51 1234
發新話題

[開箱] EMG SAI 1911 DS Airsoft Training Weapon

本主題被作者加入到個人文集中

[開箱] EMG SAI 1911 DS Airsoft Training Weapon

見出左幾日都無人開箱, 小弟唯有拋磚印玉了

話說期待已久的鋼版一直未見影,
反而這把Evike及SAI合作出品的普通版SAI EMG 4.3/5.1就買到周街都係.
小弟等唔到鋼版就唯有入手呢把黎止止喝先

呢把4.3款係Transformer的Age of Extinction 爆光之後就愛上了
http://www.imfdb.org/wiki/Transformers:_Age_of_Extinction

個白色盒其實幾豪華feel
真廠授權SAI刻字, 附有授權咭紙一張, 獨立流水序號

不同部位特寫(請看圖)
- SAI刻字滑架及下身質感好似係合金, 坊間傳聞係鋁, 小弟認為唔係...
- 銀色trigger跟真槍3孔設計, 但造工一般
- SAI grip片係金屬造...
- 膠纖前準星配SAI刻字後準星
- Slide Stop跟真槍偷輕設計, 造工唔錯
- 有假撞針, 仲要係可動, 呢個加分
- 支回樘桿係鋼製
- 紅色飛機、紅色彈匣出氣膠、紅色hopup轆仔、支金得黎有d膠的外管、彈匣valve設計等等...
好難唔似係AW/WE作品

試試J數, 原匣可入30粒bb, 用恐龍氣, 0.2bb 有1J左右

試用老馬原匣, 竟然入唔到匣, 原來係彈匣底片頂住(見圖)

再試用薄底片就無問題了, lock得實, 十分fit位

老馬原匣, 用恐龍氣, 0.2bb 有1J左右, 兩者差不多效能

買呢把其實都係睇中佢有版權及那caspian下身
呢幅圖見到佢Grip Safety及Safety Lever都係特規, 彷間的鋼四寶應該不合用了
其餘Hammer及trigger等等未有時間打散佢黎睇...>>> 已經試換了, 與馬記兼容 http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=166698&page=3#pid1266249
諗住就咁用小弟本身支Nova SAI上身插入佢caspian下身又唔fit位, 要執執先得

上下槍身色水不一致, 唔知係咪支支都係咁

同小弟本身支Nova SAI合照, 呢度見到外管比較短.

多謝觀賞, 總括黎講把槍係超值的, SAI版權刻字, 全金屬上下身, 膠纖前準星等等
諗返起之前把迷G17都要成K...

因係合金製, 成把槍連匣大約1KG, 落場應該幾重下...
有時間再打散下身睇下有咩可以搞, 因個trigger好重...

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 精品文章 29-5-2017 15:40
  • gtoray 金錢 +30 精品文章 29-5-2017 15:40
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

3 個讚好! TOP

謝師兄分享

for the look 係唔錯, 不過未玩過D咁衰既 trigger
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

岩岩係office到手摸緊

另外原裝前sight附送的是透明膠條, 並非光籤, 不過很容易更換就是.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 29-5-2017 15:39 發表
另外原裝前sight附送的是透明膠條, 並非光籤, 不過很容易更換就是.
係po....

另外個trigger造工一般之外, 仲好重手, 好勒...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 29-5-2017 15:44 發表

係po....

另外個trigger造工一般之外, 仲好重手, 好勒...
我用一般改法也救不了很多, 至少扣壓輕了, 但感覺還遠不如原裝馬記...
另外火控材料很軟, 如要修整要小心點, 慢工出細貨
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

小弟想知哭泣是我們新版是舊版 hicap 設計,未知 2slow 師兄會否願意解剖一看?

引用:
原帖由 olw0978 於 29-5-2017 17:21 發表
小弟想知哭泣是我們新版是舊版 hicap 設計,未知 2slow 師兄會否願意解剖一看?
小弟未買過我們hicap...
今晚拆落影比你睇下...

多謝師兄。

舊版我們 hicap 基本是馬記兼容的,而新版我們 hicap 的下壓片是幼身的,跟馬記不兼容。

唔記得睇度fb講名係合金,唔係鋁

引用:
原帖由 kai_matt 於 29-5-2017 18:16 發表
唔記得睇度fb講名係合金,唔係鋁
承繼埋個獨特dummy fire pin設計....
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

恭喜樓主入了一支靚槍 Thx for sharing

呢支個外型有D怪怪地係味比1911滑架短身左?

引用:
原帖由 gainax 於 29-5-2017 18:52 發表
呢支個外型有D怪怪地係味比1911滑架短身左?
應該係4.3吋

有4.3 & 5.1 兩個尺寸

51 1234
發新話題