發新話題

鐵達尼號生還港人大平反紀錄片

鐵達尼號生還港人大平反紀錄片

涉事者都死晒,平反黎有用咩?

應該由內地名導演張藝謀或馮小剛來拍,會來得真實.
怎會讓西方團隊為中國人平反!

大英無放棄香港

明年才上映~~

鬼佬有度好, 如果有証有據, 佢地會認錯,
但強國就...

似乎當時歐洲人對都幾注重騎士精神, 危難之時婦孺老弱優先, 唔會"領導先走" (Tatanic 船長選擇唔逃生與船同沉), 船員大多數死亡, 而船上男性乘客死亡比率又真係高女性好多.

都唔怪得事後有男性逃出生天會俾人指責, 唔止華人生還者, 好多白人, 日本人tatanic男性生還者, 餘生都活在社會指責陰影中鬱鬱而終

回覆 6# 的帖子

good luck buddy!

原來當年船上面有香港人,我仲以為全船只有外國人.Thx for sharing

引用:
原帖由 pbay 於 1-9-2017 11:56 發表
似乎當時歐洲人對都幾注重騎士精神, 危難之時婦孺老弱優先, 唔會"領導先走" (Tatanic 船長選擇唔逃生與船同沉), 船員大多數死亡, 而船上男性乘客死亡比率又真係高女性好多.

都唔怪得事後有男性逃出生天會俾人 ...
都有個別例子, 好似意大利協和號果單, 個船長話自己失足跌落救生艇, 被人送走埋

引用:
原帖由 NCP013 於 1-9-2017 16:26 發表

都有個別例子, 好似意大利協和號果單, 個船長話自己失足跌落救生艇, 被人送走埋
果條粉腸  知道自己條船頂吾到幾耐   第一個走人!!

附件

1-9-2017 16:35

引用:
原帖由 pbay 於 1-9-2017 11:56 發表

都唔怪得事後有男性逃出生天會俾人 ...
社會風氣唔同 睇過紀錄片話二戰美國男人無得參軍寧願自殺
宜家大部分人都覺得你講你事 起碼保得住條命

引用:
原帖由 sealsman 於 1-9-2017 16:44 發表

社會風氣唔同 睇過紀錄片話二戰美國男人無得參軍寧願自殺
宜家大部分人都覺得你講你事 起碼保得住條命
百幾年前西方社會雖然階級分明, 但騎士精神, 信用, 口齒亦係說到做到,
今日無論東西方都大不如前了.

引用:
原帖由 hang2 於 1-9-2017 16:35 發表

果條粉腸  知道自己條船頂吾到幾耐   第一個走人!!
呢單野,佢好似係罪魁禍首. Thx for sharing

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-9-2017 18:26 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1276184&ptid=169690]
呢單野,佢好似係罪魁禍首. Thx for sharing
對  係佢判斷錯誤做成

發新話題