, 合晒手形, 好扎實好舒服
唔捨得換走....

引用:
原帖由 pbay 於 20-2-2017 09:51 發表

我都係咁諗
始終木柄靚好多

但今次佢個黑膠柄真係橡膠造, 合晒手形, 好扎實好舒服
唔捨得換走....
手上有好幾隻左輪柄,MARUI 舊款典型木柄碌,下寬上窄 ( 膠製 )

MARUI 新款膠柄

715 膠柄

最好渣是MARUI 膠柄,緊隨其後是715 ( 最底部窄了一點 ),不過我手大可能喜歡MARUI 大膠GRIP,細少少手可能反而覺得715 好渣。
最唔好差是傳統木柄寬底,支槍有點要「唧」出去的感覺,因左輪設計不像「曲尺」一般平衡,重心很大程度是集中在前方,
係必須要用手指「壓」實先唔會跌頭,何況715 六寸足有1.4KG,如果用傳統木柄沒指位,一推出去瞄準可能成把槍飛走。

但觀賞用當然是木柄最好看

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

輪瓜槍握把太多派系了, 設計都係為了照顧不同需要, 相信好難話邊隻可以獨領風騷.
由很早期的Plow handle、Birds' head,  到Elmer Keith改良的No5,
到S&W踏入現代的 Manga、Square /round butt target及 combat,
到Ruger 重新上路的Bisley握把,
各種設計最主要都係針對應付不同火力的後座力,
但對我o地畫一只有1.67j左右既規格黎講,
就只剩下好睇與C服..

去番氣槍...
行12g CO2樽仔既輪瓜槍, 最早期應該係50年的Hahn SAA,
跟住係70年代Crossman 的SAA、仿S&W K38,
再跟住就係現在間中仲會見到的 Crossman 357、Daisy 44, S&W 586, 及Gamo係R系.
但呢D全部都冇6mm版本...

2010年左右出現的WG 70X系列, 算係打破了幾十年來的傳統,
原裝全金屬, 有彈殼,
在一個沒可能再有Tanaka Casyopea或國際的世代,
70X係好新鮮的, 奈何亦異常粗工樣衰兼唔像真,
摸慣Tanaka甚至Marushin的用家的確好難睇得上眼...

由70X開始, 全金屬入彈殼CO2 動力Revolver 就好似o拍o左偉哥o甘, 越出越好,
DW 715 的握把, 對接觸過CO2 Revolver 的用家來說, 應該都會欣賞廠家所花既心思同投入既成本,
正如GH SAA係近代第一支握把真正可算係紮實既CO2輪瓜槍,
而715又再比 SAA進步了...

附件

20-2-2017 14:32

5 個讚好! TOP

去番正題,
做Kydex套最好加層皮或NBU或絨 inlay, 不然原裝電鍍捱唔得幾耐..

引用:
原帖由 Dave 於 20-2-2017 10:38 發表

手上有好幾隻左輪柄,MARUI 舊款典型木柄碌,下寬上窄 ( 膠製 )

MARUI 新款膠柄
http://i1360.photobucket.com/alb ...
原來715呢隻grip 有個名, 叫Sacramento (薩克拉門托)
應該係直抄實槍grip.

係比較合亞洲人手型, 柄尾窄, 尾指短啲都握得穩, 舒適感係無得頂
衰在柄尾收得太窄, 美感上差咗啲.

送佛送到西, 廠家應該出多幾款grip俾玩家選嘛, 出埋木色grip或其他square butt款, 咁就perfect了

引用:
原帖由 loveless 於 20-2-2017 14:32 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1250659&ptid=162582][/url]
輪瓜槍握把太多派系了, 設計都係為了照顧不同需要, 相信好難話邊隻可以獨領風騷.
由很早期的Plow handle、Birds' head,  到Elmer Keith改良的No5,
到S&W踏入現代的 Manga、Square /round butt target及 combat,
...
C Hing 你個collection 唔嘢少喎

引用:
原帖由 pbay 於 21-2-2017 11:39 發表

原來715呢隻grip 有個名, 叫Sacramento (薩克拉門托)
應該係直抄實槍grip.

係比較合亞洲人手型, 柄 ...
真鐵有呢d look,不過因固定問題冇咩可能上到玩具 ( 自己由零磨一舊出黎可能仲慳功夫 )

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

小弟偏向覺得原裝棄用ABS柄已經係相當有良心,
若生產成本唔容許用木,我真係寧願要真的橡膠都唔想要假的膠木。
反正真槍出廠默認都係呢款橡膠柄...

附件

21-2-2017 12:19

請問支715可否落真品grip??
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

發新話題