23 12
發新話題

菲式食法「蒸皮月餅」

引用:
原帖由 hang2 於 17-9-2017 21:06 發表

我同你相反 佢洗得好乾淨  連D蟹膏都洗埋!!
之前個BUNBUN係把花蟹的羔洗走哂! 提醒佢唔好洗走啲羔! 跟著就乜都唔洗!

引用:
原帖由 hang2 於 17-9-2017 21:12 發表

所有月餅皆搵錢   
一年一次  行船爭解纜 月餅我買先
因傳統蓮蓉及伍仁月餅材料成本高昂及人工高又要造得好味係唔容易既生意(中秋前三個月開工, 材料價格冇得平)! 所以呢啲奶黃及冰皮月餅(平價食材及機器大量生產, 七個月前早早造好放入雪房冇問題)就在市場上出現!

放返入冰格雪返佢

引用:
原帖由 rho837 於 2017-9-18 09:41 發表

因傳統蓮蓉及伍仁月餅材料成本高昂及人工高又要造得好味係唔容易既生意(中秋前三個月開工, 材料價格冇得平)! 所以呢啲奶黃及冰皮月餅(平價食材及機器大量生產, 七個月前早早造好放入雪房冇問題)就在 ...
蓮蓉同卑鄙都鍾意,不過最鍾意都係卑鄙,我係擺入冰格雪到硬哂先食,仲要食哂層皮先食入面(我先食德國腸,麥甩吉都係咁食 )

引用:
原帖由 rho837 於 18-9-2017 09:41 發表

因傳統蓮蓉及伍仁月餅材料成本高昂及人工高又要造得好味係唔容易既生意(中秋前三個月開工, 材料價格冇得平)! 所以呢啲奶黃及冰皮月餅(平價食材及機器大量生產, 七個月前早早造好放入雪房冇問題)就在 ...
吾怪得今年賣剩月餅  可以留番出年賣

買月餅係消費群,
消費群大都唔會去理會商品背後成本既計算.
甚至唔講母鴨天氣太熱會減少生蛋呢D問題..

又用比喻:
以前槍套holster用真皮居多.
生產上皮要保劃一品質其實唔易,
跟住就有人識宣傳尼龍更好,
再跟住就有人識再去盡D話倒模膠更好.
成本不斷減低, 售價卻離地o甘升,
一切都要依賴marketing可以冧到消費者感覺良好肯科水,
而唔係商品本身既價值..

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2017 11:33 發表
買月餅係消費群,
消費群大都唔會去理會商品背後成本既計算.
甚至唔講母鴨天氣太熱會減少生蛋呢D問題..

又用比喻:
以前槍套holster用真皮居多.
生產上皮要保劃一品質其實唔易,
跟住就有人識宣傳尼龍更好,
再 ...

以前好多野係用天然材料造 , 如木材 , 皮革 , 石......而且有絰用人手程序,
有些產品似藝術品 , 但而家好多野倒模黎做 , 件件一式一樣 , 大量生產 , 但價錢又吾
見平得去邊。

引用:
原帖由 hang2 於 16-9-2017 21:02 發表
似潮州糕餅
真係好似, Thx for sharing

23 12
發新話題