發新話題

零票房?!

"空手道"睇完, 佈景美指都算細心, 畫面係靚既,
訓練場面, 打鬥, 都算用心拍,
stephy武場亦似模似樣,睇得出有認真練過下. 唔會姐手姐腳.
文場做得仲好,  演出比孽念深果堆有深度左, 可能經歷過失戀, 又踏入中女階段,
劇情同佢真實生活有雷同, 感覺到佢由心演返出黎, 係幾令人抽心, 又加少少同情分.
有幾場做到爛撻撻個樣, 可憐得黎又有幾分可愛同搞笑

杜生作為新導演, 分鏡調度合格, 只係劇情交待上明顯嫩左少少,
可能劇本本身情節幾簡單, 無乜橋可以扭, 所以著重抒情同生活細節, 但又唔想咁灰咁煽情, 變左有D去得唔夠盡既感覺.

睇到佢同演員之間溝通得幾好, 幾個主角亦交到戲,
父女情, 師徒情, 愛情, 友情(呢part令我諗起破事兒, 亦係stephy做得好好既一套戲), 各有小情趣.
只嫌刻劃唔夠深, 如聾啞人仕面對生活困難呢條線可以再發揮多D. 整體慘位可以再慘D, 反彈位可以再開心D.
片頭剪出黎好似好沉重, 但成套片其實又唔太灰, 有D位仲幾搞笑.

比較同類型既片, 講風格同影像當然係比唔上杜其峰"柔道龍虎榜"強烈, 講熱血勵志遜於"點5步", 青春激情不及"狂舞派",
但杜文澤加左當下生活感,現實矛盾,令成件事比柔片"有解",
再用少少幽默感同中女中佬內心掙扎,放響當下灣仔銅鑼灣街景入面 ,又令人覺得比"點"同"狂"貼地返D, 能諷刺時弊多一D.

睇credit原來由武指到出鏡客串係揾左唔少空手道港隊人馬幫手(e.g.空手道兄妹劉知名, 劉慕裳),又有倉田保昭, 又有何慈茵(劉家良徒孫)
咁強人腳, 可惜佢地發揮唔多, 打得唔夠喉, 若最尾加多一兩場大戰, 或者更可滿足武術愛好者.

整體係合格有餘, stephy演出討好, 拉唔少分, 製作用心既治愈式小品, 小情懷,
當然講唔上乜野鉅作, 但肯定不是爛片. 可以入場一看.  75分.

1 個讚好! TOP

咁我就放心買飛睇喇!近年Golden Scene啲戲真係唔錯。
引用:
原帖由 pbay 於 7-11-2017 11:56 發表
"空手道"睇完, 佈景美指都算細心, 畫面係靚既,
訓練場面, 打鬥, 都算用心拍,
stephy武場亦似模似樣,睇得出有認真練過下. 唔會姐手姐腳.
文場做得仲好,  演出比孽念深果堆有深度左, 可能經歷過失戀, 又踏入中女階 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 7-11-2017 13:53 發表
咁我就放心買飛睇喇!近年Golden Scene啲戲真係唔錯。
Golden Scene算係近年少數有心既本地發行商, 引入唔少好評外語片,
又支援好多純本地片, 低俗喜劇, 點5步 都係佢地做發行

近年做埋電影投資, 紅van, 狂舞派, 選老坐,  今次 空手道 都係佢地出資.

http://dailynews.sina.com/bg/ent ... 22/20035661988.html

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 19:43 發表

王晶有黑金帝國
lol what
I am talking about 賭俠大戰拉斯維加斯!
天地有正氣!
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

今次真係跌爆眼鏡......
https://hk.entertainment.appleda ... e/20180115/57710606
葉念琛只會浪費Stephy同其他演員 ,拍埋啲垃圾情愛片。今次杜記真係幾OK!
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 15-1-2018 22:11 發表
https://hk.entertainment.appleda ... e/20180115/57710606
葉念琛只會浪費Stephy同其他演員 ,拍埋啲垃圾情愛片。今次杜記真係幾OK!
商業角度葉念琛係ok的,劇情貼地,預左唔係拎獎作品

只可以說口味不對,我不太懂得欣賞。
但「蕩寇風雲」似乎也值得一看。陳嘉上說故事的功力很飄忽。「飛虎雄心」係佳作,「飛虎雄心2」的故事比較牽強。但將「逃學威龍2」這種無厘頭喜劇拍得有聲有色而又不失周星馳風格,可見陳嘉上的厲害。而「戚繼光」的故事也很少作為電影題材,也是值得一看。
引用:
原帖由 gtoray 於 15-1-2018 22:52 發表

商業角度葉念琛係ok的,劇情貼地,預左唔係拎獎作品
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 15-1-2018 22:11 發表
恭喜stephy
導演捕捉到佢情傷之後果種無奈同恍惚, 佢做返自己已經好入戲

引用:
原帖由 48191 於 16-1-2018 06:59 發表
只可以說口味不對,我不太懂得欣賞。
但「蕩寇風雲」似乎也值得一看。陳嘉上說故事的功力很飄忽。「飛虎雄心」係佳作,「飛虎雄心2」的故事比較牽強。但將「逃學威龍2」這種無厘頭喜劇拍得有聲有色而又不失周星馳風 ...
呢套有一陣合拍片「除」, 上果陣猶豫左一下就落畫了.
倉田保昭做到有獎羅相信值得一看, 希望搵到碟.

蕩寇風雲有上過咩?
引用:
原帖由 pbay 於 16-1-2018 12:07 發表

呢套有一陣合拍片「除」, 上果陣猶豫左一下就落畫了.
倉田保昭做到有獎羅相信值得一看, 希望搵到碟.
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 16-1-2018 13:45 發表
蕩寇風雲有上過咩?
有上過正場, 上年大約6,7月

都係買DVD好過。
引用:
原帖由 pbay 於 16-1-2018 14:07 發表

有上過正場, 上年大約6,7月
究竟世界上還有神嗎?

似乎很多對這套電影的批評,是源於他們對杜汶潭為人的成見,甚至是針對他的政治立場。

咦,又嚟撩交打咁趣緻?
引用:
原帖由 JBL 於 16-1-2018 15:51 發表
空手杜蝕成千幾萬,呢一巴真係打得極响,希望杜生長蝕長有,千其唔好洩氣,以後拍多D戲比我地睇呀,蝕下蝕下就慣嫁喇, 我鐘意你D戲呀!最緊要有某君讚你,真係蝕死都抵喇係咪?我120%支持你呀空手杜,杜生加油 ...
本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 -500 惡意灌水 16-1-2018 22:03
  • gtoray 金錢 -500 惡意灌水 16-1-2018 22:03
究竟世界上還有神嗎?

發新話題