發新話題

零票房?!

內地戲院看其他戲 戲票印《建軍大業》 網民質疑票房造假
https://news.mingpao.com/ins/ins ... 00004/1502117845907

"房票如人品" ,  "房票如普選" 的論點如果成立的話,呢個政權係咪可以摺埋 ?

似乎你諗得太遠,講緊嘅係電影本身。如果你閲讀理解能力有限,或者想像力太豐富,咁就冇辦法喇!
引用:
原帖由 MG-42 於 18-1-2018 00:30 發表

票房是香港市民對電影的真普選民主投票,不是學會小圈子 如果你有更好的論點,可以拿出來 , 而且你覺得杜生未站邊前票房很好? 他一向言語傷人為樂當風趣, 你與其話佢被政治影響不如話佢份人有問題影響 , 你有幾 ...
究竟世界上還有神嗎?

如果係咁,搵阿貓阿狗做代言人可矣!
你睇睇成龍俾人笑足今日就知。
引用:
原帖由 JBL 於 18-1-2018 12:22 發表
快餐店生意上升又関個代言人事?呢個理由有創意我中意!美心大家樂無明星做代言人一様好生意,咦?咁揾呀杜生做代言人咪廢既?查實大X活老細係X絲帶支持者,一向對杜生有好感當係同路人,空手道上 ...
究竟世界上還有神嗎?

唔好,我連阿豬阿狗都不如。所以我建議你做,因為我肯定你收得平過我先。 廣告商實鍾意,話唔定一炮而紅呢!
引用:
原帖由 JBL 於 18-1-2018 12:44 發表

揾你做囉,呢度你至勁!
究竟世界上還有神嗎?

好多香港導演拍笑片叻, 其實只係做得到香港語境既笑片.

跨地域既笑話係非常非常難度.
好多笑話係同一地生活習慣, 政治, 語言環境有關連,
強如黃子華, 去到深圳隔條河已經唔係下下引到人笑,
又如周星馳自從搬左上天比高, 都拍唔返獅子山下港人D基層生活, 佢D笑片已經唔再好笑.
山上山下, 河裡河外, 已經兩個世界, 何況杜汶澤唔係大馬人, 去到大馬咁遠拍笑片.... 9成唔會成功.

但呢D都唔係人品或政治取向問題, 係語言文化隔閡問題.

橙係應該同返橙比既, 如果杜生拍返香港笑片, 而唔收得既, 到時先笑佢都未遲.
又或者王晶拍返套體育文藝, 又收得, 或者拍到有獎手羅, 我咪寫個服字囉.

ps. 講開又講, 周星馳當年最好笑果套叫國產零零柒, 又係最政治唔正確, 但現實就係越政治唔正確越好笑.
要求一個笑片藝人完全政治正確, 講野十足八股佬, 無凌無角, 呢D笑片真係搵鬼睇

咁講格衰口臭, 周星星更甚添, 佢身邊有邊個能人最終唔係同佢反面收場 ?
有才華既人多少有呢類問題.

但周星星當年套國產零零七, 到今日不斷重溫仍然好笑,
因香港既現實係, 拍套咒罵式囗臭X大陸同大陸人既笑片, 其實真係會好好票房

香港人係惜部戲出啖氣 , 要當頭棒喝, 兜口兜面, 好似"十年"果種, 根本唔想睇咩體育文藝片,
社會有咁強既政治諷刺片需求, 但竟然無資金供應, 係源自政治壓力. 唔係咩格衰口臭.

講緊「戰狼」系列?
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 JBL 於 18-1-2018 17:50 發表
錯!予其賴落政治壓力度,不如正視—下內地市民既反彈情緒,你罵得大陸人,就預咗人地會低制你套戲,國產零零七係鬧大6政府腐敗,無咒罵及母欲大6人民,所以大6人民接受周星馳,仲要會心微笑,但呀杜生直頭係F ...
呀杜生直頭係FB鬧大6人為支那人<請問有無呢句說話o既出處呢?我搵o吾到o咼
另外[支那]o尼兩個字,以我o既認識,只係某個時期中國o既名稱,並無任何其他意思,
點解會變o左係用o黎侮辱人字眼o尼?

發新話題