發新話題

[others] 其實wargame係咪沒落?

回覆 48# 的帖子

其實以前零幾年印象中跟團公價有裝備150,無就250包車同一餐唔算貴, 近幾年都升左一百無裝備三百幾CQB半日仲貴,
但租既野完全趕客 ,以前未有國狗都比馬記你玩而家好多用國狗仲要甩皮甩骨,直射到20m都好好彩
街場又越黎越小地方又多打矛波,面對各種不順利又識唔到一班夾到既得自己打,久而久之熱情都冷卻唔玩
我諗多返D熱心搞手,咁wargame界仲可以多返新力軍

而家興打GBB,但現時D GBBR一係貴,一係多小問題或性能未滿意要慢慢改,
想搞SET GBB 穩穩陣陣落大場好似馬記M4一槍三夾都要3千7,加支豬P M2紅點都成4k了仲要買背心面罩回收裝同彈氣
埋單平極四千五已經打消好多學生念頭, 如果好似有豬P青蛙KIT 1.1k +3夾先兩千咁平又唔洗DIY技巧,
咁就吸引好多, 希望GBB好似AEG越做越平啦

GBB想低火其實直接叉134a已經好低, 最好當然買定三粒出氣皇冠或成set飛機做後備加替換,
1j,1.2,1.5咁set, 配合當日氣温set咁好難過約戰火力,因GAS越打越凍減力

回覆 57# 的帖子

香港土地問題真係好嚴重
睇到外國d場大到d人玩得好爽真係覺得無乜隱
近近地台灣都已經大好多
長少少都無

回覆 48# 的帖子

我個人通常改槍既方向都係著重氣化/穩定性/質感/耐用方面,
大力同快頻同派彈我一向唔主張改,甚至自己改完既因太順快左大力左要改慢D細力D
有朋友問我都只建議基本改良例如改力同準度改耐用度,或直頭打原裝爛左先一次過搞, 有D例如國狗我直程叫佢地買過支算 馬記除左細力都好夠玩了,aeg既最多改埋電子雞同準度,RoF<20/1.4J大場,1.2細場
氣既唔洗講買馬記m4先1.2J用埋3珠啱啱好1.5內改都唔洗

回覆 61# 的帖子

我上年年尾買MWS一槍三匣都係三千頭

不過打game貴左就真既,老老實實CQB真係好貴,自裝都兩舊但玩得四個鐘,同樣價錢打outdoor 玩成日好過仲有啖飯食下順氣d

前日打轟轟轟都係百四蚊位(同朋友自入)

引用:
原帖由 Dave 於 6-3-2017 10:11 發表

新手問題跟老手解答其實很互動,
好的想法是大家一層層帶領,整個活動慢慢成長。
但事實是很多老手不屑新手問野硬久久,答都廢事或笑而不教。
而新手亦有可能很擺款一臉「畢直不限老子有的是錢」。
自己回答 ...
咁對比起DAVE兄, 我呢D就顯得做得太多了...
我呢D有時去到好小學雞既新手問題都會盡答...
亦都好鼓勵佢地落槍街睇, 可能我講既野唔UPDATE甚至錯既都唔定~

引用:
原帖由 pbay 於 6-3-2017 10:27 發表

我覺得 IPSC 都分薄左wg友,
打靶 - 有分計有獎手羅 又唔痛又威威
打人 - 打中無人計分, 打痛人人地嬲豬

不過IPSC確又拉到好多女女同小朋友入坑
我又覺得完全係兩條路黎...
p.s.小朋友係多既, 女女都多, 不過多係唔包有質素的

引用:
原帖由 gainax 於 6-3-2017 12:09 發表
其實以前零幾年印象中跟團公價有裝備150,無就250包車同一餐唔算貴, 近幾年都升左一百無裝備三百幾CQB半日仲貴,
但租既野完全趕客 ,以前未有國狗都比馬記你玩而家好多用國狗仲要甩皮甩骨,直射到20m都好好彩
街 ...
租既野趕客就預左...但有時為場GAME玩得開心, 自己做元老/半HOST形式係可以做多好多野...
例如GAME入面死左, 咪放自己支槍比NEWBIE玩下LOR, 又可以毒下人, 又可以比NEWBIE覺得自己友...
亦可以比人知道原來自己裝同租裝係爭咁遠, 吸引下佢地買黎再一齊玩...

GBB一向入場門檻係高 但唔代表NEWBIE就唔應該去玩...
我呢D識少少扮代表既都會鼓勵人買GBB, 但前提係講左玩GBB會面對D咩先...
再同佢計下錢睇返佢自己既意願...而家身邊打開AEG轉GBB既又有...
打完GBB返返去打AEG都有...
青蛙KIT好似尚存既, 不過唔知仲有幾多JE~

引用:
原帖由 gainax 於 6-3-2017 13:38 發表
我個人通常改槍既方向都係著重氣化/穩定性/質感/耐用方面,
大力同快頻同派彈我一向唔主張改,甚至自己改完既因太順快左大力左要改慢D細力D
有朋友問我都只建議基本改良例如改力同準度改耐用度,或直頭打原裝爛 ...
我仲衰...我會叫佢力水試左唔超唔使改, 細力唔怕, 反而可以令佢地自己知道支槍可以去到邊...
耐用度電槍好難講, GBB就打爛先一次過換...所以我好主張淨係郁準度就算, 不過都係叫佢地新槍落左一次場睇下支槍咩成色先再一齊諗~

引用:
原帖由 stevechau 於 2017-3-6 14:40 發表

租既野趕客就預左...但有時為場GAME玩得開心, 自己做元老/半HOST形式係可以做多好多野...
例如GAME入面死左, 咪放自己支槍比NEWBIE玩下LOR, 又可以毒下人, 又可以比NEWBIE覺得自己友...
亦可以比人知道原來自己 ...
自己槍我就真係唔會俾新手玩,特別係我完全唔識你ge新手
望下得,上手feel下得,射幾槍都得,但就係落場個陣玩下就唔得

吾會沒落既.想搵揪住個石油氣礶上野豬林既顛佬就無,但是人總要顛下.

引用:
原帖由 pbay 於 6-3-2017 10:27 發表

我覺得 IPSC 都分薄左wg友,
打靶 - 有分計有獎手羅 又唔痛又威威
打人 - 打中無人計分, 打痛人人地嬲豬

不過IPSC確又拉到好多女女同小朋友入坑
IPSC最主要係你咩水平一眼望晒, 均真無吹水
(哇哈哈我殺左10個乜乜乜, 我受過乜乜乜訓練, 總知我好好打乜乜乜, etc.)

可以自己玩自己練, 唔太需要夾人夾時間, 不需長途跋涉到郊外(outdoor),
呢幾點都比Wargame方便.

不過並非全部人都喜歡分高下, 咁wargame會輕鬆好多.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 queen 於 6-3-2017 11:33 發表
G&豬同APX呢兩單野,根本係內鬥有人篤灰o既……

這就是華人傳統……
果然係有鬼。。。不過鬼能成功作怪又係奇事

諗番柴灣單野,性質又係好似
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 BLSK 於 6-3-2017 13:42 發表
我上年年尾買MWS一槍三匣都係三千頭

不過打game貴左就真既,老老實實CQB真係好貴,自裝都兩舊但玩得四個鐘,同樣價錢打outdoor 玩成日好過仲有啖飯食下順氣d
咁平
CQB如果4個鍾百幾就差唔多了,貴既話有埋把場免費咁先OK

回覆 68# 的帖子

雖然平野都玩得過,但新入們穩陣都係鼓勵草多D買比較好 ,
特別係GBB易出問題,但唔易揾出邊到問題又唔易搞好都幾麻煩 ,所以有馬記買馬記就節省好多時間心機FIX
青蛙KIT如果執好改用方仗夾以千中一槍一夾性價比都幾屈機, 但大量DIY需求唔適合新手了
如果有廠關注下千中平民價位出GBBR,夾又平又打得唔洗DIY,咁玩GBB就易入門好多唔洗下下兩三千起跳

發新話題