24 12
發新話題

[others] 鄧寇克大行動

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 23-7-2017 13:05 發表
戰爭片好難搵咁多人拍掛.,,,,,,

以前戰爭片係小人物片段烘托大時代,現在則相反.仲有越平凡淆底無鬼用越變核心的傾向

以爭戰爭片睇完係想做英雄,現在則係覺得主角陰公豬,打仗陰公豬,自己小確幸.

係社會價 ...
呢d大概係西方社會從兩次大戰中得到既教訓, 能用和平手法解決, 就盡量和平解決...
可惜個世界唔係所有人都同佢地一齊進化,
呢種綏靖政策, 放縱ISIS同極權崛起, 非常不妙

https://www.youtube.com/watch?v=at5uUvRkxZ0

"We as human species... we are so intelligent... we do astonishing things... we can fly to the moon... but we still do stupid things." - Ken Sturdy

其實海灘上面好似棉花咁樣ge物體係咩東東

回覆 18# 的帖子

引用:
原帖由 pbay 於 24-7-2017 12:29 發表

呢d大概係西方社會從兩次大戰中得到既教訓, 能用和平手法解決, 就盡量和平解決...
可惜個世界唔係所有人都同佢地一齊進化,
呢種綏靖政策, 放縱ISIS同極權崛起, 非常不妙
我看只是消費主義薰陶下講個人主義所影嚮,若不講個性張揚,享樂,權利,D人點會消費

不過中西歐的確有打怕了的原因.因為一二戰歐洲強權因戰爭而兩敗俱傷,國家淪亡,死人"林"樓,倒不如抱團搵銀
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 type38 於 23-7-2017 10:50 發表

冇質疑過呢段歷史,未有呢套戲之前 都有睇過呢段歷史
係質疑呢套戲,冇40萬人場面氣勢,
相反#10果套 場景鋪排演員互動都比呢套認真
都唔預期會有Hacksaw Ridge咁打法,因為唔係戰爭片
係走難戲,但感受唔到有 ...
印象中當年正史都有提及過...等走果班都唔係個個肯打, 係有部分係厭戰等死既心態~
所以出現人人望天淆底...呢個係好寫實的人性鏡頭...
唔通要跟正史, 拍套外傳...講DUNKIRK其實當年都有軍官組織敢死隊...
不停同德軍血戰...組織血肉防線, 保幾十萬英法軍人上船咩~
Dunkirk當年真係一個奇蹟...不計算希特拉的遲疑...
咁多船能夠自願(當年唔係硬性徵召,而係呼籲國民送死去救人, 班英國佬癲到受唔到English Channel既內河小船都死衝過去救兵, 上得一個得一個) 所以先完成到DUNKIRK呢個MIRACLE~
DUNKIRK本身仲要唔算係大港口, 所以根本無可能擺到咁多船, 同40萬人擺晒係呢個小碼頭果度等, 當年都唔係40萬人全部擺晒係沙灘等上船的~

引用:
原帖由 walther 於 22-7-2017 21:04 發表
猿人爭霸戰好睇 ? 除咗D電腦做既猩猩非常迫真外,小弟真係完全唔覺得有咩吸引。Dunkirk 啱小弟多D。
猿人爭霸戰參考咗好多猩猩文化
比如族人見到凱撒會遞手
上級觸摸佢隻手代表認同
其實人都有呢類行為
比如握手
細心留意會發現其實人類同猩猩潛意識上分別唔太大

詳盡
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 stevechau 於 31-7-2017 11:21 發表

印象中當年正史都有提及過...等走果班都唔係個個肯打, 係有部分係厭戰等死既心態~
所以出現人人望天淆底...呢個係好寫實的人性鏡頭...
唔通要跟正史, 拍套外傳...講DUNKIRK其實當年都有軍官組織敢死隊...
不 ...
我會話德軍起東普魯士徹退左900,000名的難民同350,000名士兵,比Dunkirk仲多三倍人數,更加係一個奇蹟, 當然喇歷史同電影都係由戰勝國去寫

舊果套戲,有人殺軍馬,有人唱歌,有難民絕望,有人繼續揸機槍堅守 都有 等……
但呢套戲只係見一班人起個好乾淨既海灘排隊等運到 感覺好單調 亦都好求其

24 12
發新話題