24 12
發新話題

[others] 鄧寇克大行動

鄧寇克大行動

場面咁震撼, 一定要去睇睇

好似好慘烈

土耳其人民醒目,阻止D軍人攪政變 佢地唔希望做難民.

回覆 5# 的帖子

師兄是否回錯post了?

講番部戲,
只能提醒習慣了平鋪直道的師兄們,
看前要有心理準備,
事關一這部戲正正不是!

引用:
原帖由 AKD004 於 21-7-2017 15:57 發表
師兄是否回錯post了?

講番部戲,
只能提醒習慣了平鋪直道的師兄們,
看前要有心理準備,
事關一這部戲正正不是!
我意思是,無論國與國的戰爭,或是自己國家內戰,(如果土耳其軍人攪政變成功),正如4樓C Hing所說..好似好慘烈..

睇完覺得一般般,海灘排隊比人炸 上船又比人炸 打幾場空戰 講少少人性
最尾完場終於見到幾個德軍
猿人爭霸戰 比佢好睇

引用:
原帖由 type38 於 22-7-2017 00:59 發表
睇完覺得一般般,海灘排隊比人炸 上船又比人炸 打幾場空戰 講少少人性
猿人爭霸戰 比佢好睇
可能因為Dunkirk 刻意唔寫入英雄角色.
同埋一般觀眾唔會埋今次其實係Nolan 純個人實驗電影.

Dunkirk 有 Nolan 20%票房分紅,
由Nolan 一手包辦晒劇本/制片/導演,
佢揀用70mm菲林, 唔用CGI, 軍艦是真的, 小船隊係真的, Spitfire係真的,
成套劇冇CGI士兵, 佢用番紙卡道具插在地實拍.
有D喜歡電影幕後既觀眾例如小弟,
就好快會發覺呢D難度極高誠意十足既打真軍做法,
同埋好快會留意到佢居然塞左70mm/IMAX器材入Spitfire駕駛倉.

電影拍攝可以有好多唔同取向,
可以有 Mel Gibson做導演那種超級血肉橫飛,
可以有 Matt Reeves 那種強烈猩猩人類煽情,
而Nolan  揀完全冇血, 完全抽離,
套戲用最高拍攝技術, 講最簡單故事.

其實我想講,
結論都係猿人爭霸戰 比佢好睇
但成就上Dunkirk 好好好勁耶..

1 個讚好! TOP

有冇師兄記得 10年前套 愛誘罪/  The Atonement?
戲中有段5分鐘一 take過 Dunkirk 等待撤退一幕,
非常經典.
https://www.youtube.com/watch?v=XHcsWeSbldg

呢幕現實中只有2日拍攝時間, 採排與實拍同時進行,
現場用o左1,000個臨時演員,
2日一共拍了5次, 我地睇到既係應該第3次版本.

成個過程要租用英國臨海小鎮扮Dunkirk,
投入100萬英鎊做道具及改頭換面, 3星期撘景,
1,000個當地居民做臨記, 1星期訓練排位.
佢呢一幕,
公眾認知度及成就遠遠不及女主角條翡翠绿色裙...

1 個讚好! TOP

猿人爭霸戰好睇 ? 除咗D電腦做既猩猩非常迫真外,小弟真係完全唔覺得有咩吸引。Dunkirk 啱小弟多D。

引用:
原帖由 type38 於 22-7-2017 00:59 發表
猿人爭霸戰 比佢好睇
歷史就是如此,兵敗如山倒,海灘排隊比人炸 上船又比人炸 打幾場空戰 ....若非希特勒臨時暫停德軍,英法軍人玩完於敦克爾克灘頭

西方書寫勝利不是戰役的勝利,是敵人的遲疑同全英國浮到係水上過到海的船都被征用下,緊急走路的勝利
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-7-2017 00:29 發表

歷史就是如此,兵敗如山倒,海灘排隊比人炸 上船又比人炸 打幾場空戰 ....若非希特勒臨時暫停德軍,英法軍人玩完於敦克爾克灘頭

西方書寫勝利不是戰役的勝利,是敵人的遲疑同全英國浮到係水上過到海的船都被征用下, ...
冇質疑過呢段歷史,未有呢套戲之前 都有睇過呢段歷史
係質疑呢套戲,冇40萬人場面氣勢,
相反#10果套 場景鋪排演員互動都比呢套認真
都唔預期會有Hacksaw Ridge咁打法,因為唔係戰爭片
係走難戲,但感受唔到有幾緊張,比我感覺人人都好似好輕鬆
有兩幕人人望向個天 跟住淆底 可能已經令人好緊張

戰爭片好難搵咁多人拍掛.,,,,,,

以前戰爭片係小人物片段烘托大時代,現在則相反.仲有越平凡淆底無鬼用越變核心的傾向

以爭戰爭片睇完係想做英雄,現在則係覺得主角陰公豬,打仗陰公豬,自己小確幸.

係社會價值觀由集體變個人利益行先的改變
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

24 12
發新話題