發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

其實wargame係咪沒落?

我幾年都無打wargame,最近打機忽然心血來潮,上返來
發覺同幾年前比,人流真係少左好多.再望望台灣arms cool,一樣都咁少人
究竟呢幾年發生咩事,台灣香港都咁少打wargame??

打wargame太燒銀紙,傷不起。

其實係大眾化左
而且社交平台興起亦分簿曬傳統網站人流

看到arms-cool一片蕭條是有點可惜.

唔知是否因台灣警方早排發癲, 除將早已取得商務部批文的散彈槍被評為違例,
又改變對原有氣槍條例的解釋, 將某些以往合法的槍評為過力.
有啲氣槍廠如G&G亦不斷被針對.

甚至接連有槍友被差佬請飲茶... 台灣朋友都好像不太敢再響arms-cool張聲, 都轉到私下的group去了....

唔係淨係wargame既forum既,好多forum都已經死哂,無人理甚至link都死埋。
自從有facebook whatsapp 既出現,forum少左好多人流~ 就正如當初forum出現令newsgroup人流流失咁...
人怕出名 芝怕肥/_\
▄︻┴┬?一 ..........☼ \>口</痛!

我自己一直鐘意用forum多D

FB / WTSAPP GROUP...我覺得好亂...睇野搵資料都係forum好用

引用:
原帖由 pbay 於 3-3-2017 15:23 發表
看到arms-cool一片蕭條是有點可惜.

唔知是否因台灣警方早排發癲, 除將早已取得商務部批文的散彈槍被評為違例,
又改變對原有氣槍條例的解釋, 將某些以往合法的槍評為過力.
有啲氣槍廠如G&G亦不斷被針對.
...
我覺得係饍稿太多隊瓜人們的興趣。

G&G係台仔之光搞乜被針對?華山都無事啦,全金屬CapM4,JP9乜乜+內鋼件

台警一向係癲,不過發作程度係遞減的

現在D槍郁下幾千一把,我都無乜心機。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

越黎越多人轉打gbb,仲要打啲jjj力,我自問怕痛又怕犯法,所以唔join了

引用:
原帖由 Eddiem249 於 3-3-2017 18:41 發表
越黎越多人轉打gbb,仲要打啲jjj力,我自問怕痛又怕犯法,所以唔join了
乜打aeg會唔痛 ?
人地打jjj, 自己安份守法打返2j以下, 又如何會犯法 ?

引用:
原帖由 阿芝 於 3-3-2017 16:34 發表
唔係淨係wargame既forum既,好多forum都已經死哂,無人理甚至link都死埋。
自從有facebook whatsapp 既出現,forum少左好多人流~ 就正如當初forum出現令newsgroup人流流失咁...
等同讀書時代N 份GAME書,
今時今日死淨GZONE 同GW...
傳統FORUM 打野要諗過度過,成文成理先出。

FB 唔係,放隻垃圾雞彈彈下又係一POST。
FB 亦見唔到D 詳盡文寫開箱寫盛慢慢分析,通常都係齋圖加幾句。
時代唔同,工具唔同,唔見得WARGAME 「沒落」,反而WARGAME 上面洗既錢可能比十年前更多。
總之有人買野就唔會死。

當年玩MMORPG都覺得呢D GAME 已去到盡,人人都係練練練,日升夜升冇意思,等死的產業云云。
但今時今日課金量形成既商機肯定大過當年,死係死家用機,
手遊網遊賺到笑。有人買就有商品,有商品就不會沒落,只是轉型而已。
WARGAME 界除了落場砌,亦有IPSC,有3 GUN,有家中打打靶,有收藏,有珍品,或者淨買擺塞倉,
如果係玩開落場砌的,確實係有一種而家冇咩收費場好玩,人家都可能比較執著嬴輸,
「所以」沒落了。但反觀D 過萬銀玩具都大把棒場客,又好似未沒落... 觀測點不同,風景也不同。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 9# 的帖子

我先唔會自走去送死,比人鑲珠冇仇報

aeg都只玩1.2J以下,冇幾痛

有冇1.2J以下既室外gbb game?

回覆 11# 的帖子

其實GBB好難1.2J以下.....
冬天細力D, 夏天又大力返, 有幾多人咁好心機去換飛機/ 買2份BOLT.
閒閒地1把長少少的GBB 原裝都1.5J, 都未計GAS狙

鑲珠呢個直頭痴線  如果遠距離都鑲到的話,煩請報警,清理呢類人, 把野好大機會過火, 落場都唔係打GAME, 而係打人
(試過比人7米左右1,7XJ打落手臂都無鑲,只係爆晒血係咁流,可能皮厚啦)

回返樓主正題, 你見到現在咁貴租金,槍街D店都頂到未執,應該唔算沒落,
成皮幾2皮野一個金身都有人買,你就知好多人洗得起$$,只係唔拎出黎講。
只係學其他師兄講, FB/ WHATSAPP 分薄晒D人,  要問野的話, 呢D通訊軟件更好,
一來有人答左會有通知, 二來手機上討論區又唔方便, ,第三就係貼圖煩, 要搵圖床, FB就咁拉入去就係, WHATSAPP唔洗講仲方便

人大過左冇咁多時間玩! 一係踏單車! 一係WARGAME!  我就踏單車! 但都有買新槍,只在家玩,不去打Game!

引用:
原帖由 Eddiem249 於 3-3-2017 20:58 發表
我先唔會自走去送死,比人鑲珠冇仇報

aeg都只玩1.2J以下,冇幾痛

有冇1.2J以下既室外gbb game?
只要有full mask同一套bdu,要鑲珠是不容易的

引用:
原帖由 Kwind 於 3-3-2017 16:58 發表
我自己一直鐘意用forum多D

FB / WTSAPP GROUP...我覺得好亂...睇野搵資料都係forum好用
依家fb啲page, 想追post搵齊舊料好困難, 散收收....

Forum羅列資料始終較有系統, 對知識流傳比較有用,
當年一個左輪拉雜談, 帶來唔少人落坑.  (成個forum摺左就無計啦 )

發新話題