發新話題

五桂山謀殺案 押後至十月再訊

玩假槍變真殺人,始料不及。
FBC1

呢單案發生之前,約戰將軍澳夜game好流行的嗎?
引用:
原帖由 reniless 於 9-8-2017 11:32 發表
呢戰嘢發生之後,好似唔再見人約戰將軍澳夜game。

睇約戰版。
係唔係同一個戰區就唔知,
不過事後約戰版就冇再見約戰將軍澳。

呢單野有冇更新呢?

未正式開審已經還柙超過一年。不過有無下文都分別不大啦,謀殺又好,誤殺又好,刑期都係數以年計。
引用:
原帖由 Goose 於 1-8-2018 13:31 發表
呢單野有冇更新呢?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 1-8-2018 17:10 發表
未正式開審已經還柙超過一年。不過有無下文都分別不大啦,謀殺又好,誤殺又好,刑期都係數以年計。
唔知老謀案一般排幾耐先上庭呢

唔定架,之前「石棺藏屍」案個法官中風所以要重審,拖下拖下,又無晒下文……
引用:
原帖由 jn_jona 於 1-8-2018 20:35 發表

引用:
原帖由 jn_jona 於 1-8-2018 20:35 發表

當年Rurik Jutting响灣仔住所謀殺2個印度女子, 由拘捕到判刑歷時2年多.
要比較的話, 美國謀殺案平均耗時520日..

引用:
原帖由 loveless 於 1-8-2018 23:20 發表

當年Rurik Jutting响灣仔住所謀殺2個印度女子, 由拘捕到判刑歷時2年多.
要比較的話, 美國謀殺案平均耗時520日..
印尼, sorry

引用:
原帖由 bennytsang16 於 8-8-2017 22:18 發表
廿幾歲仔咁就一世,好彩既話,坐到五十幾歲或者有機會出番來……
判30年...30年前香港都未回歸,八達通都未有,Ipad都未面世,30年真係可以有好多變化。

比較想知
民安隊果條友,負責點走死者朋友果個
刑期會唔會都會比落手果兩個少

所以懲教署係有輔導俾釋囚。當一d長期監禁囚犯獲釋,出獄前懲教署會重新教導釋囚社會最新既通訊方式、如何乘搭交通工具……因為一d坐左廿幾三十年監既釋囚,佢地入獄前社會仲未有手機、八達通、機場仲在啟德、地鐵仲係只有三條線,一切要重新學習。
引用:
原帖由 Lolanto 於 1-8-2018 23:35 發表

判30年...30年前香港都未回歸,八達通都未有,Ipad都未面世,30年真係可以有好多變化。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 2-8-2018 00:14 發表
所以懲教署係有輔導俾釋囚。當一d長期監禁囚犯獲釋,出獄前懲教署會重新教導釋囚社會最新既通訊方式、如何乘搭交通工具……因為一d坐左廿幾三十年監既釋囚,佢地入獄前社會仲未有手機、八達通、機場仲在啟德、地鐵仲 ...
監獄應該有報紙睇掛,社會轉變應該都會知
睇完「同囚」, 佢地好彩過左18歲入成人監獄
呢三件平均學歷都咁低,好好起入去讀返個學位

引用:
原帖由 Jonny.R 於 2-8-2018 01:40 發表

監獄應該有報紙睇掛,社會轉變應該都會知
睇完「同囚」, 佢地好彩過左18歲入成人監獄
呢三件平均學歷都咁低,好好起入去讀返個學位
好似21先入成人?
佢地都仲可以諗將來

人地屋企冇左個仔 冇將來可言

//被告分別是21歲冷氣技工黃朗祺、27歲地盤工嚴汝衡及21歲海事處小輪助理周正賢……//
三名被告年齡 21-27歲,應該再無青少年犯待遇呱,如果老謀罪成就坐一世(至少都廿幾年)
姓周果個做海事處小輪助理,算唔算係公務員?本來有鐵飯碗,至少一世唔洗捱窮,依家乜都無……

發新話題