54 1234
發新話題

[others] 紅氣係咪真係咁勁 ?

紅氣係咪真係咁勁 ?

剛用枝鋼 1911 試下兩種氣。程序係首先入滿匣,打幾槍空槍放咁D氣(匣入面全部係液體估計壓力會低D),擺低隻匣 10 分鐘,等佢回復室溫,打 8 槍, 用  0.45g  Mad Bull彈. 每槍相隔大約 5 秒。 結果係出乎意料 :

猛將 ET-2200 22 bar 紅氣
1.05
1.1
1.03
1.1
1.07
1.03
1.06
1.01

恐龍氣( Puff Dino ) 14 kg
1.19
1.13
1.15
1.12
1.08
1.07
1.09
1.19

紅氣竟然弱過恐龍氣,我唔知係咪相同單位,係既話紅氣既氣壓高恐龍氣成 57% 咁多, 竟然J數會低D ? 雖然佢睇落係比較穩定。
師兄們點睇 ? 其實市面上邊隻氣係最勁 ?

附件

18-11-2017 14:34

已經係 150% 彈弓,要幾多至夠呢 ?

會唔會你支槍唔夠力打落個嘩佬度?
以前nbb年代打22氣都要改埋相應彈簧

引用:
原帖由 gtoray 於 18-11-2017 15:13 發表
會唔會你支槍唔夠力打落個嘩佬度?
以前nbb年代打22氣都要改埋相應彈簧
本身已經係 150%彈弓, 啱啱再塞多粒 BB 彈落個 spring housing 度,火力都係差唔多,依家拉個 hammer 已經要好大力下。

1911 + 150 彈弓 + 粒BB彈,絕對不能夠發揮紅氣2200既效能!
建議用nbb, digicon 呢類古董再加強彈弓,才可看出紅氣和其他氣的分別!

引用:
原帖由 Tango1997 於 18-11-2017 16:48 發表

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 7565&highlight=
師兄有測試過紅氣嗎 ?

引用:
原帖由 Tango1997 於 18-11-2017 16:48 發表

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 7565&highlight=
睇左t兄篇野10頁
我一直有個疑問 rwa氣係600ml we新氣大樽d(1x,2x,3x,4x果d)係1100ml
咁係唔係即係we叉到更多匣?

而同rwa氣既size 都有d係1100ml 係咪即係rwa係冇咁滿?

我搵緊一隻比較抵玩既氣平時自high用 rwa 差不多50蚊先得600ml 而we 45蚊就有1100ml
數字上we好似抵玩d

我們氣係咪仲係以前咁超多油?

引用:
原帖由 walther 於 18-11-2017 18:39 發表
我們氣係咪仲係以前咁超多油?
睇t兄個post 數碼迷彩裝已經唔算多油
依家果d 就咁用都幾得 用3x blowback明顯勁左 鑄件slide我唔夠膽用

引用:
原帖由 Ang123456 於 18-11-2017 16:56 發表
1911 + 150 彈弓 + 粒BB彈,絕對不能夠發揮紅氣2200既效能!
建議用nbb, digicon 呢類古董再加強彈弓,才可看出紅氣和其他氣的分別!
即係一般GBB不識合用紅氣?

引用:
原帖由 Ang123456 於 18-11-2017 16:56 發表
咩理由呢?自己整條 200%彈弓唔難,兩倍力,係咪都冇用呢?我唔明背後既原因。

引用:
原帖由 walther 於 18-11-2017 20:32 發表

咩理由呢?自己整條 200%彈弓唔難,兩倍力,係咪都冇用呢?我唔明背後既原因。
紅氣2200 大概是 TOPGAS 既 1.8 倍力
CO2 大概係 TOPGAS 既 6~8 倍力,都是實測的數據。

紅氣2200 個壓一定是遠高於TOPGAS,打出來弱雞只能說支槍未設定好。
不外乎HAMMER 唔夠力敲 22KG 氣,敲得少少都打得響都退到膛的,但火力一定未拎盡。
正如原裝馬記HI CAPA 乜都唔改直接打TOPGAS都響的,大概0.8 J,你改條硬HAMMER SPRING 可以上到近乎1J,
開到VALVE 不等於全開,反而台仔的HAMMER 原裝已經十分硬,打TOPGAS都是開盡的。

至於150% 彈弓唔等於真係1.5 倍磅數,在下總覺得D 廠是鳩寫的。最實際是用磅壓彈弓試力,
去上海街拉弾弓鋪乜都有得你配,但個膠SPRING HOUSING 爆唔爆另一回事。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

有兩個問題想問下
第一樣係,睇翻師兄依家個測試結果,基於開唔晒嘩呶下,紅氣個穩定性比恐龍氣高。
如果我唔追求力度,我可唔可以用紅氣取代top gas呢?
第二樣想問既係,基於第一條問題下,用左紅氣,佢既可擊發數\氣化效果會唔會比top gas好呢?

54 1234
發新話題