發新話題

[others] 細說HPA系統

Cqb利器

小弟今次用Wolverine o既HPA system,飛甩埋塊fcu變左去trigger board度,扣o下trigger就可調出氣量同射頻另外比起之前o個啲佢個特點係closed bolt function

引用:
原帖由 暈又暈 於 22-9-2017 08:48 發表
Hmn....
氣缸放尾托
HPA散彈有冇機會?
拖喉的話唔少,google一o下已有資料,但如果想整個氣缸入尾托就咁用o麻…有點問題…氣缸照計需要頂倒相當壓力同埋比較大o既容積才可有續航力,hpa以小弟理解只係將空氣壓縮而已,就算缸內有水都係純粹水份,唔似gas

引用:
原帖由 ++朗++ 於 22-9-2017 10:48 發表
香港唔興HPA
最大原因係器材
你估個個屋企有位擺部compressor 咩

美國咁流行HPA
因為佢地打paintball多
好多人車房都已經有部機啦
就算轉玩airsoft HPA都簡單啲
暫時未興o者…等多陣吧
到時周街甚至game場都有就唔係咁話法了,如果淨睇佢穩定度,耐用度同安裝方便呢幾樣野將會攪倒唔少牌子,槍同補品o既市場都會有點影響,等睇啲人點抹黑先

引用:
原帖由 oliver1997 於 22-9-2017 14:17 發表
我反而想知可唔可以用黎做新既Gas Source 打GBB唔再買TopGas
就係自己屋企用打氣機叉一枝12kg Gas用
反正好似樓主咁講 打氣機一部$700 宜家TopGas一枝都$40起
長期會打GBB 自己叉一枝12kg Gas用會唔會仲好???
21#其實已有答案,hpa只係壓縮空氣,以壓縮空氣就咁叉入匣用似乎不是好主意

引用:
原帖由 新手一隻 於 22-9-2017 15:12 發表

市面上有替換入氣哇佬的轉接頭,駁條喉落隻gbb匣度。缺點係每次reload都要拔條喉再插落另外一隻匣度,比就咁換匣麻煩。

就咁當top gas叉係唔可能的。淨係得壓縮空氣叉落匣,打一兩槍就會無曬氣。
https://tappairsoft.com/product/tapp-magazine/

引用:
原帖由 新手一隻 於 22-9-2017 15:22 發表

要駁著條喉的,無得好似top gas咁叉完就打。
唔洗換匣o麻

引用:
原帖由 adamhaha2002 於 22-9-2017 20:08 發表

你要借比我識槍呀
到時一齊研究o下

引用:
原帖由 walther 於 22-9-2017 23:58 發表

外國氣槍既 forum 都有好多帖講呢D大陸高壓泵,佢地好多評語都話好快散。嗰邊D代理做到喊咁口,有D仲拍埋片,教D客點樣自己修理換零件,唔知D質量係咪真係咁差。
身邊有朋友用緊人仔600幾蚊的,過左半年保養期條友仔仲生out out響度

小弟用緊的要佢10倍有多價錢,成日俾佢指住笑

引用:
原帖由 walther 於 23-9-2017 00:21 發表
睇過下淘寶,其實絕大部分店家都只係賣一款,只係配置同顏色唔同,標題寫 40 mpa, 但內文就寫 30 mpa. 實亭呢D泵出到幾多 ?
我朋友一直叉碳纖樽,建議只好叉4500psi以下,如用鋁樽更是3000psi以下…所以…30mpa的已足夠,而佢聲稱賣家話係可叉上40mpa(馬記啲野當打個8折剛好32mpa(4600psi左右)

當然我成日咒鬼佢爆爛個屎塔啦,但其實如不放心的可選擇價錢高一點的也是可接受範圍(我部貴價機入面大部分野咪又係 made in china

引用:
原帖由 michael616 於 25-9-2017 17:16 發表
我見外國有人用HPA插落d GAS狙度
只係將gas轉成用壓縮空氣而已,只要唔介意入林時多條喉o係度佗手掕腳也是不錯的選擇,起碼氣壓可以穩陣過gas先,其實gbb也可以咁玩的      

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-9-2017 20:55 發表

咁咪好穩定?
都未試就玩左第二樣野了

引用:
原帖由 marco91919 於 26-9-2017 00:46 發表
坊間對HPA真係好多誤解
BTW 軍軍軍部野小弟同隊友夾錢敗了
好爽 3分鍾就隊完62/3000 有咩幫手可以搵小弟((當然收返小小

點解會買呢.....&*))的確幾貴
TB泵買過 但用落好唔穩陣

第一 COOLING好廢 1000PSI都無 ...
一分錢一分貨 但師兄可以分享o下tb買左邊部咁垃圾?

似乎陸續有來

引用:
原帖由 新手一隻 於 3-10-2017 22:59 發表
豬&P終於出咗條所謂無剪50米test,結果耐人尋味。

https://m.facebook.com/story.php ... amp;id=166485503496
我反而好想睇佢full一o下打啲乜出黎

發新話題