發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

下! 你話你收錢開班教人, 原來無任牌照做supporting架? 你真係小心誤人子弟啦

明明係話教, 但又唔知教既野岩唔岩? 唔岩點教人? 講講下"教"又龜縮左做"建議"既? "建議"小朋友? 唔好再將唔夠人講既話題轉來轉去, 算啦你!
引用:
原帖由 stevechau 於 5-4-2017 11:37 發表

我諗真係識教野既人係唔會用岩唔岩去形容, 而係受教果個人覺得套野合唔合理~
所以話教咩都好, 都係一種建議, 你又或係邊個都好, 唔一定要跟我...我都無要求過邊個要跟我果套~
如果個人既睇法發表係需要比個人 ...

師傅快D比意見la

離題萬丈啦,大家冷靜討論啦
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 GMG17 於 5-4-2017 11:43 發表
下! 你話你收錢開班教人, 原來無任牌照做supporting架? 你真係小心誤人子弟啦

明明係話教, 但又唔知教既野岩唔岩? 唔岩點教人? 講講下"教"又龜縮左做"建議"既? "建議"小朋友? 唔好再將唔夠人講既話題轉來轉去 ...
我係有收錢教過人, 但唔係開班WOR, 你接收能力有問題嗎??
定係原來收過錢就一定係開班?? 唔怪得呢個圈子越玩越細啦~
學你話齋我真係要小心D, 原來仲真係有人好似你咁是非未識分...
尚幸就算比人話小弟誤導, 玩左咁耐, 都仲未比人成功覆到啅話我講既野做出黎係有問題而搵返我~
(只帶GOGGLES下場我都唔主動建議, 不過我會做而覺得呢樣野係無用錯GOGGLES既情況下, 係算做夠左個PROTECTION, 所以都仲係唔明有乜咁十惡不赦)
講真, 我以前會收錢果陣咪叫教囉, 我而家唔收錢咪就係建議囉, 教定係建議你都一樣可以唔聽邊個講GA~

唔夠人講果個係閣下JE, 你夠我講就唔使死撐咁耐淨係有能力玩人身攻擊啦, 係咪~
連EYE PROTECTION同FACE PROTECTION都分唔清...
但我有一樣野好好奇...其實鞭左只帶GOGGLES呢樣野咁耐...
擔心既到底係人地唔戴FULL MASK落場就會傷丫?? 定係擔心自己落場遇到無FULL MASK既人打傷左人而自己賴野先??
我自己立場只係, 前者係人地既決定, 我無權干涉, 但EYE PROTECTION呢個係最後既底線, 所以一定要足...除非未來各場地都將FULL MASK/WHOLE FACE PROTECTION列為STANDARD REQUIREMENT, 咁咪到時睇下加返足去滿足個STANDARD, 又或者再決定係咪再玩落去囉~
後者既話...我無意見, 亦無親身經驗, 只能夠講發生時希望對方唔好咁不負責任, 亦做好自己例如唔好用大火力槍支果類, 減低對方受傷同自己賴到野既機會~

引用:
原帖由 jacko 於 5-4-2017 13:49 發表
離題萬丈啦,大家冷靜討論啦
其實我覺得由bianchi cup講得返返去mask都幾精彩
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

收錢開班上堂都唔係咁難理解丫, 唔通你收錢叫做係同小朋友"開房上堂"呀
我所有野都係從你既回覆上提問? 如何人身攻擊?

你話你既能與力去到收錢教人既地步, 我唔識量化, 要求你比supporting, 有無任何牌照之類?
我接收就無問題啦, 唔知你既理解能力如何?
引用:
原帖由 stevechau 於 5-4-2017 14:54 發表

我係有收錢教過人, 但唔係開班WOR, 你接收能力有問題嗎??
定係原來收過錢就一定係開班?? 唔怪得呢個圈子越玩越細啦~
學你話齋我真係要小心D, 原來仲真係有人好似你咁是非未識分...
尚幸就算比人話小弟誤導, 玩 ...

引用:
原帖由 horenhim 於 2017-4-5 15:44 發表

其實我覺得由bianchi cup講得返返去mask都幾精彩
返唔到轉頭架啦,仲要加埋依家有火藥味

我好想學測量bb彈動能衰減, 條公式點計同埋個LAB要點SET....

雖則我唔知點解佢要咁分, 乜EYES 唔算係FACE之內咩.... 我只知中文"面上有五官"
佢仲話希望玩家對無做好充足保護準備而有可能受傷既人負責?
咁一開頭出團已經限左火力唔係形式上已經同意左打最高係咩火力咩?
咁打0.8J, 係咪點都唔會射盲眼架?

引用:
原帖由 新手一隻 於 5-4-2017 16:36 發表
face protection的問題我遲啲再回覆。係彈重一樣的情況下,師兄可否分享下點解你粒彈飛10米只需要消耗0.1j,而set唔好的人粒彈飛10米需要消耗0.5j。師兄究竟set咗啲乜嘢?有無試過拎天線 ...
我又真係唔知WOR...我讀文科既~
不過係場上又真係試過呢D怪事...我地仲傻到企大約幾十米外用兩枝有咁樣情況既槍, 分別打落自己身同兩個汽水罐黎試~
兩枝都係原裝槍黎...用測速機度果陣槍口動能兩枝相差只係不足0.1J~

仲有D怪事又係一下子解釋唔到TIM...我試過開GAME困係場地中間果陣, 竟然聽到有BB彈射出之後好似飛機飛過有距離咁"FI"一聲直至打中TARGET~
我地都係解釋唔到...呢次仲慘, 搵都搵唔返係邊支槍打出黎~

引用:
原帖由 GMG17 於 5-4-2017 16:52 發表
雖則我唔知點解佢要咁分, 乜EYES 唔算係FACE之內咩.... 我只知中文"面上有五官"
佢仲話希望玩家對無做好充足保護準備而有可能受傷既人負責?
咁一開頭出團已經限左火力唔係形式上已經同意左打最高係咩火力咩?
咁 ...
EYES係算係FACE之內...而FACE係可以包埋EYES PROTECTION TIM~
但同只PROTECT EYES唔理FACE係無衝突GA WOR~
唔戴MASK保護FACE就一定PROTECT唔到EYES?? 呢個理論幾得意~
即係搽CREAM要搽埋入眼珠先叫PROTECT??
滴眼藥水又要滴到搽埋面珠登先叫PROTECT??

我唔知你係邊度鑽左牛角尖演繹出「希望玩家對無做好充足保護準備而有可能受傷既人負責」...
只能夠講我未有過咁既意思~

咁你有無即刻大嗌: "我feel到有人用高火鎗!" "有人用高火鎗!" "有人用高火鎗!"
引用:
原帖由 stevechau 於 5-4-2017 17:15 發表

我又真係唔知WOR...我讀文科既~
不過係場上又真係試過呢D怪事...我地仲傻到企大約幾十米外用兩枝有咁樣情況既槍, 分別打落自己身同兩個汽水罐黎試~
兩枝都係原裝槍黎...用測速機度果陣槍口動能兩枝相差只係不足0.1J~

仲有D怪事又係一下子解釋唔到TIM...我試過開GAME困係場地中間果陣, 竟然聽到有BB彈射出之後好似飛機飛過有距離咁"FI"一聲直至打中TARGET~
我地都係解釋唔到...呢次仲慘, 搵都搵唔返係邊支槍打出黎~

睇嚟真係開始有啲火藥味,好,停幾日大家冷靜下,思考下自己講嘅嘢有無問題先,現關閉主題一星期

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

自從09年接觸生存遊戲到現在,看到自己的改變,也很慶幸當初友人介紹入門,有耐心的帶我去出去見識世面。回想起那次進了銅鑼灣的Classic Army問有沒有Marui的槍賣,也可算的上是笑話一則。

在這段時間當中,身邊的玩家也換了幾輪。對於這項運動,我認為是玩家道德及技術多於一切。我能負擔的起只能說是三生有幸,有小小的閑錢讓自己高興一下。東西買了又賣,反反覆覆,從當中吸取教訓。對於新入門的朋友是能幫則幫,對於服務態度一流的店家則是儘量光顧。

只有不斷的要求自己進步,才是對生存遊戲的一個小小貢獻。

2 個讚好! TOP

發新話題